Timp de post şi de pocăinţă Lacrimi de pocăinţă Postul, timp de nevoinţă şi stare de înălţare duhovnicească Taina pocăinţei în notele părintelui Dumitru Stăniloae, la Filocalia vol. IX Reflexe ale teologiei palamite în gândirea părintelui Dumitru Stăniloae Prăznuirea Sfinţilor…
Category: Călăuză ortodoxă nr. 292-293
Timp de post şi de pocăinţă
Zilele unui an nu se scurg identice, într-o monotonie omorâtoare de suflet. Timpul n-ar mai avea atunci niciun sens, el nu ne-ar mai pune nicio problemă, nu ne-ar mai cere nicio hotărâre, niciun răspuns. Precum se deosebesc în privinţa condiţiilor…
Lacrimi de pocăinţă
Lacrimile sunt ca roua de dimineaţă, Acoperind întreaga pajişte de verdeaţă, Apar ca mărgeluşe îmbrobonate, Ale naturii diademe nestemate. Mă aplec cu fiori de înfrigurare, Luând în mâini această apă, ca o binecuvântare. Spălându-mi faţa şi ochii mei, Să curgă…
Postul, timp de nevoinţă şi stare de înălţare duhovnicească
Postul este una din sfintele nevoinţe fundamentate pe antropologia creştină, care are ca scop curăţirea, luminarea şi desăvârşirea omului în relaţie cu Dumnezeu, Creatorul său. Nefiind o cale ascetică autonomă, postul a fost recomandat de Mântuitorul Iisus Hristos, în mod…
Taina pocăinţei în notele părintelui Dumitru Stăniloae, la Filocalia vol. IX
Perioada Postului Mare a fost întotdeauna pentru credinciosul ortodox un prilej bine-venit de reconciliere cu Dumnezeu şi cu semenii. Duminicile ce se succed în această perioadă, deşi par a avea teme de reflecţie diferite, ele au acelaşi scop şi anume,…
Reflexe ale teologiei palamite în gândirea părintelui Dumitru Stăniloae
Opera teologică a părintelui Dumitru Stăniloae este socotită reflexul unei „teologii a experienţei”, care depăşeşte tiparele gândirii teologice şi filosofice abstracte, prin caracterul de sinteză neopatristică, integratoare şi unificatoare. Limbajul elevat prin înduhovnicire folosit de Sfinţii Părinţi este preluat de…
Prăznuirea Sfinţilor Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman, la Dunărea de Jos
În ultima zi a lunii februarie, Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte pe doi dintre cei mai importanţi sfinţi cuvioşi, care au vieţuit pe meleagurile Scythiei Minor: Cuvioşii Părinţi Ioan Casian şi Gherman, din veacul al IV-lea. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop…
Bucuria slujirii şi devoţiunii fără margini
– 18 februarie 1990 – dată când dr. Casian Crăciun a fost hirotonit întru Arhiereu-vicar la Dunărea de Jos; – 28 februarie – ca în fiecare an, îl sărbătorim pe Sfântul Casian; – 18 martie – ziua de naştere a…
Olimpiada de religie, etapa judeţeană, la Galaţi şi Brăila
Sâmbătă, 2 martie 2013, la Şcoala Gimnazială „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena“ din Galaţi şi la Şcoala Gimnazială „Fănuş Neagu“ din Brăila s-a desfăşurat Olimpiada de Religie – faza judeţeană, la care au participat elevi ai claselor VII-XII din judeţele…
Duminica Ortodoxiei, mărturisire a dreptei-credinţe şi sărbătoare a icoanei
Având în vedere apropierea Postului Mare şi, implicit, a „Duminicii Ortodoxiei” (24 martie a.c.), în baza precizărilor Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, în sensul aplicării hotărârilor Consiliului eparhial, în spiritul tradiţiei deja create prin prăznuirea la Dunărea…
Ce este un pictor de icoane?
Pictarea unei icoane este la îndemâna tuturor, dar nu oricine poate stăpâni şi măiestria de a le zugrăvi în concordanţă cu erminia Bisericii şi cu frica lui Dumnezeu. Deşi poate părea că pictorul de icoană ortodoxă are nevoie de multă…
Proiectul ,,Alege şcoala!” se apropie de final
Aprobat prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, proiectul „Alege şcoala!” s-a aplicat şi în eparhia noastră, începând cu luna octombrie 2010, odată cu desfăşurarea celor două sesiuni de informare, la care au luat parte preoţi din toate cele…
O lecţie de viaţă
Era cald. Primăvara cea mirifică era pe drum. În copaci, mugurii plesneau de bucurie, la atingerea blândă a razelor vesele ale soarelui, îmbrăcând natura, ca pe o mireasă, în straie de nuntă. Câteva rândunele şi vrăbiuţe planau prin aerul parfumat….
