Cu ce impresii au revenit, în familie, unii dintre cei aproximativ o mie de tineri, participanţi la a XXI‑a ediţie a „Dialogurilor duhovniceşti“ de la Buciumeni, reţinem în următoarele note de pelerin…
Atelierul I
Dialogul interreligiosîn spaţiul românesc ‑ model de toleranţă
şi convieţuire pentru Europa secolului XXI:
Alina Mihăilă, CN „N. Bălcescu” ‑ Brăila: „Acest pelerinaj mi‑a adus bucurie în suflet; am văzut tineri frumoşi, deschişi, curajoşi, prietenoşi, dornici de a‑L afla pe Hristos. Mi‑a plăcut la rugăciune, dar am rămas plăcut impresionat de dialogurile noastre cu preoţii, care au fost ca nişte părinţi iubitori. Aşadar, prefer pelerinajul de la Buciumeni altei activităţi pe internet, pentru că astfel Îl redescoperim, iar şi iar, pe Dumnezeu – Care este Iubire“.
Andreea Porumb, CN „AI. Ioan Cuza” ‑ Galaţi: „Rămân cu impresia că în ziua de astăzi se promovează egoismul. Nu mi se pare normal să ai un motiv ca să faci lucruri bune!…“
Atelierul II
Noi, românii, aici şi dincolo de graniţe:
Anişoara Moisei, CNAE – Tecuci: „Nu‑ţi părăsi ţara, indiferent de problemele pe care le întâmpini, deoarece Dumnezeu te va ajuta să treci prin toate cu bine. Nu vei găsi aceeaşi înţelegere la străini, ca la mama acasă… Fericirea nu înseamnă a avea de toate, fericirea înseamnă a‑L avea, la drum, pe Dumnezeu, a fi în mijlocul familiei şi a avea sufletul curăţat de patimi”.
Alina‑Elena Constantin, CNAE ‑ Tecuci: „Locul binecuvântat şi primitor, convorbirile cu preoţii m‑au umplut de har şi m‑au învăţat cum să primesc încercările şi bucuriile vârstei”.
Nedelcu Valentina, CN „Ana Aslan”‑ Brăila: „Am fost pentru a doua oară la Buciumeni, şi anul acesta, eu şi alte două colege ne‑am implicat în pregătirea hramului. Liturghia a fost balsam pentru suflet, asemenea Dialogurile duhovniceşti. În acest loc minunat, am legat prietenii frumoase şi tot aici, am realizat că barierele dintre oameni cad. Vă mulţumim, Înalpreasfinţite Părinte Casian, pentru efortul depus în organizarea frumoasei manifestări. Mulţumim măicuţelor şi creştinelor care au lucrat la pregătirea sărbătorii şi care ne‑au ajutat şi pe noi să înţelegem mai bine cum se pregăteşte o astfel de sărbătoare”.
Giulia‑Georgia Beliciu, CN „Ana Aslan” ‑ Braila: „În mijlocul unei poieniţe, ruptă parcă din Grădina Raiului, unde oamenii se întâlnesc cu îngerii, am întâlnit semeni ce împart un singur sentiment: dragostea nemărginită pentru Domnul nostru Iisus Hristos! Gândurile pure şi primirea caldă a măicuţelor, atmosfera divină, solemnitatea Sfintei Liturghii, intervenţia telefonică a Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, cuvântarea înţeleptului Arhiereu, emoţia şi nerăbdarea doamnei profesoare de Religie, de a ne face părtaşi la manifestarea de neegalat, ne determină să spunem că încărcătura emoţională nu poate fi descrisă în cuvinte. Vă mulţumesc, pentru această experienţă duhovnicească”.
Angelica‑Elena Manolache, CN „Ana Aslan” ‑ Brăila: „Experienţa acestui pelerinaj a fost una aparte. Am găsit multă credinţă, iubire de aproapele, bunătate şi, cel mai frumos fapt, prietenie. Discuţiile au fost educative şi fără bariere. Odată ce păşeşti în pădure şi auzi cântecul păsărelelor, liniştea te cuprinde. Două lucruri am învăţat în pelerinajul de la Buciumeni, anume că ‑ în viaţă ‑ nu putem trăi singuri şi neputând trăi unul fără celălalt, trebuie ca în fiecare moment al vieţii noastre să încercăm să facem pe cineva să zâmbească. Am fost prima dată la mănăstire şi, sincer, nu aş vreasă fie ultima dată!”
