Solidaritate şi unitate în rugăciune pentru odihna sufletelor celor adormiţi Dumnezeu a cules o floare din Grădina Maicii Domnului. Ultimul drum al Valentinei Florea Petru Andrei şi Lory – doi fii ai Brăilei Rugăciune pentru pace şi unitate Crăciunul Al…
Category: Călăuză ortodoxă nr. 322-323
Solidaritate şi unitate în rugăciune pentru odihna sufletelor celor adormiţi
Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârşit luni seară, 2 noiembrie, la biserica ,,Vovidenia”, rânduiala care se face la citirea ,,Stâlpilor” pentru Valentina Florea, fata în vârstă de 28 de ani care a decedat în urma incendiului de…
Dumnezeu a cules o floare din Grădina Maicii Domnului. Ultimul drum al Valentinei Florea
Și s-a adăugat neamului său… La sfârşitul lunii octombrie, când omul gospodar îşi strânge recolta la care a muncit tot anul, Dumnezeu a chemat la Sine sufletul unei tinere credincioase, Valentina Florea, în vârstă de 28 de ani. Sfârşitul ei…
Petru Andrei şi Lory – doi fii ai Brăilei
Cei doi fii ai Brăilei nu mai sunt printre noi, sunt în lumea lui Dumnezeu, unde cu toţii vom merge: PETRU-ANDREI BUCĂ şi LOREDANA-MARINELA DĂRESCU. Şi au trecut 40 de zile de la ziua fatidică, 40 de zile în care …
Rugăciune pentru pace şi unitate
În seara zilei de 6 noiembrie, urmând îndemnului şi exemplului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, numeroşi slujitori ai Sfintelor Altare, studenţi şi elevi seminarişti, tineri şi vârstnici din toate categoriile sociale s-au rugat la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi…
Crăciunul
Pentru mine Crăciunul este ceva cu totul şi cu totul deosebit, ce are loc iarna şi Dumnezeu nu putea alege un anotimp mai potrivit pentru naşterea Fiului Său. Nu vi se pare că, atunci când priviţi oceanul imaculat al zăpezii,…
Al VIII-lea Congres ,,Hristos împărtăşit copiilor”
În perioada 21-23 septembrie 2015, la Mănăstirea „Sfânta Cruce” – Buşteni s-au desfăşurat lucrările celui de al VIII-lea Congres „Hristos împărtăşit copiilor”. La Congres au participat responsabilii cu catehizarea tineretului din eparhii, însoţiţi de inspectorii pentru disciplina Religie din Inspectoratele…
Şcoala de creaţie tradiţional-bisericească Costieni, Ediţia a II-a, 7-14 septembrie 2015
În contextul „Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi” şi al „Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii”, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în…
Sfinţirea bisericii ,,Sf. M. Mc. Gheorghe” din Galaţi
În Duminica Învierii tânărului din Nain, parohia ocrotită de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Atanasie cel Mare din municipiul Galaţi s-a aflat în zi de sărbătoare, întrucât biserica parohială a îmbrăcat haina luminoasă a sfinţeniei. Documentul de sfinţire consemnează…
Sfinţirea bisericii din Parohia Făurei-Sat, judeţul Brăila
În ultima zi a lunii octombrie, parohia ocrotită de Sfântul Ierarh Nicolae din parohia Făurei-Sat, Protopopiatul Făurei, judeţul Brăila, s-a aflat în zi de sărbătoare, întrucât biserica parohială a îmbrăcat haina luminoasă a sfinţeniei. Din Hrisovul de sfinţire aflăm că…
Bucurie duhovnicească în Parohia Lungeşti din Protopopiatul Tg. Bujor
La ziua de prăznuire a Sfinţilor Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian, credincioşii parohiei Lungeşti din protopopiatul Tg. Bujor, jud Galaţi au participat la sfinţirea bisericii din localitate cu hramul „Înălţarea Domnului“. Actul de sfinţire arată că prima menţiune…
400 de ani de teologie şi cultură la Kiev
Cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la înfiinţarea Academiei lui Petru Movilă de la Kiev, Biserica Ortodoxă din Ucraina s-a îmbrăcat în haină de sărbătoare, prăznuind realizările acestei renumite şcoli de teologie, care a dat Ucrainei, dar şi…
Preotul Alexandru Mateescu, chip al păstorului statornic în slujire
Statornicia este, fără doar şi poate, o virtute a sufletului omului aşezat şi devotat misiunii sale. Această virtute a împodobit mai mult decât oricare alta, sufletul preotului Alexandru Mateescu, care a slujit neîntrerupt timp de şapte decenii, din momentul hirotonirii…
Preotul Şerban Sâmpetru, model de conştiinţă creştină şi naţională
În 1927, la întrebarea Cum ar trebui să fie preotul-model?, Dr. Ştefan Cioroianu răspundea1: ,,preoţii, prin lumina sufletelor lor, sunt în stare să ridice poporul cum ridică părinţii copiii cari ameninţă să cadă”, Cu suflet frumos, larg, înţelegător şi robit…
Preotul Pintilie Popa, de la Parohia Vişina, Protopopiatul Nicoreşti
Preotul Popa Pintilie s-a născut în data de 13 aprilie 1909, în comuna Brăhăşeşti, judeţul Galaţi, din părinţi agricultori. Tatăl şi bunicul său au fost cântăreţi bisericeşti, iar străbunicul său a fost preot. A urmat cursurile şcolii primare în satul…
Părintele Vasile Serghie din Gohor
Vasile Serghie s-a născut la 3 iunie 1913 în comuna Gohor/Galaţi. Părinţii săi, Gheorghe şi Safta, erau ţărani înstăriţi, posedând până la instaurarea regimului comunist 18 hectare de pământ. Vasile Serghie a urmat cursurile Facultăţii de Teologie din Cernăuţi (unde…
,,De slujirea preotului atârnă bunăstarea şi fericirea poporului!”
