Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la 60 de ani de viaţă Slujire bisericească pe temeiul tradiţiei ortodoxe şi al credinţei strămoşeşti Misiune şi răspândire a Cuvântului Vieţii prin mijloace moderne de comunicare Centrul de presă ,,Basilica” Liturghie, educaţie creştină şi slujire…
Category: Călăuză ortodoxă nr. 271-272
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la 60 de ani de viaţă
Dăruire pentru dăinuirea credinţei în viaţa poporului Sfântul Vasile cel Mare ne-a lăsat şi opere teologice de mare profunzime, şi aşezăminte monastice şi filantropice, dar şi multe mărturii ale iubirii sale sincere şi curate faţă de ierarhii, slujitorii şi creştinii…
Slujire bisericească pe temeiul tradiţiei ortodoxe şi al credinţei strămoşeşti
Aniversarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în bucuria celor 60 de ani de viaţă, prilejuieşte pretutindeni, în cuprinsul Patriarhiei Române, dar şi în toată lumea creştină, o privire retrospectivă asupra activităţii sale complexe ca slujitor, misionar, om de cultură, profesor universitar…
Misiune şi răspândire a Cuvântului Vieţii prin mijloace moderne de comunicare Centrul de presă ,,Basilica”
De la început trebuie remarcat faptul că iniţierea şi punerea în practică a proiectului numit Centrul de Presă “Basilica” al Patriarhiei Române nu a reprezentat pentru Preafericitul Părinte Patriarh Daniel un scop în sine, ci un instrument modern şi un…
Liturghie, educaţie creştină şi slujire social-filantropică
Încă pe când se afla pe scaunul mitropolitan de la Iaşi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a întruchipat în persoana sa modelul de slujire dinamică, concretă şi eficientă al ierarhului implicat în viaţa credincioşilor, împlinind cu râvnă misiunea de arhipăstor al…
Proiectul Catedralei Mântuirii Neamului transpus în realitate în timpul slujirii Preafericitului Părinte Patriarh Daniel
O dată cu întemeierea noului stat, independendent politic, dar şi bisericesc cum a devenit România în secolul al XIX-lea, a apărut necesitatea construirii, în Bucureşti, a unei catedrale care să întărească noua realitate istorică. Prin câştigarea independenţei de stat la…
Prezenţe notabile ale Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în Eparhia Dunării de Jos
Mărturii ale dragostei jertfelnice La începuturile sale, Eparhia Dunării de Jos, cu al său judeţ Covurlui din istorica provincie a Ţării Moldovei, a făcut parte din Mitropolia cu acelaşi nume. Astăzi, datorită contextului religios-misionar, ea este inclusă în Mitropolia Munteniei…
Înălţarea Domnului, sărbătoarea naţională a eroilor
Praznicul împărătesc al Înălţării Domnului reprezintă un moment de pomenire şi evocare a tuturor eroilor neamului nostru românesc „din toate timpurile şi din toate locurile, jertfiţi pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patriei şi a…
Pelerinajul anual al tinerilor liceeni la hramul Mănăstirii Buciumeni
Nu sub un stejar, ci sub fagi, nu la Mamvri, ci la Buciumeni, în judeţul Galaţi, nu Avraam şi Sarra, ci obştea mănăstirii de aici sunt, în fiecare an, gazde primitoare, cu prilejul hramului, la sărbătoarea teofaniei Preasfintei Treimi. Praznicul…
Conferinţele semestriale de primăvară în Arhiepiscopia Dunării de Jos
În contextul declarării anului 2011 ca „An omagial al Tainei Sfântului Botez și al Sfintei Cununii, în Patriarhia Română”, între manifestările liturgice și cultural – misionare desfășurate la nivelul întregii Eparhii și de către fiecare parohie în parte, se numără…