Marina Georgiana Patrichi, CN „Ana Aslan”‑ Brăila: „Slujba săvârşită de Preasfinţitul Părinte Corneliu al Huşilor şi de impresionantul sobor de preoţi a fost foarte frumoasă şi nu am avut timp să ne plictisim. Convorbirile cu preoţii din Arhiepiscopia Dunării de Jos au fost foarte interesante, iar unele sfaturi ne vor ajuta pe parcursul vieţii noastre. Vă mulţumim foarte mult şi, cu siguranţă, vom reveni!”
Atelierul III
Metode terapeutice ortodoxe în vindecarea
bolilor trupeşti şi sufleteşti, în secolul XXI:
Georgiana Manole, cla. a‑X‑a B, CNAE Tecuci: „Nu mă aşteptam să descopăr atătea minunăţii, atâta frumuseţe, aer curat şi duhul rugăciunii care s‑a aşezat în suflet! Acolo m‑am simţit foarte liniştită, împăcată cu mine şi cu Dumnezeu. Explicaţiile preoţilor de la cercul de dezbateri duhovniceşti mi‑au deschis ochii sufletului şi m‑au motivat să încerc să fac doar lucruri bune. Oare voi reuşi?… Cu greu m‑am despărţit de acel loc aparte, plin de un Duh al păcii, al tinereţii. M‑am încărcat de energie pozitivă…”
Daniela Ploşcuţeanu, cls. a‑X‑a B, CNAE Tecuci: „Cel mai frumos şi mai interesant moment al pelerinajului a fost cel al dialogului cu preoţii şi profesorii. Unele răspunsuri m‑au făcut să uit de toate grijile şi nevoiele mele. Întotdeauna am fost atrasă de acest loc de pelerinaj care a devenit pentru mine o a doua casă. La Buciumeni, suntem alături de Dumnezeu şi în prezenţa celor mai buni slujitori ai Sfintelor Altare. Mulţumim lui Dumnezeu şi Înaltpreasfinţitului Părinte Casian care ne‑a pus la dispoziţie această oază de pace, de linişte, de lumină”…
Maria Popa, cls. a X‑a B, CNAE Tecuci: „Buciumeni, un loc care m‑a ajutat să văd lucrurile, faptele, întâmplările din viaţa mea şi a celor dragi dintr‑o altă perspectivă, cea a lui Dumnezeu. Consider că astfel de activităţi trebuie făcute mult mai des!”
Laura Vâlcu, cls. a X‑A, CNAE Tecuci: „Nu există cuvinte în descrierea frumosului loc de la Buciumeni. Îmi doresc ca orice om din această ţară să treacă măcar o dată să urce dealul mănăstirii. Vor rămâne uimiţi de bunătatea maicilor şi de frumuseţea locului care se aseamănă cu «o gură de rai, cu un picior de plai»… A fost primul meu pelerinaj, dar vă spun cu mâna pe inimă că nu vreau să fie ultimul!”
Atelierul IV
Cum să ne înţelegem părinţii, când ei nu ne înţeleg.
Răspunsuri pentru un conflict nedrept:
Brânduşa Daniela Patrichi, cls. a X‑a: „Tema pusă în discuţie a fost foarte interesantă şi utilă, pentru noi ‑ tinerii mai mult sau mai puţin visători. De la preoţii de aici am înţeles de ce trebuie să‑i înţelegem pe părinţii noştri atunci când ne interzic cu desăvârşire să facem un lucru sau altul şi pe care noi ţinem morţiş să‑l facem. Părinţii noştri trupeşti şi cei duhovniceşti, profesorii noştri, când ne sfătuiesc să nu facem un lucru sau altul, au dreptate deoarece ei au trecut prin acea experienţă şi nimic nu este mai adevărat decât momentele ‑ bune sau rele ‑ pe care le trăieşti pe propria piele… În consecinţă, mă rog la Dumnezeu să îmi dea tărie de caracter să le pot urma sfaturile în toate situaţiile, dacă îmi convin sau nu… Doamne ajută!”
