Învierea Domnului – lumina unităţii de credinţă Întreită aniversare pentru Ierarhul nostru: Blândeţe părintească, slujire jertfelnică şi responsabilitate pastorală Ordin circular eparhial privind alegerile de membri în organismele bisericeşti deliberative şi executive Inima României Un secol de la unirea Basarabiei…
Category: Călăză ortodoxă nr. 353
Învierea Domnului – lumina unităţii de credinţă
† CASIAN, din darul lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Dunării de Jos Preacucernicilor şi preacuvioşilor părinţi, cinului monahal şi tuturor dreptmăritorilor creştini din Eparhia noastră har, milă, pace sfântă şi ajutor ceresc de la Mântuitorul Hristos, înviat din morţi, iar de…
Întreită aniversare pentru Ierarhul nostru: Blândeţe părintească, slujire jertfelnică şi responsabilitate pastorală
Cine l‑a întâlnit pentru întâia oară pe Înaltpreasfinţia Sa a fost surprins, poate, să se afle în faţa unui om blând şi iubitor, dincolo de rangul bisericesc şi impunerile acestuia. Atitudinea de umilinţă şi de simplitate absolută, pe care le…
Ordin circular eparhial privind alegerile de membri în organismele bisericeşti deliberative şi executive
În conformitate cu Decizia Patriarhală nr. 1/2018, transmisă de Cancelaria Sfântului Sinod către Arhiepiscopia Dunării de Jos cu adresa nr. 2166/22.02.2018 şi în baza hotărârii Consiliului Eparhial din 2 martie a.c. (proces‑verbal nr. 980/02.03.2018), vă facem cunoscut, prin prezentul Ordin…
Inima României*
În 2018, „Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam“ şi „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918“, pe tot cuprinsul Patriarhiei Române, aducem în actualitate discursul patriotului Nicolae Titulescu, rostit în ziua de 3 mai 1915, la…
Un secol de la unirea Basarabiei cu Patria Mamă
În 27 martie a.c., s‑a împlinit un secol de când Sfatul Țării, forul legislativ al Republicii Democrate Moldoveneşti, proaspăt ieşită de sub dominaţie rusească, declara unirea cu patria mamă, România. La scurgerea unui veac de la acel eveniment măreţ, suntem…
Fost seminarist gălăţean, erou al Primului Război Mondial
Copiii mei, copiii mei, Când treceţi seara la culcare, Şi candelele-n tremurare Vă ning pe creştete văpaia, Rugaţi-vă şi pentru cei Cari-au căzut la Turtucaia. George Tutoveanu – Turtucaia În vara anului 1914 s‑a declanşat Primul Război Mondial care avea…
Aspecte din slujirea ierarhilor Dunării de Jos, pentru susţinerea unităţii de neam (I)
Românii au fost adesea văzuţi (dar se şi manifestă astfel!) ca un popor care poartă, adânc imprimată în mentalul colectiv, dezbinarea dacică. Cu toate acestea, conştiinţa şi dorinţa unirii, arătate prin lupta de secole pentru unitate de credinţă, limbă şi…
Olimpiada de Religie, faza judeţeană ‑ Galaţi: Bucuria reuşitei pentru olimpicii lui Hristos
Şi anul acesta, ca în fiecare an, a fost organizată în cele mai bune condiţii Olimpiada de Religie ortodoxă, faza judeţeană, cu elevi din toate protoieriile Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Dimineaţa de 3 martie ne‑a întâmpinat cu o ploaie îngheţată…
Olimpiada de Religie, faza judeţeană ‑ Brăila: Din 350 de participanţi, şase elevi s‑au calificat la faza naţională
Etapa judeţeană a Olimpiadei de Religie, din 3 martie 2018, a adunat 350 de copii şi elevi din cele 82 de şcoli brăilene, care s‑au întâlnit la Școala Gimnazială ,,Mihu Dragomir“ din Brăila. Toţi cei prezenţi s‑au calificat la etapa…
„Prin Învierea Mântuitorului primim linişte în suflet şi un dar esenţial: mântuirea“
„Din Persoana divino‑umană a lui Hristos Cel Răstignit şi Înviat se revarsă mulţimea copleşitoare de înţelesuri şi simţiri, de frumuseţi şi bucurii ale Sfintelor Paşti, pentru a sfinţi şi înnoi, a îmbogăţi şi împlini viaţa Bisericii şi a fiecărui creştin…
