De 32 de ani, luna noiembrie reprezintă pentru creștinii de la Dunărea de Jos prilej de mare bucurie și de împărtășire din harul lui Dumnezeu revărsat prin mijlocirea Sfântului Apostol Andrei și a altor sfinți, prezenți prin sfintele lor moaște.
După ce, în anul 1908, la iniţiativa Episcopului Pimen Georgescu, Seminarul Teologic din Galaţi a fost prima instituţie din ţară aşezată sub patronajul spiritual al Sfântului Apostol Andrei, în anul 1992, la iniţiativa tânărului şi dinamicului Arhiereu‑vicar de atunci, actualul Arhiepiscop al Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, orașul Galați a fost primul oraș din țară care a primit ocrotirea spirituală a celui dintâi chemat la apostolie de către Mântuitorul Hristos.
În chip minunat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, în data de 16 octombrie 1996, la ceas de Vecernie, ajungeau pentru prima dată şi la Galaţi, moaştele Sfântului Andrei, aduse în acel an la Iaşi, la sărbătoarea Sfintei Preacuvioase Parascheva.
În anii scurși de atunci, credincioșii de la Dunărea de Jos l‑au așezat în inima lor pe Sfântul Andrei, sărbătoarea de la Galați căpătând, ca și pelerinajele de la Iași și București, din 14, respectiv 27 octombrie, importanță națională.
Pe întreg parcursul lunii noiembrie, în eparhie s‑au desfășurat nenumărate activități educaționale, cultural‑misionare și în special social‑filantropice, anul acesta bunii preoți și credincioși constituind un pod de iubire și filantropie, peste revărsările de ape, către fraţii sinistraţi din Câmpia Covurluiului.
Programul eparhial „Apostolat și milostenie“
În zilele imediat următoare inundațiilor care au pus la încercare mulți creștini din județul Galați, apelul făcut de Sfânta Biserică pentru ajutorarea celor năpăstuiți a găsit imediat răspuns și foarte mulți credincioși, îndrumați de harnicii păstori de suflete, au pornit în ajutor cu alimente, apă şi materiale de curățenie.
A urmat apoi, prin grija Înaltpreasfințitului Părinte Casian, sub coordonarea Sectorului social-filantropic, grija pentru iarna care se apropie cu pași repezi, prin oferirea de sobe de teracotă și lemne de foc.
Dar milostenia este deplină atunci când faptele milei trupești se împletesc cu faptele milei sufletești. Astfel, prin aceeași părintească purtare de grijă, creștinii încercați au primit în dar Noul Testament și cărți de rugăciune, precum și prezența preacucernicilor preoți rugători şi sfătuitori spre întărirea în nădejde și dătători de curaj pe calea întoarcerii la liniștea pierdută prin furia apelor.
În luna Sfântului Andrei, în cadrul programului filntropic eparhial „Apostolat și Milostenie“, 52 de parohii din Protoieria Galați au fost prezente în rugăciune în 19 parohii din zonele afectate. Preoții din municipiu și din satele învecinate, timp de trei zile, au mers în casele oamenilor împovărați de necazul adus de apele mari, au dus un dar, au săvârșit slujba aghiasmei în casele proaspăt renovate și au dialogat mult cu aceştia, ascultându‑le durerile și dorințele și povățuindu‑i spre întărire în credință, spre nădejde neînfruntată și spre înmulțirea răbdării, căci, așa cum ne învață Mântuitorul Iisus Hristos, „cel care va răbda până la sfârșit acela se va mântui“ (Matei XXIV, 13).
Toți cei vizitați au avut chipurile luminate de bucurie și și‑au arătat recunoștința față de părinteasca grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian, dar și mulțumirea pentru prezența rugătoare a sfințiților slujitori.
Pr. Valentin Rădoi
Procesiunea „Călători pe cărările sfinţilor“
În centrul sărbătorilor andreiene din anul 2024 a stat evenimentul scoaterii la închinare, din iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a cinstitelor moaște ale Sfântului Apostol Andrei, ale Sfinţilor Tămăduitori Pantelimon, Efrem cel Nou, Nectarie de Eghina şi Luca al Crimeei şi ale Sfântului Ierarh Nicolae.
