Contrar prognozelor meteo care anunţau vijelii şi fenomene extreme, pelerinajul s‑a desfăşurat firesc. Centrul Eparhial a asigurat buna rânduială şi desfăşurarea manifestării de suflet românesc.
Astfel, întrunirile şi pregătirile declanşate cu două luni înaintea manifestării au adunat, în zorii praznicului luminos al Preasfintei noastre Treimi, în faţa Catedralelor din Galaţi şi Brăila, şapte‑opt sute de elevi, însoţiţi de preoţi şi profesori de Religie.
Alte câteva sute de elevi au ajuns la mănăstire pe cont propriu, cu părinţii sau bunicii.
La ora 7.00, autobuzele au pornit în convoi înspre „colţul de rai de la Buciumeni”, nu înainte ca organizatorii să reamintească tinerilor prezenţi „Decalogul pelerinajului” de la Buciumeni şi să se dea tonul pornirii în pelerinaj cu Rugăciunea Domnească „Tatăl nostru” şi cu binecuvântarea pentru drum.
Au coliturghisit sub cupola „Catedralei cu vitralii foşnitoare”, la Altarul de vară, aproximativ o sută douăzeci de preoţi de la Dunărea de Jos, în armonie de suflet şi de voce cu liceenii prezenţi, cu elevii de la ansamblurile folclorice din Brătuleşti, Lieşti şi Rădeşti din judeţul Galaţi şi din Ianca, judeţul Brăila. În aceeaşi unitate, au dat slavă Sfintei Treimi şi cele câteva mii de credincioşi care au urcat în dealul Sfintei Mănăstiri Buciumeni, bucurându‑se de rugăciune, de peisajul mirific şi de frumuseţile locului.