Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: 2012, Anul omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor ,,Terapie prin rugăciune şi filantropie” Rolul preotului şi al medicului în vindecarea bolnavului De ce vrem să fim sănătoşi? Sfântul Ioan Gură de…
Category: Călăuză ortodoxă nr. 278
Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: 2012, Anul omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor
În ultimii ani, grija Bisericii noastre faţă de credincioşi s-a manifestat prin complexe programe şi activităţi, aşezate sub înrâurirea unor sfinţi sau focalizate pe o temă de mare actualitate. 2012 a fost rânduit a fi „An omagial al Tainei Sfântului…
,,Terapie prin rugăciune şi filantropie”
Spre a concretiza în viaţa creştinilor programul Sfântului Sinod privind Taina Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor, enumerăm câteva proiecte practice pe care le au înainte, spre derulare, sectoarele de activitate ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos, în anul 2012: Aspecte…
Rolul preotului şi al medicului în vindecarea bolnavului
De-a lungul vieţii, fiecare om trece prin experienţa suferinţei. Şi, deşi este percepută ca nefirească, suferinţa ţine totuşi de evidenţa lumii în care trăim. În mod instinctual, omul are repulsie faţă de durere, faţă de neputinţă, faţă de orice i-ar…
De ce vrem să fim sănătoşi?
Această întrebare, la o primă analiză, pare-se că nu-şi are rostul, însă nu este lipsit de importanţă să ştim de ce trebuie să fim sănătoşi sau, cu alte cuvinte, dacă am fost bolnavi şi ne-am însănătoşit, ce trebuie să facem…
Sfântul Ioan Gură de Aur, doctor al sufletelor prin meşteşugul cuvântului sfânt
Creştinismul rămâne, până la sfârşitul veacurilor, modelul celei mai curate vieţuiri pe pământ, atunci când este o reală urmare a lui Hristos, fiindcă este, deodată, invitaţie la parteneriat de iubire cu Dumnezeu, dar şi certitudine a biruinţei asupra morţii şi…
Teologia Sfântului Grigorie de Nazianz, medicament împotriva necredinţei
În lumina Revelaţiei dumnezeieşti, Biserica a considerat dintotdeauna îndepărtarea de Dumnezeu drept cauză a îmbolnăvirii sufleteşti şi trupeşti, iar Sfinţii Părinţi, prin scrierile lor, au elaborat o adevărată patologie a omului căzut, care nu se poate vindeca decât în şi…
Teologia mistică a Sfântului Grigorie de Nyssa, o posibilă vindecare de materialism a omului modern
Una din bolile grave de care suferă omul contemporan este cea a materialismului, a cărei cea mai evidentă manifestare este consumismul, sub toate aspectele sale: erotism, lux, plăceri, îmbuibare. Căderea omului în materialitate este atât de gravă şi de adâncă,…
Viaţa bisericească în Arhiepiscopia Dunării de Jos în anul 2011
Şi în anul Domnului 2011, Anul omagial al Sfintelor Taine ale Botezului şi Cununiei în Patriarhia Română, Arhiepiscopia Dunării de Jos a împlinit, prin jertfelnicii ei slujitori, lucrarea de preamărire a lui Dumnezeu Celui în Treime slăvit şi de slujire…
Descoperirea autenticului în colinde şi tradiţii de Crăciun şi Anul Nou
Ca în fiecare an, Arhiepiscopia Dunării de Jos, împreună cu Centrul Cultural „Dunărea de Jos” şi Primăria Municipiului Galaţi au fost organizatorii celei de-a XX-a ediţii a Festivalului „Tudor Pamfile”. În ziua de 18 decembrie 2011, ultima duminică de dinaintea…
Prăznuirea Sfântului Ignatie Teoforul în Arhiepiscopia Dunării de Jos
Prăznuirea Sfântului Ignatie Teoforul, episcop al Antiohiei între anii 68 şi 107 şi martirizat la Roma în timpul împăratului Traian, a căpătat anul trecut valenţe deosebite în Eparhia Dunării de Jos. Acestea deoarece, după o veche tradiţie, Sfântul Ignatie a…
Darul de Crăciun pentru credincioşii din localitate Vlăşcuţa
