2018 – Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 Program‑cadru (liturgic, cultural şi mediatic): „2018 – Anul omagial al unităţii de credinţă şi neam şi Anul comemorativ al făuritorilor…
Category: Călăză ortodoxă nr. 350
2018 – Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 *
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2018 drept Anul Omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, pe tot cuprinsul Patriarhiei Române. Credinţa creştină este, încă de la…
Program‑cadru (liturgic, cultural şi mediatic): „2018 – Anul omagial al unităţii de credinţă şi neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri (din 1918), în Patriarhia Română“
I. În primul semestru al anului 2018 va fi tratată tema „Anul omagial al unităţii de credinţă şi neam“, care va fi prezentată astfel: 1. Unitatea de credinţă – temelie a unităţii Bisericii: a) Credinţa în Dumnezeu şi cultul creştin,…
Elena Văcărescu prima femeie, membră a Academiei Române
Poeta Elena Văcărescu este prima femeie, membră a Academiei Române (1925) şi a rămas în conştiinţa românească drept o redutabilă scriitoare, traducătoare şi poetă „de cel mai adevărat sânge românesc“, deşi, împrejurări neprielnice au determinat‑o să se stabilească în Franţa….
Discursul de recepţie la Academia Română *
Domnule Preşedinte, Domnilor Colegi, Când, acum câţiva ani, m‑aţi chemat printre dumneavoastră ca membră corespondentă, am încercat una din emoţiunile cele mai adânci ale vieţii mele. Era un sentiment complex, ţesut din bucurie şi tristeţe ‑ bucuria de a mă…
Viaţa bisericească în Arhiepiscopia Dunării de Jos, în anul 2017
În cele ce urmează prezentăm Darea de seamă pentru anul 2017, privind activitatea bisericească desfăşurată de parohiile şi mănăstirile din cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, cu ajutorul lui Dumnezeu, sub îndrumarea şi permanenta purtare de grijă a Sfântului Sinod şi…
Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române
În ziua de 18 decembrie 2017, în Sala Sinodală din Reşedinţa Patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul căreia au fost luate mai multe hotărâri:…
Lumină şi bucurie, în municipiul Brăila
Bogăţia teologică şi spirituală a sărbătorii Crăciunului vine din învăţătura Bisericii Ortodoxe, inspirată din textul Evangheliei şi de scrierile Sfinţilor Părinţi, care au meditat îndelung şi profund la taina iubirii lui Dumnezeu pentru oameni arătată prin Întruparea şi Naşterea Fiului…
Slujba de sfinţire a apelor, la Galaţi
La sărbătoarea Botezul Domnului din 6 ianuarie 2018, mii de credincioşii din municipiul Galaţi, ce îl au drept ocrotitor spiritual pe Sfântul Apostol Andrei, s‑au întâlnit la tradiţionalul pelerinaj, în faţa bisericii Precista, unde au participat la slujba de sfinţire…
24 ianuarie 1859 – pas important în făptuirea statului naţional român
În fiecare an, la 24 ianuarie, orice fiu credincios neamului şi valorilor româneşti nutreşte sentimente de recunoştinţă faţă de toţi înaintaşii, care s‑au luptat şi jertfit pentru ca noi să fim o naţiune. În acelaşi timp, orice român este chemat…
Unirea Principatelor Române sărbătorită în Arhiepiscopia Dunării de Jos
Pentru locuitorii oraşului de la Dunăre, istoricul moment de la 24 ianuarie 1859 are o semnificaţie aparte, întrucât la momentul alegerii sale ca domnitor, Alexandru I. Cuza era pârcălab de Galaţi şi locuia pe strada care astăzi îi poartă numele….
