În urma gravelor inundaţii de la începutul lunii iulie a.c., care au afectat mai multe localităţi din zona Moldovei, Arhiepiscopia Dunării de Jos a făcut un apel la credincioşi pentru a ajutora, prin colecte, pe cei sinistraţi.
Protoieria Tecuci în sprijinul sinistraţilor
Astfel, duminică, 4 iulie a.c., după săvârşirea Sfintei Liturghii, în parohiile din comuna gălăţeană Matca, cunoscută în întreaga ţară pentru cultivarea legumelor, s-a organizat o colectă de urgenţă pentru sinistraţii din localitatea băcăuană Săuceşti.
Credincioşii mătcaşi au fost profund sensibilizaţi de încercările suferite de cei sinistraţi ca urmare a revărsării apelor, astfel că, în urma apelului făcut la Sfânta Liturghie de preacucernicii preoţi din localitate, în numai câteva ore s-au strâns 12 tone de alimente constând în: 2.000 pâini, 1.800 litri apă minerală, 1.700 kg castraveţi, 1.500 kg roşii, 1.200 kg varză, 300 kg zahăr şi 120 kg orez, precum şi 120 pături şi alte obiecte de uz casnic şi sanitar.
Transportul umanitar a fost efectuat în aceeaşi zi în localitatea Săuceşti de către o delegaţie a Protoieriei Tecuci, condusă de pc pr. protoiereu Gheorghe Joghiu, între care s-au aflat preoţi şi membri ai Consiliilor parohiale de la parohiile comunei Matca, şi oferite personal celor afectaţi de inundaţii.
Voluntariat la Galaţi
Riscul inundaţiilor s-a simţit şi în oraşul Galaţi, reşedinţa Eparhiei Dunării de Jos. În urma şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă desfăşurată la Prefectura Galaţi în seara zilei de duminică, 4 iulie a.c., în prezenţa ministrului Administraţiei şi Internelor, dl Vasile Blaga, la care a participat şi ierarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, s-a luat măsura construirii unui dig pe faleza Dunării, care să protejeze locuitorii din cartierul gălăţean numit „Valea oraşului”. Datorită nivelului ridicat al Dunării (cu 17 cm deasupra cotei de pericol de 6,6 metri), peste 8.000 de persoane şi gospodăriile acestora au fost puse în pericol.
În acest sens, Arhiepiscopia Dună-rii de Jos a venit în sprijinul autorităţi-lor locale şi, implicit, al locuitorilor din Valea oraşului, asigurând masa de prânz şi seară pentru cei peste 1.400 de angajaţi ai Ministerului Administraţiei, Internelor, Ministerului Apărării Naţionale, ai Regiei Naţionale Apele Române şi voluntari din toată ţara, care au participat la construcţia digului de apărare.
Astfel, prin Cantina „Sf. Nicolae” a Centrului eparhial – Galaţi, cantina Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei”, cantina Aşezământului filantropic „Sf. Vasile cel Mare” şi cea a parohiilor „Cuv. Parascheva” şi „Sf. Spiridon” s-a oferit zilnic masă caldă de prânz celor implicaţi. S-au oferit 2.400 de porţii cu mâncare caldă, iar valoarea totală se ridică la suma de 14.784 lei.
De asemenea, alte parohii din municipiu („Sf. Spiridon”, „Înălţarea Domnului”, „Sf. Ecaterina”, „Pogorârea Duhului Sfânt”, „Sf. Daniil Sihastru”, „Sf. Brâncoveni”) s-au mobilizat, prin membrii consiliilor şi comitetelor parohiale, oferind zilnic aproximativ 200 de pachete cu mâncare şi ceai, în fiecare zi la ora 1700, voluntarilor care au participat la acţiunile de ajutorare. În total, au fost oferite 1.710 pachete în valoare de 4.585 lei.
La acestea s-au adăugat şi implicarea activă a oamenilor din zona vizată, care au sprijinit acţiunile autorităţilor şi ale specialiştilor în domeniu.
