,,Două decenii de arhipăstorire jertfelnică şi rodnică” Apostolat, misiune sfântă, slujire rodnică, păstorire înţeleaptă de două decenii la Dunărea de Jos a Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Casian Crăciun Mulţumire plină de recunoştinţă faţă de Dumnezeu şi Biserica neamului la plinirea a…
Category: Călăuză ortodoxă nr. 307-308
,,Două decenii de arhipăstorire jertfelnică şi rodnică”*
Cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la întronizarea ca Episcop al Eparhiei Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârşit joi, 24 iulie, Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală din Galaţi împreună cu Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii,…
Apostolat, misiune sfântă, slujire rodnică, păstorire înţeleaptă de două decenii la Dunărea de Jos a Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Casian Crăciun
Luna lui cuptor a anului 1994 a înscris în istoria Eparhiei Dunării de Jos o pagină nouă. La 12 iulie, Colegiul Electoral Bisericesc, convocat la Reşedinţa patriarhală din Bucureşti, a stabilit că majoritatea voturilor pentru scaunul de Episcop titular al…
Mărturii pentru istorie
Personal sunt convins că în ziua de 12 iulie 1994, Adunarea Electorală de la Bucureşti a confirmat, printr-o inspiraţie miraculoasă, alegerea spirituală, tainică şi anticipată, din inimile credincioşilor pe care PS Casian le-a cucerit duhovniceşte, în cei patru ani cât…
Mulţumire plină de recunoştinţă faţă de Dumnezeu şi Biserica neamului la plinirea a 20 de ani de slujire chiriarhală
În rânduiala liturgică a instalării unui episcop în eparhia la care a fost ales de Sfântul Sinod să slujească se distinge, la un moment bine precizat tipiconal, un gest cu totul special pe care îl face ierarhul care conduce ceremonia:…
Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu, apărător al dreptei-credinţe şi binefăcător al Bisericilor Ortodoxe
Perioada de stabilitate internă a Principatului valah, începută cu domnia lui Şerban Cantacuzino (1679-1688) şi continuată în lunga domnie a Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu (1688-1714) a fost unul din factorii importanţi ce au contribuit la înflorirea vieţii spirituale în Ţara…
Şedinţa de constituire a Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Dunării de Jos
Marţi, 10 iunie 2014, la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos a avut loc şedinţa de constituire a Adunării Eparhiale, pentru perioada 2014 – 2018. Evenimentul a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, de către…
Ziua Eroilor sărbătorită la Galaţi şi Brăila
Ca în fiecare an, în Arhiepiscopia Dunării de Jos, tradiţionalele manifestări dedicate eroilor patriei au început încă din săptămâna premergătoare acestui moment sărbătoresc, prin susţinerea, în toate şcolile şi liceele din Eparhie a unei ore de religie cu tema „Înălţarea…
Ziua Eroilor
Eroii nu ne părăsesc nicicând Li se aud profunzi prin secoli paşii, Noi trecem toţi, dar ei rămân vibrând Mereu contemporani cu toţi urmaşii. Nicolae Iorga spunea că neamul este etern prin cultul eroilor săi. Eroii sunt cei dragi nouă….