În seara zilei de 27 noiembrie, raclele cu sfintele moaște au fost purtate în procesiune, în trei coloane, de slujitori ai Sfintelor Altare, monahi şi monahii de la mănăstirile eparhiei, fiind întâmpinate de numeroși credincioși plini de căldură sufletească.
După săvârșirea slujbei de mulțumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra clerului și credincioșilor Eparhiei Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, în cuvântul de învățătură, a vorbit despre gândurile omenești care, de cele mai multe ori, ne aduc boală duhovnicească și trupească: „Cum este exteriorul și cum este vântul pe care nu‑l poți opri? Toți marii duhovnici, la unison, când le‑am cerut fiecare din noi sfat să ne ajute să ne liniştim gândurile, au răspuns la fel: «Du‑te și oprește vântul! Dacă poți tu opri vântul, atunci voi învăța de la tine despre cum poți opri gândul». Atunci, indiferent cine sunteţi și unde vă aflaţi, luaţi aminte la ceea ce a zis Prorocul Isaia: «Gândurile Mele nu sunt precum gândurile voastre». Nici cu noi, nici cu gândurile noastre nu vom face nimic fără ajutorul lui Hristos! Oricâte exigențe am avea și oricâte cărți am scrie, nu‑L ascultăm, nu‑L auzim, căci nu avem timp de El. Pe toți și deodată ne unește sub Pantocrator, deocamdată cu trupurile, îmbrăcându‑ne în veșmântul Său“.
Seara a continuat cu oficierea, de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, a Privegherii Mari și a Sfintei Liturghii, răspunsurile la strană fiind oferite de monahii și monahiile din Arhiepiscopia Dunării de Jos.
Pr. Alexandru Bulgaru
Pelerinajul impresionant la moaștele sfinților vindecători
În zilele premergătoare sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, ocrotirorul spiritual al municipiului Galaţi şi al Eparhiei Dunării de Jos, a continuat la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi pelerinajul credincioşilor la sfintele moaşte.
În baldachinul special amenajat în proximitatea Catedralei arhiepiscopale, alături de moaştele Sfinţilor Tămăduitori Pantelimon, Efrem cel Nou, Nectarie de Eghina şi Luca al Crimeii, au fost aşezate spre închinare şi moaştele Sfântului Apostol Andrei şi cele ale Sfântului Ierarh Nicolae, din patrimoniul sacru al Capelei Reşedinţei arhiepiscopale.
vPentru miile de credincioşi care s‑au închinat, cu multă credinţă şi evlavie şi au sărutat cu pioşenie sfintele odoare, pelerinajul a reprezentat uşurare de povara grijilor apăsătoare în aceste vremuri dificile, dar şi izvor de pace, bucurie şi lumină în urcuşul duhovnicesc al fiecărui rugător.
Un semn al binecuvântării, al speranţei şi al biruinţei asupra grelelor încercări provocate de inundaţiile devastatoare din luna septembrie, a fost prezenţa la sfintele moaşte, în data de 29 noiembrie, a peste 600 de pelerini din zona afectată de revărsarea apelor.
Însoţiţi de preoţii din comunităţile parohiale, sinistraţii au venit cu mare dragoste la sfinţii bineplăcuţi lui Dumnezeu pentru a se ruga şi a‑şi obloji rănile sufleteşti şi trupeşti provocate de inundaţii.
După ce s‑au închinat la sfintele moaşte, ca semn al participării la această călătorie duhovnicească, sinistraţii au avut bucuria de a se întâlni cu Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian. Ierarhul le‑a adresat cuvânt de binecuvânare şi le‑a oferit în dar icoane, cărţi de rugăciune, obiecte de colportaj bisericesc şi produse de patiserie.
În Catedrala arhiepiscopală, cei salvaţi de furia apelor s‑au întâlnit şi cu pompierii salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă – Galaţi, cărora le‑au mulţumit pentru ajutorul prompt şi eficient acordat în momentele de pericol şi de suferinţă.
De asemenea, după un program prestabilit, prin implicarea Sectorul social‑filantropic al Centrului eparhial şi cu sprijinul parohiilor din municipiul Galați, toţi pelerinii au fost miruiţi şi au primit iconiţe, ceai şi cornuri.