Mulţumiri pentru implicarea Arhiepiscopiei
Implicarea activă şi eficientă a Arhiepiscopiei Dunării de Jos în eforturile comune de a apăra o parte a oraşului şi pe locuitorii ei a stârnit ecouri pozitive şi a întărit şi mai mult „digul” solidarităţii între oameni. Prezentăm în continuare, două dintre mesajele de felicitare şi de mulţumire adresate eparhiei, prin ierarhul ei, ca semn că în comuniunea dintre Biserică şi Armată lucrurile de ajutor se pot face mai uşor şi mai temeinic:
„Întotdeauna, în vremuri de încercare, Biserica şi Armata au răspuns chemării de a fi alături de poporul dreptcredincios. Cei ce slujesc sub Drapel, cât şi cei ce slujesc Sfintelor Altare au fost aceia care au binecuvântat, îndrumat şi apărat neamul nostru românesc, lucrarea lor rodind prin credinţa puternică şi nestrămutată în Dumnezeu, Armată şi Ţară.
Recent, când ameninţarea apelor bătrânului fluviu a devenit tot mai puternică, ostaşii „Cetăţii Sfântului Andrei” au fost chemaţi la datoria sacră de a apăra vieţile şi valorile concitadinilor noştri. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţiei Voastre şi cu credinţa în suflete, misiunea a fost îndeplinită.
De aceea, dorim să vă transmitem frumoasele noastre sentimente de recunoştinţă şi mulţumire pentru iniţiativa şi lucrarea deosebită de a fi alături din nou de ostaşii ţării, binecuvântându-i şi ajutându-i prin ofranda de hrană spirituală, cât şi trupească, să-şi ducă la îndeplinire misiunea încredinţată. Mulţumim Înaltpreasfinţiei Voastre pentru tot sprijinul şi ajutorul oferit, prin aceasta confirmându-se încă o dată înalta colaborare şi conlucrare dintre Biserică şi
Armată aici la Dunărea de Jos.
Dumnezeu să binecuvânteze Neamul nostru românesc şi Armata ţării!
Cu deosebită stimă şi respect,
Comandantul Batalionului 300 Infanterie mecanizată „Sf. Andrei”- Galaţi
Lt. col. Adrian Popescu
Legătura frumoasă dintre Biserică şi Armată
Mesajele de mulţumire au venit şi din afara graniţelor eparhiei noastre datorită jandarmilor şi militarilor care au contribuit la ridicarea digului de la Galaţi:
„Ameninţarea creşterii cotelor fluviului Dunărea a reunit laolaltă atât îngrijorarea, temerea şi suferinţa, dar şi solidaritatea, spiritul civic şi puterea de mobilizare a autorităţilor locale, instituţiilor publice şi populaţiei din mult încercatul Galaţi. Peste toate acestea speranţa oamenilor a fost în Bunul Dumnezeu şi Casa Lui.
Pentru noi, militarii, legătura istorică dintre Armată şi Biserică, în aceste momente de efort maxim, a fost cât se poate de evidentă şi relevantă.
V-am întâlnit, Înaltpreasfinţia Voastră, în miez de noapte printre militari, Arhiepiscopia, prin toţi cei pe care îi păstoreşte, a asigurat hrană, apă şi cele trebuincioase la efort tuturor militarilor noştri, iar Protoieria Tecuci a participat cu un detaşament de preoţi şi credincioşi din Protopopiatul părintelui Gheorghe Joghiu, la construirea digului pe sectorul ce a revenit Ministerului Apărării Naţionale.
Pentru toate acestea, pentru binecuvântarea dată şi pentru bucuria de a vă fi cunoscut, daţi-mi voie, Înaltpreasfinţia Voastră, să-mi exprim consideraţia şi preţuirea, să vă transmit mulţumirile depline ale militarilor din Brigada 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” şi să vă asigur de întreaga noastră bunăvoinţă, disponibilitate şi participaţiune la orice efort în sprijinul poporului nostru, atât de greu încercat de rele şi primejdii.