Localitatea Vlăşcuţa din comuna Măstăcani, judeţul Galaţi este prezentată in cartea lui Moise N. Pacu de la 1866 ca o veche aşezare de răzeşi, ,,neam vechi de pe malul Prutului”. Această frumoasă localitate se întinde între cele două ramuri ale…
Biserica ,,Sf. Arhangheli, Sf. Mc. Gheorghe şi Sf. 40 Mucenici” din Galaţi
Pe data de 23 decembrie 2011, s-a văzut împlinită o sfântă şi luminoasă dorinţă: zidirea, în cartierul Micro 16 din Galaţi, a unei ,,bijuterii” de bisericuţe în stilul tradiţional, curat, strămoşesc, românesc, asemenea unei rugăciuni întruchipată de stilul construcţiei acesteia,…
Crăciun multicultural
„…Fiţi gata să primiţi pe Domnul În ziua Sfântului Crăciun…” (V. Voiculescu, Colind) Sărbătoarea Crăciunului este trăită şi simţită de creştinii de pretutindeni ca o reîntoarcere la datinile şi vechile tradiţii, la dorinţa de a retrăi evenimentele petrecute la Naşterea…
Întâmpinarea noului an 2012 la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi
Noul an 2012 a fost întâmpinat în Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Ie-rarh Nicolae şi Sf. Apostol Andrei” din Galaţi de un număr mare de credincioşi gălăţeni care s-au bucurat de prezenţa Înaltpreasfinţitului Pă-rinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Începând cu ora…
Nimeni nu e singur de Crăciun!
Cu binecuvântarea ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian, în perioada 20-27 decembrie, în parohiile Eparhiei Dunării de Jos s-a desfășurat programul social-filantropic ,,Nimeni singur de Crăciun!”, care a constat într-o serie de activități menite să aducă o bucurie și mângâiere de Sfintele…
Hramul Aşezământului Filantropic ,,Sf. Vasile cel Mare“ din Galaţi
În prima zi a noului an 2012, Așezămâtul Filantropic ,,Sfântul Vasile cel Mare” din Galați și-a sărbătorit hramul. Sărbătoarea a început prin săvârșirea Sfintei Liturghii în capela așezământului, la care au participat fetele din cadrul orfelinatului, copiii asistați în Centrul…
Sfinţirea apelor Dunării de Jos
În fiecare an, în oraşele de la Dunăre Galaţi şi Brăila, de ziua Bobotezei, credincioşii ies în număr foarte mare pe malul fluviului care le străbate, pentru a participa la slujba Sfinţirii celei Mari a Apei, şi pentru a lua…
Sărbătoarea Închinării cinstitului lanţ al Sfântului Apostol Petru
În cartea Faptele Sfinţilor Apostoli, în capitolul XII, versetele 1-11, Sfântul Luca Evanghelistul scrie despre minunată liberare, de către înger, a Sfântului Apostol Petru din legături şi din temniţa în care regele Irod Agripa, din dorinţa de a fi pe…
Sărbătoarea hramului în parohia ,,Sfântul Antonie cel Mare“ din Galaţi
În Arhiepiscopia Dunării de Jos, pe 17 ianuarie a.c., creştinii Parohiei „Sfântul Antonie cel Mare” din cartierul Micro 21 din Galați, şi-au sărbătorit ocrotitorul. În mijlocul lor a fost prezent şi chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a săvârşit…
Coresiana
,,Faptele Apostolului Andrei”, traducere din franceză de pr. dr. Aurel Grigoraş Sfântul Apostol Andrei (cca 6-60 d. H), cinstit de toate Bisericile Creştine cu un calendar liturgic, numit în tradiţia ortodoxă şi „Protoclitos”- ,,cel dintâi chemat”, a făcut parte din…
In Memoriam
Pr. ic. Stavrofor Gheorghe Ciocănel Luna noiembrie a anului încheiat 2011 a adus izbăvirea dintr-o grea şi lungă suferinţă, unuia dintre cei mai încercaţi slujitori de la Dunărea de Jos, preotul Gheorghe Ciocănel. S-a născut la 15 februarie 1939, în…
Agenda Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian
LITURGICE 11 decembrie – săvârşeşte, la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură; hirotoneşte întru diacon pe tânărul teolog Marian Marola; participă la slujba Vecerniei cu Litie, la capela Spitalului T.B.C. ,,Sf. Spiridon“ din Galaţi…