Hramul Mănăstirii Măxineni
În ziua praznicului Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Mănăstirea Măxineni, aflată la 10 km depărtare de localitatea cu acelaşi nume, judeţul Brăila, ctitorie a domnitorului Matei Basarab, şi-a sărbătorit hramul. Centru monastic străvechi, la 360 de ani de la sfinţire, Mănăstirea…
Sărbătoarea celui de-al doilea hram al Mănăstirii Toflea: Sfântul Voievod Ştefan cel Mare
Unică prin ampla-samentul din codrii Buciumenilor, singulară prin faptul că este durată de un creştin rrom, emblematică prin misiunea ei în centrul unei comunităţi de rromi, Mănăstirea ,,Sf. Trei Ierarhi şi Sf. Ştefan cel Mare” de la Toflea a îmbrăcat…
Praznicul Preasfintei Treimi. Hramul Parohiei Bărăganu din judeţul Brăila
Prăznuirea a început în ziua Pogorârii Duhului Sfânt, seara, când s-a săvârşit Slujba Acatistului Preasfintei Treimi şi Slujba Litiei. Au participat în jur de 50 de credincioşi şi opt preoţi în frunte cu pc. protopop Constantin Dumitru. Cuvântul de învăţătură…
Duminica Părinţilor şi Copiilor în Arhiepiscopia Dunării de Jos
Urmare a hotărârii Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nr. 629/2009, prima duminică după 1 iunie – Ziua Internaţională a Copilului – a fost denumită DUMINICA PĂRINŢILOR ŞI A COPIILOR LOR, cu menţionarea în calendarul bisericesc la rubrica Date importante…
Proiectul ,,Hristos împărtăşit copiilor” la parohia ,,Sf. Mc. Dimitrie” din Galaţi
Atelierul de creaţie În cadrul programului catehetic “Hristos împărtăşit copiilor”, la parohia “Sf. M. Mc. Dimitrie” din Galaţi se desfăşoară în fiecare joi seara lecţii cu cele două grupe de 25-30 de copii având vârste cuprinse între 9 şi 14…
Duminica Părinţilor şi Copiilor la Penitenciarul de Minori şi Tineri din Tichileşti
Duhul Sfânt care s-a pogorât la Cincizecime a întemeiat Biserica luptătoare a lui Hristos şi a dăruit acesteia toate cele duhovniceşti necesare ca această ,,corabie” să treacă peste toate valurile acestei vieţi, să ajungă la „limanul cel lin”, arătându-se Biserică…
Programul catehetic ,,Hristos împărtăşit copiilor” la parohia Chiscani I
Mărgăritare de mare preţ pentru sufletele copiilor noştri Una dintre cele mai mari satisfacţii pas-torale, pe care mi le-a oferit Dumnezeu, în puţinii ani de preoţie, este programul catehetic naţional „Hristos împărtăşit copiilor”. Prin acest program am învăţat să fiu…
Vizita unei delegaţii a Episcopiei Ortodoxe Sârbe de la Timişoara în Eparhia Dunării de Jos
În data de 19 iunie 2011, o delegaţie a Uniunii Sârbilor din România şi o delegaţie a Episcopiei Sârbe Ortodoxe de la Timişoara condusă de pc. protopop Marinco Marcov, Vicar al Episcopiei, a intreprins o vizită în parohia Dudeşti pentru…
In memoriam: ,,Acasă, la Fănuş Neagu”
În data de 2 iulie 2011, în localitatea Grădiştea din judeţul Brăila a avut loc Parastasul la 40 de zile de la mutarea la cele veşnice a scriitorului Fănuş Neagu. La slujba oficiată de către un sobor de preoţi în…
Agenda Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian
LITURGICE 9 iunie – săvârşeşte, la biserica ,,Sf. Ap. Andrei” de la Seminarul Teologic din Galaţi, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu prilejul conferinţei pastoral-misionare semestriale a preoţilor din Protopopiatele Galaţi şi Covurlui; 11 iunie – Moşii…