Atelierul V
Educaţia tinerilor creştini, între real şi virtual.
Metode de comunicare eficientă între tineri:
Mădălina Boşcu, Lic. Teoretic „Dunărea” Galaţi: „Am revenit cu drag la Buciumeni. Mi s‑a părut că a fost o organizare de excepţie. Acest pelerinaj este o oază de relaxare”.
Tudor Nanu, Lic. Teoretic „N. Iorga” Brăila: „Toate au fost bune şi frumoase în ziua pelerinajului, dar eu am venit ca să‑L înduplec pe Dumnezeu, prin rugăciune, şi să‑I dau slavă. Să‑L rog să‑mi ofere sănătate şi să le ajute pe prietenele mele ‑ Iulia şi Oana ‑ să aibă succes săptămâna aceasta, la ultimele examene. Doamne ajută!”
Creţu Rebeca Elena, cls a XI‑a B, CNCN‑Galaţi: „Este al treilea an consecutiv în care mă alătur tinerilor mei colegi şi pot spune că m‑am întors acasă cu o bucurie imensă în suflet. Mănăstirea Buciumeni este pentru mine un colţ de rai, un spaţiu real, unde tinerii pot să comunice fără teamă şi fără prejudecăţi. Temele aflate în discuţie au fost captivante şi mă bucur că în acest an am contribuit şi eu la propunerea lor. Apoi, dialogul cu preoţii ne‑a identificat metode de comunicare între noi, tinerii. Discuţiile au avut un impact bun asupra noastră. Cu această ocazie am realizat, din nefericire, că tinerilor le place să comunice mai degrabă pe diverse reţele de socializare, decât să‑şi vorbească faţă către faţă. Îi invit în Biserică, în pelerinaj!… Sper că mă voi număra şi la anul viitor printre pelerinii de la Buciumeni”.
Andra‑Elena Neculae, Lic. Teoretic „Dunărea”‑ Galaţi: „Mi‑am făcut prieteni noi în acest pelerinaj, am realizat că nimic nu se poate face fără comunicare. Trebuie să învăţăm să fim noi înşine, nu ce vor alţii. Trebuie să căutăm să găsim fericirea în lucrurile mărunte, nu în lux! Sfaturile preoţilor şi ale profesorilor noştri ne pot ajuta să nu greşim; dar, dacă se întâmplă, să nu persistăm în greşeală, să ne îndreptăm neîntârziat! Discuţia cu duhovnicul, participarea la Taina Spovedaniei ne ajută imens…”
Mihaela Răducan, cls. a XI‑a A, CNCN‑Galaţi: „Mănăstirea Buciumeni este un spaţiu al liniştii şi al înţelepciunii, un loc în care îşi dau mâna rugăciunea şi munca, nădejdea şi credinţa, împletite cu prietenia şi dragostea de Dumnezeu şi de aproapele. M‑a copleşit liniştea acestui loc tămăduitor de suflet şi de trup. M‑au cucerit ospitalitatea măicuţelor de aici, ordinea, curăţenia, simfonia de culori din curtea aşezării monahale. Fiind prima mea experienţă de acest fel, aş reveni cu drag oricând”.
Popa Maricela, cls.a XI‑a A, CNCN Galaţi: „Au fost momente foarte frumoase şi acolo am învăţat multe lucruri pe care le voi pune în practică. Dialogul cu părinţii, faptul că eşti ascultat de cineva, mi s‑au părut momente fascinante. Nu voi uita cuvintele unui slujitor care ne‑a spus că «fericirea înseamnă drumul sprea ea»… Aici am înţeles că este important să îţi doreşti să experiezi fericirea, rugăciunea inimii, convorbirea cu Dumnezeul Iubirii. A relaţiona cu oamenii… live şi nu în spaţiul virtual, a dialoga cu colegii, familia, prietenii poate să‑ţi aducă sentimentul că trăieşti, că eşti viu, că nu eşti singur, că întotdeauna e Cineva care îţi întinde o mână şi Acela este Dumnezeu, prin «prietenii» Săi…”
Atelierul VI
Preotul, astăzi. Preoţia, astăzi:
Andreea Ivaşcu, Lic. Teoretic „Costache Negri“‑ Galaţi: „În urma convorbirilor duhovniceşti purtate între preoţi şi tineri, am înţeles importanţa dialogul în exerciţiul mântuirii. În anii din urmă, dar şi‑n acest an, am plecat din acest pelerinaj cu un puternic sentiment de îmbărbătare, în sensul de virtute! La Buciumeni, mi‑au plăcut Liturghia, organizarea şi faptul că părinţii au acceptat cu zâmbetul pe buze criticile şi argumentele noastre, la unele aspecte”.
