Legătura mea cu trecutul Învierea Domnului, la Catedrală Sărbătoarea pascală la Penitenciarul din Galaţi Slujba Vecerniei celei de ,,A Doua Învieri” Etapa eparhială: Concursul naţional ,,Biserica şi Şcoala din sufletul meu” Locul II la Concursul naţional de proiecte duhovniceşti ,,Biserica…
Category: Călăuză ortodoxă nr. 331
Legătura mea cu trecutul *
Când eram mică mă aşezam cuminte în braţele bunicii mele, când sosea de la biserică. Mereu m-am întrebat de ce pleca aşa grăbită şi venea calmă! Mereu m-am întrebat de ce, atunci când îmi fac semnul crucii, impulsul este de…
Învierea Domnului, la Catedrală
În noaptea Sfintei Învieri a Mântuitorului Iisus Hristos, în Catedrala Arhiepiscopală, Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oferit preoţilor de la parohii Lumina Sfântă adusă în seara aceleiaşi zile de o delegaţie a Patriarhiei Române, direct…
Sărbătoarea pascală la Penitenciarul din Galaţi
În ziua Marelui Praznic al Învierii Domnului Iisus Hristos, la Penitenciarul de maximă siguranţă din Galaţi, preotul capelan Obreja Ioniţă a săvârşit slujba Vecerniei speciale pentru deţinuţii adunaţi în capela „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“, la finalul căreia s-a adăugat…
Slujba Vecerniei celei de ,,A Doua Învieri”
Duminica Învierii Mântuitorului Iisus Hristos – după tradiţionala vizită la Penitenciarul de maximă sigurană din municipiul Galaţi – Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a săvârşit, la orele amiezii, în Catedrala Arhiepiscopală, înconjurat de preoţi şi diaconi, slujba Vecerniei speciale, cunoscută în popor…
Etapa eparhială: Concursul naţional ,,Biserica şi Şcoala din sufletul meu”
Din paginile Sfintei Scripturi înţelegem importanţa educaţiei în viaţa tânărului, educaţie ce se împleteşte cu credinţa şi dă omului o aşezare temeinică în viaţă. Astfel încă din perioada Vechiului Testament aflăm valoarea învăţăturii: „Căci eu vă dau învăţătură bună: Nu…
Locul II la Concursul naţional de proiecte duhovniceşti ,,Biserica şi Şcoala din sufletul meu”: Duhovnicul meu
Existenţa noastră pe pământ este influenţată de ceea ce gândim, dar şi de gânduri care vin fără să le dorim; de trăiri ce se generează din cele cinci simţuri, dar şi de trăiri care se nasc în adâncul inimii şi…
Bucuria copiilor din Parohia Pechea II, judeţul Galaţi: Concurs de încondeiat ouă
Astãzi, mai mult ca oricând, societatea şi timpurile cer o mai multă apropiere a copiilor de Hristos cel rãstignit şi înviat din morţi. Domnul a fost mai mereu în preajma tinerilor, binecuvântându-le trăirile şi dragostea lor faţă de Dumnezeu: „De…
Premianţi gălăţeni la Olimpiada de Religie, faza naţională: ,,Drumul şcolii trece pe la biserică…”
Din punct de vedere teologic, tot ce este autentic, curat şi sfânt în cultura unui popor devine cunună sau coroană de lumină a acestuia în Împărăţia lui Dumnezeu, unde „neamurile (popoarele) îşi vor aduce slava şi cinstea lor” – cum…
Elevi brăileni la Olimpiada de Religie, etapa naţională
Etapa judeţeană a Olimpiadei de Religie Ortodoxă a desemnat pe cei mai buni elevi din judeţul Brăila pentru a ne reprezenta la etapa naţională a acestei competiţii, care a avut loc la Timişoara. În ziua de 17 aprilie elevii din…
Seminarişti în top, la olimpiada naţională de religie
Cu voia Domnului şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian al Dunării de Jos, am participat ca însoţitor al elevilor Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei”, Vlad Blându, Silviu Balaban şi Andrei Alecsă, la Olimpiada Naţională de Religie pentru seminarii şi licee…
Olimpiada de Arte Plastice
Anul acesta, elevii din clasele a XI-a şi a XII-a ai secţiei de Patrimoniu Bisericesc a Seminarului Teologic „Sf. Andrei”, primind calda binecuvântare a Înaltpreasfinţitului Părinte Casian al Dunării Jos, au participat la Olimpiada de Arte Plastice, Arhitectură şi Istoria…
,,Culorile – lumina sufletului”
Concursul naţional de iconografie bizantină „Culorile-lumina sufletului” a fost organizat între 15 martie şi 24 aprilie 2016 de către profesorii Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Andrei” din Galaţi cu ajutorul Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi a Inspectoratului Școlar Judeţean – Galaţi….
