Arhiepiscopia Dunării de Jos, în parteneriat cu Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din Galaţi, prin Secţia de Cercetare, Conservare şi Valorificare a Creaţiei şi Tradiţiei Populare a organizat, la sfârşitul anului 2015, cea de‑a XXV‑a ediţie a Festivalul de datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou „Tudor Pamfile”. Respectând vechea tradiţie, conform căreia colindătorii mergeau mai întâi în curtea bisericii şi primeau binecuvântarea preotului pentru a începe colindatul, aproximativ 400 de colindători şi urători au venit în duminica de dinaintea Naşterii Domnului pentru a primi binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
Această ediţie a reunit grupuri din Ucraina, Republica Moldova şi din judeţele Galaţi, Brăila, Vaslui, Vrancea, Bacău şi Tulcea.
Regulile acestui festival impun participanţilor prezentarea în costume populare autentice, cu obiceiuri atestate etnografic în localităţile pe care le reprezintă. Aceste criterii stau la baza selecţiei pe care specialiştii o fac înainte de a invita grupurile participante.
După săvârşirea Sfintei Liturghii, Întâistătătorul Eparhiei noastre a urmărit împreună cu oficialităţile prezente, cu preoţi din oraşul Galaţi ce purtau icoana Naşterii Domnului şi cu credincioşii prezenţi, momentele prezentate de colindătorii şi urătorii veniţi în număr atât de mare în acest an.
Ucraina a fost reprezentată de un grup de colindători din oraşul Reni, iar Raionul Cantemir a reprezentat Republica Moldova la această ediţie a festivalului.
Din ţara noastră, zone etnologice importante au fost reprezentate de grupuri din localităţile Nereju, Jitia şi Sihastru ‑ Judeţul Vrancea, Pogoneşti şi Perieni din Judeţul Vaslui, Luncaviţa din Tulcea, Agăş ‑ Judeţul Bacău.
Din eparhia noastră au participat un grup de colindători din Gropeni (Brăila) şi cete de urători şi colindători din localităţi ale judeţului Galaţi: Măstăcani, Odaia Manolache (com. Vânători), Bereşti, Braniştea, Rediu şi Schela.
Toţi participanţii s‑au străduit să aducă în faţa publicului cât mai multe obiceiuri tradiţionale interpretate la un nivel artistic de excepţie: colinde tradiţionale, „pluguşorul“, „plugul mare cu cai“ şi pocnete din biciurile de cânepă, „capra“, „ursul“, dansuri de mascaţi, „căluşul“, „jienii“, „căiuţii“, „sorcova“, „semănatul“, etc.
Colindătorii au fost răsplătiţi, după tradiţie, cu colăcei, ceai fierbinte, vin fiert şi cu darul tradiţional de bănuţi de către ÎPS Casian.
Formând un alai ce impresiona trecătorii prin frumuseţea costumului popular şi pitorescul obiceiurilor româneşti de Crăciun şi Anul Nou, participanţii s-au deplasat până în faţa sediului Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, unde s‑au prins în „Hora din străbuni”, la care au participat toate formaţiile invitate la festival.
Cei veniţi de departe, dar şi cei care au fost oaspeţi ai eparhiei noastre s‑au bucurat de o agapă frăţească, binecuvântată şi oferită de ÎPS Părinte Casian la cantina Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei” din Galaţi.
A consemnat Pr. Daniel Popa
Nota redacţiei: Acest festival a fost unul dintre cele mai reuşite, graţie implicării inimosului director al Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, Sergiu Dumitrescu, trecut de curând la cele veşnice. După 25 de ediţii, festivalul din decembrie 2015 a fost o încununare, care a evidenţiat atât evoluţia prestaţiei grupurilor de colindători, cât şi creşterea calităţii costumelor populare şi a acurateţii modului tradiţional de prezentare a momentelor. Toate acestea sunt meritele lui Sergiu Dumitrescu, acest jertfelnic slujitor al frumosului din arta modernă şi din cea românească tradiţional‑creştină, care a reuşit să redea Galaţiului şi Dunării de Jos, prin festivalul „Tudor Pamfile”, unul dintre cele mai calde momente, care ne pregătesc pe toţi pentru întâmpinarea sărbătorilor Naşterii Domnului, Anului Nou şi Bobotezei. În decembrie 2016, Sergiu Dumitrescu ne va colinda de Sus, dar va veghea la continuarea tradiţiei atât de sănătos reînviate de el!