Rugăciunea într-o lume secularizată Hramul Mănăstirii Maicii Domnului de la Cudalbi Solidaritate creştinească cu sinistraţii din judeţul Galaţi Activităţi educaţionale în luna septembrie Al VI-lea Congres ,,Hristos împărtăşit copiilor”, Mănăstirea ,,Sf. Cruce”- Buşteni, 16-18 septembrie 2013 Un nou an şcolar…
Category: Călăuză ortodoxă nr. 298
Rugăciunea într-o lume secularizată
Nevoia de rugăciune a omului credincios este în afară de orice îndoială. Cu cât este mai puternică credinţa, cu atât este mai puternică şi nevoia sa de rugăciune. Pe de altă parte, credinţa unei persoane este susţinută de credinţa altor…
Hramul Mănăstirii Maicii Domnului de la Cudalbi
În fiecare an, la Praznicul Naşterii Maicii Domnului din 8 septembrie, Mănăstirea Cudalbi din judeţul Galaţi, important centru de viaţă duhovnicească din Câmpia Covurluiului, îşi sărbătoreşte hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârşit Sfânta…
Solidaritate creştinească cu sinistraţii din judeţul Galaţi
„Prin răbdarea voastră, vă veţi câştiga sufletele voastre….” (Luca 21, 19) Acesta este îndemnul adresat de către Mântuitorul Hristos atunci când aşează, prin apostoli, la temelia vieţuirii creştineşti, această virtute pe care trebuie să o împlinim în viaţa noastră, unindu-ne…
Activităţi educaţionale în luna septembrie
Consfătuirile profesorilor de religie din judeţele Brăila şi Galaţi În data de 12 septembrie 2013, în Arhiepiscopia Dunării de Jos au avut loc consfătuirile cu profesorii de religie din judeţele Brăila şi Galaţi, organizate pentru pregătirea începutului de nou an…
Al VI-lea Congres ,,Hristos împărtăşit copiilor”, Mănăstirea ,,Sf. Cruce”- Buşteni, 16-18 septembrie 2013
În perioada 16-18 septembrie 2013, s-au desfăşurat lucrările celui de al VI-lea Congres „Hristos împărtăşit copiilor”, la mănăstirea „Sf. Cruce” din Buşteni. Lucrările au debutat în dimineaţa zilei de 17 septembrie cu mesajul Preafericitului Părinte Patriarh adresat cu acest prilej,…
Un nou an şcolar binecuvântat, la Barcea
Clopoţelul a sunat pentru începerea noului an şcolar 2013-2014 şi la Barcea. Emoţia se putea citi cu uşurinţă pe chipurile tuturor, dar mai ales pe chipurile blânde şi nevinovate ale copilaşilor din grupa pregătitoare. La festivitatea de deschidere a Şcolii…
Concursul Naţional de Muzică Bizantină ,,Lăudaţi pe Domnul!” – ediţia a VI-a, etapa eparhială
Una dintre cele mai frumoase forme de exprimare a Ortodoxiei este cea prin muzică. Melosul bizantin reuşeşte să aducă în inimile şi în sufletele credincioşilor, cu mare precizie şi în profunzime, mesajul dreptei credinţe, aşa cum ne învaţă Sfântul Vasile…
Trecerea la cele veşnice a binecredincioasei Rada Crăciun, mama Înaltpreasfinţitului Părinte Casian
Binecredincioasa Rada Crăciun, mama Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a trecut la cele veşnice în data de 31 august a.c. Sicriul cu trupul neînsufleţit a fost depus, mai întâi, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, după care a fost…
O fiică a Bisericii noastre, vrednică de cinstire* – Doamna Rada Crăciun (1935 – 2013)
Am aflat cu multă durere de trecerea din această viaţă a Doamnei Rada Crăciun, fiică a Bisericii noastre, vrednică de cinstire. Iubită de familia sa şi de cei din jur, Doamna Rada Crăciun reprezintă pentru cei care au cunoscut-o şi…
Rada, fiica Munţilor Buzăului
