
Adevenit deja o tradiție ca, an de an, la Seminarul Teologic Ortodox ,,Sf. Andrei“ din Galați să se organizeze, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Olimpiadele de Religie și, respectiv, de Cultură și Spiritualitate Românească pentru elevii din județul Galați. Sunt două evenimente educaționale foarte importante, nu doar prin prisma rezultatelor, ci mai ales prin modul în care reînvie și se întărește legătura tinerelor generații cu valorile spirituale ale Ortodoxiei.
Etapa județeană a acestor olimpiade (15 martie – Olimpiada de Religie și 29 martie – Olimpiada de Cultură și Spiritualitate Românească) a adunat aproape 1000 de elevi din întreg județul Galați, care au demonstrat prin modul în care au abordat subiectele primite, o pregătire temeinică și o profundă înțelegere a celor mai importante aspecte ale învățăturii creștin‑ortodoxe. Elevii au fost selectați pe baza performanțelor lor școlare și a interesului lor față de studiul religiei și a limbii române. Au fost pregătiți cu multă dragoste de către profesorii lor care, în timpul orelor la catedră, nu doar transmit informații teoretice, ci caută să cultive și să crească dragostea din sufletele tinerilor față de Biserica strămoșească și față de valorile creștine autentice.
Înainte de probele scrise, elevii s‑au rugat la Sfânta Liturghie, în capela seminarului andreian, mulți dintre ei fiind împărtășiți la momentul cuvenit de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian.
Aceste concursuri au un impact semnificativ nu doar asupra elevilor, părinților și profesorilor lor, ci și asupra întregii comunități. Pe lângă faptul că promovează învățătura ortodoxă și educația religioasă, ele contribuie pe de o parte la consolidarea legăturilor dintre elevi, cadre didactice și preoți, iar pe de altă parte și la o mai bună înțelegere a valorilor comune care unesc oamenii în jurul credinței ortodoxe.
Olimpiadele reprezintă așadar un moment de reflecție și învățătură pentru toți cei implicați. Elevii au ocazia să își demonstreze cunoștințele, să învețe mai multe despre propria credință și să contribuie activ la promovarea adevăratelor valori în familie, în școală şi în comunitate.
Cu acest prilej felicităm elevii care au reușit să obțină premiul I și să se califice direct la etapa următoare:
La etapa națională a Olimpiadei de Religie, ciclul gimnazial, care se va desfășura la Slobozia, jud. Ialomița, județul Galați, va fi reprezentat de către următorii elevi calificați:
-
Diana‑Andreea Gherghișan (clasa a V‑a) de la Școala Gimnazială ,,Mihail Sadoveanu“, Galați, cu nota 10;
-
Theodora Maria Cojocaru (clasa a VI‑a) de la Colegiul Național ,,Costache Negri“ – Galați, cu nota 10;
-
Ioana Tudose (clasa a VII‑a) de la Colegiul Național ,,Spiru Haret“ – Tecuci, cu nota 10;
-
Ingrid Maria Căluian (clasa a VIII‑a) de la Școala Gimnazială ,,Sfinții Împărați“ – Galați, cu nota 10.
Pentru etapa națională a Olimpiadei de Religie, ciclul liceal, care se va desfășura la Bacău, jud. Bacău, s‑au calificat următorii elevi:
-
Liliana Gabriela Boghean (clasa a IX‑a) de la Liceul Teoretic ,,Mircea Eliade“ – Galați, cu nota 9.80;
-
Mihaela Rarinca (clasa a X‑a) de la Colegiul Național ,,Spiru Haret“ – Tecuci, cu nota 9,85;
-
Diana Maria Bejan (clasa a XI‑a) de la Colegiul Național ,,Costache Negri“ – Galați, cu nota 9,80;
-
Roxana Mihaela Chilian (clasa a XII‑a) de la Colegiul Național ,,Calistrat Hogaș“ – Tecuci, cu nota 9.90.
Pentru etapa națională a Olimpiadei de Cultură și Spiritualitate Românească, ciclul gimnazial, care se va desfășura la Mănăstirea Putna, jud. Suceava, s‑au calificat direct următorii elevi:
-
Alexandra Pasalică (clasa a V‑a) de la Colegiul Național ,,Costache Negri“ – Galați, cu nota 9,90;
-
Giulia Antonia Ganea (clasa a VI‑a) de la Școala Gimnazială ,,Dimitrie Sturdza“ – Tecuci, cu nota 9,90
-
Ioana Tudose (clasa a VII‑a) de la Colegiul Național ,,Spiru Haret“ – Tecuci, cu nota 9,85;
-
Sarah Maria Bivol (clasa a VIII‑a) de la Colegiul Național ,,Vasile Alecsandri“ – Galați, cu nota 10.
