În contextul „Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi” şi al „Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii”, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în perioada 7-14 Septembrie a.c., în parohia „Sfânta Treime”- Costieni din Protoieria Covurlui s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie a Şcolii de Creaţie Tradiţional – Bisericească, proiect educaţional organizat sub formă de voluntariat, prin implicarea membrilor filialei parohiale A.P.O.R.
Cei 74 de copii şi tineri din parohie, cu vârste între 4 şi 16 ani, împărţiţi pe grupe, au participat la cursuri de pictură iconografică, lecţii de limba germană, povestiri biblice şi ateliere de creaţie cu tema „Costumul popular românesc, între artă şi identitate naţională”.
Chemaţi la o şcoală pentru minte şi suflet, tinerii s-au întâlnit, în prima zi, la „Şcoala lui Hristos” – Biserica, unde, după slujba de Te–Deum, tinerilor le-au fost prezentate programul şi obiectivele proiectului.
În urma protocolului de colaborare dintre parohie şi Şcoala din comuna Nămoloasa, în cadrul primitor al vechii şcoli din sat, copiii au participat, în cea de-a doua zi, la o prezentare a costumului popular românesc. Astfel, ei au vizionat imagini cu ii tradiţionale, autentice, au învăţat despre principalele trăsături ale cămăşilor populare şi semnele cusute pe acestea, care reflectă identitatea oamenilor din satul, regiunea şi ţara lor. Scopul acestei prezentări a fost de a readuce în atenţia noii generaţii, derutate adesea de conflictele vieţii moderne, frumuseţea straiului autentic românesc, creativitatea şi decenţa sa.
Totodată, am dorit ca aceşti copii, care trăiesc în mediul rural, să devină foarte mândri de cultura şi arta populară dezvoltată de înaintaşii lor. Le-au fost arătate imagini cu ii româneşti aflate, în prezent, în colecţii de modă de pe mapamond şi actriţe din diferite ţări, îmbrăcate cu aceleaşi cămăşi româneşti. Dacă atâţia apreciază frumuseţea şi originalitatea costumului nostru popular românesc, de ce nu am reîncepe şi noi să spunem cu demnitate: „Sunt român, iată care este cultura mea!.”
Prezentarea a fost urmată de primul atelier de creaţie, în care tinerii au aflat despre punctul românesc şi semnele cusute pe ii (,,colţii lupului”, ,,traista ciobanului”, ,,coarnele berbecului”, stele, vârtelniţe etc.), iar, în timp ce urmăreau imaginile şi explicaţia semnificaţiei, fiecare copil şi-a notat motivele care îl reprezintă cel mai mult şi îi reflectă personalitatea, apoi le-au desenat şi pictat, în combinaţiile alese de ei, mai întâi pe coli de hârtie, apoi pe bucăţi de pânză pe care şi le vor aplica pe haine sau trăistuţe. În aparenţa unui joc amuzant, copiii au aflat că acesta este chiar modul în care, secole de-a rândul, ţăranii români au folosit aceste semne pentru a-şi exprima în mod artistic personalitatea: fetele au ales flori, ,,ochi protectori”, ,,căliţa ocolită”, băieţii preferând ,,colţii lupului”, ,,coarnele berbecului” sau ,,traista ciobanului”.
În cadrul atelierului de cusături tradiţionale româneşti, în care s-au implicat atât fetele cât şi băieţii, fetele mai mari au învăţat să croiască ii şi să coasă modele mai complicate, iar cele mai mici şi băieţii au cusut ştergărele şi semne de carte.
În lăcaşul bisericii parohiale s-au desfăşurat „Atelierul de pictură iconografică” şi „Atelierul de dichiseli”, în care tinerii au confecţionat zgărdane tradiţionale româneşti şi metanii.
Un alt atelier de creaţie a fost cel de modelat bijuterii, din plastilină Fimo. Aici au excelat atât cei mari, dar şi cei mici, mândri că îşi pot confecţiona singuri podoabe. De asemenea, la „Tribunalul copiilor”, tinerii au dezbătut câteva „cazuri” de interes pentru ei, iar în cadrul atelierului de „Experimente” s-au distrat copios.
