Actualitatea apostolatului Sfinţilor Împăraţi Constantin şi mama sa, Elena, în mărturiile istorice şi actuale, tinerii „Cuvântului Care vindecă“ Întrunirea Sinodului Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei Învierea Domnului – Sfintele Paşti Lumina faptelor bune în parohiile din Arhiepiscopia Dunării de Jos Episcopul…
Category: Anul 2024
Actualitatea apostolatului Sfinţilor Împăraţi Constantin şi mama sa, Elena, în mărturiile istorice şi actuale, tinerii „Cuvântului Care vindecă“ *
Înaltpreasfințiile Voastre, Preasfințiile Voastre, Preacuvioși și preacucernici părinți, Stimați părinți și cadre didactice, și Stimați tineri prezenți la Sfânta Patriarhie la hramul Catedralei Patriarhale pentru Concursul duhovnicesc și cultural în toată Patriarhia Română „Cuvântul care vindecă“, Orice cuvânt care este…
Întrunirea Sinodului Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei
În ajunul hramului istoric al Catedralei Patriarhale, 20 mai 2024, ierarhii din Mitropolia Munteniei și Dobrogei s‑au reunit în Sala Sinodală a Reședinței Patriarhale, în ședință de lucru, sub președinția Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Ordinea de zi…
Învierea Domnului – Sfintele Paşti
După ce am parcurs cu toții drumul Postului Mare, care ne conduce spre Sfintele Paști, dedicându‑ne curățirii sufletului, căutării interioare și înfrânării de la ceea ce este nepotrivit față de Dumnezeu și de semenii noștri, și în același timp conștientizând…
Lumina faptelor bune în parohiile din Arhiepiscopia Dunării de Jos
Perioada pascală, înconjurată de toate evenimentele liturgice și istorice, aduce în inima și mintea, fiecărui credincios itinerariul călătoriei spirituale pe care a parcurs‑o pe toată perioada Sfântului și Marelui Post și care are ca destinație Învierea Domnului. Practic, tot acest…
Episcopul Melchisedec Ştefănescu – 132 de ani de la mutarea la Domnul
S‑au scurs în veşnicie 132 de ani de când Episcopul Melchisedec Ștefănescu s‑a mutat la Domnul. Orice evocare a sa la aceste soroace devine prilej de sărbătoare şi pioasă evocare pentru urmașii săi care, potrivit îndemnului Sfântului Apostol Pavel: Aduceţi‑vă…
Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice Studenţeşti, mai 2024
În ziua de 23 mai 2024 a avut loc, la Galați, Sesiunea de Comunicări Ştiințifice Studențești, cu deschiderea națională, organizată de Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie a Universității ,,Dunărea de Jos“. La cele șapte secţiuni ale acesteia, respectiv Istorie,…
Ediţia a VI-a a Sesiunii de Comunicări Ştiinţifice „Restitutio es“
Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a fost gazda celei de-a 6-a ediţii a Sesiunii de Comunicări Ştiinţifice „Restitutio es“. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc în data de 6 iunie 2024, în Sala…
Şcoala de acasă
Un timp, cât o mică eternitate, Dumnezeu m‑a ținut departe de elevii mei de la școală. A fost planul Său, cel mai bun și cel mai folositor pentru sufletul meu. Citisem undeva un lucru atât de frumos și de adevărat:…
Ziua Copilăriei şi a Porţilor Deschise în Casa Sfântului Vasile cel Mare
Ca în fiecare an, Casa Sfântului Vasile cel Mare și‑a deschis larg porțile pentru a serba copilăria sub toate formele și dimensiunile ei, în ajunul Zilei Internaționale a Copilului. Asociația Filantropică Creștin‑Ortodoxă „Sfântul Vasile cel Mare“ – Galați, prin cele…
Un socrate al medicinei – academician prof. dr. Leon Dănăilă
Întâlnirile cu oameni-reper reprezintă deopotrivă un dar și o șansă pentru fiecare dintre cei care dorim să cunoaștem îndeaproape și să ne împărtășim din viața trăită sub semnul credinței, jertfelniciei și al iubirii față de semeni. Un asemenea om este…
Istoria unui monument al cinstirii eroilor neamului
Trecem zi de zi pe lângă monumente și clădiri vechi ce se aștern de‑a lungul străzilor și drumurilor, fără a da importanță zidurilor care ascund zeci de ani de istorie în spatele lor. Orice călător aflat pe drumul national ce…
Asistenţa religioasă a geniştilor militari din Garnizoana Brăila, de la începuturi până în prezent
Anul acesta se împlinesc 165 de ani de la înființarea armei geniu în Armata Română, 310 ani de la martiriul Sfinților Brâncoveni, crotitorii spirituali ai geniștiștilor brăileni și 174 de ani de la înființarea clerului militar în rândurile ostașilor români….
