Învierea Domnului, în Arhiepiscopia Dunării de Jos Expoziţie de icoane şi ouă încondeiate: „Lumină din Lumină“ Prima înviere „Unirea au făcut-o românii, prin reprezentanţii lor cei mai conştienţi şi mai activi“ (I) Acad. Ioan‑Aurel Pop – Biografie Înălţarea Domnului, sărbătoare…
Category: Călăză ortodoxă nr. 354
Învierea Domnului, în Arhiepiscopia Dunării de Jos
În noaptea Sfintei Învieri a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, a oferit preoţilor din parohiile Arhiepiscopiei Dunării de Jos, Lumina Sfântă adusă în aceeaşi seară de o delegaţie a Patriarhiei Române, direct de…
Expoziţie de icoane şi ouă încondeiate: „Lumină din Lumină“
În cadrul Sărbătorilor pascale, la Teatrul „Maria Filotti“ din Brăila, cu prilejul manifestărilor culturale, artistice şi educaţionale, organizate de Primăria Municipiului Brăila, a fost vernisată expoziţia de icoane, ouă încondeiate, broderii, obiecte tradiţionale şi aranjamente florale, intitulată „Lumină din Lumină“….
Prima înviere*
Gândurile noastre aleargă spre învierea din ziua de apoi ca spre punctul final, ca spre o culme ultimă, care le atrage cu farmecul ei misterios. Prin acea înviere, vom fi restituiţi în integralitatea fiinţei noastre, ne vom regăsi pe noi,…
„Unirea au făcut-o românii, prin reprezentanţii lor cei mai conştienţi şi mai activi“ (I)
Interviu acordat de academicianul Ioan‑Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, revistei eparhiale „Călăuză ortodoxă“, editată de Arhiepiscopia Dunării de Jos. – Domnule Preşedinte al Academiei Române, profesor universitar dr. Ioan‑Aurel Pop, ne bucurăm că aţi urcat treptele Înaltului For de Cultură…
Acad. Ioan‑Aurel Pop – Biografie
S‑a născut în satul Sântioana, județul Cluj, a absolvit Liceul „Andrei Șaguna“ din Brașov și a urmat cursurile Facultății de Istorie și Filosofie a Universității „Babeș‑Bolyai“ din Cluj‑Napoca, pe care le‑a încheiat ca șef de promoție. În 1989 și‑a susținut…
Înălţarea Domnului, sărbătoare identitară în istoria milenară a României
Sunt zile minunate în viaţa fiecăruia dintre noi: ziua de naştere, ziua numelui, ziua în care ne‑am cununat, ziua în care ni s‑au născut copii etc.! Însă, sunt zile minunate în viaţa tuturor creştinilor şi anume, cele legate de persoana…
Concursul naţional ,,Unirea: libertate şi unitate“
Urmare propunerii Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul nostru Sinod a aprobat ca 2018 să fie declarat Anul Omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918, pentru ca împlinirile obţinute cu multă…
Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ – Galaţi o şcoală a excelenţei
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, elevii Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Andrei“ din Galaţi, în acest an, au reuşit să atingă cea mai mare performanţă de la reînfiinţare, obţinând premii la toate materiile de concurs, la Olimpiada…
„Contribuţia organizaţiilor femeilor ortodoxe la Primul Război Mondial şi la Marea Unire din 1918“
Între 4‑6 mai 2018, la invitaţia Societăţii Femeilor Ortodoxe din Caransebeş, şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscop al Dunării de Jos, o delegaţie a Societăţii Naţionale a Femeilor Ortodoxe din Galaţi, a participat la simpozionul prilejuit de aniversarea a…
„Ora de Religie mă învaţă că Dumnezeu scrie necontenit la povestea mea“
Uniune de neclintit, plăcere de nedescris, motivaţie, cunoaştere a tainelor dumnezeieşti, sinceritate, un prilej de a fi mai aproape de Cel Ce ne‑a creat, ne veghează şi ne apără; armonie şi spirit dumnezeiesc, iubire şi simplitate, o cale spre a…
Pelerini la biserica „Izvorul Tămăduirii“ din Brăila
