Din punct de vedere teologic, tot ce este autentic, curat şi sfânt în cultura unui popor devine cunună sau coroană de lumină a acestuia în Împărăţia lui Dumnezeu, unde „neamurile (popoarele) îşi vor aduce slava şi cinstea lor” – cum ne spune ultima carte a Noului Testament, Apocalipsa (21, 26). Credincios lui Hristos, deci iubit de Hristos, Care „ieri şi azi şi în veci, este acelaşi“ (Evrei 13, 8), tânărul creştin exprimă în cultura sa creştină ceea ce rodeşte din întâlnirea credinţei sale statornice în Dumnezeu cu istoria frământată şi schimbătoare a oamenilor. Etapa națională a Olimpiadei de Religie – cultul ortodox, s-a desfășurat la Timișoara în perioada 18-22 aprilie.
Plecarea ne-a fost binecuvântată de ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, care a acordat olimpicilor gălăţeni şi brăileni, în Catedrala din Galaţi, diplome şi premii consistente. Gestul Părintelui nostru duhovnicesc a însemnat, pentru tineri, o motivaţie în plus pentru a lupta şi a cuceri premii.
La această olimpiadă au participat peste 250 de elevi. Grupul de la Galaţi a fost alcătuit din şase eleve, toate obţinând rezultate notabile, după cum urmează: Dima Carmen Ionela, clasa aVII-a de la Şcoala Gimnazială nr. 1, Slobozia Conachi, îndrumată de doamna profesor Marin Sultănica, a obţinut Premiul Special; Matei Luciana, clasa aVIII-a de la Şcoala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir” nr. 3, Matca, îndrumată de doamna profesor Lazăr Elena, a obţinut Premiul Special; Ojog Damiana, clasa a IX-a, de la Colegiul Naţional ,,Spiru Haret”, Tecuci, îndrumată de domnul profesor Poenaşu Cătălin, a obţinut Menţiune şi Premiul Special; Necula Gabriela, clasa a X-a, de la Liceul Tehnologic ,,Costache Conachi”, Pechea, îndrumată de doamna profesor Bucur Bianca, a obţinut Premiul Special; Dobranici Maria, clasa a XI-a de la Colegiul Naţional ,,Vasile Alecsandri”, îndrumată de doamna profesor Aron Iuliana, a obţinut Menţiune şi Premiul Special; Brahă Alexandra, clasa a XII-a de la Colegiul Naţional ,,Costache Negri”, Galaţi, îndrumată de subsemnata, a obţinut Premiul III şi Premiul Special.
Festivitatea de deschidere a avut loc la Catedrala Mitropolitană din orașul de pe Bega, unde elevii au fost întâmpinați de Înaltpreasfințitul Ioan Selejan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, care le-a urat mult succes și i-a binecuvântat.
Participanţii au dorit să împărtăşească şi colegilor lor frumoasa şi pilduitoarea experienţă…
„Consider că Olimpiada de Religie este o treaptă a evoluţiei mele ca om, căci fiecare încercare a reprezentat o «cărămida» în temelia vieţii mele. Cu voia lui Dumnezeu, am reuşit anul acesta să iau o notă bună la etapa judeţeană, la care nu aş fi sperat vreodată, notă ce m-a calificat la etapa naţională. Religia şi tot ce este legat de ea m-a pasionat din totdeauna. Suntem însă o familie creştină, mergem la biserică… Cât despre olimpiadă, anul acesta a fost, mai mult decât în alţi ani, o provocare, în contextul în care s-a vehiculat ideea, cu care, bineînţeles, eu nu sunt de acord, a scoaterii Religiei din programa şcolară. Oraşul Timişoara mi-a plăcut nespus! M-a impresionat turul oraşului. Deşi emoţiile şi-au spus cuvântul mai ales în momentul susţinerii probei, experienţa nu o voi uita niciodată!” (Carmen Nicoleta Dima, clasa VII-a, Şcoala Gimnazială Nr. 1, Slobozia Conachi)
„Pentru mine, această olimpiadă a fost o binecuvântare! Aici am cunoscut oameni minunaţi, pe care nu îi voi uita niciodată. Această olimpiadă are menirea de a educa tinerii creştini, de a-i apropia de Dumnezeu, căci «Dacă educaţia începe bine, statornic şi hotărât, atunci foarte uşor vor merge pe drumul vieţii» (Sfântul Ioan Gură de Aur). Eu aşa am vazut această olimpiadă: ca un prilej binecuvântat de Domnul de a putea fi cu sufletul mai aproape de Dumnezeu, de a-I simţi prezenţa în inima mea, această prezenţă asemănându-se cu o flacără puternică, ce necontenit lumina şi încălzea sufletul meu. Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru aceasta. Nu voi uita această experienţă niciodată, aşa de frumos a lucrat Domnul, încât am putut să întâlnesc persoane pe care nu le voi uita, locuri minunate încărcate cu o istorie foarte grea. Nu pot uita nici monumentele frumoase, cu o arhitectură impresionantă, mănăstirile care ne-au încărcat cu emoţii şi ne-au apropiat parcă unii de alţii, nu voi uita nici acele stări, acele emoţii mari pe care le-am avut atunci când am dat acel concurs şi nici atunci când am aflat rezultatele. Dar după toate acestea nu voi uita niciodată acel sentiment pe care l-am avut când ne-am despărţit cu toţii, cel mai greu moment pentru mine. A fost cea mai frumoasă experienţă din viaţa mea. Să dea Domnul să ne întâlnim din nou cu toţii, acolo, în Împărăţia Sa.” (Matei Luciana, clasa a VIII-a, Şcoala Gimnaziala „Dimitrie Cantemir” nr. 3, Matca)
Olimpiada Naţională de religie a fost o experienţă pe cât de nouă şi aparte, pe atât de frumoasă şi plăcut surprinzătoare.