Este demn de menţionat numărul record de credincioşi care s‑au închiat în acest an sfinţilor vindecători, în contextul în care, în zilele de închinare, timpul la sfintele moaşte a depăşit şase ore.
Pr. Rareș Bucur
Expoziţia „Inscripții creștine în emisiuni
monetare (sec. IV-XXI)“
Găzduită de Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, expoziția temporară „Inscripții creștine în emisiuni monetare (sec. IV‑XXI)“ a reprezentat, fără îndoială, evenimentul cultural central care a marcat ediţia a XXXII‑a a Sărbătorilor Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul municipiului Galaţi şi al eparhiei noastre.
Proiectul a prins contur şi s‑a desfăşurat printr‑un fructuos parteneriat dintre Muzeul Eparhial, Banca Națională a României, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea“ din Galaţi şi Muzeul de Artă Vizuală din Galați. Vernisajul s‑a desfăşurat, în ziua de 27 noiembrie 2024, în salonul oficial al muzeului, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte dr. Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, anturat de oameni de cultură, artişti, cadre didactice universitare şi preoţi din urbea noastră, cât şi de un număr important de studenţi ai Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie (de la specializările „Istorie“ şi „Artă Sacră“) şi de elevi ai Seminarului Teologic „Sfântul Andrei“.
După salutul şi prezentarea generală a conceptului expoziţional, rostite de pr. dr. Cosmin Ilie, consilier cultural şi directorul Muzeului Eparhial, domnul Isac Săndel Borş, directorul filialei Galaţi a Băncii Naţionale a României, a susţinut o alocuţiune adaptată momentului. Precizând că, încă din anul 1881, la Galaţi funcţionează una dintre cele patru prime filiale teritoriale constitutive ale Băncii Naţionale a României, domnia sa a arătat că în această expoziţie itinerantă, unică în felul său, se află monede, medalii jubiliare, matriţe sau alte tipuri de emisii bancare care evocă personalităţi, marchează evenimente ori sunt dedicate unor date importante, legate de istoria antică europeană, de istoria românilor şi, în special, de creştinismul românesc. ÎPS Arhiepiscop dr. Casian al Dunării de Jos a rostit un cuvânt cu mare încărcătură ştiinţifică şi duhovnicească, prin care a amintit temeiuri teologice şi a făcut sublinierile istorice necesare legăturilor care trebuie mereu realizate între istoria Imperiului Bizantin – în special privind epocile constantiniană şi justiniană ‑ şi istoria Dunării de Jos, pe teritoriul căreia se află leagănul creştinismului românesc şi unele dintre cele mai importante şi valoroase temelii ale creştinismului european. ÎPS Sa a solicitat atenţia celor prezenţi pentru exponatele care ilustrează profilul unor personalităţi ale căror biografii se leagă direct de Dunărea de Jos şi către emisiile speciale ale Băncii Naţionale a României, care marchează jubilee şi comemorări întru cinstirea Patriarhilor Bisericii Ortodoxe Române.
După vernisaj, Chiriarhul nostru i‑a invitat pe participanţii la expoziţie la un moment de rugăciune, în Capela cu hramurile „Întâmpinarea Domnului“ şi „Sfinţii Martiri Brâncoveni“. Mireasma rugăciunii de mulţumire rostite de ierarhul nostru a legat inimile celor prezenţi de momentul istoric al sfinţirii Muzeului şi Capelei de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de arhierei, în cadrul Sărbătorilor Sfântului Apostol Andrei din anul 2014.
În continuarea prezentării expoziţiei, ÎPS Sa a efectuat, împreună cu studenţii, seminariştii şi cu alţi participanţi la eveniment, o vizită în secţiile de artă precreştină, protocreştină şi de istorie medievală creştină ale Muzeului eparhial, prezentând tinerilor artefacte, odoare liturgice, tipărituri şi alte exponate care ne amintesc nouă, celor de astăzi, de viaţa plină de vrednicie şi de credinţă neclintită a creştinilor dunăreni de odinioară, „lecţie de istorie vie şi tema‑temelor pentru noi, cei din prezent“.