24 ianuarie, la Costache Negri, în judeţul Galaţi
Cunoscându‑se importanţa locurilor şi a personalităţilor enunţate cu prilejul sărbătorii de astăzi, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, în parohia Costache Negri, din judeţul Galaţi, s‑au desfăşurat ample activităţi dedicate împlinirii a 159 de ani de la Unirea Moldovei cu…
Sărbătoare şi în localitatea Ţigăneşti
În biserica din localitatea gălăţeană Ţigăneşti, comuna Munteni, lângă mormintele marilor susţinători ai unirii, Costache Conachi şi fiica sa, Ecaterina Cocuţa Vogoride, în 24 ianuarie, preoţi din cercul misionar coordonat de părintele Ioan Filimon au săvârşit Sfânta Liturghie, o slujbă de…
Brăila – 650 de ani!
Muzeul de Istorie „Carol I“ din Brăila a găzduit sâmbătă ‑ 20 ianuarie, manifestarea culturală prilejuită de aniversarea a 650 de ani de la prima atestare documentară a urbei dunărene. Cu această ocazie au fost vernisate expoziţiile „România ‑ Centenarul…
Omagiu poetului nepereche – Mihai Eminescu
Pe 15 ianuarie, Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi a organizat o manifestare de suflet care a avut menirea să omagieze personalitatea Poetului Naţional şi Ziua Culturii Româneşti. Anul acesta s‑au împlinit 168 de ani de la naşterea celui…
100 de ani de la Bătălia pentru apărarea oraşului Galaţi
În şedinţa de lucru din 29 octombrie 2016, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2018 drept Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 pe tot cuprinsul…
Părintele Placide Deseille s‑a mutat la slujirea cerească
Părintele arhimandrit Placide Deseille, unul dintre cei mai importanţi părinţi duhovnici şi teologi ortodocşi francezi, contemporani, a trecut la Domnul anul acesta la data de 7 ianuarie, în ziua de prăznuire a Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Născut la 16 aprilie…
Mesajul de condoleanţe al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la slujba de înmormântare a părintelui arhim. Placide Deseille
Bucureşti, 11 ianuarie 2018 Înaltpreasfinţiei Sale, Înaltpreasfinţitului Părinte EMMANUEL, Mitropolitul Franţei Înaltpreasfinţia Voastră, Am primit cu multă tristeţe vestea trecerii din această viaţă a Părintelui Arhimandrit Placide Deseille, ctitorul şi stareţul Mănăstirii Sfântul Antonie cel Mare din Franţa. Una dintre personalităţile…
Pr. ic. stavr. Costică Voicu a trecut la cele veşnice
Din iconomia lui Dumnezeu, în ziua de 10 ianuarie 2018, la ziua de prăznuire a Sfinţilor Grigorie de Nyssa şi Antipa de la Calapodeşti, preotul Costică Voicu a trecut din lumea aceasta, la cele veşnice. Cu tristeţe, dar şi cu…
Un atlet tânăr s-a mutat la Cer!
Mesajul transmis de Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la slujba de înmormântare a tânărului Cristian Filip, săvârşită la Catedrala „Naşterea Domnului“ din Brăila, în 28 ianuarie 2018. Un tânăr cu chip îngeresc, asemenea unui arhanghel, se…
Noi apariţii editoriale la Dunărea de Jos
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop dr. Casian Crăciun, la Editura eparhială „Candela Cuvântului“ din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, în anul 2017, au fost imprimate mai multe volume care reflectă preocuparea misionară şi catehetică, pentru cunoaşterea Cuvântului Sfintei Scripturi, Care…
Mărturii bisericeşti de la Dunărea de Jos peste hotare (II)
(Continuare din numărul precedent) În perioada medievală Mănăstirea Caracalu din Sfântul Munte Athos a beneficiat şi de veniturile bisericii, „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Ismail (astăzi în Ucraina), închinate acestui aşezământ athonit, locaş de rugăciune, ridicat în secolul al XVII‑lea, care…
Agenda Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian
LITURGICE 17 decembrie ‑ săvârşeşte, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii, hirotoneşte întru preot pe c. diac. Constantin Căuş, pe seama bisericii cu hramul „Schimbarea la Faţă“ din municipiul Galaţi, pentru comunitatea credincioşilor cu deficienţe de auz „Sf. Maxim…