Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: 2014, Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii) şi Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni, în Patriarhia Română Început de An Nou în Arhiepiscopia Dunării de Jos: ,,Binecuvintează, Doamne, cununa…
Category: Călăuză ortodoxă nr. 302
Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: 2014, Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii) şi Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni, în Patriarhia Română
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa sa de lucru din 29 octombrie 2012, a examinat referatul Cancelariei Sfântului Sinod în legătură cu iniţiativele Patriarhului României privind declararea anului 2014 în Patriarhia Română ca „Anul omagial euharistic (al Sfintei…
Început de An Nou în Arhiepiscopia Dunării de Jos: ,,Binecuvintează, Doamne, cununa anului 2014, ce a sosit cu bunătatea Ta!”
Conform rânduielii şi tradiţiei ultimilor ani, la trecerea în noul an, ierarhii şi preoţii Bisericii Ortodoxe Române au înălţat către Dumnezeu rugăciuni de mulţumire pentru anul care a trecut, dar şi de cerere pentru noul anul care a început. La…
Sfântul Vasile cel Mare şi Taina Sfintei Euharistii, în expresia liturgică a gândirii sale teologice
Dacă Întruparea Domnului reprezintă semnul de netăgăduit al iubirii lui Dumnezeu pentru oameni (In. 3, 16), Sfânta Euharistie, ca hrănire perpetuă din Hristos Domnul pe parcursul întregii vieţi, înseamnă cu adevărat împlinirea iconomiei mântuirii noastre. În acelaşi timp, primirea Sfintei…
Sfântul Grigorie Teologul, model de căutare şi cunoaştere a lui Dumnezeu, dar şi de smerenie
În fiecare an, în luna lui ianuarie suntem invitaţi să-i cinstim pe Sfinţii Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu cuvântătorul şi Ioan Gură de Aur, de câte două ori. Odată în zile separate, iar la sfârşitul lunii împreună….
,,Desăvârşiţi” şi ,,nedesăvârşiţi” în apropiere de Sfintele Taine, la Sfântul Ioan Gură de Aur
Între multele teme teologice abordate în neobosita sa lucrare omiletică, Sfântul Ioan Gură de Aur vorbeşte, ca nimeni altul, despre modalitatea apropierii creştinilor de Dumnezeiasca Împărtăşanie. Ca şi astăzi, şi atunci existau mulţi creştini care considerau împărtăşirea un dar oferit…
Domnia Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, în contextul politic european al vremii sale (I)
La 29 octombrie 1688, urca pe tronul Ţării Româneşti Constantin Brâncoveanu, fiul postelnicului Papa Brâncoveanu şi al Stancăi Cantacuzino, sora domnitorului Şerban Cantacuzino. Pe linie paternă, Constantin Brâncoveanu era descendentul a două mari familii boiereşti româneşti, Basarabii şi Craioveştii, fiind…
Viaţa bisericească în Arhiepiscopia Dunării de Jos, în anul 2013
Arhiepiscopia Dunării de Jos, ca parte integrantă a Bisericii Ortodoxe Române, precum şi a marii familii a Bisericii Ortodoxe din întreaga lume, a împlinit şi în anul Domnului 2013, prin jertfelnicii ei slujitori, lucrarea de preamărire a lui Dumnezeu Celui…
Colecta din Postul Naşterii Domnului
La îndemnurile ierarhilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române adresate prin intermediul Pastoralei emise cu prilejul „Anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena”, citită în cadrul unităţilor de cult (parohii şi mănăstiri), cu privire la organizarea de colecte constând…
Bucuria de a ajuta
Postul Naşterii Domnului este un bun prilej pentru a săvârşi împreună fapte de milostenie. Oricine poate să facă un mic dar, dacă este călăuzit de credinţă şi de dragoste faţă de aproapele. Aşa s-a întâmplat şi cu elevii clasei a…
Acţiuni filantropice la Sărbătoarea Naşterii Domnului: ,,…Nu uita, când eşti voios, române, să fii bun!”
Naşterea Domnului este percepută în rândul creştinilor ca o sărbătoare de familie, un bun prilej ca fiii plecaţi în lume după rosturile lor să se reunească în jurul mesei de Crăciun, sub cetină de brad şi în murmur de colinde….
Sărbătoarea Botezului Domnului, la Brăila şi Galaţi
În ziua praznicului Botezului Domnului, în toate parohiile şi mănăstirile Arhiepiscopiei Dunării de Jos a fost săvârşită Sfânta Liturghie, urmată de slujba Aghesmei celei Mari. Manifestările pastoral-misionare prilejuite de marele praznic al Botezului Domnului reprezintă o mărturie concretă a comuniunii…
Întâlnire de suflet cu Eminescu şi cultura naţională
Ziua de 15 ianuarie a acestui început de an a adus, aşa cum era firesc pentru noi, românii, şi aşa cum membrii Sfântului Sinod al Bisericii noastre în mod providenţial au hotărât în februarie 2013, întâlnirea cu personalitatea, opera şi…
,,Eminescu – sărbătoare a culturii noastre”
Este posibil ca sincretismul artistic al unui spectacol să renască în tinerii de astăzi respectul pentru un poet al profunzimii spiritului românesc? Este posibil ca elevii, mobilizaţi de pârghiile ierarhice ale sistemului românesc de învăţământ, să fi venit în sala…
Acţiuni filantropice pentru persoanele private de libertate, la ziua „Cinstirii lanţului Sf. Ap. Petru“
În data de 16 ianuarie a.c., Sectorul social-filantropic al Eparhiei Dunării de Jos, în colaborare cu conducerea celor trei penitenciare din judeţele Galaţi şi Brăila a organizat un program liturgic, pastoral-misionar şi social-filantropic pentru persoanele private temporar de libertate, prilejuit…
Sfântul Antonie cel Mare cinstit la Galaţi
În fiecare an, la data de 17 ianuarie când Biserica Ortodoxă îl pomeneşte pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare, creştinii parohiei gălăţene din cartierul Micro 21 care îl au ca ocrotitor se află în zi de sărbătoare. Manifestările pastoral-misionare şi…
„Tânărul creştin, mărturisitor al puterii de vindecare trupească şi sufletească, prin Taina Sfântului Maslu“, Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos, Galaţi, 2013
În concordanţă cu tema propusă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2012 – ,,Anul omagial al Tainei Sfântului Maslu şi îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română”, volumul de studii ,,Tânărul creştin, mărturisitor al puterii de vindecare trupească şi…
Agenda Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian
LITURGICE 13 decembrie – săvârşeşte, la biserica veche din localitatea Lopătari, judeţul Buzău, slujba Sfintei Liturghii, urmată de slujba de pomenire a mamei Înaltpreasfinţiei Sale. 17 decembrie – Sf. Cuv. Daniil Sihastrul – participă la Sfânta Liturghie săvârşită, în Catedrala…