Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe Enciclica Sfântului şi Marelui Sinod 2400 de ani de la naşterea filosofului Aristotel Congresul Internaţional Teologico‑Ştiinţific – „pavlia“ – a xxii‑a ediţie, Veria, 2016 „Sfântul Apostol Pavel în dialog cu filosofii“ – Mesajul…
Category: Călăuză ortodoxă nr. 332-333
Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe
„Numele Bisericii înseamnă unitate şi armonie, nu dezbinare” Sfântul Ioan Gură de Aur Sinodalitatea, ca realitate eclesiologică este „expresia optimă a comuniunii bisericeşti în manifestarea coresponsabilităţii pastoral‑misionare, având ca model Sinodul Apostolic din Ierusalim” (F. Ap. 15, 7‑29)1, iar ca…
Enciclica Sfântului şi Marelui Sinod
În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, Cântare de mulţumire înălţăm Dumnezeului închinat în Treime, Celui Care ne‑a învrednicit să ne întâlnim laolaltă în zilele Cincizecimii în insula Creta, cea sfinţită de Apostolul Neamurilor, Pavel, şi de…
2400 de ani de la naşterea filosofului Aristotel Congresul Internaţional Teologico‑Ştiinţific – „Pavlia“ – a XXII‑a ediţie, Veria, 2016
„Bărbaţi atenieni, în toate vă văd că sunteţi evlavioşi. Căci străbătând cetatea voastră şi privind locurile voastre de închinare, am aflat şi un altar pe care era scris «Dumnezeului Necunoscut». Deci pe Cel pe care voi, necunoscându‑L, Îl cinstiţi, pe…
„Sfântul Apostol Pavel în dialog cu filosofii“ – Mesajul Preafericitului Părinte Daniel la Congresul Ştiinţific Internaţional „Pavlia“
Am primit cu bucurie, şi în acest an, invitaţia de a participa la cea de‑a XXII‑a ediţie a Congresului Ştiinţific Internaţional Pavlia, dedicat Sfântului Pavel, Apostolul Neamurilor, în Sfânta Mitropolie de Veria, Naoussa şi Kampania, la iniţiativa şi cu permanenta…
„2016 – Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului ortodox“
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca, în 2016, tema de reflecţie şi dezbatere, în cadrul conferinţelor preoţeşti semestriale de primăvară, să fie „Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin‑ortodox”. Hotărârea Sfântului Sinod cu nr. 11316/2014 stabileşte…
Nădejdea creştină din inimile tinerilor
Protoieria Covurlui Aşa cum este şi viaţa, ziua de 24 mai a fost pentru preoţii Protoieriei Covurlui în frunte cu Întâistătătorul lor, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, o zi în care durerea s‑a amestecat cu bucuria, mai bine spus cu nădejdea creştină…
Educaţia creştină – „temă pentru toată viaţa“
Protoieria Făurei Conferinţa preoţească din protoieria Făurei s‑a desfăşurat în ziua de 24 mai şi a fost deschisă de Înaltpreasfinţitul Chiriarh, care a arătat că „Educaţia este o «temă grea», care durează toată viaţa. Din nefericire, prea adesea, rămânem «restanţieri»…
Educaţia religioasă, astăzi
Protoieria Brăila În 31 mai, anul Domnului 2016, cu prilejul conferinţei preoţeşti din municipiul Brăila, partea liturgică a activităţii a fost încununată de prezenţa rugătoare a elevilor de la Liceul de Artă „Haricleea Darclée”, cu care, după slujbă, ÎPS Arhiepiscop …
Cinstindu‑l pe Voievod, cu emoţii şi trăire sfântă!
