2022 – Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului şi Anul comemorativ al Sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama şi Paisie de la Neamţ Program‑cadru (liturgic, cultural şi mediatic) „Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii…
Category: Călăuză ortodoxă nr. 398
2022 – Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului şi Anul comemorativ al Sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama şi Paisie de la Neamţ *
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2022 drept Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț. Rugăciunea este temelia vieții și creșterii…
Program‑cadru (liturgic, cultural şi mediatic) „Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului şi Anul comemorativ al Sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama şi Paisie de la Neamţ“, în Patriarhia Română
I. În primul semestru al anului 2022 va fi tratată tema: „Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului“, care va fi prezentată astfel: 1. Rugăciunea în Sfânta Scriptură: a. Repere biblice de comuniune a omului cu Dumnezeu…
Praznicul Botezului Domnului în Arhiepiscopia Dunării de Jos
Potrivit tradiției de la Dunărea de Jos din fiecare an, la praznicul Botezului Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Casian a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala „Nașterea Domnului“ din Brăila, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La Sfânta Liturghie au…
Unirea Principatelor Române sărbătorită în Arhiepiscopia Dunării de Jos
Ziua de 24 ianuarie reprezintă pentru toți românii, din țară și de peste hotare, o sărbătoare națională, având o dublă importanță: istorică și religioasă. Din punct de vedere istoric, ziua de 24 ianuarie, reprezintă data când principatele române, Moldova și…
Hramul parohiei „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Galaţi
În fiecare an, la data de 30 ianuarie, Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi“ din cartierul gălăţean Mazepa II îşi cinsteşte ocrotitorii spirituali. Manifestările pastoral‑misionare prilejuite de prăznuirea Sfinţilor Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur au…
Mens sana in corpore sano (II)
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos în dialog cu Prof. Univ. Dr. Alexandru Vlad Ciurea (4 octombrie 2021) (continuare din numărul 396-397) ÎPS Casian: Se spune că la Terapie intensivă nu există atei…! Dr. Alexandru Vlad Ciurea: La…
Ziua Culturii Naţionale sărbătorită la Seminarul Teologic gălăţean
Evenimentul organizat de Seminarul Teologic Ortodox ,,Sfântul Apostol Andrei“ din Galați, cu prilejul Zilei Culturii Naționale s‑a deschis în ajunul zilei de 15 ianuarie 2022, vineri, când s‑a evocat împlinirea a 172 de ani de la nașterea poetului național –…
„Rugăciunea – un dar de la Dumnezeu pentru cei ce vor să Îl primească“ (I)
„Fă să aud dimineața mila Ta“ (Ps.142, 8). Momentul meu de reculegere spirituală, legătura mea cu Dumnezeu, detaşându‑mă de toate grijile şi nesiguranţa mea; putere şi încredere în mine, un Dar de la Dumnezeu pentru cei ce vor să…
Memoria vie a unui apostolat exemplar: preotul Ludovic Cosma (140 de ani de la naştere şi 75 de ani de la adormirea în Domnul)
În urmă cu 14 decenii se năștea în satul Boțești din nordul județului Vaslui (la 13 ianuarie 1882) cel care avea să devină efigie slujitoare de altitudine culturală în Galațiul primei jumătăți a secolului al XX‑lea: Ludovic Cosma1. Fiu de…
Simpozion dedicat istoricului Paul Păltănea la parohia „Înălţarea Domnului“ din Galaţi
În după‑amiaza zilei de 25 ianuarie 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în sala de bibliotecă „Preot Ionel Pavel“ a Aşezământul cultural‑filantropic „Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur“ din cadrul parohiei „Înălţarea Domnului“ din Galaţi, a…
Calendar creştin ortodox 2022
Aspecte generale Anual, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române aprobă, prin hotărâre specială, textul calendarului bisericesc pentru anul ce urmează, text pe care îl pregăteşte, cu multă acrivie şi competenţă, echipa de specialişti din cadrul Departamentului „Carte de cult“ al…
Liturgica mirabilia
Pe când studiam ca elev al Seminarului Teologic din Buzău (acum Seminarul „Chesarie Episcopul“) m‑au fascinat trei discipline: Muzica bisericească, Liturgica și Istoria Bisericii, grație unor profesori bine pregătiți (Diac. prof. Mihalache Tudor, muzică, pr. prof. Teofil Dumitrescu, liturgică și…
Prezbitera Aurelia Gagiu s-a mutat la Domnul
Ca o împlinire a cuvântului Sfântului Simeon Noul Teolog care zicea că „Dumnezeu îl împodobește pe om cu virtuți și îl trimite să răspândească binele în lume“, la mutarea în veșnicie a doamnei preotese Aurelia Gagiu, soția părintelui Cezar Gagiu,…
Agenda Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian
LITURGICE 16 decembrie – participă la slujba de Tedeum în Sala „Europa Christiana“ din cadrul Palatului Patriarhiei din Bucureşti, prilejuită de deschiderea lucrărilor Sfântului Sinod. 17 decembrie – Sf. Proroc Daniel – participă în Sala „Europa Christiana“ din cadrul Palatului…