Icoane vii ale Învierii lui Hristos Cum ne pregătim pentru sărbătoarea Învierii Domnului? „Învierea, coborârea lui Iisus în iadul din noi“ Vizite ale Patriarhului Justinian în Eparhia Dunării de Jos Cinstirea Patriarhului Justinian în Arhiepiscopia Dunării de Jos Târnosirea bisericii…
Category: Călăuză ortodoxă nr. 340-341
Icoane vii ale Învierii lui Hristos
† CASIAN, din darul lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Dunării de Jos Preacucernicilor şi preacuvioşilor slujitori ai sfintelor altare, cinului monahal, şi tuturor binecredincioşilor creştini, fraţi şi surori în Domnul din Arhiepiscopia noastră, har, pace sfântă şi bucurie luminoasă pascală, iar…
Cum ne pregătim pentru sărbătoarea Învierii Domnului?
Marea sărbătoare a Învierii Domnului, numită în popor Paşte, antrenează un ciclu de sărbători cu dată schimbătoare, dar şi nenumărate repere ale unor tradiţii specifice ce îşi au originea în Calendarul agrar sau în ritmul naturii. Perioada câşlegilor face legătura…
„Învierea, coborârea lui Iisus în iadul din noi“
Gânduri pascale ale tinerilor Eveniment semnificativ și fără pereche, călăuză, sărbătoare a bucuriei, a împăcării și a luminii, cea mai mare sărbătoare, trecerea Mântuitorului de la moarte la viață, o tradiție care continuă din generație în generație, lumina cea bună…
Vizite ale Patriarhului Justinian în Eparhia Dunării de Jos
În cei 29 de ani de patriarhat ai Patriarhului Justinian, acesta s‑a aplecat cu căldură şi dragoste părintească şi asupra clerului şi credincioşilor de la Dunărea de Jos. Astfel, în toţi aceşti ani, a vizitat Eparhia Dunării de Jos de…
Cinstirea Patriarhului Justinian în Arhiepiscopia Dunării de Jos
Iubitorul de istorie bisericească a românilor care cercetează în cutele adânci ale deceniilor V‑VIII din secolul trecut, se întâlneşte cu chipul dârz, sculptural parcă, dar aureolat de lumină hieratică, a fericitului întru adormire Patriarh Justinian Marina. Personalitate marcantă a Ortodoxiei…
Târnosirea bisericii „Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia“
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2017 drept „An comemorativ al Patriarhului Justinian şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului“, iar Parlamentul României a adoptat Legea nr. 247/2011 (publicată în Monitorul Oficial partea I nr. 864 din…
O mărturisitoare a credinţei şi poetă creştină
Asemenea tuturor mănăstirilor din jurisdicţia Bisericii Ortodoxe Române sunt cunoscute efectele decretului 410 din 1959, de excludere din monahism a unei mari mulţimi de monahi şi monahii. Excluderii din monahism i‑a urmat o perioadă dură de persecuţii, unele din ele…
Credinţă şi tinereţe
În Duminica Ortodoxiei, la Galaţi, după Sfânta Liturghie, pelerinajul a început cu o rugăciune de sfinţire a icoanelor, care au fost purtate, pe braţe, în procesiunea care a pornit de la Catedrala Arhiepiscopală până la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii…
„Icoana şi Şcoala mărturisirii“
În perioada 10 decembrie 2016‑21 mai 2017 se desfăşoară Concursul Naţional de Creaţie „Icoana şi şcoala mărturisirii“, în contextul declarării, de către Sfântul Sinod, a anului 2017 ca „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti“ şi „Anul…
Olimpiada de religie motiv de bucurie duhovnicească şi competiţie între tineri
Judeţul Galaţi 18 martie 2017: emoţii, primăvară, sărbătoare, bucurie sunt câteva cuvinte care conturează organizarea Olimpiadei de Religie, faza judeţeană din acest an şcolar, concurs care s‑a desfăşurat la Şcoala Gimnazială „Sfântul Ştefan cel Mare“, Galaţi. Competiţia s‑a desfăşurat conform…
„Ajută mama şi copilul! Ei depind de tine“
De sărbătoarea „Bunei Vestiri“, din 25 martie 2017, în municipiul Galaţi a avut loc un eveniment mult aşteptat de gălăţeni ‑ „Marşul pentru viaţă“ ‑ devenit tradiţie atât în oraşul dunărean, cât şi în marile oraşe ale ţării. Între iniţiatori…
Breviar filantropic: programe sociale în Postul Mare, 2017
Milostenia este dovada dragostei, a înţelegerii şi a sentimentului că orice om îţi este frate; este putinţa de a te transpune în situaţia fratelui care nu are, este expresia împlinirii voii Mântuitorului: „Cel ce are două haine să dea celui…
„Au fost şi sunt mentorii, dascălii, interlocutorii şi conducătorii mei!“
Seara zilei de 17 martie 2017 ne‑a oferit, în ospitaliera şi luminoasa ambianţă a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos din Galaţi, momente de mare sărbătoare, destinate minţii şi inimii, deopotrivă. Am asistat la o…
Agenda Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian
LITURGICE 19 februarie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură. 24 februarie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Parastasului pentru Arhiepiscopul Antim Nica al Dunării de Jos, la împlinirea a…
Invitaţie la pelerinaj!
Agenţia „Basilica Travel“ a Patriarhiei Române vă oferă pelerinaje interne, pe teritoriul ţării noastre, în destinaţii precum mănăstirile din Bucovina, renumitele mănăstiri din Moldova, numeroase trasee turistice şi culturale, relaxare pentru ochi şi suflet. Nici pelerinajele externe nu ne lipsesc,…