Protoieriile Tecuci şi Nicoreşti În ziua de prăznuire a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, 2 iulie, în zona de nord a Eparhiei Dunării de Jos, a fost o frumoasă sărbătoare duhovnicească plină de emoţie sfântă şi de trăire…
Înţelepciune şi dragoste faţă de aproapele – criterii în alegerea duhovnicului
Protoieriile Galaţi, Târgu Bujor şi Însurăţei În ziua de 5 iulie 2016, preoţii protopopiatelor Galaţi, Târgu Bujor şi Însurăţei au participat la conferinţa preoţească semestrială. După Sfânta Liturghie, oficiată în Catedrală de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian al Dunării de Jos, a…
Cinstirea eroilor neamului, la praznicul Înălţării Domnului
Înălţare şi eroism creştin Sărbătoarea Înălţării Domnului este prăznuită de creştinii ortodocşi la 40 de zile de la Înviere, în joia din săptămâna a VI‑a, după Sfintele Paşti. Este una dintre cele mai importante sărbători ale creştinătăţii care ne relatează…
„Cea mai frumoasă poveste a tinerilor, cu şi despre tineri“
Sărbătoarea Preasfintei Treimi i‑a găsit pe mulţi dintre creştinii de la Dunărea de Jos, şi nu numai, pe cărările credinţei, în grădina luminoasă şi primitoare a Mănăstirii Buciumeni. Istorica aşezare monahală, veche de câteva veacuri, a redevenit cunoscută după anul…
Aspecte din timpul sărbătorii
Contrar prognozelor meteo care anunţau vijelii şi fenomene extreme, pelerinajul s‑a desfăşurat firesc. Centrul Eparhial a asigurat buna rânduială şi desfăşurarea manifestării de suflet românesc. Astfel, întrunirile şi pregătirile declanşate cu două luni înaintea manifestării au adunat, în zorii praznicului…
Istorie şi tradiţie – Vatră de suflet românesc
Vatra monahală de la Buciumeni are adânci rezonanţe în sufletele noastre, locul de rugăciune datând ‑ potrivit unei tradiţii a locului, neconfirmată însă de documente! ‑ din perioada 1420‑1430, din vremea voievodului Alexandru cel Bun (1400‑1432). Se spune că, în…
Binecuvântare şi gând părintesc din Creta
Din dorinţa de comuniune în cel mai minunat „colţişor de Rai“, Sfânta Liturghie a atras mii de credincioşi în „Catedrala cu vitralii foşnitoare de la Buciumeni”. Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, din sala Sfântului şi Marelui Sinod din Creta, cu câteva minute…
Sfânta Treime – sensul şi temelia credinţei
La praznicul luminos de la Buciumeni au mers la inima tuturor creştinilor şi sfaturile Preasfinţitului Corneliu, care ne‑a învăţat despre însemnătatea lucrării Preasfintei Treimi în viaţa noastră de creştini ortodocşi. „Dragi creştini, iubiţi tineri care sunteţi prezenţi astăzi la hramul…
„Reprezentanţii tinerilor“ din „oaza de linişte“
Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie a fost însoţită şi de mesajul a doi tineri studioşi, „reprezentanţi ai tinerilor”, cum i‑a numit părintele Lucian Petroaia, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Liceenii au trimis către colegii şi părinţii lor trupeşti şi…
Tinerii – prezenţă creatoare şi viitorul Bisericii
„Dialogurile duhovniceşti“ au readus la Buciumeni şi în acest an, cel puţin o mie de tineri, care s‑au făcut părtaşi la cea de‑a XXI‑a ediţie a amintitei manifestări. Tematica dezbaterilor a pornit de la propunerile elevilor, participanţi la sărbătoarea din…
Note de pelerin: „La Buciumeni, ca Acasă!“
Cu ce impresii au revenit, în familie, unii dintre cei aproximativ o mie de tineri, participanţi la a XXI‑a ediţie a „Dialogurilor duhovniceşti“ de la Buciumeni, reţinem în următoarele note de pelerin… Atelierul I Dialogul interreligiosîn spaţiul românesc ‑ model…
O evaluare văzută prin ochii dascălilor…
„Tinereţea este, prin excelenţă, vârsta căutării” „Tinereţea, credinţa şi întreaga creaţie s‑au întâlnit din nou la Buciumeni, la masa dialogului şi a comuniunii! Povestea adevărată de la Buciumeni ‑ cu şi despre tineri ‑ se conturează de la an la…
Comunicare pentru comuniune
Participanţii la Dialogurile duhovniceşti s‑au bucurat de binecuvântarea arhierească a Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscop al Dunării de Jos, care a fost aproape de ei printr‑o transmisiune duplex, din Creta, fiind întâmpinat de corul tinerilor cu un călduros: „Sărut mâna, Părinte!”……
Elevii din Brătuleşti învaţă cum se trăieşte prin credinţă
Între elevii care au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie de la hramul Mănăstirii Buciumeni s‑au numărat şi copiii de la Ansamblul din localitatea Brătuleşti, judeţul Galaţi. Grupul a fost înfiinţat din iniţiativa părintelui Mihai Ilie, paroh la Brătuleşti, cu sprijinul…
Gândurile unui absolvent de seminar
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, am început acum patru ani – pe vremea semănatului – un drum lung, sperând că, asemenea seminţelor aşezate sub brazdă, să aducem roadă la vremea cuvenită. Anii au trecut şi suntem…
Hramul Mănăstirii Voievodale Măxineni
La doar câţiva kilometri de şoseaua ce duce de la Brăila spre Focşani, la confluenţa râului Buzău cu Siretul, pe raza comunei Măxineni, se menţine aprinsă candela spiritualităţii ortodoxe, prin istoricul aşezământ monahal voievodal cel are ca ocrotitor pe Sfântul…
Profesorul brăilean dr. Ionel Cândea, membru corespondent al Academiei Române
La 13 iunie 1996, Academia Română alegea ca membru titular al său pe istoricul octogenar Mircea Petrescu‑Dâmboviţa, născut la Galaţi, în 1915. De atunci au trecut două decenii, răstimp în care niciun alt istoric din spaţiul geografic gălăţean şi brăilean,…