Sărbătoarea Învierii Domnului, atât de aşteptată de către toţi creştinii, revarsă în viaţa tuturor celor care cred în Dumnezeu şi în lucrarea Lui în Biserică nenumărate daruri care ne îmbogăţesc sufleteşte, bucuria fiind în aceste momente cel mai exprimat sentiment pe care-l trăim.
Bucuria Învierii Domnului o exprimăm prin trăiri interioare şi manifestări comunitare, aceasta devenind mărturie de viaţă şi de credinţă pe care credinciosul o înmulţeşte personal şi o dăruieşte aproapelui său.
De aceea, Biserica, prin preoţii şi credincioşii ei, ca o continuare a bucuriei sufleteşti pe care o simte comunitatea prin revărsarea de har, lumină şi binecuvântare, concretizează acest mesaj şi îl oferă într-o formă a darului sau ajutorului ce este oferit celui ce duce lipsă, această formă de susţinere materială fiind fapta cea bună care continuă, actualizează şi aprofundează credinţa cea adevărată.
În spiritul acestei îmbucurătoare slujiri, Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin intermediul Centrului Eparhial, protoierii, parohii, precum şi prin implicarea „Trupului lui Hristos” şi a „fiecărui mădular în parte”, slujitorii altarului aproapelui în nevoie şi suferinţă, preoţi şi credincioşi, au desfăşurat, la iniţiativa şi cu binecuvântarea ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian, o serie de activităţi social-filantropice concretizate în cadrul unor programe, după cum urmează:
1. „Ne înnoim de Sfintele Paşti”- ca urmare a unui parteneriat pe care Arhiepiscopia Dunării de Jos îl are, din anul 2009, cu magazinele «Selgros» din cele două oraşe, Brăila şi Galaţi, în cadrul programului „Masa Bucuriei”. Am continuat această activitate, în cadrul unei acţiuni de oferire a unor kituri de igienă şi articole de îmbrăcăminte.
Astfel, în cadrul unor întâlniri avute cu directorii celor două magazine, în cadrul Permanenţei Consiliului Eparhial, au fost stabiliţi beneficiarii acestui program, precum şi modalităţile de într-ajutorare, atenţia noastră îndreptându-se asupra familiilor din Eparhie care au mai mult de patru copii.
Prin intermediul parohiilor, şi din datele centralizate de la parohii au rezultat un număr de 1485 copii, distribuirea făcându-se astfel:
– kiturile de igienă (1232 pachete: 839 – Galaţi şi 393 -Brăila) constând în detergent, pastă de dinţi, periuţă, săpun, burete, şampon etc., au fost distribuite începând cu ziua de marţi, 26 aprilie a.c., în Galaţi şi Brăila. Produsele au fost ridicate de către ppcc protoierei şi preoţi direct de la cele două magazine. Preoţii, la rândul lor, au oferit ajutoarele familiilor pe care le-au nominalizat ca beneficiare ale acestui program social, pe bază de tabel cu datele personale şi semnătură de primire;
– tichetele pentru îmbrăcăminte – valoare/tichet 100 lei (total 253: 190 mun. Galaţi şi 63 –mun. Brăila) au fost înmânate în ziua de miercuri, 27 aprilie a.c., de către reprezentanţii magazinului «Selgros».
Beneficiarii din mun. Galaţi s-au prezentat la orele 1300, la magazinul «Selgros» – Galaţi, pentru a intra în posesia tichetelor necesare achiziţionării articolelor vestimentare. Ei au fost însoţiţi de părinţi, precum şi de studenţii de la Facultatea de Istorie, Teologie şi Filosofie – Secţia „Asistenţă socială”. Cei din mun. Brăila au intrat în posesia tichetelor în ziua respectivă, urmând ca să-şi procure fiecare articolele de vestimentaţie.