Ştefania Picoş, Lic. Teoretic „Matei Basarab” Măxineni‑Brăila: „După Sfânta Liturghie, dialogul cu preoţii, profesorii şi ceilalţi colegi a fost tonic. M‑a ajutat să‑mi schimb unele prejudecăţi cu care plecasem de acasă. Aş mai repeta această experienţă! Deci, mi‑a plăcut!”
Atelierul VII
Programele pentru tineri, mijloace de educare şi comunicare, în Biserică:
Radu Alexandru Adrian, cls. a X‑a C, Liceul Pedagogic „D. P. Perpessicius‑Brăila: „Pur şi simplu acest pelerinaj a fost şi va rămâne cea mai frumoasă experienţă trăită de mine! Aici m‑am regăsit într‑o mare familie, o familie perfectă în mijlocul căreia Duhul Sfânt Se revarsă în inimile deschise ale creştinilor care vin an de an la această deosebită sărbătoare. Într‑un fel, pelerinajul de la Buciumeni a fost ca un pansament pus pe sufletele credincioşilor, deconectaţi de la cotidianul contemporan. Pentru mine întâlnirea cu pelerinajul a pus o cărămidă la construcţia mea spirituală. În ansamblu, toată marea de zâmbete, de vibraţii simultane şi sentimente pozitive, completate de dialogurile cu preacucernicii părinţi au fost posibile cu ajutorul Înaltpreasfinţitul Părinte Casian al Dunării de Jos ‑ Păstorul sufletelor noastre, al prea cucernicilor părinţi, al maicilor de la sfântul aşezământ şi al celor dimpreună cu dânsele, cărora le mulţumesc în numele meu şi al tinerilor brăileni prezenţi la deosebitul pelerinaj. În cele din urmă aş putea spune că Dumnezeu a făcut acest loc cu scopul de a ne aduna toţi fraţii laolaltă în credinţa mărturisitoare în Preasfânta şi de Viaţă Făcătoare Treime, împletită cu iubirea şi nădejdea. Amin!”
Andreea Cătălina Chetraru, cls. a‑X‑a G, CN „Virgil Madgearu”‑ Galaţi: „Mă bucur că am avut şansa să merg într‑un loc minunat, rupt parcă din poveştile copilăriei. Drumul a fost cam obositor, dar întâlnirea cu ceilalţi colegi, preoţi şi profesori ne‑a dat ocazia să dialogăm, să comunicăm şi să stabilim prietenii viitoare cu… Dumnezeu, mai ales!… Am ascultat sfaturile preoţilor şi din acest motiv, consider că am mai făcut un mic pas, în dialogul meu cu Dumnezeu. Mulţumesc organizatorilor că mi‑au dat şansa să devin o persoană mai bună !”
Atelier X
La sfat cu Dumnezeu: eu, El şi duhovnicul meu:
Lucian Bitianu, Gr. Şcolar „G. Vâlsan” Făurei‑Brăila: „Întâlnirile de acest fel, discuţiile de la tânăr la preot şi invers ar trebui organizate mai des. Eu mi‑aş dori să vin măcar o dată pe lună la astfel de ateliere”.
