Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi ‑ 100 de la târnosire Maica Domnului în evlavia poporului român Anul bisericesc în viaţa creştinului În Duminica Migranţilor, daruri pentru 6.965 de semeni, în valoare de 45.403 lei Parohia „Sfântul Proroc Ilie“ din Galaţi, „cetate“…
Category: Călăuză ortodoxă nr. 345
Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi ‑ 100 de la târnosire
Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi a aniversat în acest an, la data de 6 august, un centenar de la târnosirea sa. Rodul unor înflăcărate dorinţe ale clerului şi ale creştinilor de la Dunărea de Jos, dar şi o operă spirituală şi…
Maica Domnului în evlavia poporului român
Minunat este Dumnezeu şi minunate sunt lucrurile şi lucrările Sale! Cine va putea vreodată să surprindă măreţia şi frumuseţea lumii acesteia, dar mai ales să împlinească pe deplin chemarea lui Dumnezeu, de a‑I fi partener de iubire în veşnicie!? Omul,…
Anul bisericesc în viaţa creştinului
Roadele timpului se împletesc cu roadele toamnei, cu începutul anului bisericesc. Există un ritm al existenţei care se desfăşoară în viaţa creştinului, ritm care se împleteşte cu scurgerea timpului măsurată în zile şi ani, care este marcat de începuturi şi…
În Duminica Migranţilor, daruri pentru 6.965 de semeni, în valoare de 45.403 lei
În prima duminică după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, numită, Duminica migranţilor români, preoţii din Eparhia Dunării de Jos, alături de creştini, după Sfânta Liturghie au desfăşurat tradiţionalul program dedicat credincioşilor care lucrează în străinătate şi care, după un an de…
Parohia „Sfântul Proroc Ilie“ din Galaţi, „cetate“ a filantropiei
Sfântul Ilie, unul dintre cei mai importanţi proroci ai Vechiului Testament se bucură de o evlavie deosebită între credincioşii gălăţeni, fiind cinstit de aceştia ca un mare făcător de minuni şi aducător de ploaie binecuvântată în vreme de secetă aspră….
Sfântul Mare Mucenic Pantelimon ‑ vindecător de trup şi de suflet
În ajunul prăznuirii Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârşit slujba Vecerniei unită cu Litia la capela ocrotită de Sfântul Mucenic Pantelimon din cadrul Spitalului de Psihiatrie „Elisabeta Doamna“ din Galaţi….
Peste o sută de parohii binecuvântate de Maica Domnului
Şi în acest an, 2017 ‑ „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti“ şi „Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, în Patriarhia Română“ ‑ creştinii din judeţul Galaţi s‑au bucurat, în…
Redescoperirea valorilor tradiţionale ale spiritualităţii româneşti
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, în perioada 1-15 august 2017, la Viziru de Jos, judeţul Brăila, s-au întâlnit 80 de tineri elevi care au participat la cea de-a XXI-a ediţie a taberei de vară, tema generală fiind „Redescoperirea valorilor…
Taberele naţionale de tineret „Tradiţie şi noutate“
Şi în această vară, în cadrul fiecărei mitropolii din Patriarhia Română a continuat Programul naţional de tabere pentru tineret „Tradiţie şi noutate”. Redăm în rândurile de mai jos impresii ale tinerilor care au participat la acestea. În acest an, cu…
Părintele Lucian Oprea a trecut la cele veşnice
Părintele Lucian Oprea de la Parohia Serdaru, comuna Șendreni, Protopopiatul Galaţi a trecut la Domnul la 24 iulie 2017, la doar 59 de ani de viaţă. A fost slujitorul lui Dumnezeu care a trăit permanent într‑o „lepădare de sine“ pentru…
Părintele Vasile Serghie din Gohor, duhovnicul din închisoarea Aiud
Părintele Vasile Serghie a fost unul dintre deţinuţii politici, care a mărturisit în temniţele securităţii prezenţa luminii dumnezeieşti, ca o certitudine a lucrării lui Dumnezeu în viaţa noastră. A îmbrăţişat cu iubirea dumnezeiască pe toţi cei care căutau sprijin în…
Martiri pentru Hristos din România, în perioada regimului comunist
În 2017 ‑ Anul comemorativ Iustinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, Editura Institutului Biblic și de Misiune a Patriarhiei Române a republicat un volum omagial dedicat creștinilor de orice confesiune care și‑au jertfit viața pentru apărarea credinței…
O sinteză a tradiţiei hermeneutice patristice asupra Sfintei Liturghii
Gina Luminița SCARLAT, Comentariul patristic în literatura răsăriteană greacă, secolele IV-XV. Hermeneutica Sfintei Liturghii (Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos, Galați, 2016) O sinteză elaborată privitoare la tradiția hermeneutică patristică de limbă greacă a Sfintei Liturghii era necesară în Teologia ortodoxă…
Puterea rugăciunii
Când cineva este în suferință Să se roage cu credință, Iar de suferă de-o boală gravă Să cheme preoții fără zăbavă! Să facă Sfântul Maslu cu închinăciuni, Să aibă evlavie în rugăciuni, Cu Mir Sfânt ungându-l De păcate curățindu-l. Dacă…
Agenda Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian
LITURGICE 8 iulie – Sfinţii Mucenici Epictet şi Astion – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii, împreună cu Înaltpreasfinţitul Teodosie Arhiepiscopul Tomisului, Preasfinţitul Andrei Episcopul Covasnei şi Harghitei şi Preasfinţitul Visarion Episcopul Tulcii, la Mănăstirea Halmirys, jud. Tulcea. 9 iulie – săvârşeşte,…