Cu aleasă preţuire,
Comandantul Brigăzii 282 Infanterie mecanizată „Unirea Principatelor” – Focşani
Col. Dr. Nicolae Ciucă
Ajutoare din toate protoieriile pentru sinistraţii din Moldova
Pe 15 iulie a.c., credincioşii din protoieriile Arhiepiscopiei Dunării de Jos au răspuns apelului făcut de Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos şi au trimis mai multe ajutoare sinistraţilor din judeţele Bacău şi Suceava.
Slujitorii şi credincioşii din Protoieria Galaţi au colectat la sediul protoieriei şi la Parohia „Sf. Trei Ierarhi” din oraş 9,5 t alimente, paste făinoase, conserve, precum şi obiecte de uz casnic şi articole de îmbrăcăminte (pilote, plăpumi, haine noi, încălţăminte), valoarea totală a donaţiei ridicându-se la suma de 11.909 lei. De asemenea, s-au strâns şi sume de bani în valoare de 50.000 lei. Ajutoarele au fost trimise în localităţile Schineni şi Siret, judeţul Bacău.
După ce în săptămâna 5-11 iulie a.c. a fost efectuat un transport umanitar pentru sinistraţii din localitatea Săuceşti, judeţul Bacău, şi s-au oferit alimente pentru soldaţii, jandarmii şi pompierii angrenaţi în construirea digului de protecţie din Galaţi, preoţii şi credincioşii din Protoieria Tecuci au colectat şi au trimis pentru sinistraţii din judeţul Suceava 20 t cereale, 655 kg alimente, paturi şi lenjerii, 2.265 kg îmbrăcăminte, 220 kg săpun, toate în valoare de 38.947 de lei. Ajutoarele în bani se ridică la suma de 58.051 lei. De asemenea, un nou convoi umanitar al acestei protoierii a plecat, în data de 21 iulie, în zona judeţului Botoşani.
La Protoieria Covurlui s-au colectat 10 t cereale, o tonă alimente neperisabile, articole de îmbrăcăminte, în valoare de 30.000 de lei, precum şi suma de 55.322 de lei. Ajutoarele au fost direcţionate către cei afectaţi de inundaţii din localităţile Schineni şi Siret, jud. Bacău.
Şi credincioşii din Protoieria Însurăţei au trimis 900 kg cereale, 1.211 kg alimente, îmbrăcăminte pentru copii şi adulţi, iar valoarea estimativă a acestora este de 9.500 de lei. S-a colectat, de asemenea, şi suma de 30.609 lei.
Protoieria Făurei a oferit 1.975 kg cereale, 1.508 kg alimente, conserve, îmbrăcăminte, valoarea estimativă a tuturor produselor ridicându-se la 15.577 de lei, iar suma colectată a fost de 37.985 de lei.
Toate celelalte parohii din arhiepiscopie au continuat colectele, constând în cereale, produse ali-mentare neperisabile, articole de îmbrăcăminte şi bani, prin intermediul protoieriilor, membrilor consiliilor şi comitetelor parohiale, până la jumătatea lunii august.
Noi colecte pentru sinistraţii din Săuceşti, Bacău
Pentru sinistraţii din Săuceşti, Bacău, s-au strâns 12 tone de cereale, o tonă de alimente neperisabile, 37 de pachete cu articole de îmbrăcăminte şi 51 de pături, în valoare totală de 12.639 lei. Toate acestea au fost colectate duminică, 25 iulie, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi prin purtarea de grijă a părintelui protoiereu Ionuţ Glăvan din Protoieria Covurlui şi a preoţilor din parohiile Rediu, Suhurlui şi Plevna.
Credincioşii din Protoieria Co-vurlui au răspuns, astfel, încă o dată cu promptitudine nevoilor semenilor aflaţi în necazuri şi suferinţe, venite în urma inundaţiilor din această vară.
Credincioşii din localitatea Plev-na, judeţul Galaţi, au reuşit să se mobilizeze, într-un timp foarte scurt, pentru colectarea acestor ajutoare, cu toate că în această localitate biserica este în construcţie.
Apel al Patriarhiei Române la rugăciune şi solidaritate creştină
În semn de compasiune şi solidaritate cu cei afectaţi de inundaţiile din Moldova, care s-au soldat cu pierderi de vieţi omeneşti şi au provocat mari pagube materiale, Patriarhia Română i-a îndemnat pe clerul şi credincioşii ortodocşi de la parohii şi mănăstiri să organizeze colecte în bani, alimente neperisabile şi alte bunuri materiale (inclusiv materiale de construcţie) pentru ajutorarea familiilor sinistrate.