Pentru etapa națională a Olimpiadei de Cultură și Spiritualitate Românească, ciclul liceal, care se va desfășura la Deva, jud. Hunedoara, s‑au calificat următorii elevi:
-
Alexia Rarinca (clasa a IX‑a) de la Colegiul Național ,,Spiru Haret“ – Tecuci, cu nota 9,80;
-
Andreea Denisa Stroiu (clasa a X‑a) de la Colegiul Național ,,Costache Negri“ – Galați, cu nota 10;
-
Mara Teodora Iordache (clasa a XI‑a) de la Liceul Teoretic ,,Mircea Eliade“ – Galați, cu nota 9,80;
-
Roxana Mihaela Chilian de la Colegiul Național ,,Calistrat Hogaș“ – Tecuci, cu nota 9.90.
Dăm slavă Bunului Dumnezeu pentru aceste daruri ale Bisericii, care sunt toți elevii participanți și părinții care i‑au educat și sprijinit, și mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Casian pentru prezența Sa în mijlocul nostru, pentru darurile primite și pentru tot sprijinul, totodată mulțumim şi cadrelor didactice pentru implicare în buna organizare și desfășurare a olimpiadelor și conducerii Seminarului Teologic Ortodox ,,Sf. Andrei“ pentru ospitalitate.
◆ „Participarea la această olimpiadă a reprezentat o înflorire ca o eternă primăvară în cultura și spiritualitatea sufletului meu. Deși a necesitat o pregătire temeinică, iar lungile ore petrecute se simțeau ca un apus în nuanțe de aur purpuriu, soarele a răsărit în final sub forma unor dulci satisfacții. Așa cum nici natura nu poate înflori pe tot parcursul unui an, nici noi nu putem excela constant, având nevoie de un echilibru între muncă și odihnă. De aceea mă îndrept către cuvintele Sfântului Teofan Zăvorâtul: «Mâinile la muncă, mintea și inima la Dumnezeu!»“ (Andreea Stroiu, clasa a X‑a D, Colegiul Național „Costache Negri“ – Galați, calificată la etapa națională).
◆ ,,Participarea la etapa județeană a Olimpiadei de Religie a fost o călătorie sufletească de neuitat. Am simțit emoția fiecărui moment, de la pregătire până la clipa în care am primit subiectele. Fiecare întrebare a fost o provocare frumoasă, o oportunitate de a‑mi descoperi și mai mult credința și de a înțelege cât de profundă este legătura mea cu Dumnezeu. Nu a fost doar un concurs, ci o experiență care m‑a făcut să privesc dincolo de paginile cărților, spre esența valorilor și a spiritualității. M‑am simțit parte din ceva mai mare, alături de oameni care împărtășesc aceeași pasiune. În suflet port o bucurie imensă și recunoștință pentru această oportunitate. A fost mai mult decât o olimpiadă – a fost o lecție de credință și iubire! Sper că și participarea la faza națională să mă îmbogățească din punct de vedere spiritual“ (Diana‑Maria Bejan, Colegiul Național „Costache Negri“ – Galați, clasa a XI‑a).
◆ ,,Participarea la Olimpiada Interdisciplinară «Cultură și Spiritualitate Românească» a reprezentat pentru mine o experiență profundă și transformatoare. Din punctul meu de vedere, subiectul a fost dificil în unele locuri, însă, în ciuda acestui fapt, m‑am bucurat că am putut să‑mi testez cunoștințele, gândirea si simțirea. Mi‑a plăcut și tema abordată în cadrul olimpiadei, cea de «Libertate și responsabilitate în lumea contemporană», întrucât m‑a făcut să privesc lumea cu alți ochi, să caut semnificații mai adânci în tot ceea ce mă înconjoară. Pentru mine, această olimpiadă a fost o oportunitate de a mă conecta mai profund cu valorile culturale și spirituale ale omului. Încă de la început, am fost impresionată de atmosfera solemnă și de căldura cu care am fost întâmpinați. La deschiderea evenimentului, cuvintele, încurajarea, binecuvântările primite de la Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, au reușit să se infiltreze în sufletul meu, determinându‑mă să dau tot ce e mai bun, să scriu cu acea bucurie cu care ne vorbea și Înaltpreasfințitul. Pe lângă provocările intelectuale, organizatorii au avut grijă să ne ofere și un cadru de susținere. Icoana, cornul și apa primite au fost nu doar o mică surpriză, ci și o expresie a grijii pentru noi. Atât proba scrisă, cât și rugăciunea colectivă dinaintea probei mi‑au adus o bucurie inefabilă, o mulţumire a faptului că trăiesc și pot scrie. Mă bucur că am avut oportunitatea să particip la acest concurs, să simt comuniunea cu semenii și cu divinul“ (Alexia‑Teodora Pangrate, clasa a IX‑a C, Colegiul Național ,,Costache Negri“ – Galați).
