Învierea Domnului – darul vindecător al comuniunii „Legătura dintre minte, trup şi suflet în boala psihiatrică“ Conferinţa interdisciplinară „Credinţă şi ştiinţă – izvor de sănătate“ Olimpiada de Religie – moment de bucurie sfântă Olimpiada blândeţii şi ascultării de Dumnezeu la…
Category: Călăuză ortodoxă nr. 425-246
Învierea Domnului – darul vindecător al comuniunii
† CASIAN din darul lui Dumnezeu, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preacuvioşilor şi preacucernicilor slujitori ai Sfintelor Altare, preacuviosului cin monahal şi iubitorilor de Dumnezeu, fraţi şi surori în Domnul înviat din morţi, har, milă, bucurie, pace şi sănătate deplină, iar…
„Legătura dintre minte, trup şi suflet în boala psihiatrică“
În data de 22 aprilie a.c., sub auspiciile „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor“ și „Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți“, la Galați avut loc un eveniment socio-cultural de excepție intitulat: „Legătura dintre minte, trup şi…
Conferinţa interdisciplinară „Credinţă şi ştiinţă – izvor de sănătate“
La Palatul Patriarhiei a avut loc miercuri, 10 aprilie 2024, conferința interdisciplinară „Credinţă şi ştiinţă – izvor de sănătate“, organizată de Patriarhia Română în colaborare cu Antibiotice Iaşi, în contextul Anului omagial și comemorativ 2024, la care au participat și…
Olimpiada de Religie – moment de bucurie sfântă
În data de 13 aprilie s‑a desfășurat în cetatea Sfântului Andrei de la Dunărea de Jos, etapa județeană a Olimpiadei de Religie, eveniment care s‑a bucurat de un maxim interes din partea elevilor de la clasele gimnaziale și liceale din…
Olimpiada blândeţii şi ascultării de Dumnezeu la Brăila
Cunoașterea lui Dumnezeu, fie și numai la nivel teoretic, este imboldul firesc sădit în om încă de la creație. În cazul Religiei, această cunoaștere nu oferă doar o acumulare de cunoștințe menite să satisfacă orgoliul cunoașterii de sine, ci oferă…
Olimpiada de Religie, „cunună pentru viaţă spirituală“
Olimpiada de Religie desfășurată anul acesta în municipiile Galaţi și Brăila, care a adunat peste șapte sute de tineri, a constituit un bun prilej de a evidenţia activităţile elevilor, participarea activă la disciplina Religie, precum şi implicarea exemplară a…
Olimpiada interdisciplinară „Cultură şi spiritualitate românească“ în Arhiepiscopia Dunării de Jos
În data de 20 aprilie 2024, s‑a desfăşurat etapa judeţeană a Olimpiadei naţionale interdisciplinare de limba și literatura română și religie „Cultură şi spiritualitate românească“. La Galaţi, evenimentul a fost găzduit de Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei“ şi a…
Slujire şi filantropie în Protoieria Covurlui
În perioada postului Sfintelor Paști, Arhiepiscopia Dunării de Jos a devenit un loc în care spiritualitatea, slujirea și comunitatea se întâlnesc într‑un mod armonios și profund. În lumina cuvintelor Mântuitorului Iisus Hristos: „Să vă iubiți unul pe altul, precum v‑am…
Caravană medicală în Protoieria Brăila
Arhiepiscopia Dunării de Jos, continuând să își consolideze legătura cu comunitatea și să urce împreună pe calea duhovnicească, a inițiat în Protoieria Brăila o nouă acțiune social‑filantropică în două sate din județ: Sihleanu și Pitulați. Această inițiativă reflectă angajamentul profund…
Lumina credinţei şi a milosteniei: Un pod între Evanghelie şi comunitate
În contextul „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor“, am încercat să transpunem în fapte cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos, care ne îndeamnă la milostenie, bunătate și milă: „Fiți milostivi, așa cum și Tatăl vostru Cel ceresc este milostiv“ (Luca 6,…
Campionii credinţei şi ai bucuriei
În cadrul pitorescului protopopiat de Nicorești, pe ținuturile memorabile ale Ghidigenilor, a avut loc în data de 14 aprilie a.c., concursul de fotbal „Tinerețe și credință“, sub auspiciile sărbătorii duminicii închinate Sfântului Ioan Scărarul, marcând a noua sa ediție. Această…
Preotul Toader Toma protopop de frunte al ţinutului Covurlui 1
Istoria Protopopiatului Galați (fost Covurlui), deși una multiseculară, înregistrează hiatusuri în ceea ce privește lista cronologică a conducătorilor acestuia – protopopii – până în secolul al XVIII‑lea. Fără îndoială că nume de protopopi ai acestei unități administrativ‑bisericești se ascund încă…
Agenda Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian
LITURGICE 3 aprilie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite în Capela ,,Sf. Ioan Gură de Aur şi Sf. Macrina cea bătrână“ din cadrul Centrului pastoral, cultural şi filantropic „Sf. Cuv. Ioan Casian“ ‑ Galaţi, rostind cuvânt…