Medicul Dimitrie Negru – întemeitorul Şcoli româneşti de radiologie –
În Anul omagial al pastoraţiei și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor sfinților tămăduitori fără de arginți, ne aducem aminte cu recunoștință și de medicul profesor Dimitrie Negru, întemeitorul școlii românești de radiologie, care își are obârșia pe aceste…
Proiectul „Pastoraţie, Solidaritate, Filantropie“
În data de 6 iunie 2024, s‑a desfășurat proiectul „Pastorație, Solidaritate și Filantropie“, organizat la nivelul Regiunii Sud‑Est din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, demers ce a avut drept obiectiv extinderea colaborării unităților penitenciare cu centrele eparhiale, cu parohiile și…
S‑a mutat la slujirea cerească un preot înţelept şi bun, Pr. Prof. Eroftei Honţaru
La trecerea neaşteptată la Domnul a părintelui prof. Eroftei Honţaru, pe lângă rugăciuni şi lacrimi, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a transmis familiei îndoliate următorul mesaj: În lumina, în pacea și în harul credinței dreptmăritoare, a chemat Domnul – „Arhiereul cel…
Părintele Gheorghe Dediu a plecat la Domnul
La trecerea neaşteptată la Domnul a părintelui ic. stavr. Gheorghe Dediu, pe lângă rugăciuni şi lacrimi, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a transmis familiei îndoliate următorul mesaj: În lumina, în pacea și în liniștea bunătății inimii mărinimoase și rugătoare, s‑a mutat…
Preotul Toader Toma protopop de frunte al ţinutului Covurlui (II)
Continuare din nr. 425-426 Când și‑a început preotul Toader Toma activitatea ca protopop al Covurluiului, deocamdată rămâne o necunoscută. Știm sigur că la 13 ianuarie 1774 deținea această funcție dintr‑o însemnare publicată, cum am amintit, de Gh. T. Kirileanu și…
Episcop Melchisedec Ştefănescu – Epistole. Făclii luminoase ale apostolatului epistolar
La sfârșitul anului 2023 Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos publica, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Dr. Casian, sub titlul „Episcop Melchisedec Ștefănescu – Epistole. Făclii luminoase ale apostolatului epistolar“, corespondența edită a eruditului episcop, mare teolog și cărturar, Melchisedec Ștefănescu,…
Agenda Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian
LITURGICE 26 aprilie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură. 27 aprilie – Sâmbăta lui Lazăr – participă, la Catedrala „Nașterea Domnului“ din Brăila, la Pelerinajul de Florii , după care rosteşte…
Călăuză ortodoxă nr. 425-426
Învierea Domnului – darul vindecător al comuniunii „Legătura dintre minte, trup şi suflet în boala psihiatrică“ Conferinţa interdisciplinară „Credinţă şi ştiinţă – izvor de sănătate“ Olimpiada de Religie – moment de bucurie sfântă Olimpiada blândeţii şi ascultării de Dumnezeu la…
Învierea Domnului – darul vindecător al comuniunii
† CASIAN din darul lui Dumnezeu, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preacuvioşilor şi preacucernicilor slujitori ai Sfintelor Altare, preacuviosului cin monahal şi iubitorilor de Dumnezeu, fraţi şi surori în Domnul înviat din morţi, har, milă, bucurie, pace şi sănătate deplină, iar…
„Legătura dintre minte, trup şi suflet în boala psihiatrică“
În data de 22 aprilie a.c., sub auspiciile „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor“ și „Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți“, la Galați avut loc un eveniment socio-cultural de excepție intitulat: „Legătura dintre minte, trup şi…
Conferinţa interdisciplinară „Credinţă şi ştiinţă – izvor de sănătate“
La Palatul Patriarhiei a avut loc miercuri, 10 aprilie 2024, conferința interdisciplinară „Credinţă şi ştiinţă – izvor de sănătate“, organizată de Patriarhia Română în colaborare cu Antibiotice Iaşi, în contextul Anului omagial și comemorativ 2024, la care au participat și…
Olimpiada de Religie – moment de bucurie sfântă
În data de 13 aprilie s‑a desfășurat în cetatea Sfântului Andrei de la Dunărea de Jos, etapa județeană a Olimpiadei de Religie, eveniment care s‑a bucurat de un maxim interes din partea elevilor de la clasele gimnaziale și liceale din…
Olimpiada blândeţii şi ascultării de Dumnezeu la Brăila
Cunoașterea lui Dumnezeu, fie și numai la nivel teoretic, este imboldul firesc sădit în om încă de la creație. În cazul Religiei, această cunoaștere nu oferă doar o acumulare de cunoștințe menite să satisfacă orgoliul cunoașterii de sine, ci oferă…