Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie a fost însoţită şi de mesajul a doi tineri studioşi, „reprezentanţi ai tinerilor”, cum i‑a numit părintele Lucian Petroaia, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Liceenii au trimis către colegii şi părinţii lor trupeşti şi sufleteşti gânduri, sentimente, bucurii şi nădejdea că vor rămâne veşnic fii iubitori ai lui Hristos.
Unul dintre „reprezentanţii tinerilor” a fost Florina Nedelcu, de la Parohia Pechea II, care a obţinut Premiul I, la faza naţională a Consursului Naţional „Biserica şi Şcoala din sufletul meu”, desfăşurat în 21 mai 2016, la Patriarhia Ortodoxă Română – Bucureşti, mult râvnitul premiu fiind primit din mâinile Preafericitului Patriarh Daniel. „Pentru mine este primul an în care mă aflul aici, la Buciumeni, şi pot spune că nu aş vrea să fie ultimul. În acest loc minunat, am descoperit că natura nu este doar o oază de linişte, ci însumează rugăciunile noastre adresate lui Dumnezeu. Nu cu mult timp în urmă, am participat la Proiectul «Biserica şi Şcoala din sufletul meu», în urma căruia am cunoscut oameni minunaţi. Îi numesc aici pe Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, căruia îi mulţumesc că mi‑a dat şansa să trec prin atâtea emoţii ziditoare de suflet şi, apoi, mă gândesc la binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, cu ocazia premierii. Din acest motiv, cu smerenie, le sărut mâna părintească!… Pot spune că nu există sentiment mai puternic, decât acela de a fi înconjurat de oameni aleşi şi de tineri care exprimă caracterul adevărat al nemului românesc şi creştinesc. Îi salut pe toţi cei care au venit la înălţătoarea sărbătoare!
Vă sărut mâna, Sfinţiţi Părinţi! Vă mulţumesc!”
O altă voce a tinereţii a fost cea a lui Alexandru Adrian Radu, din judeţul Brăila, care a venit în pelerinajul de la Buciumeni cu o zi înainte de hramul propriu‑zis. Alexandru şi alţi vreo patruzeci‑cincizeci de liceeni din Brăila şi Tecuci – judeţul Galaţi, au ajutat obştea de la Buciumeni la pregătirea sarmalelor, la realizarea pachetelor cu alimente, pentru a primi cum se cuvine miile de pelerini…
„Mă aflu în al doilea an în acest pelerinaj, un loc în care simt cu adevărat că trăiesc. În puţinul timp petrecut aici, la fiecare foşnet al frunzelor, la ciripitul păsărilor simt că sufletul înviază. Totul este minunat la Buciumeni! În fiecare colţ al aşezării monahale vezi câtă dragoste s‑a pus în zidirea şi întreţinerea sfântului locaş, câtă migală şi câtă muncă s‑au aşezat în fiecare fir de iarbă, în fiecare floare din grădina aşezământului. Dacă aţi şti câtă rugăciune şi câtă hărnicie s‑au pus în gustoasele bucate cu care au fost întâmpinaţi pelerinii… Eu văd această întâlnire ca o unire în credinţă, nădejde şi iubire în Sfânta Treime, o stare în antiteză cu relatarea biblică despre «încâlcirea limbilor» de la Turnul Babel din Facere, capitolul 11. La Turnul Babel, oamenii erau «împrăştiaţi», adică, dezbinaţi, fiecare vorbea limba lui, fiindcă trăiau separaţi de credinţă, de dragoste, de Dumnezeu. Noi, acum, suntem uniţi de sentimente frăţeşti, de cele trei virtuţi care ne animă pe toţi ‑ Nădejdea, Credinţa şi Dragostea.
Pe această cale, aş vrea să‑i mulţumesc Înaltpreasfinţitului Părinte Casian al Dunării de Jos, care ne‑a bucurat cu binecuvântarea din Insula Creta, unde participă la Sfântul şi Marele Sinod! Îi mulţumim Păstorului sufletelor noastre, pentru că – de la an la an – a construit cu dragoste, cu credinţă multă şi ajutor de la Dumnezeu, acest cadru al întâlnirii cu tinereţea, din istorica aşezare monahală de la Buciumeni. O manifestare a tinereţii care nu este de ieri, de azi, ci însumează experienţa – în lucrul cu tinerii – de cel puţin douăzeci şi unu de ani.
Mulţumim tuturor preoţilor, măicuţelor şi slujitorilor pentru rugăciunea lor continuă, pentru jertfa cu care întreţin flacăra vie a credinţei prin aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu! Cu siguranţă, Dumnezeu a făcut acest loc, cu scopul de a ne aduna pe toţi laolaltă. Iată‑ne, tineri şi adulţi mărturisind la unison Treimea cea de‑o‑Fiinţă şi nedespărţită, pe Dumnezeu‑Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh. Amin!”
Pelerinajul a continuat cu binecuvântarea agapei frăţeşti, la care au fost invitaţi toţi pelerinii, mai ales, elevii care urmau să participe la „Dialogurile duhovniceşti”.