◆ ,,Mi‑a plăcut foarte mult această experiență, deoarece supraveghetorii au fost foarte blânzi cu copii. M‑a impresionat faptul că, înainte de olimpiadă, a fost organizată o slujbă în biserică. Mi s‑a părut frumos că organizatorii ne‑au oferit o cărticică cu rugăciuni, o icoană, un corn și o sticlă cu apă! Mi‑a plăcut această experiență și voi participa cu drag și anul viitor!“ (Cosmina Vălean, clasa a V‑a Colegiul Național „Costache Negri“ – Galați).
◆ ,,Ca elevă de clasa a XI‑a, am participat atât la Olimpiada de Limba și Literatura Română, cât și la cea de Cultură și Spiritualitate Românească. Ambele au reprezentat o provocare, însă și o experiență frumoasă. La Olimpiada de Cultură și Spiritualitate Românească amosfera a fost cu adevărat specială, calmă și liniștitoare, căci nu am simțit acea presiune de dinaintea unui examen, ci am putut discuta deschis cu profesorii supraveghetori. Această plăcută experiență a fost întărită de participarea la slujbă de dinaintea concursului, dar și de faptul că, în săli, organizatorii s‑au asigurat să avem tot ce era nevoie, pe fiecare bancă aflându‑se apă, o gustare și o carte de rugăciune. La ambele olimpiade subiectele au pus accent pe creativitate și pe capacitatea de a analiza și a înțelege textele propuse, temele alese fiind interesante și provocatoare din punct de vedere intelectual. În ansamblu, am rămas cu o impresie plăcută și doresc să mai particip la astfel de olimpiade pe viitor“ (Sabina Spiridon, clasa a XI‑a, Colegiul Național ,Costache Negri“ – Galați).
◆,,Participarea mea la Olimpiada Județeană de Religie și Cultură și Spiritualitate a fost o experiență profundă și memorabilă. Această competiție nu a fost doar un test de cunoștințe, ci și o oportunitate de a‑mi aprofunda credința, valorile și înțelegerea spiritualității. Pregătirea pentru olimpiadă a însemnat mai mult decât acumularea de informații – a fost o călătorie interioară, o descoperire a unor perspective noi asupra credinței și culturii religioase. Am avut ocazia să studiez teme importante, să reflectez asupra lor și să înțeleg mai bine impactul spiritualității în viața de zi cu zi. În ziua concursului, am simțit atât emoții, cât și entuziasm. Atmosfera a fost una de respect și seriozitate, iar întâlnirea cu alți participanți pasionați de acest domeniu m‑a motivat și mai mult. Subiectele au fost provocatoare, dar mi‑au oferit ocazia să îmi exprim gândurile și convingerile într‑un mod argumentat și profund. Indiferent de rezultat, această olimpiadă mi‑a oferit o lecție valoroasă: cunoașterea spirituală este un drum continuu, iar adevărata reușită constă în dorința de a învăța mereu mai mult. Mă simt recunoscătoare pentru această experiență și pentru oportunitatea de a împărtăși și aprofunda valorile care mă definesc“ (Mihaela Rarinca, clasa a X‑a, Colegiul Național ,,Spiru Haret“ – Tecuci)
◆ ,,Am participat și la Olimpiada de Religie și la Olimpiada de Cultură și Spiritualitate. Au fost momente foarte frumoase şi înălțătoare, o mare bucurie împărtăşită. Înaltpreasfințitul Părinte Casian a binecuvântat copiii participanţi, primindu‑i şi îndemnându‑i cu drag, în cadrul Sfintei Liturghii, să continue să se pregătească şi să fie uniţi în credinţă şi în promovarea valorilor creştine, păstrând imaginea creată prin participarea la rugăciunile ierarhului. Înaltpreasfințitul a purtat cu elevii participanţi un dialog de suflet, manifestându‑şi bucuria şi aprecierea pentru interesul pe care tinerii îl arată pentru literatura română, religie, și pentru cultura şi spiritualitatea acestui popor. Subiectele la aceste concursuri au fost frumoase şi complexe, determinând copiii să ia aminte la necesitatea de a se pregăti în mod consecvent şi susţinut, pentru a‑și îmbogăţi în permanenţă cunoştinţele şi a‑şi perfecționa capacitatea de integrare în sistemul de valori creştin‑ortodoxe din spaţiul românesc“ (Mirela Lepădatu, clasa a XI‑a F, Liceul Teoretic ,,Mircea Eliade“ – Galați).