Să ne întoarcem însă la timpul cel mai apropiat de noi; să ne dăm sema de lucrul nostru, să cercetăm din nou faptele săvârşite de noi, cu alte cuvinte să ne facem un scurt bilanţ al activităţei noastre ca români…
Preotul Toma Dimitrescu din Buciumeni
Preotul Toma Dimitrescu s-a născut la 15 februarie 1842 în satul Tecucel, comuna Buciumeni, judeţul Tecuci, ca fiu de „preot român moldovean, vechi răzeş” la marginea codrilor de tei din apropierea sihăstriei Buciumenilor. Tatăl, preotul Dimitrie Laza şi mama, Maria…
,,Să nu obosim în facerea de bine!”
În numele lui Dumnezeu şi în numele slujirii binelui, vă rog, iubiţilor „să nu obosiţi în facerea de bine“ (Gal. 6, 9), pentru că „Cel ce face bine din Dumnezeu este“ (3 Ioan 1, 11). Dar prin ce ne putem…
Monahia Parascheva Mieluşevici
Mănăstirea Adam cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” este aşezată într-un loc tainic, smerit şi parcă ascuns, cu o istorie de sute de ani, cu o permanentă răstignire, dar şi o necontenită înviere după toate răutăţile care s-au abătut asupră-i. A…
Maica Luciana Partenie şi alte chipuri de monahii din lavra Buciumenilor
Monahia Luciana Partenie, din botez Anica, era fiica lui Iancu şi Ioana Partenie, din satul Cosâţeni – Toflea, judeţul Galaţi, născută la 1 februarie 1923. La vârsta de 16 ani doreşte să intre în obştea mănăstirii Vladimireşti, însă din anumite…
Parohia ortodoxă română, astăzi. Câteva elemente pentru studiul ei
Anul 2015 a fost declarat, de către Patriarhia Română, „Anul omagial al misiunii în parohie, astăzi”. Dincolo de cuvintele care să sublinieze importanţa acestei hotărâri, voi încerca să fac un rapid inventar a unor teme şi idei de cercetare, gândite…
Obiceiuri creştine şi tradiţii populare pregătitoare sărbătorii Crăciunului
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, în ziua de prăznuire a Sfântului Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopia Dunării de Jos în cooperare cu Centrul de Studii Interdisciplinare „Sf. Ioan Damaschin“ şi filiala Galaţi a Societăţii Naţionale a Femeilor Ortodoxe din România,…
Întâlnirea preoţilor capelani din sistemul penitenciar românesc: ,,Mai ales cei tineri au nevoie de noi!”
În cadrul Proiectului POSDRU/165/6.2s/141062 ,,Parteneriat pentru Reintegrare şi Incluziune Socială a Oamenilor în Nevoie (PRISON)”, implementat de Penitenciarul Botoşani în parteneriat cu Penitenciarele PoartaAlbă, Codlea şi Giurgiu, în perioada 1-4 septembrie 2015, în localitatea Poiana Braşov, preoţii capelani din sistemul…
Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur în Parohia Mohreanu, Protoieria Făurei
În luna octombrie, ziua de 26, biserica din Parohia Mohreanu şi-a sărbătorit ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de mir. În această frumoasă şi binecuvântată de Dumnezeu zi, după slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită slujba de sfinţire…
Seri catehetice la Nămoloasa Sat
Proiectul misionar „Seri catehetice la Nămoloasa Sat”, derulat în parohia cu acelaşi nume din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, a strâns şi anul acesta în lăcaşul de cult credincioşi de toate vârstele. Pe parcursul celor cinci seri, preoţii invitaţi au…