Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur ne oferă: Dovezi despre Învierea Domnului Praznicul Izvorului Tămăduirii sărbătorit la Brăila Bucurie pascală la sărbătoarea Sf. M. Mc. Gheorghe, ocrotitorul Municipiului Tecuci Muzeul de Istorie ,,Teodor Cincu” din Tecuci, o moştenire restituită Un…
Category: Călăuză ortodoxă nr. 318
Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur ne oferă: Dovezi despre Învierea Domnului
„Voieşti tu să mai ai încă o dovadă despre Înviere? Prefacerea cea mare, care s-a săvârşit în duhurile Apostolilor după Înviere, această prefacere este o dovadă pentru Învierea Domnului, încă mai mare decât faptele cele minunate ale Apostolilor. Este îndeobşte…
Praznicul Izvorului Tămăduirii sărbătorit la Brăila
An de an, în Vinerea Luminată, mii de credincioşi brăileni, gălăţeni, dar şi din ţară şi străinătate, participă la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, în biserica româno-elenă cu hramul „Buna Vestire“ din municipiul Brăila. Anul acesta, manifestările pastoral-misionare şi social-filantropice au debutat…
Bucurie pascală la sărbătoarea Sf. M. Mc. Gheorghe, ocrotitorul Municipiului Tecuci
În aprilie 2015 se împlinesc 20 de ani de când, la propunerea Consiliului Local – Tecuci şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost aşezat ca ocrotitor spiritual al municipiului Tecuci. Sfântul…
Muzeul de Istorie ,,Teodor Cincu” din Tecuci, o moştenire restituită
An de an, pe data de 23 aprilie, municipiul Tecuci îmbracă haine de sărbătoare pentru a-l prăznui pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă şi protectorul spiritual al micului târg din Ţara de Jos a Moldovei. Evenimentul are o…
Un Simpozion dinamic pentru o cauză nobilă
În zilele de 28 şi 29 aprilie 2015 s-au desfăşurat la Bucureşti, la Centrul naţional pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” al Patriarhiei Române, lucrările Simpozionului naţional de pedagogie creştină „Repere ale educaţiei creştine în teologia Sfântului Ioan Gură de Aur,…
Pelerini la mănăstiri din Arhiepiscopia Dunărea de Jos
Sâmbătă, 9 mai 2015, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian Crăciun şi sub coordonarea pr. inspector Costel Bulgaru, a avut loc Cercul Metodic al profesorilor de Religie Ortodoxă din Protopopiatele Galaţi şi Covurlui. Având în vedere tema anului 2015, proclamat ca…
Etapa eparhială a Concursului Naţional de mini-proiecte filantropice ,,Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”
Cea mai importantă virtute a omului în relaţia cu Dumnezeu, dar şi cu aproapele, este iubirea. După modelul iubirii Sfintei Treimi, al celui arătat de Fiul lui Dumnezeu pentru om, şi noi suntem invitaţi să împlinim această vocaţie dumnezeiască şi…
Elevii olimpici de la Dunărea de Jos: Bucuria mărturisirii
Primăvara aceasta a adus frumoase şi importante rezultate la concursurile de specialitate pentru liceenii din eparhia noastră. Este vorba de eleva Ana-Maria Fotache din clasa a XI-a de la Colegiul Naţional ,,Vasile Alecsandri” din Galaţi, care a obţinut locul I…
Activităţi social-filantropice în perioada premergătoare Învierii Domnului
Potrivit calendarului evenimentelor filantropice eparhiale, perioada Postului Mare şi a Învierii Domnului a fost marcată în parohiile din Eparhia Dunării de Jos prin activităţi social-filantropice, în cadrul programului „Ne înnoim de Sfintele Paşti”. Activitatea socială a constat în ajutorarea elevilor…
Expoziţia ,,Brâncoveanu 300 – tradiţia continuă”, la Galaţi
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Muzeul de Istorie, Cultură şi Spiritualitate Creştină de la Dunărea de Jos găzduieşte expoziţia „Brâncoveanu 300. Tradiţia continuă“, iniţiată şi realizată de Uniunea Arhitecţilor din România prin autorii ei, acad. prof….
Ambasadorul Poloniei în România a vizitat Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii creştine de la Dunărea de Jos
În perioada 23 – 24 aprilie 2015, Excelenţa Sa domnul Marek Szczygiel, Ambasadorul Republicii Polone în România a vizitat municipiile Brăila şi Galaţi, precum şi cele mai reprezentative centre de cultură şi spiritualitate din aceste două importante oraşe ale Eparhiei…
,,Bucuria continuităţii credinţei şi a comuniunii în Hristos”: Evenimentele bisericeşti din Bulgaria, la 1.150 de ani de la încreştinare
La începutul lunii mai 2015, Biserica Ortodoxă a Bulgariei a aniversat 1150 de ani de la creştinarea poporului bulgar. Manifestările religioase şi culturale au debutat sâmbătă, 2 mai 2015, în localitatea Pliska, vechea capitală a ţării, din apropierea oraşului Varna…
Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la aniversarea a 1.150 de ani de la creştinarea poporului bulgar, 3 mai 2015
HRISTOS A ÎNVIAT! Anul acesta, 2015, împărtăşim, cu întreaga Biserică Ortodoxă Bulgară, bucuria aniversării a 1150 de ani de la creştinarea poporului bulgar. Acest luminos popas festiv are scopul de a evidenţia în mod solemn continuitatea şi rodirea, de-a lungul secolelor, a…
Poezie creştină
Lumina Învierii e în duh În lumile de dincolo de cer Călătorim şi ne-nălţăm în duh, Pe rând ne cheamă veşnicul Mister, Cuvântul Sfânt presus de-orice văzduh. Ne amăgim crezând că moştenire Avem aici în lume pe pământ, Pe rând…
Avem obligaţia să apărăm familia, constituită prin căsătoria dintre un bărbat şi femeie
În contextul reluării pentru a treia oară în ultimii ani a unei propuneri legislative privind reglementarea parteneriatului civil, până acum respinsă cu largă majoritate parlamentară de fiecare dată, Patriarhia Română reiterează poziţia ei constantă în această chestiune: Răspunsul societăţii şi al…
Agenda Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian
LITURGICE 8 martie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură; oficiază slujba Vecerniei unită cu Litia la biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfinţii 40 de Mucenici”…