Duhovnicul meu
Am observat că mulţi dintre cei care mă înconjoară, copii, tineri de vârsta mea sau chiar adulţi, consideră că Biserica e locul în care mergem doar atunci când necazurile vieţii ne depăşesc puterile, pentru a primi ajutor de la Dumnezeu,…
Mini-proiect de educaţie social-filantropică la Parohia Lieşti, Protoieria Tecuci: ,,Icoana milosteniei”
La Parohia „Cuvioasa Parascheva” din comuna Lieşti, judeţul Galaţi se derulează, începând de anul trecut, proiectul filantropic „Icoana milosteniei”. Dintre obiectivele pe care şi le propune mini-proiectul amintim: să-i apropiem pe copii de cei bolnavi şi în vârstă, de bătrâni…
Întrunirea preoţilor din slujirea socială, în Arhiepiscopia Dunării de Jos
Miercuri, 27 februarie 2013, a avut loc întrunirea duhovnicească a preoţilor slujitori în spitale, aziluri, penitenciare şi armată, din cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Întâlnirea s-a desfăşurat în capela Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Chir şi Ioan“ din…
Lucrările Adunării Generale a S.N.F.O.R., filiala Galaţi
În seara zilei de 5 martie 2013, în conformitate cu prevederile statutare şi legale, a avut loc Adunarea Generală a Societăţii Naţionale a Femeilor Ortodoxe din România, filiala Galaţi. Lucrările s-au desfăşurat în sala de conferinţe a Protoieriei Galaţi, sub…
Hramul bisericii ,,Sf. 40 de Mucenici” din Brăila, pentru persoanele cu dizabilităţi
Biserica cu hramul „Sfinţii 40 de Mucenici” din municipiul Brăila este una dintre primele biserici de la noi din ţară, care au luat fiinţă după Revoluţia din 1989. Construcţia a durat patru ani, între 1990 şi 1994, biserica fiind sfinţită…
Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi
Ca de fiecare dată în ultimii ani, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop dr. Casian, în Eparhia Dunării de Jos, pe toată perioada Postului Mare, se desfăşoară ample acţiuni social-filantropice menite să sprijine persoanele sărace aflate în dificultate şi…
Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian Spiridon, noul arhipăstor al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei
Duminică, 10 martie 2013, în Catedrala arhiepiscopală „Înălţarea Domnului” şi „Sfinţii Trei Ierarhi” din Buzău a fost întronizat Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian Spiridon, în scaunul de Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei. Episcop-vicar patriarhal începând cu anul 2002, Înaltpreasfinţia Sa a fost…
,,Bucură-te, Sfântă Cruce, păzitoare a creştinilor!”
În ziua de 6 martie a fiecărui an, în calendarul Bisericii Ortodoxe este prăznuită „Aflarea Sfintei Cruci”. Sfântul Sinod al Bisericii noastre, în anul omagial închinat cinstirii Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, ne propune o aprofundare a tot ceea ce…
Biserica ,,Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din municipiul Tecuci
În data de 21 mai 1990, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop dr. Casian Crăciun al Dunării de Jos – pe atunci arhiereu-vicar, în prezenţa ministrului Culturii de la acea dată – dl Nicolae Stoicescu – şi a unui mare număr de preoţi…
Biserica ,,Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Parohia Ţibăneşti I, Protoieria Însurăţei
Încă de la înfiinţarea satului Ţibăneşti, în anul 1895 au fost rânduite patru vetre, de câte 0,2 ha, pentru viitoarea biserică şi încă 5 ha de pământ agricol. Oamenii râvneau să aibă o biserică a lor. Astfel erau împlinite toate…
Postul, între materie şi spirit
De vorbă cu doctorul chirurg Octavian Maftei, de la Spitalul de Urgenţă ,,Sf. Ap. Andrei” din Galaţi – Domnule doctor, vă rog să ne spuneţi, din practica dumneavoastră medicală, ce transformări biologice se produc într-un organism care ţine post? –…
Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române
Biroul de Presă al Patriarhiei Române ne informează: În ziua de 28 februarie 2013, la Reşedinţa Patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Ierarhii Sfântului Sinod au…
Cum se implică Biserica în ajutorarea nevoiaşilor
La Editura Basilica a Patriarhiei Române a apărut recent volumul „Asistenţa social-filantropică şi medicală organizată de Biserica Ortodoxă Română, în trecut şi astăzi”. Volumul a fost coordonat de părintele Constantin Pătuleanu, consilier patriarhal coordonator al Sectorului teologic-educaţional. În prima parte…