,,Bucură-te, izvor nesecat al apei celei dătătoare de viaţă!…”
An de an, în vinerea din Săptămâna Luminată, credincioşii ortodocşi cinstesc cu evlavie la Maica Domnului, ,,izvorul de viaţă dătător”. Este ziua „tulburării apelor”, în care creştinii se adună în sfintele lăcaşuri, aşteptând – precum slăbănogul din Vitezda – să…
Pomenirea Sfântului Ierarh Atanasie al III-lea, la Galaţi
În ziua de 2 mai, Biserica Ortodoxă de pretutindeni face pomenirea Sfântului Atanasie, originar din Insula Creta, Mitropolit al Tesalonicului şi mai apoi Patriarh al Constantinopolului, păstor al credincioşilor de la Dunărea de Jos la jumătatea secolului al XVII-lea, adormit…
Cinstirea Sf. Mare Mucenic Efrem cel Nou şi aşezarea în raclă a unui fragment din sfintele sale moaşte
În data de 5 mai 2016 s-au împlinit 590 de ani de la moartea martirică a Sf. Cuvios Efrem cel Nou. Canonizat de Sfânta Patriarhie Ecumenică la 3 martie 2011, recunoscut şi introdus şi în calendarul Bisericii Ortodoxe Române din…
Programe filantropice în Postul Mare şi de Sfintele Paşti: Împreună implicaţi în misiunea socială!
Sărbătoarea Învierii Domnului, atât de aşteptată de către toţi creştinii, revarsă în viaţa tuturor celor care cred în Dumnezeu şi în lucrarea Lui în Biserică nenumărate daruri care ne îmbogăţesc sufleteşte, bucuria fiind în aceste momente cel mai exprimat sentiment…
Proiectul Naţional ,,Unde-i lege, nu-i tocmeală!”
În ,,Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului ortodox”, iată, ne aflăm în pragul concluzionării lucrărilor Proiectului naţional „Unde-i lege, nu-i tocmeală!”. Acest proiect arată munca de colaborare a trei instituţii fundamentale: Biserica – reprezentată prin Societatea Biblică Interconfesională din…
Sinaxa stareţilor de mănăstiri din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei
Joi, 12 mai, la prăznuirea Sf. Mc. Ioan Valahul, s-au desfăşurat, la Palatul Patriarhiei, lucrările Sinaxei stareţilor, stareţelor, egumenilor şi egumenelor mănăstirilor şi schiturilor din cuprinsul Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, cu tema: Formarea duhovnicească şi culturală a vieţuitorilor din sfintele…
Conferinţa ,,Unitate dogmatică şi specific naţional în pictura bisericească”
În perioada 12 – 13 mai 2016 a avut loc, la Bucureşti, conferinţa anuală a specialiştilor în arta religioasă, organizată de Patriarhia Română. Deschiderea oficială a Conferinţei Naționale „Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească” a fost făcută de către…
Interviu cu protoiereul Ignatie Peckstadt – ,,Ortodoxia este mărturisitoare prin excelenţă”
– Aveţi o îndelungată experienţă a Ortodoxiei, a misiunii pastorale ortodoxe din Occident, într-un context care este multiconfesional. Cum vedeţi viitorul Bisericii Ortodoxe din Occident? – Dacă vrem ca Ortodoxia să pătrundă solid în Occident, deşi ea este deja „în…
Protoiereul Ignatie Peckstadt
Părintele Ignatie Peckstadt, născut la 4 noiembrie 1926 în localitatea Langerbrugge (Evergem), este cel dintâi dintre cei cinci copii ai lui André şi Irma Peckstadt Mistiaen. A urmat cursurile Colegiului “Sf. Barbara” din Gent şi a studiat dreptul la Universitatea…
Preotul Liviu Morar a trecut la cele veşnice
Pentru toţi cei care l-au cunoscut pe părintele Liviu Morar, atât pentru credincioşii parohiei Cuza-Vodă cât şi pentru locuitorii comunelor învecinate şi nu mai puţin pentru preoţii Protoieriei Covurlui, vestea trecerii bruşte la Dumnezeu a sufletului său, în 21 mai,…
Tânărul Mihai Alin Miuţescu – Român cu mare dragoste faţă de semeni
În ajun de Sfintele Paşti, Ierarhul Dunării de Jos, unit în rugăciune cu preoţimea oraşului Brăila şi îndurerata familie a tânărului Mihai Alin Miuţescu a aprins cu anticipaţie lumânarea pascală în cinstea tânărului erou, jertfit pentru cauza binelui dezinteresat în…
Chemări, alternative, opţiuni…
„Lăsaţi copiii să vină la Mine, căci a unora ca aceştia este Împărăţia cerurilor.” Întregul conţinut educaţional din curriculum-ul specialităţilor de învăţământ are ca scop pregătirea copiilor şi a tinerilor pentru a se integra în societatea contemporană. Expresii precum împlinire…
Regele Carol I al României, ctitor al Catedralei Arhiepiscopale
Suflarea românească a sărbătorit cu entuziasm, la 10 mai 2016, un secol şi jumătate de când principele Carol de Hohenzollern – Sigmaringen, proclamat domnitor al României, a depus jurământul de credinţă, angajându-se să fie fidel legilor ţării, să păzească religiunea…