2019 ‑ Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) Cuvânt despre învăţătorii pururelnici ai creştinului Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Sfinţirea bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Parohia Tuluceşti II Lucrările Colegiului…
Category: Călăuză ortodoxă nr. 371
2019 ‑ Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)
Preoți din Arhiepiscopia Dunării de Jos, care în regimul comunist au construit/reparat biserici și au fost amenințați sau chiar au suferit în închisoare, deportări ori muncă silnică Pr. Vasile Vasile (n. 1952) – fost diacon al Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi…
Cuvânt despre învăţătorii pururelnici ai creştinului *
Aducând astăzi pe acest altar jertfa cea fără de sânge pentru bunăstarea oraşului acestuia şi a toată lumea, pomenind la ea în rugăciuni viii şi morţii, potrivit datoriei mele, trebuie acum să mă îndrept către voi, fraţilor, cu cuvânt de…
Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române
În ziua de 28 octombrie 2019, în Sala Sinodală din Reşedinţa Patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul căreia au fost luate mai multe hotărâri,…
Sfinţirea bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Parohia Tuluceşti II
Ziua de duminică, 6 octombrie 2019 a fost pentru creştinii de la Tuluceşti şi din împrejurimi o zi cu multe bucurii duhovniceşti. Mulţime de credincioşi din localitate au venit la biserica Sf. Mare Mc. Gheorghe, pentru a‑l întâmpina pe Ierarhul…
Lucrările Colegiului Decanilor de la Facultăţile de Teologie din Patriarhia Română
Între 16 şi 17 octombrie a.c., la Timişoara, s‑a întrunit Colegiul Decanilor de la Facultăţile şi Departamentele de Teologie din Patriarhia Română. Evenimentul a fost găzduit de Mitropolia Banatului şi „Universitatea de Vest“ din Timişoara, prin Departamentul Teologic din cadrul…
Deschiderea noului an universitar la Departamentul Teologic gălăţean
Potrivit tradiţiei bisericeşti şi universitare, deopotrivă, Departamentul Teologic din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi a organizat, marţi, 2 octombrie 2019, deschiderea noului an universitar 2019‑2020. Programul s‑a desfăşurat cu binecuvântarea şi…
Darurile Milostivului Dumnezeu pentru creştinii din loc. Pietroiu, judeţul Brăila
În 12 octombrie 2019, credincioşii din localitatea Pietroiu, comuna Vădeni, judeţul Brăila, s‑au bucurat de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a adus pentru fiecare speranţă, nădejde şi întărire duhovnicească prin sfinţirea bisericii cu hramul „Sfinţii Apostoli…
Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naţionale au dăruit bucurie semenilor din Insula Marea a Brăilei
„Dăruim cu bucurie“ este iniţiativa tinerilor‑voluntari de la Paraclisului Catedralei Naţionale, care s‑au aflat în 10 octombrie, în Insula Marea a Brăilei, în cadrul unei campanii de sprijinire a copiilor şi a familiilor nevoiaşe din satele Băndoiu, Plopi (Raţa), Măgureni…
Învăţătoarea Constanţa Teodoraşcu, model de slujire, de verticalitate şi de dăruire pentru semeni
Domnișoara învățătoare Constanța Teodorașcu s‑a născut în urmă cu mai bine de nouăzeci și patru de ani, în 26 februarie 1925, în comuna Șivița, raionul Galați, astăzi, județul Galați. A slujit învățământul gălățean mai bine de trei decenii și, la…
Restitutio es, ediţia a IV‑a, 2019
În perioada 3-4 octombrie 2019, în Sala de expoziţii temporare Sergiu Dumitrescu din cadrul Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, a avut loc a IV‑a ediţie a Sesiunii de Comunicări Ştiinţifice „Restitutio es“. Evenimentul a…
Părintele Nicolae Sachir (1958‑2019) fiu şi păstor al satului, a plecat la Domnul
În duminica Învierii tânărului din Nain (6 octombrie 2019), clopotele bisericii din aşezarea gălăţeană Cosmeşti‑Vale au dat de veste că s‑a mutat în locaşurile cereşti un fiu al satului şi, totodată, mai bine de jumătate din viaţa sa, preotul satului,…
Monahia Marionila Marus de la Mănăstirea ,,Adormirea Maicii Domnului“ – Tudor Vladimirescu s‑a mutat la Domnul (1932‑2019) 1
Moartea celui venit la călugărie este chiar momentul călugăriei, căci moare pentru lumea aceasta în care s‑a născut şi a crescut, iar din propria voie, dintr‑o dragoste de Dumnezeu, de Biserică şi de mănăstire, primeşte îngerescul chip al mantiei, în…
Pr. Vasile Marola – duhovnicul episcopului Cosma Petrovici
Preotul Vasile Marola se naşte la 22 aprilie 1905 în comuna Slivna, jud. Covurlui, fiind elev al Seminarului gălăţean între 1919‑1927. A slujit ca preot la parohia Câşla (azi Mineri), jud. Tulcea (1929‑1931) şi vreme de 43 de ani la…
Preotul Victor Răşcanu (1911‑1980) ‑ icoană de lumină
Motto: ,,Tată, te rog cu lacrimi să mă ierţi că soarta a decis altfel decât plănuişi mata… Ia pe Victor al Cleantei să‑ţi fie urmaş în preoţie şi tot ce voiai să faci pentru mine, fă pentru el!“ (Ionel Taşcă…
Agenda Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian
LITURGICE 1 octombrie – Acoperământul Maicii Domnului – participă, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, la slujba Sfintei Liturghii şi săvârşeşte slujba de Tedeum cu ocazia începerii noului an universitar, rostind cuvânt de învăţătură, în prezenţa cadrelor didactice, a studenţilor şi…