,,Casei Tale se cuvine sfinţenie, Doamne!…”
Miercuri, 21 iulie 2010, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, a sfinţit biserica parohială cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din localitatea Bursucani, Protopopiatul Tg. Bujor, jud. Galaţi.
La această biserică au fost efectuate, în ultimii ani, ample lucrări de consolidare şi reparaţii capitale, printr-o metodă inedită, care a permis conservarea vechilor ziduri.
Începând din anul 2008, locaşul l-a primit drept ocrotitor şi pe Sfântul Cuvios Rafail de la Agapia Veche, originar din localitatea Bursucani, canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la data de 5 martie 2008.
În cuvântul său de învăţătură, chiriarhul Dunării de Jos a subliniat importanţa sfinţirii unui lăcaş de cult, aşa cum orice creştin, „când finalizează o construcţie sau îşi cumpără o casă, cheamă preotul să o sfinţească, pentru bunul mers al celor ce vor locui acolo. După străvechiul obicei ca sfintele biserici să se zidească pe moaşte de sfinţi mucenici, au fost aşezate în piciorul Sfintei Mese a acestei frumoase biserici, realizată în stil rustic, moaşte de sfinţi mărturisitori ai credinţei în secolul al IV-lea, originari din părţile Dunării, de la Cherson.”
De asemenea, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a adăugat că „fără sfinţii mucenici nu se poate sfinţi o biserică. Aceştia «au călătorit» din Catedrala Arhiepiscopală, pâ-nă în satul Bursucani”, pentru a aduce binecuvântare şi mângâiere creştinilor.
„O biserică se zideşte cu rugăciune şi cu muncă, dar ea trăieşte prin rugăciune, iar noi ne folosim de rugăciune, socotită «partea cea bună care nu se va lua de la noi». Sfinţirea unei biserici începe cu sfinţirea şi curăţirea mădularelor vii care sunt credincioşii”, a mai adăugat Înaltpreasfinţitul Părinte Casian.
Momentul sfinţirii unei biserici este unul emoţionant pentru fiecare credincios, deoarece, la sfârşitul Sfintei Liturghii, atât femeile, cât şi bărbaţii intră şi se închină la Sfântul Altar care a fost sfinţit.
Binecuvântarea lucrărilor la Schitul Zimbru
Odată cu această sărbătoare, chiriarhul Dunării de Jos a binecuvân-tat şi lucrările realizate la Schitul Zimbru cu hramul „Sf. Gheorghe” şi „Sf. Rafail de la Bursucani”, din aceeaşi localitate, locaş ce ţine de Mănăstirea Adam.
În cuvântul de învăţătură adresat cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a subliniat necesitatea şi importanţa lucrurilor tradiţionale, asemănându-le cu „bătrânii cei în-ţelepţi, în faţa cărora trebuie să ne plecăm frunţile şi să plângem. Dar când încercăm să le aşezăm înapoi, la locul lor, pe cele sfinte, viaţa noastră se schimbă”.
Acest lucru este întărit de faptul că din părţile acestea se cunoaşte existenţa unui preot, trăitor în vremea lui Ştefan cel Mare.
De asemenea, ÎPS Sa a recomandat întocmirea unei plăcuţe, pentru ca toţi turiştii care trec prin această mică localitate, să cunoască însemnătatea spirituală a zonei, dintr-o inscripţie ca aceasta:
„Opreşte-te tu, din fuga maşinii, călătorule prinn Ţara de Jos a Moldovei şi întră în această bojdeucă, unde vei găsi o cofiţă cu apă rece ,dimineaţa, la prânz şi seara. Ostoieşte-ţi setea şi de apa pentru trup. Deschide cartea de rugăciuni aici şi opreşte-ţi şi setea după Dumnezeu, cu Care să călătoreşti mai departe, în drumul tău şi cu El să te întorci şi iarăşi să te opreşti aici, mulţumind Lui pentru ajutor! Pleacă-ţi genunchii în faţa Sfântului Rafail, în al cărui nume a rămas smerita chilioară şi bisericuţa. Ia putere şi mergi în drumul tău cu Dumnezeu”.
Responsabil cu aceste lucrări este pc. pr. Cezar Gagiu, care coordonează şi activităţile din parohiile Bursucani şi Rădeşti. Pentru osteneala şi buna chivernisire a celor primite în grijă, i s-a acordat titlul de iconom stavrofor.
În această zi, la ceas de Vecernie, Înalt-preasfinţitul Părinte Casian a aşezat piatra de temelie şi a sfinţit locul unde se va ridica o nouă biserică, în localitatea Drăguşeni, jud. Galaţi.
Marian Pătraşcu