Pocăinţa este regret pentru comuniunea pierdută! Proiectele bisericeşti pentru anul 2021 în Arhiepiscopia Dunării de Jos Sărbătoare în Eparhia Dunării de Jos Hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Alegerea şi hirotonia a doi noi arhierei în cadrul Sfântului…
Category: Călăuză ortodoxă nr. 387-388
Pocăinţa este regret pentru comuniunea pierdută! *
În cinstea amintirii Episcopului Atanasije (Jevtić) și a începutului Postului Învierii Domnului, prezentăm o traducere a unei cuvântări pe care a ținut‑o în anul 1988 despre pocăință, mărturisire și post, către care Biserica ne cheamă să ne concentrăm energia spirituală…
Proiectele bisericeşti pentru anul 2021 în Arhiepiscopia Dunării de Jos
Sâmbătă, 13 februarie, la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos au avut loc lucrările Adunării eparhiale. Şedinţa forului deliberativ eparhial s‑a desfăşurat sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, în sala de conferinţe „Episcop Melchisedec Ştefănescu“. Evenimentul a debutat cu…
Sărbătoare în Eparhia Dunării de Jos
Sfinţii Cuvioşi Părinţi străromâni Ioan Casian şi Gherman, care au vieţuit pe meleagurile Scythiei Minor în secolul al IV‑lea, sunt prăznuiţi în chip cu totul special în Arhiepiscopia Dunării de Jos. În ajunul sărbătorii, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de…
Hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române
În ziua de 25 februarie 2021, în Palatul Patriarhiei din Bucureşti, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit…
Alegerea şi hirotonia a doi noi arhierei în cadrul Sfântului Sinod
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s‑a întrunit joi, 25 februarie, în şedinţă de lucru în Aula „Teoctist Patriarhul“ a Palatului Patriarhiei, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În cadrul şedinţei de lucru, părintele arhimandrit Nichifor Horia…
Alegerea noului patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe
În ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe din 18 februarie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Porfirie, Mitropolit de Zagreb și Ljubljana, a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe. După alegerea Întâistătătorului, s‑a slujit un Tedeum de mulțumire…
Eparhii ortodoxe române din diaspora. Scurt istoric (I)
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2021 drept Anul omagial al pastorației românilor din afara României și Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor. În rândurile care urmează vom trece în…
Despre simbolismul colivei
În anul 2021, închinat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române comemorării celor adormiți în Domnul, se cuvine să reflectăm asupra tezaurului referitor la plecarea dintre noi a celor dragi, pe care tradiția bisericească îl păstrează cu sfințenie. Pe data…
Ioan Neniţescu – 120 de ani de la trecerea la Domnul
Auzim mai mereu, la ceremonii militare, la pomenirea eroilor neamului sau la Ziua Naţională, un imn care conţine versurile „Eroi au fost, eroi sunt încă/ Şi‑or fi în neamul românesc“. Deşi ele ne sună cunoscut, în general, puţini dintre noi…
Mănăstirea Neamţ: ctitori şi donatori de la Dunărea de Jos (II)
În numărul precedent al revistei Călăuză ortodoxă (386, ianuarie 2021) am scris despre recenta publicare a Pomelnicului Mănăstirii Neamț1, în care sunt înscriși ctitori, donatori și binefăcători din România, de‑a lungul timpului, făcând specială referire la Episcopul Melchisedec Ștefănescu, Episcopul…
Episoade mai puţin cunoscute din istoria Mănăstirii Adam. Contribuţii la monografia vechiului aşezământ monahal
Mănăstirea Adam a fost una dintre cele mai importante și mai bogate așezări monahale din sudul Moldovei, moșiile acesteia fiind situate, cândva, în patru ținuturi: Tutova, Covurlui, Tecuci și Putna. Ctitorul Mănăstirii a fost căpitanul Adam Movilă1 cel care i‑a…
Un misionar şi savant al timpurilor noastre, Preasfinţitul Atanasie Jevtici, s‑a mutat la Domnul!
Pe Preasfinţitul Atanasie Jevtici l‑au cunoscut şi, cu siguranţă, l‑au apreciat nu doar teologii, slujitorii şi credincioşii Bisericii Ortodoxe Sârbe. Dânsul face parte din pleiada învăţătorilor, a misionarilor şi a oamenilor lui Dumnezeu crescuţi sub „aripa“ duhovnicească a Sfântului Iustin…
Stavrofora Daniela Nedelcu, o făclie în drum spre veşnicie
„Familia monahală e ca un pact de sânge, care obligă pe toată viaţa“ († Antonie Plămădeală) În aceste zile, în familia monahală de la Dunărea de Jos Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului“ ‑ Tudor Vladimirescu, judeţul Galaţi, este doliu prin plecarea…
Apariţii editoriale
Biserică. Misiune. Slujire 21 Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Dr. Casian Crăciun, am ajuns la nr. 21 al publicației retrospective eparhiale intitulată „Biserică. Misiune. Slujire“. O carte consistentă, de 550 pagini, care cuprinde atât informații despre Ortodoxie, în general, despre…
Averil Cameron, „Bizantinii. Stat, religie şi viaţă cotidiană în Imperiul Bizantin“
Pasiunea pentru cunoaşterea Istoriei Imperiului Bizantin în spațiul românesc s‑a manifestat în ultimul timp prin elaborarea şi traducerea unor remarcabile lucrări care se adaugă ca noi lumini la cercetarea românească din secolul XX din domeniul bizantinologiei. Faimoasa colecţie Bizantium coordonată…
Agenda Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian
LITURGICE 29 ianuarie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură. 30 ianuarie – Sf. Trei Ierarhi – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în biserica ,,Sf. Trei Ierarhi“ din Galaţi și rosteşte cuvânt de…