Apropiere sufletească, didactică şi metodică de la dascăl la elevi în timp de Pandemie Credinţă, educaţie şi filantropie la Aşezământul eparhial „Sfântul Vasile cel Mare“ Expoziţia internaţională „Spaţii fluente. Hărţi ale spaţiului dunărean, 1650‑1800“ a ajuns la Galaţi Distincţie eparhială…
Category: Călăuză ortodoxă nr. 380-381
Apropiere sufletească, didactică şi metodică de la dascăl la elevi în timp de Pandemie
Puţini dintre noi măsurăm cu atenţia cuvenită încercarea prin care le este dat tinerilor să treacă în timpul studiilor, la distanţă de şcoală şi pe o cale a instruirii virtuale, fără o prezenţă nemijlocită, comunitară şi izvorâtoare de putere, energie…
Credinţă, educaţie şi filantropie la Aşezământul eparhial „Sfântul Vasile cel Mare“
Asociația Filantropică Creștin‑Ortodoxă „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galați, la nivelul Centrului Rezidențial de Fete, a continuat să‑și desfășoare activitatea în interesul celor 24 de beneficiare și pe timp de pandemie mondială de Covid 19, venind în sprijinul asistatelor mai…
Expoziţia internaţională „Spaţii fluente. Hărţi ale spaţiului dunărean, 1650‑1800“ a ajuns la Galaţi
În după‑amiaza zilei de 30 iulie 2020, a avut loc la Galaţi vernisajul expoziţiei internaţionale „Spații fluente. Hărți ale spațiului dunărean, 1650‑1800“. Evenimentul, conceput şi organizat de Arhivele Landului Baden Württenberg şi Institutul şvabilor bănăţeni de la Tübingen, s‑a desfăşurat la Muzeul…
Distincţie eparhială acordată de Chiriarhul Dunării de Jos domului academician Răzvan Theodorescu
Vineri, 21 august 2020, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oferit domnului academician Răzvan Theodorescu distincţia eparhială „Crucea Sf. Ap. Andrei“. Domnul academician s‑a flat în aceste zile la Galaţi pentru a participa la prima ediţie a Bienalei…
Distincţie eparhială pentru doamna Trandafira Radu la împlinirea vârstei de 100 de ani
În ziua de 4 iulie 2020, în localitaea Tichileşti, judeţul Brăila, cel mai vârstnic locuitor al comunei a împlinit frumoasa vârstă de 100 de ani. Este vorba de Trandafira Radu, născută în urmă cu un secol într‑o famile de oameni…
Sinodul Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei propune înfiinţarea a şapte distincţii de vrednicie
Înfiinţarea a şapte distincţii ecleziale a fost una dintre temele aflate pe ordinea de zi a Sinodului Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei reunit luni seară la Reşedinţa Patriarhală, în capitală. Preşedintele sinodului, Patriarhul Daniel, a evidenţiat necesitatea înfiinţării unor astfel de…
Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române
În ziua de marți, 21 iulie 2020, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul“ din Palatul Patriarhiei, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s‑a desfăşurat şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În ziua de 11 iulie 2020, Sinodul…
Alegerea noului Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s‑a întrunit marţi, 21 iulie 2020, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul“ din Palatul Patriarhiei, în şedinţă de lucru, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. În cadrul şedinţei, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei…
Sărbătoarea Sfântului Pantelimon – oază de rugăciune şi comuniune
Cuvintele Mântuitorului Hristos, „cu dor am dorit să mănânc cu voi acest Paşti“ (Luca 22, 15), consemnate de Sfântul Evanghelist, au însoțit credincioșii la fiecare slujbă pe care au urmărit‑o la postul de Televiziune Trinitas, sau prin intermediul transmisiunii on‑line…
Trepte harice spre iubirea milostivă
Prin ce cuvinte, simţirea lăuntrică a unei prezenţe binefăcătoare, se poate exprima astfel încât nici taina celor trăite să nu se risipească şi nici puterea lor să nu se stingă? Prin ce făgaş al sufletului se poate revărsa lumina ei?…
Mănăstirea Cârlomăneşti 570 de ani de la atestare
De aproape şase secole la hotarul de nord al Eparhiei Dunării de Jos stă de strajă cetatea spirituală Mănăstirea Cârlomăneşti aşezată sub oblăduirea Sfântului Nicolae şi a Sfinţilor Martiri Brâncoveni, care prin vieţuitorii ei, „santinele“ duhovniceşti, au apărat, păstrat şi…
Mănăstirea de la Hrana, un aşezământ monahal gălăţean necunoscut
În timp ce alcătuiam un volum antologic de documente edite referitoare la Mănăstirea Adam din județul Galați, mi‑a atras atenția un zapis din 11 noiembrie 1682, în care este menționată o mănăstire cu numele „de la Hrana“. În documentul respectiv,…
Domnul Profesor Acad. Emilian Popescu a plecat la o slujire mai aproape de Μântuitorul Hristos
Puţini sunt oamenii cu adevărat devotaţi de la naştere până la plecarea în lumea celor drepţi atât de implicaţi în viaţa trainică a neamului, prin credinţă curată şi puternică, prin pregătire asiduă şi prin lucrare continuă pe Altarul Domnului, semenilor…
Prinţul Mihai Dimitrie Sturza s‑a mutat din viaţă la veşnicie
De curând a trecut la Domnului o personalitate marcantă a vieţii spiritualităţii, culturii şi demnităţii româneşti: Prinţul Mihai Dimitrie Sturdza. Acesta a fost descendent al familiei Sturdza, domnitoare în Moldova. Înaintașul său, Prinţul Mihai Sturza, a avut frumoasa iniţiativă, în…
In memoriam Mihai Dimitrie Sturdza (n. 1934, Bucureşti – d. 25 aprilie 2020, Paris): Laudatio
Redăm în rândurile care urmează, textul scris de prof. univ. dr. George Enache, ca „Laudatio“ cu prilejul ceremoniei de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa al Universității „Dunărea de Jos“ din Galați, prințului Mihai Dimitrie Sturdza, la 18…
Părintele Valerian Paţilea a plecat la Domnul
În dimineaţa zilei de 23 august 2020 a trecut la Domnul, la vârsta de 38 de ani, printr‑o rânduială ştiută doar de Dumnezeu, înveşmântat pentru Sf. Liturghie, părintele Valerian Paţilea, slujitor la biserica „Sf. Dimitrie cel Nou“ din cartierul gălăţean „Dimitrie Cantemir“….
Noi apariţii editoriale
Încununând corolarul edițiilor comemorative tipărite cu binecuvântarea ÎPS Arhiepiscop dr. Casian Crăciun al Dunării de Jos, dedicate Părintelui cărturar care a fost Patriarhul Nicodim Munteanu (Arhimandrit de scaun la Dunărea de Jos, 1902‑1908 și director la Seminarul „Sf. Andrei“ din…
Agenda Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian
LITURGICE 21 iunie – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură. 24 iunie – Naşterea Sf. Ioan Botezătorul – săvârşeşte, la altarul de vară din curtea Mănăstirii Măxineni, slujba Sfintei Liturghii şi rosteşte…