În Arhiepiscopia Dunării de Jos, suma totală a colectei este de 709.357 lei. Defalcat, aceasta reprezintă:
1. Din suma totală colectată, 250.571 de lei a fost depusă în contul pentru sinistraţi, special deschis de către Patriarhia Română, iar diferenţa fiind întrebuinţată de către eparhie pentru spijinirea celor care au fost implicaţi în apărarea oraşului Galaţi şi a localităţilor limitrofe de pe Siret şi Prut, timp de două săptămâni, prin oferirea de hrană şi adăpost tuturor voluntarilor implicaţi.
2. Valoarea bunurilor colectate (cca 180 tone cereale, alimente, articole de îmbrăcăminte etc.): 338.082 lei, din care s-au trimis în zonele afectate de inundaţii produse în valoare de 297.882 lei, diferenţa de bunuri în valoare de 35.400 lei urmând a fi transportată în următoarea perioadă. Protoieriile au donat bunuri în valoare de:
– Protoieria Galaţi – 11.900 lei;
– Protoieria Brăila – 10.000 lei;
– Protoieria Tecuci – 155.325 lei;
– Protoieria Covurlui – 89.340 lei;
– Protoieria Tg. Bujor – 24.000 lei;
– Protoieria Nicoreşti – 14.000 lei;
– Protoieria Faurei – 15.577 lei;
– Protoieria Însurăţei – 9.500 lei.
Mulţumim tuturor celor care au răspuns cu creştinească dragoste apelului la solidaritate făcut de către Patriarhia Română prin ierarhii săi şi ne rugăm ca Hristos Domnul să dăruiască celor sinistraţi credinţă, nădejde şi putere, iar pe noi toţi să ne păzească cu harul Său!
Mulţumire pentru donatori
Pentru cei care au trudit, au ajutat şi au oferit din puţinul lor pentru ajutorarea celor aflaţi în suferinţa provocată de ape, atât preoţi, cât şi credincioşi, chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Casian, a adresat o scrisoare de mulţumire, pe care o redăm în cele ce urmează:
„Inundaţiile de anul acesta care au avut loc în nord-estul ţării şi revărsările de apă care ameninţau viaţa bunilor noştri credincioşi din oraşul Galaţi şi din localităţile limitrofe ne-au făcut pe toţi să fim solidari cu cei ce suferă sau sunt ameninţaţi de astfel de primejdii, atât prin pomenirea lor în rugăciunile noastre, cât şi prin darul nostru personal, oferit din dragostea şi dorinţa de a ajuta pe cei greu încercaţi.
Convocarea la Centrul eparhial a preoţilor care coordonează aşezămintele sociale eparhiale din municipiul Galaţi, în vederea constituirii comitetului de urgenţă care să vină în sprijinul forţelor militare, armată, jandarmerie şi pompieri, prin oferirea de hrană pe toată perioada desfăşurării activităţii acestora, a constituit momentul de început al unei activităţi social-filantropice deosebite. Au fost oferite zilnic masa de prânz şi pachete cu alimente, apă, ceai sau alte produse celor aproape o mie de persoane implicate.
De aceea, vă mărturisim cu emoţie bucuria pe care am trăit-o atunci când am văzut implicarea preoţilor şi credincioşilor din Consiliile şi Comitetele parohiale în aceste zile, care au fost prezenţi permanent între ei, încurajându-i, ajutându-i, precum preoţii de la Tecuci, în frunte cu pc protoiereu, apreciindu-le devotamentul şi stăruinţa de a înfăptui ceea ce şi-au propus.
Pentru toate acestea, dorim să mulţumim din toată inima tuturor celor care s-au implicat, preoţi şi credincioşi, rugându-l pe Bunul Dumnezeu să lerăsplătească jertfa şi bunăvoinţa de care dau dovadă faţă de cei ce se află în nevoi!”.
Sectorul social-misionar