Pentru toate cele 1232 de kit-uri igienice: 839 – Galaţi şi 393 – Brăila a fost necesară suma de 59.211,47 lei, iar pentru cele 253 tichete de îmbrăcăminte: 190 Galaţi şi 63 Brăila este necesară suma de 25.300 lei.
Suma totală pentru kiturile igienico-sanitare şi vestimentaţie este de 84.511,47 lei, aceasta fiind suportată potrivit modului participativ în cadrul acestui program (60% – Centrul Eparhial, 20% – protoieria, 20% – parohiile).
2. Programul social-filantropic de acordare a unui ajutor financiar în valoare de 400 de lei preoţilor pensionari şi doamnelor preotese văduve, cu ocazia Sărbătorii Învierii Domnului, beneficiare fiind un număr de 56 de persoane, prin implicarea Centrului Eparhial, a protoieriilor şi a
3. În cadrul Centrului pentru refugiaţi din municipiul Galaţi, unde se află 30 de persoane, precum şi la Centrul de persoane fără adăpost (aprox. 85 de asistaţi), Protoieria Galaţi, cu sprijinul parohiilor, a oferit pachete cu alimente perosoanelor care beneficiază de servicii comunitae.
Valoarea ajutoarelor se ridică la suma 3.208 lei.
4. Importante activităţi social-filantropice s-au desfăşurat la nivelul fiecărei parohii, către toate categoriile de credincioşi, copii, tineri, vârstnici, familii numeroase, creştini bolnavi.
Aceste ajutoare, constând în îmbrăcăminte, alimente, medicamente etc., au fost oferite fie la bisericile parohiale, fie la casele credincioşilor care nu s-au putut deplasa, fie în cadrul unor instituţii, toate cu sprijinul structurilor administrativ-parohiale, consilii şi comitete.
În tabelul de mai jos se reflectă cel mai exact situaţia ajutoarelor oferite pe protoierii.
5. În ziua Marelui Praznic al Învierii Domnului Iisus Hristos, la Penitenciarul de maximă siguranţă din Galaţi, preotul capelan Obreja Ioniţă a săvârşit slujba Vecerniei speciale pentru deţinuţii adunaţi în capela „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“, la finalul căreia s-a adăugat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Cu acest prilej, Chiriarhul a adresat un cald cuvânt părintesc persoanelor private de libertate, prezente la acest moment de suflet desfăşurat în capela penitenciarului, încurajându-i şi îndemnându-i să-şi păstreze şi să trăiască cu bucurie credinţa în Hristos, Cel Înviat din morţi, ca pe cel mai de preţ dar de la Dumnezeu. În continuare, o parte din persoanele private de libertate, coordonate de prof. Ovidiu Gafton au susţinut un program de cântece pascale şi poezie creştină intitulat sugestiv „Învierea noastră cu Hristos“. Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop a împărţit apoi iconiţe celor prezenţi şi a ciocnit cu ei ouă roşii. Programul a continuat cu vizitarea creştinilor aflaţi în celulele penitenciarului, pe care i-a binecuvântat cu mesajul pascal „Hristos a înviat!“ şi cu care a ciocnit ouă roşii.
Pentru a arăta modul în care au fost primite aceste ajutoare, încheiem cu o scrisoare de mulţumire adresată ÎPS Părinte Arhiepiscop de către unul din beneficiarii programului „Ne înnoim de Sfintele Paşti”, din Protoieria Însurăţei, parohia Ciocile: „…am primit în Săptămâna Mare, pentru a doua oară, încă un ajutor din partea dumneavoastră, prin părintele nostru paroh. Ca şi suma de bani primită la Crăciun, şi aceste produse de curăţenie au fost de mult folos, mie, soţiei mele şi celor cinci copii ai noştri. De aceea, bucurându-ne încă o dată de atenţia şi dragostea ÎPS Voastre, vă transmitem sincere mulţumiri din partea tuturor membrilor familiei noastre şi ne rugăm pentru sănătatea dumneavoastră”.
Sectorul Social-Misionar