Elena Alexandra Surpanu, cls. a IX‑a B, Gr. Şcolar Teoretic „George Vâlsan” – Făurei, jud. Brăila: „În acest pelerinaj mi‑am întărit convingerea că Biserica şi valorile ei sunt nu numai leagănul copilăriei mele, ci şi călăuza adolescenţei mele. Printre tinerii prezenţi la Sfanta Liturghie am trăit bucuria şi frumuseţea de altădată. Sfânta aşezare este un loc rupt parcă de realitate. La Sărbătoarea Sfintei Treimi m‑am reîntâlnit cu costumul popular, cu cântecul patriotic şi pricesnele care mi‑au mângâiat sufletul. Credeam că toate aceste frumuseţi identitare nu mai există. Tema de la atelierul la care am participat este una foarte frumosă, generoasă, de actualitate maximă, dezbătută cu multă blândeţe de slujitorii Sfintelor Altare. Am descoperit că‑ deşi sunt tineri ‑ au răspunsuri avizate, sunt bine pregătiţi şi, în Hristos, ne pot deveni prieteni. Aş vrea să mă regăsesc printre pelerinii de la Buciumeni şi în anul următor. La dialogurile duhovniceşti am învăţat că este necesar să mă pregătesc mai atent pentru toate întâlnirile mele viitoare cu Dumnezeu şi, când e cazul, să cer sprijin de la duhovnicul meu”.
Atelierul XII
Pelerinul astăzi, între căutarea păcii sufleteşti şi ispita senzaţionalului:
Mariana Zaharia, CTAT „Dumitru Moţoc”‑ Galaţi: „Pelerinajul este o metodă bună de a readuce oamenii cu picioarele pe pământ, de a‑i reconecta cu Dumnezeu şi a‑i rupe de viciile lumeşti, pentru un timp măcar. Acest pelerinaj a fost unul foarte constructiv şi bine… intenţionat!”
Atelierul XIII
Tinerii între modele şi antimodele:
Margareta Căpraru, Lic. Teoretic „Mircea Eliade” Galaţi: „Din dezbaterea legată de modele şi antimodele, am dedus că singurul model demn de urmat de noi, tinerii ‑ şi nu numai de noi ‑ este Mântuitorul nostru Iisus Hristos”.
Atelier XV
Timpul! Noi trecem prin timp sau timpul trece prin noi?…
Bogdan Bujor, Şc. „Anghel Saligny” ‑ Galaţi: „A fost nemaipomenit! Singurele propuneri pe care aş dori să le fac sunt: să se organizeze mai multe activităţi de acest gen, cu dezbateri pe ateliere şi mai multe schimburi de experienţă cu elevi de la alte licee”.
Geanina Postolache, Gr. Şc. „Ovid Caledoniu”, Tecuci: „Dialogurile duhovniceşti mi‑au adus răspunsuri la multe întrebări, pe care le aveam. A meritat să mă trezesc de dimineaţă şi să sfinţesc timpul acelei zile cu rugăciune la Mănăstirea Buciumeni. Am înţeles că singurul timp care contează în faţa lui Dumnezeu este cel de la Sfânta Liturghie şi cel pe care‑l rezervăm faptelor bune, în ajutorarea celuilalt!…”
Atelier XVI
Ştiinţă şi credinţă, un dialog mereu actual şi necesar:
Anca‑Maria Miorcioi, CN „Gh. M. Murgoci” ‑ Brăila: „Buciumeniul este un loc luminat de Duhul Sfânt, plin de binecuvântarea Lui, mai ales, când ne adunăm toţi tinerii laolaltă. Este locul perfect pentru tânărul de astăzi, obosit, supărat, plin de gânduri lumeşti, pentru a se reface moral, fizic şi spiritual. Acest loc mi‑a încărcat sufletul de bucurie, de energie pozitivă”.
Barbu Alexandru, cls. a XI‑a B, CNVA ‑ Galaţi: „Pelerinajul de la Buciumeni mi‑a arătat că Biserica nu rămâne închisă în dogmă, ci dimpotrivă, se deschide către diferitele sectoare ale comunităţii, între ele şi cel social. Prin «apostolii» săi, Biserica vine către noi prin ora de Religie, prin alte proiecte extraşcolare, dar, mai ales, prin inspirata iniţiativă a Dialogurilor duhovniceşti,manifestare pusă în practică din grija Înaltpreasfinţitului Părinte Casian. Faptul că i‑am avut alături pe colegii mei, în acest context duhovnicesc, m‑a ajutat să descopăr o altă latură a prieteniei noastre. Pelerinajul de la Buciumeni rămâne o experienţă de neuitat şi un dialog necesar, cu şi despre tineri. Cel mai mult mi‑a plăcut dezbaterea pe care am avut‑o cu preoţii din grupul nostru şi cu doamna profesoară de Religie, Iuliana Aron; toţi au făcut o legătură foarte bună între unele rezultate din actualitatea imediată, privind cercetarea ştiinţifică şi relatările lui Moise, despre Facerea lumii. M‑am bucurat să văd că sunt încă mulţi tineri preocupaţi de credinţă şi de a cultiva o relaţie reală cu Dumnezeu”.
