Despre vindecarea celor opt gânduri ale răutăţii De la suferinţă la tămăduirea ei, cu Sfinţii Trei Ierarhi Colegiul Naţional ,,Vasile Alecsandri” din Galaţi sub patronajul spiritual al Sfinţilor Trei Ierarhi Hramul Mănăstirii Toflea, bucurie liturgică, misionară şi filantropică Mărturisire Hramul…
Category: Călăuză ortodoxă nr. 279-280
Despre vindecarea celor opt gânduri ale răutăţii
Sfântul Ioan Casian este întemeietorul monahismului organizat în Apus. El s-a născut în anul 360, în Schytia Minor, Dobrogea de astăzi. În jurul anului 400 ajunge, împreună cu prietenul său, Sfântul Gherman, la Constantinopol unde este hirotonit de către Sfântul…
De la suferinţă la tămăduirea ei, cu Sfinţii Trei Ierarhi
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian Crăciun, Arhi-episcopul Dunării de Jos, şi anul acesta, seminariştii gălăţeni au încercat ca sărbătoarea ce încheie corolarul de sfinţi ai lunii ianuarie, cea a Sfinţilor Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură…
Colegiul Naţional ,,Vasile Alecsandri” din Galaţi sub patronajul spiritual al Sfinţilor Trei Ierarhi
Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi este școala cu cele mai mari performanţe din judeţ, prin aceasta fiind o instutuţie recunoscută pe plan național. Celebra școală gălățeană a avut un parteneriat istoric, în perioada interbelică, cu Seminarul Teologic „Sfântul Apostol…
Hramul Mănăstirii Toflea, bucurie liturgică, misionară şi filantropică
În cadrul general al programului misionar și social – filantropic al Arhiepiscopiei Dunării de Jos pentru anul 2012, intitulat „Terapie prin rugăciune și filantropie” și, în chip cu totul special, al manifestărilor organizate cu prilejul cinstirii Sfinţilor Trei Ierarhi, se înscrie…
Mărturisire
Păcatul meu e rana arsă De fiecare clipă, de fiecare ceas, E conştiinţa ce nu-mi lasă Răgaz că-n Tine, Doamne, n-am rămas. Păcatul meu e o rugină Pe cuiul ce Ţi L-am gătit Şi-n mâna Ta preasfântă Eu, Doamne, fariseul,…
Hramul Şcolii din localitatea Hanu-Conachi
„Învăţaţi pe copiii voştri să cunoască tainele Bisericii. Învăţaţi-i dreptatea, curăţenia, înţelepciunea, vitejia sufletului!” (Sf. Ioan Gură de Aur) În ziua de prăznuire a Sfinţilor Trei Ierarhi, la Şcoala din localitatea Hanu Conachi, judeţul Galaţi a fost organizat un program…
Copiii bolnavi ocrotiţi de Sfinţii Doctori fără de arginţi Chir şi Ioan
Sfinţii doctori fără arginţi şi făcători de minuni Chir şi Ioan, pomeniţi în fiecare an în ziua de 31 ianuarie, sunt sfinţii ocrotitori ai micilor pacienţi de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii ,,Sf. Ioan” din Galaţi, ai cadrelor…
Hramul Mănăstirii ,,Sfântul Mucenic Trifon” din judeţul Galaţi
Ziua de prăznuire a Sfântului Mucenic Trifon a fost un prilej de mare bucurie duhovnicească pentru obştea mănăstirii închinată sfântului. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către un sobor alcătuit din ieromonahi ai mănăstirilor eparhiei, după care Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop…
Şedinţa Consiliului Eparhial
În ziua de prăznuire a Sfântului Mucenic Haralambie (10 februarie 2012), sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop dr. Casian Crăciun a avut loc, la Centrul Eparhial al Dunării de Jos, şedinţa Consiliului Eparhial. Aceasta a fost prefaţată de două întâlniri de…
Lucrările Adunării Eparhiale
Sâmbătă, 11 februarie 2012, la prăznuirea Sfântului Ierarh Vlasie şi a Sfintei Teodora, în sala „Melchisedec Ştefănescu“ din incinta Centrului Eparhial – Galaţi a avut loc şedinţa anuală a Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Dunării de Jos, în care a fost…
Biserică. Misiune. Slujire. volumul 12
În anul 2012, apare la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos, al 12-lea volum al sintezei anuale „Biserică. Misiune. Slujire”, care, pe parcursul a 507 pagini înmănunchiază activitatea eparhiei noastre cu cele mai actuale teme de dezbatere privind viaţa bisericească a…
Acţiuni filantropice pentru familiile afectate de căderile masive de zăpadă
În urma evenimentelor meteorologice extreme de viscol şi ninsori, Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin Centrul Eparhial, protopopiate şi parohii a iniţiat şi coordonat ample manifestări filantropice pentru cei aflaţi în suferinţă, în urma căderilor masive de zăpadă din luna februarie….
