În cadrul Programului Naţional al Olimpiadelor Şcolare, în ziua de 5 martie 2016, Arhiepiscopia Dunării de Jos, în parteneriat cu Inspectoratele Judeţene Galaţi şi Brăila, a organizat etapa judeţeană a Olimpiadei de Religie.
La nivelul judeţului Galaţi, concursul a fost găzduit de Colegiul Naţional ,,Costache Negri“ din Galaţi. La concurs au participat 320 elevi, de la şcoli, licee şi colegii naţionale din tot judeţul.
Comisiile de evaluare au fost alcătuite conform Metodologiei, din profesori de Religie cu gradele didactice I şi II, în învăţământ. Subiectele pe care elevii le‑au tratat au vizat atât conţinutul disciplinei Religie, pentru nivelele de clasă VII‑XII, dar au avut şi menirea de a pune în valoare capacităţile elevilor, de creativitate, sinteză şi actualizare, în contextul societăţii moderne, în baza cunoştinţelor dobândite la orele de curs şi a abilităţilor însuşite în diverse activităţi comune derulate prin parteneriatele dintre parohii şi şcoli.
În deschiderea evenimentului, în cadrul unui dialog de suflet, părintele profesor Costel Bulgaru, inspector pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, a oferit celor prezenţi, dascăli şi elevi olimpici, un cuvânt de folos despre rugăciune, jertfă şi responsabilitate. Părintele-inspector şi‑a exprimat speranţa în obţinerea unor bune rezultate, dorindu‑le tinerilor curajul de a rămâne cu sufletele neîntinate şi cu aspiraţia spre idealuri înalte, într‑o lume dominată de tehnică şi de tentaţii de tot felul.
Delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Casian al Dunării de Jos, pc pr. Lucian Petroaia – vicar administrativ, a transmis binecuvântările Chiriarhului nostru, elevilor şi profesorilor, încurajând pe toţi participanţii. Pc sa a arătat importanţa momentului şi a exprimat bucuria participării, la acest concurs, a unui număr atât de mare de elevi, care astfel devin mărturisitori ai frumuseţilor şi adevărului Evangheliei între colegii lor de generaţie, subliniind că toţi participanţii sunt, într‑un anumit fel, câştigători ai „cununii de lauri” a credinţei.
Elevii participanţi au primit iconiţe din partea Arhiepiscopiei, dulciuri din partea Parohiei ,,Înălţarea Domnului” şi colăcei din partea Colegiului Naţional „Costache Negri” Galaţi, dat fiind faptul că olimpiada de anul acesta s‑a desfăşurat în sâmbăta „Moşilor de iarnă”.
În urma corectării şi validării concursului, elevii calificaţi pentru faza naţională sunt următorii:
– Carmen Ionela Dima, Şcoala Gimnazială Nr. 1, Slobozia‑Conachi, clasa a VII‑a, nota 10.00 (profesor îndrumător Sultănica Marin) ;
– Luciana Matei, Şcoala „Dimitrie Cantemir“, Matca, clasa a VIII‑a, nota 9.60 (profesor îndrumător Elena‑ Gina Lazăr);
– Damiana Ojog, Colegiul Naţional „Spiru Haret“, Tecuci, clasa a IX‑a, nota 9.70, (profesor îndrumător Cătălin Poenaşu);
– Gabriela Necula, Liceul Tehnologic „Costache Conachi“, Pechea, clasa a X‑a, nota 9.80 ( profesor îndrumător Bianca Bucur);
– Maria Dobranici, Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“, Galaţi, clasa a XI‑a, nota 9.90 (profesor îndrumător Iuliana Aron);
– Alexandra Brahă, Colegiul Naţional „Costache Negri“, Galaţi, clasa a XII‑ a, nota 10.00 ( profesor îndrumător Mioara Kirlandi).
La Brăila, faza judeţeană a Olimpiadei de Religie a fost găzduită de Şcoala Gimnazială „Fănuş Neagu”. Subiectele de concurs au pus, de asemenea, accent pe latura formativ‑creativă a conţinutului disciplinei Religie.
Participanţi în număr semnificativ, elevii au fost mulţumiţi de experienţa acumulată prin participarea la această Olimpiadă. Cel mai important lucru a fost, pentru ei, faptul că au avut şi de data aceasta ocazia să‑şi manifeste într‑un mod cât se poate de firesc, personalizat şi creativ, bucuria de a‑L mărturisi pe Hristos, de a‑şi împărtăşi, cu sinceritate, gândurile lor pline de evlavie şi de iubire faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni.
Urmare deliberărilor efectuate de comisiile de evaluare s‑au stabilit şi câştigătorii, pe nivele de clasă, care, anul acesta vor reprezenta judeţul Brăila la faza naţională a Olimpiadei de Religie:
– Daniela Hornea, Şcoala Gimnazială Ulmu, clasa a VII‑a, nota 9,90 (profesor îndrumător Roxana Tănase);
– Ionela Albu, Şcoala Gimnazială Ulmu, clasa a VIII‑a, nota 9,90 (profesor îndrumător Roxana Tănase);
– Mihaela Florea, Colegiul Naţional „Gh. M. Murgoci”, clasa a IX‑a, nota 9,60 (profesor îndrumător Ionica Iconaru);
– Cristian Stelian Grecu, Liceul Pedagogic „D. P. Perpessicius” – Brăila, clasa a X‑a, nota 9,80 (profesor îndrumător pr. Florin Grecu);
– Elena Marina, Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu” – Brăila, clasa a XI–a, nota 9,50 (profesor îndrumător Stela Todie);
– Andreea Stanciu, Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu”, clasa a XII, nota 9,60 (profesor îndrumător pr. Florin Grecu).
În contextul în care disciplina Religie a fost atât de contestată ca prezenţă în curricula şcolară, totuşi, prin participarea atât de mare (508 candidaţi, în cele două judeţe) a tinerilor, prin rezultatele bune obţinute de cei mai mulţi dintre ei (218 de note peste 8,00 ‑ procent de 39,7% din numărul total de participanţi) şi prin bucuria şi entuziasmul manifestate de olimpici, acest concurs s‑a dovedit a fi un bun prilej pentru a evidenţia aportul imens pe care îl aduc, în parteneriat, Biserica şi Şcoala, în procesul complex de educare şi formare umană şi spirituală a tineretului, viitorul Neamului, Ţării şi Bisericii noastre strămoşeşti. Se întrevăd perspective încurajatoare, care însă ne obligă pe toţi, preoţi, dascăli şi părinţi, la o lucrare comună mai responsabilă, la o implicare mai profundă în actul educaţional şi la înţelegerea corectă a obiectivului major care ne stă înainte: viitorul creştin al lumii în care trăim.
Dorim succes olimpicilor gălăţeni şi brăileni, la etapa naţională a concursului şi îi aşteptăm acasă cu laurii victoriei!