Naşterea Domnului – temeiul bunătăţii creştine şi umane Pelerinajul „Călători pe cărările sfinţilor“: 25 de ani cu Sfântul Apostol Andrei, la Dunărea de Jos Cinstirea Sfântului Apostol Andrei, la Galaţi Seminarul Teologic din Galaţi, în lumina sărbătorilor Etapa eparhială a…
Category: Călăuză ortodoxă nr. 348-349
Naşterea Domnului – temeiul bunătăţii creştine şi umane
† CASIAN din darul lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Dunării de Jos, Preacucernicului cler şi preacuviosului cin monahal şi la toţi binecredincioşii creştini din Arhiepiscopia noastră, har, pace sufletească, ajutor în toate cele folositoare şi duhovniceşti bucurii la Sfintele Sărbători ale…
Pelerinajul „Călători pe cărările sfinţilor“: 25 de ani cu Sfântul Apostol Andrei, la Dunărea de Jos
În acest an, 2017, deschiderea oficială a sărbătorii Sfântului Apostol Andrei la Dunărea de Jos a debutat luni, 27 noiembrie, prin procesiunea „Călători pe cărările sfinţilor“, în municipiul Galaţi. La intersecţia străzilor Domnească şi Basarabiei din Cetatea Sfântului Andrei, Înaltpreasfinţitul…
Cinstirea Sfântului Apostol Andrei, la Galaţi
Manifestările de la Dunărea de Jos, dedicate Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul municipiului Galaţi şi al României, au culminat în 30 noiembrie 2017, ziua în care este cinstit Apostolul tuturor creştinilor români, care ne este protector ceresc şi reper de vieţuire…
Seminarul Teologic din Galaţi, în lumina sărbătorilor
Sărbătorile Sf. Ap. Andrei şi Ziua Naţională a României din 1 decembrie înseamnă pentru şcoala noastră un prilej de mare bucurie şi satisfacţie şi, mai ales, o perioadă de efort susţinut, răbdare, muncă, repetiţii şi tot ceea ce presupune organizarea…
Etapa eparhială a concursului de coruri, toacă şi costume populare. „Împreună pentru Cristiana!“
Duminică, 26 noiembrie 2017, la Aula Magna a Universităţii ,,Dunărea de Jos“ – Galaţi, cu binecuvântarea şi îndrumarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop dr. Casian, a avut loc un concert‑concurs, pe două secţiuni: ,,Lăudaţi pe Domnul!“ şi ,,Ritmul rugăciunii care se înalţă…
Sfântul Apostol Andrei, alături de cei în nevoi
Fiecare municipiu din cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos are un ocrotitor spiritual. Astfel: ocrotitorul spiritual al oraşului Galaţi este, din anul 1992, Sfântul Apostol Andrei, încreştinătorul românilor; din 1993 ocrotitorul oraşului Brăila este Sfântul Ierarh Nicolae făcătorul de minuni, Arhiepiscopul…
Evenimente cu deschidere naţională, la Muzeul Eparhial
„Icoana vie!“ Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a fost gazda mai multor evenimente, înscrise în cadrul manifestărilor dedicate Sărbătorilor Sfântului Apostol Andrei, ediţia 2017. Una…
„Artă şi ceremonial la mesele regale“
În 28 noiembrie 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în Salonul principal al Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a fost vernisată expoziţia „Artă şi Ceremonial la mesele regale“. Evenimentul, organizat de…
Pelerinii brăileni – icoane vii şi luminoase
Biserica Ortodoxă prăznuieşte la 6 decembrie pe Sfântul Ierarh Nicolae, prilej cu care, Cetatea Brăilei şi‑a sărbătorit ocrotitorul spiritual. Manifestările religioase din program au debutat în după -amiaza zilei de 3 decembrie, cu procesiunea „Călători pe cărările sfinţilor“, prin aducerea…
Activităţi social‑filantropice în municipiul Brăila
În lumina sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul municipiului Brăila, Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin directa implicare a Protoieriei Brăila şi cu sprijinul Inspectoratului Școlar Judeţean, a arătat şi anul acesta o grijă deosebită persoanelor aflate în dificultate, copiilor orfani, săraci,…
Întreit eveniment editorial: Preafericitul Părinte Daniel, un deceniu de patriarhat
Din darul lui Dumnezeu s‑a împlinit un deceniu de la momentul istoric al întronizării Preafericitului Părinte Daniel, ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Un deceniu de slujire jertfelnică, plină de roade duhovniceşti, cu profunde implicaţii în viaţa liturgică, cultural‑educaţională şi…
Vizitele Majestăţii Sale, Regele Mihai I, în Eparhia Dunării de Jos
La 5 decembrie 2017, a plecat la Domnul Majestatea Sa, Regele Mihai I, ultimul monarh al României. Creştinii de la Dunărea de Jos se alătură şi ei doliului naţional, rememorând cu emoţie încă nestinsă, momentele în care au fost gazdele…
