Proclamarea oficială în Catedrala patriahală din Bucureşti: 2013, Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi Anul comemorativ ,,Părintele Dumitru Stăniloae”, în Patriarhia Română Dreaptă credinţă. Libertate. Conciliaritate Indicaţii tipiconale ale Sfântului Sinod privind sărbătorile unor sfinţi din Postul…
Category: Călăuză ortodoxă nr. 290
Proclamarea oficială în Catedrala patriahală din Bucureşti: 2013, Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi Anul comemorativ ,,Părintele Dumitru Stăniloae”, în Patriarhia Română
După săvârşirea Sfintei Liturghii şi a slujbei de Te Deum, la 1 ianuarie 2013, în Catedrala Patriarhală, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a proclamat în mod oficial Anul 2013 ca An omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena…
Dreaptă credinţă. Libertate. Conciliaritate*
Acum, la început de An Nou, Biserica ne cheamă la înnoirea lucrării noastre pastorale, misionare şi filantropice cu entuziasm şi disponibilitate totală pentru viaţa şi mântuirea noastră, a tuturor. În acest sens, Sfinţii Părinţi au devenit atât de disponibili înduhovnicirii…
Indicaţii tipiconale ale Sfântului Sinod privind sărbătorile unor sfinţi din Postul Mare din anul 2013
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât proclamarea anului 2013 ca An omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Aceasta deoarece în anul 2013 se împlinesc 1700 de ani de când Sfântul Constantin cel Mare a emis Edictul de…
Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi. Hotărârea Sfântului Sinod
La iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în şedinţa de lucru din 25 octombrie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2013 să fie declarat Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena la împlinirea a 1700…
Programe eparhiale pentru anul 2013
În Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin sectoarele sale de activitate doreşte să concretizeze şi în mod practic programul aprobat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru această perioadă. Prezentăm în…
Legături misionare, militare şi culturale ale Sfinţilor Împăraţi cu populaţia din nordul Dunării
Secolul al IV-lea a fost traversat de o criză culturală şi spirituală, pe fondul conflictului dintre civilizaţiile păgâne şi creştinism. Câştigător a ieşit creştinismul care, odată cu împăratul Constantin cel Mare (306-337), a primit deplină libertate de manifestare, iar prin…
Viaţa bisericească la Dunărea de Jos în anul 2012
Arhiepiscopia Dunării de Jos ca parte integrantă a Bisericii Ortodoxe Române, precum şi a marii familii a Bisericii Ortodoxe din întreaga lume, a împlinit şi în anul Domnului 2012, prin jertfelnicii ei slujitori, lucrarea de preamărire a lui Dumnezeu Celui…
Început de An Nou, la Galaţi
În toate bisericile Arhiepiscopiei Dunării de Jos au fost oficiate, la cumpăna dintre ani, slujbe speciale. A devenit deja o tradiţie ca la trecerea în noul an, ierarhii şi preoţii să înalţe rugăciuni de mulţumire pentru anul care a trecut,…
Sărbătoarea Botezului Domnului, la Brăila şi Galaţi
La praznicul Botezului Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârşit slujba Sfintei Liturghii la Catedrala cu hramul „Naşterea Domnului“ din Brăila, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa autorităţilor locale, a trupelor militare de…
Iordan
În pustiul mort, de sus priveşte Un soare hegemon ce-i crud tiran, Ce prin aspre legi din raze, stăpâneşte Viul exilat în trestii gânditoare, la Iordan. Însă tot acolo Domnul a înnoit zidirea Şi solar, a sfinţit prin necreate raze…
Cinstirea lanţului Sf. Ap. Petru, în penitenciarele din Galaţi şi Brăila
În ziua de 16 ianuarie a fiecărui an, când Biserica Ortodoxă sărbătoreşte „Închinarea cinstitului lanţ al Sfântului Apostol Petru“, Arhiepiscopia Dunării de Jos îşi îndreaptă toată atenţia către penitenciare, acolo unde o parte din creştini trăiesc sub „lanţul“ privării de…
