Credincioşii de la Dunărea de Jos au o mare evlavie către Sfinţii Ioan Casian şi Gherman, cuvioşi părinţi originari de pe meleagurile Scythiei Minor, din veacul al IV‑lea, pe care îi cinstesc în mod deosebit la finele lunii februarie. Prăznuirea lor din fiecare an reprezintă o mărturie concretă a continuităţii duhului şi spiritualităţii din primele veacuri creştine până astăzi, la gurile Dunării. Pe de altă parte, acest praznic este şi o rememorare a momentului binecuvântat din zilele de 12‑18 octombrie 2002, când Moaştele Sf. Ioan Casian au fost aduse, din Franţa, la Iaşi, Galaţi şi Bucureşti, de către o delegaţie a Arhiepiscopiei de Marsilia, condusă de Eminenţa Sa Bernard Panafieu, la invitaţia Preafericitului Părinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi a ierarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian. De asemenea, prăznuirea Sfântului Ioan Casian este şi o sărbătoare deosebită a Bisericii locale de la Dunărea de Jos, deoarece, la această dată, chiriarhul eparhiei noastre îşi serbează onomastica.
Din aceste motive misionare, cu ocazia acestui eveniment, Arhiepiscopia Dunării de Jos organizează, în fiecare an, mai multe programe pastoral‑misionare şi social‑filantropice închinate Sfinţilor Cuvioşi prăznuiţi.
Astfel, în ajunul sărbătorii (duminică, 28 februarie), la ceasul vecerniei a avut loc tradiţionala procesiune cu racla ce adăposteşte părticele din Moaştele Sfântului Cuvios Ioan Casian, de la Catedrala Arhiepiscopală până la biserica gălăţeană ocrotită de cei doi sfinţi străromâni, situată pe faleza superioară a Dunării. În acest an, procesiunea a fost condusă de un sobor de ierarhi: Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, însoţit de Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor şi Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei şi Noii Zeelande. La acest moment înălţător au participat slujitori din administraţia eparhială şi din municipiul Galaţi, în mijlocul multor enoriaşi din toate parohiile oraşului, care s‑au închinat cu evlavie la Moaştele Sfântului şi au cântat împreună laude la slujba Vecerniei celei Mari unită cu Litia, la hramul acestui nou locaş de cult care împodobeşte, ca o soră mai mică a istoricei „Preciste”, faleza Dunării.
Bucuria prăznuirii a continuat în ziua de 29 februarie la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, acolo unde, în prezenţa unui mare număr de preoţi şi credincioşi din toată eparhia, a fost săvârşită Sfânta Liturghie arhierească, de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Pe lângă ierarhul‑gazdă, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian au slujit Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor şi Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei şi Noii Zeelande. Slujba a debutat cu aducerea în procesiune a raclelor cu o părticică din Moaştele Sfântului Cuvios Ioan Casian şi ale Sfinţilor Ierarhi Nicolae al Mirelor Lichiei şi Nectarie de Eghina, păstrate în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Pe întreg parcursul slujbei, credincioşii prezenţi şi mulţi alţi pelerini au cinstit Sfintele Moaşte, sărutându‑le şi rugându‑se sfinţilor pentru a primi ajutor, putere şi sănătate.
În cadrul Sfintei Liturghii s‑au înălţat rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile revărsate asupra Eparhiei Dunării de Jos şi a ierarhului nostru, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian. La final, într‑un cuvânt înălţător, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei a realizat un portret duhovnicesc şi misionar complet al Ierahului Dunării de Jos, apreciindu‑i îndeosebi „râvna slujirii la Sfântul Altar, preocupările misionare, programele sociale pe care le‑a dezvoltat în eparhie, grija pentru tineret şi uriaşul efort de zidiri sau restaurări de biserici, pe tot cuprinsul Dunării de Jos”.
Cu acest prilej, la momentul cuvenit a fost lansată broşura „Tinereţea – o contagioasă aspiraţie la absolut”, realizată la iniţiativa Chiriarhului Dunării de Jos, de către o echipă de elevi eminenţi de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi şi publicată la Tipografia eparhială „Candela Cuvântului”. Dealtfel, aceşti tineri, însoţiţi de dl director Vasile Ciuchină au fost invitaţii de onoare ai ÎPS Părinte Arhiepiscop la sărbătoarea Sfântului Ioan Casian, ei realizând un dialog dinamic şi realist, cu ierarhii şi oaspeţii prezenţi, privind problemele cu care se confruntă tinerii astăzi.
Redacţia