Făclierii mesajului Sfântului Andrei la Dunărea de Jos Scriitorul Geo Bogza la Seminarul Teologic din Buzău Celor care consideră Biserica Ortodoxă Română retrogradă şi inutilă Jubileu cultural la Brăila Monahi necunoscuţi la Mănăstirea Adam în secolul al XVIII‑lea Marii filantropi…
Category: Călăuză ortodoxă nr. 382-383
Făclierii mesajului Sfântului Andrei la Dunărea de Jos
† Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos Ultima filă a calendarului din luna octombrie pomeneşte pe Sfinţii Apostoli, dintre cei 70: Stahie, Amplie, Urban, Aristobul, Narcis şi Apeles. Ei mai sunt amintiţi şi în Epistola către Romani, la cap. XVI, 8‑17….
Scriitorul Geo Bogza la Seminarul Teologic din Buzău
17 noiembrie 1980: Pe la orele 11,00 suntem anunţaţi la telefon de Episcopul Antonie Plămădeală, abia instalat la Buzău, că în seara acelei zile vrea să prezinte elevilor un scriitor: „Este la mine Geo Bogza şi m‑am gândit că ar…
Celor care consideră Biserica Ortodoxă Română retrogradă şi inutilă
Negarea iubirii lui Dumnezeu pentru icoana Sa, omul readus în spaţiul comunitar, după aberanta negare şi ignorare a cauzei existenţei sale fireşti, restaurat de către Domnul nostru Iisus Hristos, „Dumnezeu adevărat şi om adevărat“… a însemnat şi înseamnă multă neînţelegere,…
Jubileu cultural la Brăila
Oraș riveran al Dunării, Brăila, cu o istorie de peste 650 de ani de la atestarea documentară (20 ianuarie 1368), are între instituțiile sale culturale și identitare de top Muzeul Brăilei „Carol I“, înființat prin Decret Regal la 23 august…
Monahi necunoscuţi la Mănăstirea Adam în secolul al XVIII‑lea
Cele mai multe din documentele care au aparținut Mănăstirii Adam și care se păstrează la Societatea Județeană a Arhivelor Naționale din Iași nu sunt publicate; o altă însemnată parte a fost inclusă rezumativ în cele cinci volume ale Cataloagelor de…
Marii filantropi din oraşul Tecuci ‑ Familia Cincu (I)
Proclamarea anului 2020 ca „An comemorativ al filantropilor ortodocși români“ are ca scop identificarea și promovarea exemplului celor care, de‑a lungul timpului, au susținut spiritual și material activitatea social‑filantropică a Bisericii Ortodoxe Române, precum și evidențierea rolului filantropiei creștine astăzi,…
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la ceas aniversar
Aniversarea întronizării Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a fost celebrată solemn miercuri, 30 septembrie, la Catedrala Patriarhală, prin săvârşirea Sfintei Liturghii şi a unei slujbe de Tedeum de către Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, în cadrul cărora au fost înălţate rugăciuni…
Lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române
La Palatul Patriarhiei din Bucureşti s‑a desfăşurat marți, 29 septembrie a.c., şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Evenimentul a fost prezidat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Aula Magna „Teoctist Patriarhul“. Unul dintre punctele aflate pe…
Întrunirea Sinodului Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei
Ierarhii Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei s‑au întrunit marți, 29 septembrie 2020, în ședință de lucru în Sala Sinodală din Reședința Patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În cadrul ședinței, au fost discutate subiecte…
Hramul bisericii „Sf. Mc. Antim“ din Galaţi
În preajma începutului anului bisericesc, în ziua de 3 septembrie, parohia „Sfântul Sfinţit Mucenic Antim“ din municipiul Galaţi a îmbrăcat haină de sărbătoare, la cinstirea principalului ocrotitor spiritual. Parohia este situată în nord‑vestul oraşului Galaţi, pe Bulevardul Milcov, nr. 25…
Sinaxă monahală eparhială la Mănăstirea ,,Naşterea Maicii Domnului“ ‑ Cudalbi