Prin atelierul de creativitate pentru dezvoltatea proiectelor, am încercat să le dăm copiilor încrederea că ei pot schimba, cu forţe proprii, fiind uniţi şi întreprinzători, societatea în care trăiesc. Le-a plăcut să discute, împărţiţi în echipe, proiecte pe care le-ar putea implementa în satul lor: liceu, parc, centru social sau spital.
În cadrul aceluiaşi proiect educaţional, copiii au făcut cunoştiinţă şi cu limba şi cultura altor ţări. Limba germană a plăcut tuturor şi a fost considerată uşoară. De asemenea, o zi a fost dedicată Indiei: tinerii au gătit împreună mâncare indiană şi au participat la o mică prezentare de haine indiene, învăţând din aceasta că, asemenea altor popoare care păstrează, într-un alt „astăzi” de istorie, portul tradiţional, aşa şi noi putem învăţa să preţuim ce este frumos şi autentic în costumul nostru, să îl includem chiar şi parţial în viaţa de zi cu zi, pentru a ne aminti de înaintaşi.
O altă lecţie a fost cea de Origami sau arta figurinelor de hârtie pliată, provenită din Japonia.
Picnicul organizat în pădurea din apropierea satului a oferit copiilor şi tinerilor participanţi la Şcoala de Creaţie Costieni o reală bucurie, prin petrecerea a câteva ore în natură, dar, în egală măsură şi motivaţia de a fi responsabili faţă de mediul înconjurător.
În ultima zi a proiectului educaţional, tinerii însoţiţi de părinţi au participat la inaugurarea unei expoziţii cu lucrările lor, organizate la biserica parohială, primind în dar diplome de merit, icoane, cărţi de rugăciune şi rechizite.
● „M-am bucurat să cunosc, în cadrul acestui proiect educaţional, copii şi tineri foarte inteligenţi şi motivaţi, dornici să înveţe şi atenţi unii faţă de ceilalţi. Sper să revin şi la următoarea ediţie a Şcolii de Creaţie Tradiţional – Bisericească Costieni, să îi revăd, să văd cum au evoluat şi să învăţăm noi lucruri împreună. În tot acest timp, sper ca ei să se apropie cât mai mult de Dumnezeu, să înveţe bine, dar şi să ştie să respecte lumea satului, să nu fugă de ea, ci prin creativitate şi propriile puteri să facă din satul lor o lume în care se trăieşte frumos”. (Alexandra Albişoru, voluntar Atelierul de pictură iconografică)
● „Este minunat să vezi cât de uşor şi cu bucurie se reconectează aceşti copii la valorile crezute de mulţi pierdute!
Am fost foarte bucuroşi să descoperim aceşti copii care au o voinţă puternică, ştiu să îşi găsească singuri soluţii acolo unde profesorul are întrebări şi sunt tare creativi.
Ne-a bucurat să aflăm că doi dintre băieţi doresc să îşi deschidă, când vor fi mai mari, un atelier de cusut cojocele şi că, pentru câteva fete, „materia preferată este cusutul”. Am avut grijă să le spunem că, măcar pentru cei dintre ei care chiar îşi vor dori să coase, o carieră în domeniul creaţiilor populare, în contextul revenirii tendinţei de a purta ii, poate fi o alternativă la a pleca la lucru prin străinătate, departe de familie”. (Ana-Maria Trandafir, voluntar Atelierul de cusături tradiţionale româneşti )
● „Şcoala de Creaţie pentru mine reprezintă un mijloc de a-mi dezvolta cunoştinţele. Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult a fost atelierul de cusut, la care am început să fac o ie, pe care o cos cu grijă şi foarte mare atenţie şi pe care o voi termina cu siguranţă, mai greu, dar sigur!” (Iulia Angelica Vâlcu, participantă, 15 ani)
Preot paroh Adrian Dicu