Tradiţionalul pelerinaj al tinerilor liceeni: Sărbătoarea Preasfintei Treimi la altarul din codrii Buciumenilor
Cea de a XIX-a ediţie a tradiţionalului pelerinaj de la Mănăstirea Buciumeni prilejuit de luminoasa prăznuire a Preasfintei Treimi şi dialogurile cu tinerii din cadrul acestui program duhovnicesc şi misionar deopotrivă a stat anul acesta sub genericul „2014 – Anul…
,,Această mănăstire, ca o coardă subţire a unei viori eterne…” (note de pelerin)
Adevenit o tradiţie ca la fiecare ediţie a pelerinajului la hramul Mănăstirii Buciumeni, tinerii liceeni să ofere, ca expresie a credinţei şi a bucuriei trăite aici, impresii ale sufletelor lor, denumite generic ,,Note de pelerin”. Aşa s-a născut şi expresia…
Mănăstirea voievodală Măxineni şi-a cinstit ocrotitorul
Ca în fiecare an, în ziua de 24 iunie, când Biserica Ortodoxă cinsteşte Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, Mănăstirea Măxineni din judeţul Brăila şi-a sărbătorit ocrotitorul. Aşezată strategic, la confluenţa râurilor Siret şi Buzău, mănăstirea a fost ctitorită de domnitorul Matei…
Resfinţirea bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din oraşul Însurăţei
În Duminica a VI-a după Înviere, oraşul Însurăţei din judeţul Brăila s-a aflat în zi de aleasă sărbătoare, întrucât credincioşii de aici au participat la resfinţirea bisericii cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“. Biserica nou sfinţită este locaşul de…
Câştigătorii etapei eparhiale a concursului ,,Sfânta Euharistie – Lumina vieţii creştine” au fost premiaţi cu prilejul serbării hramului istoric al Catedralei Patriarhale
Anul omagial euharistic şi al comemorării Sfinţilor Martiri Brâncoveni a însemnat şi înseamnă, în Patriarhia Română, nu doar organizarea unor manifestări cu caracter ştiinţific, conferinţe şi simpozioane pe această temă, ci şi a unor proiecte duhovniceşti cu caracter filantropic, derulate…
Duminica Părinţilor şi a Copiilor (1 iunie 2014) la Parohia Pechea IV
Cu ocazia zilei de 1 iunie, care a coincis în acest an cu Duminica Părinţilor şi a copiilor, la Parohia Pechea IV din Protoieria Covurlui, părintele paroh împreună cu membrii Consiliului şi Comitetului parohial s-au străduit ca, prin câteva pregătiri…
Mijloc de exercitare a misiunii preotului de slujitor, învăţător şi îndrumător duhovnicesc: Rolul Tainei Spovedaniei în pastoraţia individuală a credincioşilor
Cele trei misiuni care se regăsesc în lucrarea preotului, practic, nu pot fi separate. În acelaşi timp el slujeşte, învaţă şi îndrumă. Fiecare acţiune a preotului privitoare la Taina Spovedaniei are acest rol întreit. De multe ori credincioşii percep numai…
Colecte în eparhie
În spiritul principiului întrajutorării frăţeşti a eparhiilor mai sărace, prin solidaritate spirituală şi materială exprimată în cazuri de urgenţă (dezastre, calamităţi naturale etc), prevăzut în art. 14, alin. (1), lit. b) din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea B.O.R. şi în…
Omagiu Traian Dorz, la 100 de ani de la naştere
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în data de 28 iunie a.c., la Galaţi s-a desfăşurat Simpozionul omagial intitulat ,,Traian Dorz – 100 – creaţie şi jertfă”. Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a deschis seria prelegerilor dedicate poetului creştin…
Preafericitul Vladimir al Kievului şi întregii Ucraine a trecut la Domnul. Un ierarh duhovnicesc şi un păstor blând şi înţelept
Sâmbătă, 5 iulie 2014, în urma unei îndelungate suferinţe, a trecut la Domnul Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Ucraina, Preafericitul Părinte Vladimir, Mitropolitul Kievului şi al întregii Ucraine. În după-amiaza zilei de sâmbătă, sicriul cu trupul neînsufleţit al Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe…
PF Vladimir Sabodan
Date biografice Preafericitul Părinte Vladimir (Victor Markianovici Sabodan) s-a născut din părinţi agricultori pe 23 noiembrie 1935 în satul Markovţî din raionul Leticevsk, regiunea Hmelniţk, Ucraina. În 1954 a intrat la Seminarul Teologic din Odesa, iar în 1958 la Academia…
Mesajul Patriarhului României la trecerea la cele veşnice a Mitropolitului Vladimir al Kievului şi al întregii Ucraine
Înaltpreasfinției Sale, Înaltpreasfințitului Părinte ONUFRIE, Mitropolit al Cernăuților și Bucovinei, Locțiitor de Mitropolit al Kievului și al întregii Ucraine Înaltpreasfinția Voastră, Cu profundă durere creștinească am aflat despre trecerea la cele veșnice a Preafericitului Părinte Vladimir, Mitropolitul Kievului și al…
Agenda Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian
LITURGICE 28 mai – săvârşeşte, la Parohia „Înălţarea Domnului” din municipiul Galaţi, slujba Vecerniei cu Litie şi rosteşte cuvânt de învăţătură. 29 mai – Înălţarea Domnului – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură; hirotoneşte…