Diana‑Mădălina Apreotesei, CN „Gh. M. Murgoci”‑ Brăila: „Ştiinţa şi credinţa, aceasta a fost tema dialogului de la atelierul meu de lucru. Datorită preoţilor ‑ părintele Daniel Zlate şi părintele Titi Gabor ‑ am înţeles că nu există nicio ruptură între Credinţă şi Ştiinţă. Dimpotrivă.Oricum, trebuie găsit un echilibru între cele două, pentru a îmbunătăţi relaţiile interumane”.
Cătălina Şerban, cls. a‑XI‑a, Şcoala Lieşti, jud. Galaţi: „Experienţa acestui pelerinaj mi‑a fost familiară, deoarece o mare parte din atmosfera de aici o regăsesc în satul meu, Lieşti. Prea cucernicii părinţi de la noi sunt foarte implicaţi în viaţa obştii şi încurajează cât mai mulţi tineri să vină în biserică. Le insuflă cu foarte multă răbdare şi dragoste respectul faţă de cele sfinte şi faţă de valorile tradiţionale. Chiar am fost bucuroasă să îi aud cântând în faţa „Altarului din pădure˝, la Sfânta Liturghie, îmbrăcaţi în frumoasele noastre costume tradiţionale, pe copiii de la mine din sat. Aşadar m‑am simţit la Buciumeni, ca acasă”.
Maria Ilie, cls. a IX‑a B, CNVA ‑ Galaţi: „Una dintre bucuriile pe care le‑am simţit la Buciumeni se referă la faptul că am descoperit cum Teologia este fundament şi deopotrivă finalitate a raţiunilor ştiinţifice. Am fost încântată să descopăr oameni care au corelat logic şi, totodată, firesc, despre ceea ce ne înconjoară şi despre purtarea de grijă a lui Dumnezeu pentru noi, oamenii, şi pentru întreaga creaţie, văzută şi nevăzută. Atmosfera caldă şi deschisă cred că ne încurajează pe noi, tinerii, să ascultăm, şi ‑ deopotrivă ‑ să ne susţinem unele demersuri cu demnitate şi curaj”.
Atelier XVII
Tradiţiile creştine, astăzi:
Ilie‑Vlad Vintilă, Lic. nr. 1 ‑ Corod ‑ Galaţi: „Mă întorc acasă cu o stare sufletească mai bună şi cu o altă viziune asupra Bisericii şi a slujitorilor săi, pentru că am avut la atelier un slujitor înţelept.
De aceea, îmi doresc să devin şi eu un om al Bisericii. În concluzie, acest pelerinaj m‑a ajutat să devin alt om, dar ca să mă menţin pe această linie e nevoie de perseverenţă, de curaj în a înfrunta neajunsurile acestei lumi secularizate şi de credinţă statornică în Dumnezeu”.
Iuliana Costea, Lic. Tehnologic nr. 1 ‑ Corod: „Eu am înţeles că trebuie să apreciem ce avem, să vedem frumosul din orice întâmplare sau lucru. Mai ales, să ne păstrăm bunătatea din suflet, dragostea de popor şi tradiţia, în aceste vremuri grele mănate de păcat”.
Ramona‑Maria Munteanu, Lic. de Arte „Dimitrie Cuclin” ‑ Galaţi: „Mă întorc acasă cu mai multă încredere, iubire şi linişte. Am primit răspunsurile pe care le doream”.
Mihaela Culache, Lic. de Artă „Dimitrie Cuclin” ‑ Galaţi: „Aici am înţeles cât de frumos se îmbină spiritualitatea ortodoxă cu Tradiţia locului şi cât de importante sunt ele în viaţa noastră”.
Evghenia‑Carmen Pandele, Gr. Şcolar „Tudor Vladimirescu”: „Buciumeni, muzică duhovnicească, oameni cu bine în suflet, ciripit de păsări, totul înverzit… Oare, în Rai, cum mai e?”