Sărbătoarea Sfântului Antonie cel Mare, la Galaţi
Joi, 17 ianuarie a.c. creştinii parohiei „Sfântul Antonie cel Mare“ din Galaţi, cartierul Micro 21, şi-au sărbătorit ocrotitorul. În mijlocul lor a fost prezent şi chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a săvârşit Sfânta Liturghie începând cu…
Unirea Principatelor sărbătorită în Eparhia Dunării de Jos
Joi, 24 ianuarie 2013, s-au sărbătorit la Galaţi 154 ani de la Unirea Principatelor Române. Pentru a marca acest eveniment naţional, parohia „Vovidenia“ din Galaţi, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian Arhirhiepiscopul Dunării de Jos a desfăşurat ample programe liturgice şi…
Sfântul Patapie, prezenţă de neuitat în sufletele credincioşilor gălăţeni
Evenimentul aducerii la Galaţi a moaştelor Sfântului Patapie nu a rămas fără ecou în Grecia şi mai ales la Corint. Şi aceasta datorită Înaltpreasfinţitului Mitropolit Dionisie care, întors în patria sa, a relatat pe larg, în cadrul a diferite evenimente…
Vestind bucuria
Colindele de anunţă Praznicul Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos au răsunat şi anul acesta pe uliţele satului Barcea, aşa cum se întâmplă în fiecare an în ajunul Crăciunului. Frumuseţea acestei sărbători a fost amplificată de faptul că zeci de copii…
Poezie creştină
Cer senin Cerul senin vesteşte Împărăţia Ta de negrăit Biruinţa Ta nevăzută de ochi, Ci de inimi blânde Şi străvezii. Trupul de lumină Când îmi vei lua acest trup Să-mi dai, Doamne, un trup nou, Un trup de lumină, diafan,…
Două proiecte sociale propuse de studenţii gălăţeni ai specializării Teologie-Asistenţă socială: ,,Speranţe pentru tinerii cu dizabilităţi”
Studenţii Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie, specializarea Teologie Asistenţă-socială, anul IIau efectuat practica de specialitate în cadrul Centrului de Resurse pentru structuri ale economiei sociale al Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Acest centru a fost înfiinţat în anul 2009 în…
Proiect educaţional interdisciplinar: ,,Dimensiunea creştină a literaturii şi istoriei româneşti”
,,Dimensiunea creştină a literaturii şi istoriei româneşti” reprezintă un proiect de parteneriat educaţional interdisciplinar iniţiat de către Şcoala Gimnazială „Fănuş Neagu” Brăila, sub coordonarea profesorului de religie, alături de o echipă dinamică, din care fac parte profesorii de limba şi…
Înmormântarea, formă de păstrare a identităţii noastre creştine
Înmormântarea, în spaţiul nostru creştin, face parte din viaţa noastră spirituală, din viaţa noastră socială, şi de cele mai multe ori, ea este trăită la o intensitate maximă. Dovadă stau în acest sens numeroasele rânduieli şi slujbe, legate de înmormântare,…
Înaltpreasfinţitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei a trecut la Domnul
Arhiepiscopul Epifanie a fost un ierarh pentru care viaţa a însemnat o continuă luptă: cu sine însuşi, dar mai ales cu „răutăţile” vremii, cum adesea invoca Sfântul Apostol Pavel: „Răscumpăraţi vremea, căci zilele sunt grele!” (Efeseni 5,15); un ierarh care…
Agenda Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian
LITURGICE 7 decembrie – săvârşeşte, la biserica ,,Sf. Mc. Filofteia“ din municipiul Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu prilejul hramului bisericii; săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba de pomenire a ctitorilor, a ierarhilor şi slujitorilor…
Noul Patriarh al Antiohiei este Preafericitul Ioan al X-lea (Yazigi)
În după amiaza zilei de 17 decembrie 2012, la 12 zile de la moartea Preafericitului Patriarh Ignatie al IV-lea, Mitropolitul Ioan Yazigi al Europei Centrale a fost ales cel de-al 158-lea Patriarh grec-ortodox al Antiohiei (titulatura completă fiind cea de…