Rada Crăciun, mama de pioasă amintire, iubită și mult iubitoare a Înaltului Casian, arhipăstorul Dunării de Jos, s-a născut mai aproape de cer decât noi, cei de la câmpie. Undeva, sus de tot, unde se bat munții în capete, într-un…
Copilăria Doamnei Rada
Universul copilăriei şi tinereţii Radei Crăciun se leagă fiinţial de Lopătari, comuna unde a văzut lumina zilei la 6 ianuarie 1935. La început de an, în zi de Gerar, în casa lui Stanciu şi a Mariei Albu din satul Brebu…
Gânduri despre mântuire
Fiecare om ar trebui să se simtă ca o miridă dintr-o prescură. Aceasta înseamnă că omul a fost făcut spre a fi jertfit lui Dumnezeu. Cine se jertfeşte, se sfinţeşte. Nu toată lumea are această conştiinţă… Smerenia se dobândeşte prin…
În glas de clopote…
Satul românesc s-a trezit – din timpuri imemoriale – în dangătele de clopot chemând duminica la Liturghie. Era muzica dătătoare de pace, care, alături de cântecul păsărilor şi clopoțeii de la gâtul mieilor, de glasurile copiilor în hârjoana lor pe…
O legătură mai presus de cuvinte
Nimeni nu poate reda, pe de-a-ntregul sentimentele copleşitoare, vii şi sfinte, care îl leagă pe el, ca fiu, pentru totdeauna, de mama sa. Fiecare dintre noi poartă, adânc întipărită în inima sa, ca într-un iconostas pulsând de dor şi de…
De la crucea suferinţei, spre nădejdea învierii
,,Fiecare om ar trebui să se simtă ca o miridă într-o prescură. Aceasta înseamnă că omul a fost făcut spre a fi jertfit lui Dumnezeu. Cine se jertfeşte, se sfinţeşte! ” Această apoftegmă a dnei Rada Crăciun mi-a mers la…
,,Fericită este calea în care mergi, suflete!…”
Aproape de începutul unui nou an bisericesc, Dumnezeu, Împăratul Cel fără de moarte a rânduit ca binecredincioasa roaba Sa, Rada Crăciun, mama chiriarhului Dunării de Jos, să îşi afle odihnă ostenelilor sale. Aşa precum se încheie un timp, cu regrete,…
Gânduri pentru prietena – ,,sora” mea
Ne întâlnim în viaţă cu multe persoane pe care Pronia cerească ni le aduce în cale, dar sufletul nostru le primeşte pe unele mai mult, pe altele mai puţin sau deloc. De la început, sufletul meu a cuprins-o cu drag…
O carte de la ,,O, mamă, dulce mamă…”
Nu credeam să văd Lopătarii Buzăului într-o astfel de împrejurare cernită. Cu alte cuvinte, să ajung dincolo de Bozioru, cunoscut mie, peste dealuri nestrăbătute încă, pentru a conduce pe ultimul drum pe doamna Rada Crăciun, mama Înaltpreasfinţitului Casian Crăciun, Arhiepiscopul…
Comemorarea Doamnei Rada Crăciun, membră a filialei SNFOR – Galaţi
Uneori, despărţirea de o persoană dragă, pare că vine prea devreme. Rada Crăciun a plecat la Dumnezeu răbdând cu demnitate suferinţa unei boli ce părea uşor de biruit. Dar nu a fost aşa, şi ne-am văzut cu durere neputinţa de…
Poziţia Patriarhiei Române privind proiectul ,,Roşia Montană”
Patriarhia Română reafirmă poziţia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, adoptată în şedinţa din 11 noiembrie 2003, prin care s-a pronunţat în defavoarea realizării proiectului Roşia Montană, pentru ca această parte a ţării să poată conserva patrimoniul cultural şi integritatea…
Agenda Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian
LITURGICE 12 septembrie – săvârşeşte, la biserica „Buna Vestire” (Greacă) din municipiul Brăila, slujba de înmormântare a pr. Dumitru Creţu şi rosteşte un cuvânt funebru. 14 septembrie – Înălţarea Sfintei Cruci – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei…