Părintele Hornea Stelian s-a născut în ziua de 27 iunie 1978, în Bucureşti, fiind primul născut al familiei şi singurul nepot al dascălului Hornea Radu de la parohia Mohreanu.
Încă din fragedă copilărie a crescut alături de bunicul său, în sânul Bisericii, dorindu-şi de la vârsta de 3 ani să devină preot. Îndrumat fiind de către duhovnicul său, vrednicul de pomenire pr. Constantin Mardale, după terminarea claselor gimnaziale a urmat cursurile Seminarului Teologic din Bucureşti, în perioada 1992-1997.
După absolvirea seminarului, în perioada 1997-2000 a fost profesor de religie la mai multe şcoli generale din Bucureşti.
În ziua de 5 februarie 2000 s-a căsătorit cu domnişoara Fluture Mariana, localnică a parohiei Mohreanu.
În ziua de 26 noiembrie 2000 a fost hirotonit preot pe seama parohiei Berteştii de Sus.
În anul 2004 a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfânta Muceniţă Filofteea” din Piteşti, susţinând lucrarea de licenţă cu tema „Pastoraţia individuală – formă de misiune a preotului în parohie”.
Activitatea părintelui în parohia încredinţată a fost una greoaie, dat fiind faptul că parohia nu avea preot de 25 de ani, însă pe cât de greoaie i-a fost misiunea, pe atât i-a fost de plină de împliniri spirituale.
În această parohie s-au născut şi s-au botezat cei doi copii ai părintelui, Hornea Casian Teodor -în 23 iunie 2001 şi Hornea Stelian Andrei-în 23 iunie 2006.
Încă de la instalarea sa în parohie, părintele s-a preocupat să achiziţioneze o casă parohială, lucru ce s-a înfăptuit cu mult sacrificiu. Permanent s-a preocupat de bunul mers al activităţilor în parohie, de înfrumuseţarea sfintei biserici, dotarea cu icoane praznicale, cărţi de slujbă care lipseau cu desăvârşire.
În anul 2006 a început lucrarea de consolidare a sfintei biserici, luptându-se din greu cu neajunsurile materiale şi cu încercările vieţii, însă cât de greu i-ar fi fost, părintele ştia că niciun lucru bun nu se poate face fără sacrificiu, fără luptă şi fără încercări.
A fost un om simplu, care nu şi-a dorit să agonisească nimic pentru sine cât a trăit pe pământ şi de multe ori obişnuia să spună „comoara mea este în cer”.
În anul 2010, pe 1 ianuarie, Dumnezeu l-a chemat la o altă slujire în parohia Movila Miresii, alături de preotul Sinca Marius. Încă de la început, s-au demarat şi în această parohie ample lucrări de consolidare şi reparaţii capitale la sfântul locaş. În paralel cu lucrările de la biserică, în primul an de slujire s-au început şi s-au finalizat lucrările de construire a celei de-a doua case parohiale, unde părintele Stelian a locuit cu familia sa.
Și în această parohie, părintele Stelian a căutat, prin hărnicia şi dinamismul său, să fie aproape de enoriaşi şi să-i călăuzească pe calea mântuirii, depăşind orice obstacol şi piedică pe care o întâmpina.
În ziua de 27 martie 2016, Dumnezeu l-a chemat la Liturghia îngerească din ceruri, să se bucure de slava Tatălui Ceresc, împreună cu toţi sfinţii şi Maica Domnului. Trupul părintelui a fost îngropat în curtea bisericii din Movila Miresii, locaş pe care l-a iubit şi l-a înfrumuseţat. La slujba înmormântării a luat parte o mulţime de credincioşi, împreună cu un mare sobor de preoţi în fruntea căruia s-a aflat chiriarhul locului, ÎPS Părinte Casian al Dunării de Jos. În cuvântul de la sfârşit, ÎPS Sa a evidenţiat multe din calităţile şi râvna păstorului de suflete, afirmând că „un preot nu moare niciodată, preoţia nu moare niciodată, încetează doar de a trăi trupeşte într-o lume plină de necazuri. Părintele Stelian s-a născut în ceruri, lăsându-ne imaginea unui preot tânăr, chipul unui preot dinamic, chipul unui preot săritor la multe greutăţi ale oamenilor. De asemenea, ne lasă imaginea unui spirit plin de iniţiativă şi a unui spirit practic.” Îndemnul ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian a fost să vorbim cu părintele în smerenia rugăciunii şi să-l căutăm în dragostea pe care el ne-a purtat-o.
Dumnezeu să odihnească în pace sufletul robului Său, preotul Stelian Hornea!
Pr. Dan N. Bărăgan