De Praznicul Naşterii Maicii Domnului la Mănăstirea ,,Naşterea Maicii Domnului“ – Cudalbi, jud. Galaţi, s‑a reunit Sinaxa stareţilor, stareţelor şi a economilor din Arhiepiscopia Dunării de Jos, în conformitate cu Hotărârea Sfântului Sinod nr. 2.748/ 2005. Odată cu evoluţia societăţii,…
Hram la Schitul „Acoperământul Maicii Domnului şi Sfântul Luca al Crimeii“
În salba așezămintelor monahale aflate în grija și ocrotirea Maicii Domnului, din zona Covurluiului, între care amintim Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului“ de la Tudor Vladimirescu și Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului“ de la Cudalbi, s‑a adăugat în prima zi a lunii…
Sărbătoare duhovnicească în nordul judeţului Galaţi
În ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârşit Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Nicolae“ din localitatea Fundeanu, Protopopiatul Târgu Bujor, judeţul Galaţi. Sărbătoarea a debutat cu slujba de resfinţire a…
Locuinţă pentru o familie nevoiaşă din Galaţi
În data de 28 septembrie 2020, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit slujba de binecuvântare a unei case construite pentru o familie cu posibilităţi materiale reduse din cartierul Fileşti al municipiului Galaţi. Întrucât doi copii împreună cu…
O nouă acţiune de donare de sânge
O nouă campanie de donarea de sânge s‑a desfăşurat în data 6 octombrie 2020, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Duării de Jos, în municipiul Galaţi, prin implicarea preoţilor şi a credincioşilor din cadrul protopopiatului Tecuci. La această acţiune de…
Părintele profesor Manea Cristişor, pedagog iscusit, dascăl competent şi slujitor de vocaţie
Părintele profesor Manea Cristişor s‑a mutat în aceste zile din „casa de lut“ dincolo, trecând, asemenea multor semeni în zilele noastre, de pe crucea suferinţei provocate de noul coronavirus, conştient, dârz şi demn, credincios şi împăcat, spre lumina oferită de…
A trecut la Domnul preotul Milea Marin, parohia Independenţa, judeţul Galaţi
După o luptă obositoare cu boala, în ziua de de 26 septembrie 2020, a trecut la Domnul, la vârsta de 58 de ani, părintele Milea Marin de la parohia Independența II, comuna Independența, județul Galați. Părintele Marin Milea s‑a născut…
Radu Macovei, un apostol al culturii şi presei de la Dunărea de Jos
Odrăslit în ţinutul Romanului, într‑o familie cu aşezare spirituală, culturală şi gospodărească, ce ni l‑a dat pe marele dirijor Sergiu Celibidache, unchiul lui Radu Macovei, ziaristul de vocaţie a urmat şcoli în zona natală şi în Iaşi, pentru formarea matură…
Renumitul profesor Constantin Frosin s‑a mutat în veşnicie!
La trecerea la Domnul a profesorului Constantin Frosin, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a transmis următorul mesaj: S‑a mai născut în Cer, în lumea „fără durere, fără întristare și fără de sfârșit“, un om! Începutul l‑a rânduit Dumnezeu în 12 octombrie…
Preot Gheorghe Buruiană, „Frumuseţi oratorice“
În seria „Pastoralia“, Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos a publicat recent, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Dr. Casian Crăciun, un volum postum închinat preotului Gheorghe Bucuriană (7 aprilie 1922 ‑ 12 martie 2016), alcătuit din predicile, cuvântările și articolele apărute în…
ÎPS Arhiepiscop Casian, „Rugăciune. Comuniune. Filantropie“
De‑a lungul anilor petrecuţi în preajma ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian, am fost martorul „naşterii“ multor cărţi‑document – una dintre vocaţiile Ierarhului nostru! –, însă cea pe care o prezentăm acum are o „magnitudine“ aparte, o forţă de expresie pe care…
Agenda Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian
LITURGICE 1 septembrie – Începutul anului bisericesc (Indictionul) – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în biserica ,,Sf. Vasile cel Mare şi Sf. Dionisie Exiguul“ din municipiul Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură cu prilejul hramului acestui sfânt lăcaş. 3 septembrie –…