50 de ani de căsnicie în Catedrala din Galaţi
„În 1998, Regele Mihai a celebrat 50 de ani de căsnicie. Întrucât s-a aflat atunci într-o vizită la Dunărea de Jos, am găsit de cuviinţă ca în Catedrala din Galaţi să săvârşim o rugăciune de mulţumire pentru cei 50 de…
Ordin circular al Arhiepiscopiei Dunării de Jos privind Alegerile parohiale 2018
Având în vedere că mandatul organismelor deliberative şi executive din parohiile şi eparhiile Patriarhiei Române expiră în anul 2018, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin Hotărârea nr. 9296 luată în şedinţa din 5 octombrie 2017, a stabilit ca alegerile…
Conferinţa semestrială de toamnă a preoţilor din Arhiepiscopia Dunării de Jos
Conferinţa semestrială de toamnă a preoţilor din Arhiepiscopia Dunării de Jos, întrunită luni, 13 noiembrie, s‑a desfăşurat în Catedrala Arhiepiscopală, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop dr. Casian Crăciun. După Sfânta Liturghie, săvârşită sub protia Întâistătătorului de un sobor de preoţi,…
Hram la Mănăstirea „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Galaţi
An de an, la prăznuirea Soborului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, sute de pelerini sunt alături de obştea Mănăstirii „Sfinţii Arhangheli“ din municipiul Galaţi. Și în acest an, cu toate că sărbătoarea a fost într‑o zi de miercuri, creştinii care…
Hramul bisericii „Vovidenia“ din Galaţi: Maica Domnului – izvor de mângâiere
Bucuria revederii cuiva drag ne înduioşează de fiecare dată. Cu atât mai mult suntem mişcaţi sufleteşte, atunci când ne reîntâlnim cu cea care a făcut posibilă venirea Mântuitorului nostru Iisus Hristos pe pământ, o tânără Fecioară, de doar 15 ani,…
Ora de religie, de la cuvânt la trăire
Ora de Religie nu are ca scop principal transmiterea de informaţii referitoare la conţinutul învăţăturii de credinţă a Bisericii noastre, ci crearea unei atmosfere specifice întâlnirii dintre creştinii care Îl caută pe Iisus Hristos ‑ Cuvântul Întrupat. Este cunoscut faptul…
„Colindăm, Doamne, colind…“
Hoileroanda Dimineaţa cestei curţi, Hoileroanda, ai, lerului-Doamnele, Sunt doi meri mari înrotaţi De tulpină legănaţi Hoileroanda, ai, lerului-Doamnele De vârfuri amestecaţi Sus în vârf la nouă meri, Hoileroanda, ai, lerului-Doamnele, Arde nouă lamânări Sus îmi arde, jos îmi cade Hoileroanda,…
Tradiţii şi obiceiuri la Naşterea Domnului şi Anul Nou în parohia Smârdan
În Ajunul Naşterii Domnului, în Parohia Smârdan, asemeni întregului areal românesc, preotul este aşteptat cu Icoana Naşterii pentru a binecuvânta casele credincioşilor. În timp ce cântăreţul cântă Troparul Naşterii Domnului, preotul binecuvintează casele şi dă celor de faţă spre sărutare,…
Mărturii bicericeşti de la Dunărea de Jos peste hotare (I)
La puțină vreme după Revoluția din decembrie 1989, prestigioasa Editură Enciclopedică din București publica un prim volum masiv, semnat de eminentul om de cultură Virgil Cândea, intitulat Mărturii românești peste hotare (București, 1991, 604 p. + 32 p. foto), cu…
„Mărgăritare“ din colecţia Muzeului Eparhial: Svânta şi Dumnezăiasca Evanghelie de la 1682 şi Apostolul de la 1704
Atelierele de restaurare carte şi icoană veche din cadrul Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii de la Dunărea de Jos au reuşit, în cursul anului 2017, să readucă la viaţă, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian ‑ Arhiepiscopul Dunării de Jos, alte…
O viaţă închinată slujirii lui Hristos părintele Constantin Concită din Ţepu
Părintele Constantin s‑a născut la 4 mai 1904 la Țepu, în jud. Galaţi (pe atunci Raionul Tecuci, Regiunea Putna). Părinţii, Iordache şi Măriuca, i‑au dat o aleasă creştere duhovnicească. Anii copilăriei sunt amintiţi într‑o frumoasă poezie scrisă, mai târziu, de…
Vrednicul preot Grigore Chivu a trecut la cele veşnice
S‑a născut la 8 august 1933, în comuna Mănăstioara, judeţul Vrancea. Tatăl, Gheorghe Chivu, va sluji, ca preot deosebit de apreciat, la Parohia Mărăşeşti, jud. Vrancea. Cursurile Școlii primare le urmează în comuna Călăraşii Vechi, judeţul Ialomiţa, apoi, vreme de…
Preotul Traian Chirilă s‑a mutat la Domnul
Într‑o societate secularizată în care prezenţa lui Dumnezeu este condiţionată doar de nevoia omului la vicisitudinile vieţii ori în faţa suferinţei sau a bolii, o experienţă nefericită ne face să înţelegem în chip smerit cât de înaltă este iubirea faţă…