Acţiuni de sprijinire a celor aflaţi în suferinţă, la Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi
În ziua de 19 februarie a.c., la Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, în Arhiepiscopia Dunării de Jos s-a desfăşurat o amplă acţiune cu caracter filantropic, în peste 90 de parohii, în cadrul căreia au fost vizitate şi ajutate persoane cu venituri reduse,…
La Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, alături de cei întemniţaţi
„Eu sunt cu voi până la sfârşitul veacurilor!” (Evanghelia după Matei XXVIII, 20) Aceste cuvinte sunt ga-ranţia prezenţei Mân-tuitorului în lume, chiar și după Înălţarea Sa de pe pământ la cer, până la Judecata Universală. Domnul Iisus Hristos este prezent…
Practici ,,ne”-liturgice şi ,,ne”-canonice privind Taina Sfântului Maslu
În Biserica Ortodoxă, cultul reprezintă expresia sentimentului religios al credincioşilor îndreptat către Dumnezeu şi materializat în diferite forme (funcţia latreutică) dar, totodată, prin intermediul cultului se împărtăşeşte credincioşilor harul mântuitor (funcţia harismatică). Între caracteristicile fundamentale ale cultului ortodox amintim uniformitatea…
Iertarea păcatelor, cauză a vindecărilor, după Sfânta Scriptură
După Sfântul Maxim Mărturisitorul, omul căzut, vrând să scape de neplăcuta pătimire a trupului crede că o poate schimba printr-o plăcută pătimire, fără să ştie că plăcuta pătimire a trupului a născocit-o vieţii călcarea poruncii dumnezeieşti şi că a introdus-o…
Argumente imnografice din Triod privind însănătoşirea duhovnicească a creştinului
Rânduiala Postului Mare, aşa cum a fost fixată în Triod, încă din primele secole, urmăreşte să pregătească sufletele credincioşilor pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului. Citind cu atenţie această profundă carte de cult, se poate constata că autorii ei au…
Teologia bolii la Jean Claude Larchet
Sănătatea fizică aminteşte de starea paradisiacă, normală a naturii umane, şi poate fi socotită, din acest motiv, un bine în sine, arată Sf. Maxim Mărturisitorul. Însă, ea slujeşte omului numai dacă este pusă în slujba binelui, prin împlinirea poruncilor divine….
Alimentaţia astăzi: Abordare ştiinţifică şi teologică
De ce mâncăm? „Mâncăm pentru ca să trăim, sau trăim pentru ca să mâncăm?“1 Mâncăm pentru a ne satisface trebuinţele biologice, motivaţia fiind de natură interioară, organică, dar şi pentru că avem atracţie şi preferinţe, respectiv o motivaţie psihologică. Alimentul…
Protopsaltul Nae Opricescu, la 80 de ani de viaţă
Nu trebuie trecute cu vederea persoanele din clerul inferior, care slujesc Biserica la măsura chemării lor, cu aceeaşi dragoste şi cu aceeaşi jertfelnicie ca şi slujitorii din clerul superior. În această categorie, la loc de cinste sunt cântăreţii bisericeşti, sau…
Pr. prof. dr. Ilie Moldovan, un dascăl iscusit şi un misionar şi patriot luminat
Plecarea în luna februarie a.c. la veşnicele lăcaşuri a părintelui prof. dr. Ilie Moldovan, după o îndelungată, jertfelnică şi roditoare slujire ca preot şi dascăl de Teologie în Biserica noastră, a lăsat pe pământ, pentru noi, slujitorii şi credincioşii, un…
Agenda Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian
LITURGICE 22 ianuarie – săvârşeşte, la Catedrala Arhiepiscopală, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură. 24 ianuarie – săvârşeşte, la biserica ,,Vovidenia“ din municipiul Galaţi, slujba de Te-Deum închinată zilei Unirii Principatelor Române şi slujba de pomenire a domnitorului…