Încă din prima seară, ne-a întâmpinat Catedrala, ce încununa ca o bijuterie binecuvântată şi fermecătoare minunatul oraş. Am văzut-o aşa cum probabil puţini au ocazia să o vadă, înălţându-se din ea glasurile a sute de tineri, din toate colţurile ţării. La final, Mitropolitul Banatului ne-a binecuvântat cu mângâietoarele şi caldele sale cuvinte. A fost un moment atât de înălţător, încât cuvintele ar încerca zadarnic să definească măreţia trăirilor de atunci.
Următoarele zile au continuat să-mi întreacă aşteptările. Căldura oamenilor minunaţi ce ne-au primit ca nişte părinţi iubitori şi ne-au însoţit pe tot parcursul olimpiadei, autenticitatea şi liniştea mănăstirilor şi, nu în ultimul rând, strălucirea oraşului din acele zile, împodobit pretutindeni cu flori şi răsunând în el armoniile notelor muzicale. Toate au creat într-adevăr un tablou ce părea o uşoară oglindire a Cerului, aprinzând în sufletul meu şi probabil al tuturor, nostalgia culmilor pierdute cândva de om. Stelianos Papadopoulos, în lucrarea sa, «Vulturul rănit», surprinde, pe lângă viaţa covârşitoare a Sfântului Grigorie Teologul, prietenia exemplară a acestuia cu Sfântul Vasile cel Mare, cei doi mărturisind atât de frumos că în tinereţea lor cunoşteau doar două drumuri: cel al Şcolii şi cel al Bisericii. Această olimpiadă m-a făcut să simt, asemenea celor doi, frumuseţea ascunsă în simplitatea acestor «drumuri», o unică îmbinare între învăţătura noastră vremelnică şi cea care va rămâne în noi şi dincolo de vremelnicie. (Ojog Damiana, clasa a IX-a Colegiul Naţional ,,Spiru Haret”, Tecuci)
„Clipe de neuitat, momente unice, oameni dragi, suflete calde, locuri încântătoare, emoții deosebite, amintiri întipărite în suflet, toate acestea caracterizează săptămâna binecuvântată pe care am trăit-o în Timișoara. Prin participarea la Olimpiada de Religie Ortodoxă, (faza națională) am cunoscut oameni minunați și am descoperit locuri minunate ale țării noastre, urcând cu o treaptă mai sus spre cunoașterea lui Dumnezeu și a voii Sale.
În frumoasa catedrală Mitropolitană din centrul Timișoarei, ne-am unit cu toții în rugăciune în prima seară, la festivitatea de deschidere a acestui concurs. Am simțit în mijlocul nostru prezența lui Dumnezeu, Care ne spune că «Unde sunt doi sau trei adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor» (Matei 18, 20).
