Sărbătoarea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, în Arhiepiscopia Dunării de Jos Gânduri de Înviere, la vreme de pandemie „Am mutat Biserica în casele noastre…“ Sărbătoarea Preasfintei Treimi în pădurea Buciumenilor Minunatele gânduri ale tinerilor de la Buciumeni Dar de la…
Category: Călăuză ortodoxă nr. 378-379
Sărbătoarea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, în Arhiepiscopia Dunării de Jos
În noaptea praznicului Sfintei Învieri a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în Catedrala Arhiepiscopală din Galați, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a oferit preoţilor, de la parohiile Arhiepiscopiei Dunării de Jos, Lumina Sfântă adusă în aceeași seară de o delegaţie a Patriarhiei Române,…
Gânduri de Înviere, la vreme de pandemie
Anul acesta, sărbătoarea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos a fost prăznuită în condiții speciale, din cauza pandemiei generată de virusul SARS‑CoV‑2. Urmare îndrumărilor Cancelariei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, precum și hotărârilor autorităților de stat, toate slujbele din perioada…
„Am mutat Biserica în casele noastre…“
„Mormântul Tău Hristoase, Izvorul învierii noastre“ Emoția începutului Postului Mare a fost dublată de emoția cu care frații noștri, aflați în Italia, ne aduceau la cunoștință restricțiile impuse de autoritățile locale pentru limitarea răspândirii noului coronavirus: interzicerea accesului credincioșilor la…
Sărbătoarea Preasfintei Treimi în pădurea Buciumenilor
În data de 8 iunie 2020, la Praznicul Preasfintei Treimi, Mănăstirea Buciumeni din Arhiepiscopia Dunării de Jos şi‑a serbat hramul. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la Altarul de vară din mijlocul…
Minunatele gânduri ale tinerilor de la Buciumeni
Mănăstirea Buciumeni, din județul Galați, şi‑a serbat hramul la praznicul Sfintei Treimi. Slujba a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la Altarul de vară. De obicei, peste 1.000 de liceeni participau la pelerinajul din codrii Buciumenilor….
Dar de la Eparhie – pentru comunicare cu elevii de la suflet la suflet
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a iniţiat, împreună cu Ministerul Educaţiei, o amplă lucrare misionară îndreptată spre elevi şi tineri aflaţi în izolare şi fără posibilitatea de participare la cursuri în şcoli. Pentru mulţi copii din…
Hramul Mănăstirii voievodale Măxineni din judeţul Brăila
În ziua de prăznuire a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Mănăstirea Măxineni, unul din cele mai importante repere monahale ale judeţului Brăila, aflată la 10 km depărtare de localitatea cu acelaşi nume, şi‑a cinstit ocrotitorul. Aşezată strategic, la confluenţa râurilor Siret…
Educaţia patriotică în familie şi Şcoală – temei al iubirii universale *
Nu am să înțeleg niciodată de ce „patria“ a ajuns să fie un subiect de persiflare și chiar de dispreț și de ce „patrioții“ sunt repudiați astăzi, în anumite medii, ca fiind „naționaliști“. Veți spune că și pe vremea lui…
Şcoala, familia maturităţii tinerilor
Pe 11 martie, din cauza pandemiei, școlile și‑au încuiat porțile iar elevii și profesorii au plecat acasă fără să știe când se vor mai întâlni. Şcoala a trecut printr‑o perioadă dificilă, care a obligat‑o să își schimbe total modul de funcționare….
Din Casa Domnului în casa omului încercat, dar binecuvântat!
Rare sunt bucuriile în timp de Pandemie. Toată lumea stă în aşteptarea semnelor revenirii la normalitate. Puţini suntem cei ce, în încercări, în necazuri, în suferinţe şi‑n boli, trecem pragul speranţei, prin credinţă şi, mai ales, prin iubirea de Dumnezeu…
Ajutorul studenţilor teologi gălăţeni în timpul pandemiei
În condiţiile pline de restricţii ale stărilor de urgenţă și de alertă, asemenea colegilor lor din ţară, studenţii gălăţeni au fost privaţi de bucuria cursurilor faţă către faţă. Cu toate acestea, înţelegând consecinţele dureroase pe care le aduc unei mari…
Înaltpreasfinţitul Pimen, „Părintele spiritual al Bucovinei“, a plecat la Domnul!
În pacea, în lumina și în liniștea sufletului, s‑a mutat la viața de Dincolo, cea cerească, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. După oficierea Dumnezeieștii Liturghii pascale din odăjdiile sacerdotale, printr‑o tainică chemare, a primit Crucea, nemilosul virus distrugător…
Elena şi Cristian Pinţa – o familie zidită pe temelia credinţei, rugăciunii şi filantropiei
Evocarea vieţii celor ce s‑au mutat la Domnul în stare de credincioşie este o îndatorire sufletească pornită din adânc de recunoştinţă. Abordarea vieţii din perspectivă spirituală este o mărturisire de credinţă şi un exerciţiu de recunoştinţă, întrucât fiecare datorăm multe…
Părintele Nicuşor Ioan Danţiş a trecut la cele veşnice
Duminică, 26 aprilie 2020, în Duminica a II‑a după Sfintele Paști, a cinstirii Sfântului Apostol Toma, părintele Nicușor Danțiș şi‑a început drumul duhovnicesc către întâlnirea cu Dreptul Judecător, Domnul nostru Iisus Hristos. Clopotele bisericii din Țepu au dat de veste…
Maica Agaftonica Bacău (1925‑2020), de la Mănăstirea Tudor Vladimirescu, s‑a mutat la cereştile locaşuri
Viaţa monahală este o viaţă de slujire efectivă a Bisericii, „trup şi suflet“ în ascultare, curăţie şi sărăcie, conform voturilor monahale, căci monahul sau monahia „(…) s‑a făcut pe sine, pentru întreaga‑i viaţă, dar lui Dumnezeu“1. Maica Agaftonica Bacău s‑a…
„Falnicul stejar covurluian“, filantropul Ion Plesnilă
Anul 2020, dedicat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române comemorării marilor filantropi români, este un binevenit prilej de a scoate din uitare numele unor înaintași pe care contemporanii lor i‑au considerat între fruntașii ce s‑au distins prin vrednice…
Agenda Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian
LITURGICE 1 aprilie – 16 iunie – săvârşeşte seară de seară, în Capela ,,Sf. Cuv. Casian“ din Reşedinţa arhiepiscopală, Rugăciunile de seară, urmate de rugăciuni pentru sănătate și pentru încetarea noii epidemii. 1 aprilie – săvârşeşte slujba Deniei Canonului Mare în…