Ziua de treisprezece aprilie a acestui an, a avut o semnificaţie deosebită pentru Biserica Ortodoxă Română, în mod special pentru Arhiepiscopia Dunării de Jos, care a sărbătorit în zilele de joi şi vineri din Săptămâna Luminată, hramul bisericii Izvorul Tămăduirii…
Pomenirea Sfântului Atanasie al III-lea al Constantinopolului
Ziua de 2 mai, este pentru creştinii din municipiul Galaţi, şi nu numai, prilej de rugăciune şi comuniune cu Sfântul Atanasie al III‑lea Patelarie, care ocroteşte ‑ în municipiul nostru ‑ două Sfinte Altare; unul la istorica fostă Mănăstire „Sfântul…
Prăznuirea Sfântului Efrem cel Nou
În 5 mai, şi în Arhiepiscopia noastră, a fost cinstit Sfântul Efrem cel Nou, în mod special, la două Sfinte Altare: biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir“ din Galaţi şi biserica „Sfântul Nectarie“ din Bărboşi. Potrivit unei hotărâri…
Campania „Donează sânge, salvează o viaţă“: 46 de tineri‑voluntari din Tecuci, între donatori
Cu bucurie şi generozitate şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, 46 de tineri‑voluntari, membri ai Ligii Tineretului Creştin‑Ortodox din Tecuci (LTCOR), premergător Învierii Domnului, s‑au numărat printre donatorii de sânge ai Centrului Regional de Transfuzie Sanguină din Galaţi. Acţiunea…
„Împreună de Sfintele Paşti“, la Centrul pentru persoanele fără adăpost din Brăila
În cea de‑a treia zi a Sfintelor Paşti, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, persoanele de la Centrul Social de Găzduire în Regim de Urgenţă din municipiul Brăila au fost vizitaţi de preoţii şi voluntarii din Protoieria Brăila. Amintitul program…
Programul eparhial „Ne înnoim de Sfintele Paşti“
Bucuria Sărbătorii Învierii Domnului, atât de aşteptată de către toţi creştinii, o exprimăm prin trăiri interioare şi manifestări comunitare, aceasta devenind mărturie de viaţă şi de credinţă pe care credinciosul o înmulţeşte personal şi o dăruieşte aproapelui său. În spiritul…
Arhimandritul Epifanie Bulancea, duhovnicul Mănăstirii Măgura Ocnei – Bacău, a trecut la Domnul
„Aduceţi-vă aminte de mai-marii voştri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa“ (Evrei XIII, 7) În 28 aprilie 2018, la Mănăstirea Măgura Ocnei, judeţul Bacău, în atmosferă de tristă…
Părintele Dan Ene s-a mutat la Domnul !
În ziua pomenirii Sfântului Simon Zilotul, a plecat către Domnul, în călătoria spre Împărăţia cea veşnică, părintele Dan Ene de la parohia Tătaru, Protoieria Însurăţei. Părintele Dan s‑a născut la 14 noiembrie 1953 în loc. Brăieşti, jud. Buzău, într‑o familie…
„Limba vechilor cazanii“ Istoria carnetului purtat pe front de părintele militar Alexei Mateevici
„Basarabia şi istoria ei. 100 de ani de la Unirea cu Țara. La 130 ani de la naşterea poetului ‑ preot Alexei Mateevici“ a fost tema conferinţei, organizată, la Galaţi, în 27 martie 2018, de sectorul Cultural‑Învăţământ al Arhiepiscopiei Dunării…
O carte monument şi eveniment: Enciclopedia literaturii române vechi
Institutul de Istorie şi Teorie Literară „George Călinescu“ din cadrul Academiei Române, în colaborare cu Fundaţia Naţională pentru Știinţă şi Artă şi Muzeul Naţional al Literaturii Române a aşezat la îndemâna cercetătorilor, teologilor, clericilor, dar şi cititorilor interesaţi de literatura…
Agenda Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian
LITURGICE 25 martie – Buna Vestire ‑ slujeşte, la Catedrala mitropolitană din Iaşi, împreună cu ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la Sfânta Liturghie, prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cu ocazia proclamării solemne a canonizării „Sf….