◆ ,,Pentru mine, Olimpiada de Cultură și Spiritualitate a reprezentat un salt uriaș din perspectiva dezvoltării mele personale. Încă de la început, pregătirea și informarea referitoare la subiectele și punctele de reper care aveau să mă ghideze spre această cale a redescoperirii de sine a fost una complexă și profundă. Am plecat la acest drum neștiutoare, puțin timorată, dar sub îndrumarea atentă și grijulie a celor două doamne profesoare, m‑am îndreptat către un rezultat demn de apreciat. În ceea ce privește organizarea olimpiadei, nu aș avea de transmis decât cuvinte de laudă. Olimpiada de Cultură și Spiritualitate reprezintă un pilon bine amplasat în cadrul meu existențial, influențând într‑un mod pozitiv unghiul din care percep lucrurile. Cu siguranță, voi participa și anul viitor, tot în spațiul acesta feeric, cu mai multă speranță de reușită“ (Mara‑Teodora Iordache, clasa a XI‑a, Liceul Teoretic ,,Mircea Eliade“ – Galați).
◆ ,,Experiența de la Olimpiada de Religie a fost una plină de emoții, dar și de bucurie. Am participat la Sfânta Liturghie, unde m‑am împărtășit cu Preacuratele Taine, iar prin dobândirea harului, prin unirea în taină cu Hristos, am simțit o pace profundă care mi‑a învăluit sufletul, iar emoțiile au dispărut, punându‑mi nădejdea în Domnul, în marea Lui milostivire și iubire de oameni. Rugăciunile și munca nu mi‑au fost trecute cu vederea, iar ajutorul Maicii Domnului și al sfinților l‑am simțit profund. Astfel, am obținut punctajul de 9,80 și am trecut la etapa națională. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!“ (Liliana Gabriela Boghean, clasa a IX‑a B, Liceul Teoretic ,,Mircea Eliade“ – Galați).
◆ ,,De când am participat pentru prima oară anul trecut, Olimpiada de Cultură și Spiritualitate Românească mi‑a fost olimpiada sufletului. Ea îmi îmbină materiile mele cele mai iubite: limba și literatura română și religia. În timpul pregătirii pentru olimpiadă, tema de anul acesta: «Eu și universul meu familial» m‑a făcut să privesc diferit lumea, prin ochii mei de copil. Mi‑a uns sufletul și mi‑a luminat mintea nu doar pentru olimpiada școlară, ci și pentru olimpiada vieții. Înainte de începerea examenului, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, ne‑a primit în casa Domnului pentru a ne binecuvânta. Tot atunci, am primit o carte de rugăciuni parcă plină de bucurie, ce m‑a făcut să uit că am venit la un examen. Până și de subiect m‑am bucurat. Cu siguranță voi mai participa la olimpiadă, deoarece de fiecare dată mă simt cuprinsă de harul lui Dumnezeu. Pentru premiul luat, vreau să le mulțumesc profesoarelor mele minunate că m‑au îndrumat spre succes, dar în primul rând vreau să‑i mulțumesc lui Dumnezeu că mi‑a luminat mintea și m‑a ajutat. Olimpiada de Cultură și Spiritualitate este, fără niciun dubiu, cea mai frumoasă și mai folositoare în viața de adult“ (Maria Theodora Cojocaru, clasa a VI‑a, Colegiul Național „Costache Negri“ – Galați).
◆ ,,Scriu acest mesaj pentru a vă împărtăși bucuria și recunoștința mea pentru experiența deosebită trăită la Olimpiada de Religie. Atmosfera a fost una cu totul specială, încărcată de emoție, rugăciune și un profund sentiment de comuniune. Organizarea a fost impecabilă, de la primirea călduroasă până la desfășurarea concursului într‑un cadru plin de liniște și inspirație. Fiecare detaliu a reflectat grija și respectul pentru noi, participanții, iar acest lucru m‑a motivat și mai mult să mă străduiesc să ofer tot ce am mai bun. Această olimpiadă nu a fost doar un concurs, ci o adevărată călătorie spirituală, care mi‑a întărit credința și mi‑a oferit prilejul de a întâlni oameni minunați, cu aceleași valori și convingeri. Vă mulțumesc pentru această oportunitate și pentru efortul depus în organizarea unui eveniment atât de frumos!“ (Ioana‑Denisa Pricop, clasa a XI‑a, Colegiul Naţional „Costache Negri“ – Galaţi).
Prof. Marian Ionescu,
inspector pentru disciplina Religie, Galați