5.568 copii implicaţi în etapa de masă a concursului de pictat icoană bizantină
Duminica Ortodoxiei a fost prilej de manifestare a credinţei străbune, adusă în pământ românesc de Sfântul Apostol Andrei. A intrat în tradiţie ca, în prima duminică din Postul Mare, să ne întâlnim la Sfânta liturghie, în Duminica Ortodoxiei, manifestare a…
Echipa „THOBOR“ din Tecuci, locul I la faza regională a concursului First Tech Challenge, de la Iaşi
Echipa THOBOR, alcătuită din elevi ai Colegiului Naţional „Calistrat Hogaş“ Tecuci, a obţinut locul I, la cel mai mare campionat de robotică, First Tech Challenge, din regiunea Moldova ‑ România, desfăşurat la Iaşi, unde s‑au prezentat douăsprezece echipe, provenite din…
Hramul bisericii „Sfinţii 40 de Mucenici“ din Galaţi
În ziua de 9 martie, declarată „Zi a Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada 1944‑1989“, în Arhiepiscopia Dunării de Jos au fost organizate multiple manifestări liturgice, misionare şi cultural‑educaţionale. În aceeaşi zi, biserica „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil“, de „Sfântul Mare…
Liturghia de după Liturghie, în parohia pentru persoanele cu dizabilităţi de auz din Brăila
Ziua de 9 Martie este, an de an, zi de aleasă sărbătoare pentru persoanele cu dizabilităţi din Brăila, deoarece îşi serbează ocrotitorii spirituali ‑ Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei. Şi anul acesta, ne‑am îndreptat atenţia către toate persoanele…
„O lume pentru viaţă“
În calitate de organizatori, putem spune că Marşul pentru Viaţă, desfăşurat în 24 martie 2018, la Galaţi, a fost o binecuvântare pentru toţi participanţii, fiind un exerciţiu de unitate, de comuniune în gând şi faptă, în care un număr de…
Conferinţa „Sfinţii, îmblânzitori de civilizaţie“
Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie Galaţi a organizat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în 8 martie 2018, conferinţa cu tema: „Sfinţii, îmblânzitori de civilizaţie“, având un invitat mult-aşteptat de gălăţeni, părintele conferenţiar univ. dr. Constantin…
Atelierul de ţesături de la Mănăstirea Adam (I)
Atelierul de ţesut de la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului“ din Adam, comuna Drăguşeni, judeţul Galaţi este o mărturie grăitoare a modului în care se împletesc, aici, rugăciunea Mariei şi dibăcia mâinilor harnicei Marta. Deunăzi, înainte de marea sărbătoare a Bunei…
Trecerea în veşnicie a robului lui Dumnezeu, Alexandru Marin
În tradiţia poporului român este emblematică povestea Meşterului Manole, care, pentru a reuşi să zidească o biserică, a trebuit să sacrifice viaţa propriei soţii. La noi, la construcţia bisericilor, poate nu au fost victime, nu a murit nimeni. Şi, totuşi,…
„Nea Lică“ urcă spre Înviere!
Mesajul de condoleanţe, adresat de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, familiei îndurerate a ctitorului Alexandru Marin: În Postul Sfintelor Paşti, în Săptămâna Sfintei Cruci, când Domnul ne‑a chemat pe fiecare să ne purtăm, cu răbdare, cu credinţă…
Artă şi tradiţie românească la masa de Paşti
„Și când a venit ceasul, S‑a aşezat la masă, şi Apostolii împreună cu El. Și a zis către ei: Cu dor am dorit să mănânc cu voi acest Paşti, mai înainte de patima Mea“ (Luca 22, 14‑15). Acestea sunt cuvintele…
Agenda Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian
LITURGICE 4 martie – Duminica Sf. Grigorie Palama ‑ săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii, hirotesește întru duhovnic pe pc. pr. George Daniel Petrea, de la parohia Adam, Protopopiatul Târgu Bujor şi rosteşte cuvânt de învăţătură. 7…