În Timișoara am cunoscut oameni minunați, pe care nu-i voi uita niciodată; aici am legat prietenii. Comuniunea, harul, oamenii, locurile, stările de spirit vor fi mereu o călăuză bună în viață și în același timp o nădejde spre o lume mai bună. Consider că, prin participarea la Olimpiada de Religie avem posibilitatea de a învăta lucruri minunate şi de a urca mereu mai sus pe scara desăvârşirii creștine. (Necula Gabriela, clasa a X-a, Liceul Tehnologic “Costache Conachi” Pechea)
Anul acesta am avut parte de una dintre cele mai frumoase experienţe ale vieţii mele! Timp de o săptămână am făcut parte din lotul olimpicilor naţionali ai Galaţiului şi am petrecut un timp unic în unul dintre cele mai frumoase oraşe ale ţării! Începând cu premierea din Catedrala din Galaţi şi terminând cu festivitatea de premiere din Timişoara, toată perioada a fost una de neuitat! În Timişoara am găsit oameni cu suflet cald, oameni curaţi, oameni frumoşi, dornici să arate că unirea întregii ţări sub aceeaşi credinţă este posibilă. Am avut parte de zile în care am învăţat că trebuie să te goleşti pe tine din tine ca să fie bine tuturor, că trebuie să îl asculţi şi pe cel de lîngă tine, că trebuie să ştii să admiri perfecţiunea cu care au fost create toate, că trebuie să ştii să taci, ori să vorbeşti atunci când celălalt are nevoie de tine. Am învăţat că se poate ca tinerii să cânte într-un singur glas «Cu noi este Dumnezeu», în acelaşi timp cu ÎPS Mitropolit Ioan, fără a ţine cont că eşti din Moldova, Transilvania ori Banat, bogat sau sărac, vesel sau trist. Am văzut toate făcliile aprinse din ţară. Toate sufletele care L-au cunoscut şi gustat pe Dumnezeu şi care nu se mai satură de dulceaţa Sa. Am văzut o Românie vie, cu spirit care urca spre un Absolut. În Timişoara am făcut cunoştinţă cu istoria, cultura, civilizaţia şi nu în ultimul rând, credinţa oamenilor de acolo. În lungile plimbări pe străzile pline de flori, îţi dădeai seama cât de binecuvântat eşti că te afli acolo, în mijlocul unor oameni plini de iubire, în mijlocul unor eventimente religioase atât de frumoase!
Deşi este al cincilea an consecutiv în care am participat, pot spune cel mai sincer că anul acesta a fost cea mai frumoasă experienţă, pe care aş repeta-o fără să stau pe gânduri. Lotul din Galaţi a fost minunat, doamnele profesoare însoţitoare au fost minunate şi timpul a fost unul superb! Nu am decât cuvinte de laudă şi îi îndemn pe toţi colegii să participe. Pentru a-L cunoaşte pe Dumnezeu, pentru a face cunoştinţă cu seninul, curatul şi iubirea! Olimpiada naţională de Religie nu înseamnă doar un examen la care primeşti o notă şi un loc în clasament, înseamnă Dragoste, PRIETENIE şi Cunoaştere de sine! Încercaţi, dragi colegi o astfel de experienţă! Vă va schimba!
Ceea ce este interesant la experienţa mea personală avută în Timişoara este următorul fapt: La începutul săptămânii, când am ajuns, părintele din Timişoara care însoţea grupul din Galaţi pe toată perioada olimpiadei mi-a spus că la sfârşitul săptămânii voi învăţa lecţia mulţumirii. Şi aşa a fost. Am păstrat cartea primită în dar de la dumnealui, ca dovadă a schimbării mele. Încercaţi o astfel de săptămână. Nu doar pentru nota din examen! Ci şi pentru suflet!
Când am plecat din Timişoara, în gară aveam lacrimi în ochi, iar grupul se amuza pe acest fapt întrucât nu obişnuiesc să plâng. Aveam lacrimi în ochi pentru că ştiam că nu voi putea să uit cuvintele cu care o doamnă profesoară de acolo ne-a condus în tren: «Să nu uitaţi: în Timişoara veţi întâlni doar iubire!» Plângea. Şi nu am uitat!” (Dobranici Maria, clasa a XI-a, Colegiul Naţional ,,Vasile Alecsandri”, Galaţi)
„Am participat cu foarte multă bucurie şi, în acelaşi timp, cu emoție la Olimpiada de Religie-Ortodoxă, etapa națională. Deschiderea oficială a acesteia s-a desfăşurat în Catedrala Mitropolitană din Timişoara. Ceea ce m-a impresionat în mod special a fost blândețea, dragostea şi răbdarea ÎPS Mitropolit Ioan, care ne-a insuflat dragostea de mamă şi de neam. Toată România I-a cântat lui Dumnezeu în aceste zile petrecute în Banat, tinerii participanți rugându-se pentru luminarea minții, ajutor la examen şi obținerea unor rezultate frumoase. Aşa cum a spus şi Mitropolitul Ioan: «de la un capăt la celălalt al țării, aceeaşi rugăciune este auzită de către Dumnezeu în Cer».. În cadrul Olimpiadei s-au realizat diverse activități, atât înainte, cât şi după proba scrisă: plimbări în parcurile din oraş împreună cu elevii din celelalte județe, jocuri de cunoaştere, vizionare de filme cu temă religioasă, vizitarea unor muzee, a Operei Naționale Române, precum şi participarea la Simpozionul «Sf. Iosif cel Nou de la Partoş-Ocrotitorul Ţării Banatului». După proba scrisă am fost prezenți la «Vernisajul expoziției de icoane pe lemn si sticlă» -Aula Magna a Universității de Vest. De asemenea am fost în pelerinajul numit «Buchetul mănăstirilor timişene» la mănăstirile Săraca, Partoş şi Timişeni.” (Brahă Alexandra, clasa a XII-a, Colegiul Naţional ,,Costache Negri”, Galaţi)
A consemnat prof. Mioara Kirlandi,
Colegiul Naţional ,,Costache Negri”, Galaţi