Pr. conf. dr. Lucian Petroaia
Simpozionul interseminarial
„Solidaritatea tinerilor la încercările aproapelui“
În 2024, ,,Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți“ în Patriarhia Română, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Apostol Andrei“ din Galați a fost gazda celei de‑a XXV‑a ediții a Simpozionului Național cu tema: „Solidaritatea tinerilor la încercările aproapelui“.
Evenimentul a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii la capela Seminarului andreian, cu participarea părinților profesori, a cadrelor didactice și a elevilor, și a continuat în Sala de expoziții temporare „Sergiu Dumitrescu“ din cadrul Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, în format hibrid.
După cuvântul de binecuvântare și de bun venit adresat de ierarhul locului cadrelor didactice și elevilor participanți, a urmat prezentarea proiectului expozițional foto‑documentar ,,Pod de iubire milostivă și jertfelnică peste dezastrul inundațiilor“, cu imagini surprinse după devastatoarele revărsărilor de ape care au afectat mai multe localități din județul Galați, în luna septembrie a acestui an, și implicarea Eparhiei în alinarea suferințelor celor afectați.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte dr. Casian a prezentat și numărul XXIV al volumului tradițional lansat cu acest prilej, intitulat anul acesta „Ierarhi, preoţi şi psalţi români care au contribuit la dezvoltarea muzicii psaltice liturgice din eparhii“, carte apărută cu contribuția tinerilor participanți la ediția de anul trecut a Simpozionului interseminarial, arătând că prin temele propuse de tineri, s‑a reușit alcătuirea unuia „dintre cele mai convingătoare manuale de tinerețe a credinței, de solidaritate și apostolat de la tineri pentru tineri sub cupola Bisericii“.
Evenimentul a continuat apoi cu prezentarea succintă a celor 85 de lucrări pregătite de elevii celor 14 seminare teologice și licee ortodoxe din Patriarhia Română, precum București, Iași, Buzău, Mănăstirea Neamț, Dorohoi, Piatra Neamț, Suceava, Botoșani, Câmpulung Muscel, Huși, Cluj, Slobozia, Tulcea, Galați și ai celor 14 colegii și licee prestigioase din cuprinsul Eparhiei Dunării de Jos (Galaţi ‑ Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“, Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu“, Colegiul Naţional „Costache Negri“, Colegiul Naţional „Al. I. Cuza“, Colegiul Economic „Virgil Madgearu“, Liceul Teoretic „Emil Racoviţă“, Liceul Teoretic „Dunărea“, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“, Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“ şi Colegiul Naţional „Spiru Haret“, ultimele două din orașul Tecuci şi Brăila ‑ Colegiul Naţional „Nicolae Iorga“, Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu“, Liceul Pedagogic „D.P. Perpessicius“, Liceul Teoretic „George Vâlsan“ din oraşul Făurei). Prin referatele lor, pregătite din timp și cu multă seriozitate, tinerii participanți au prezentat adevărate rețete, chiar tratamente pentru alinarea și tămăduirea suferințelor trupești, dar mai ales sufletești, cu care oamenii se confruntă în aceste vremuri, fundamentându‑și răspunsurile lor prin texte scripturistice și învățături sau exemple edificatoare din viața sfinților tămăduitori.
Programul zilei a continuat apoi, începând cu ora 18.00, la Capela Seminarului, cu slujba Vecerniei și a Litiei, săvârșită de un sobor de preoți.
Prof. dr. Marian Ionescu
Expoziție de icoană bizantină sub genericul
„Apostolat la Dunărea de Jos“
În ziua de 29 noiembrie, la Casa Artelor din Galați a fost vernisată expoziția de icoană bizantină „Apostolat la Dunărea de Jos“, ediţia a III‑a. Evenimentul a fost organizat prin deja tradiţionala conlucrare dintre secția „Artă Sacră“ de la Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie, Facultatea de Arte – ambele din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“, Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ şi Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin“. În 2024, acestor parteneri stabili li s‑au adăugat Şcolile Gimnaziale din localitățile Chiraftei, Măstăcani, Tulucești și Șivița. Expoziţia a cuprins 226 de icoane şi alte diverse reprezentări artistice pe teme de cultură şi spiritualitate, realizate de autori tineri (10 elevi gimnazişti, 60 de liceeni şi 61 de studenţi de la instituţiile de învăţământ amintite), organizate inspirat, pe secţiuni şi genuri artistice, în spaţiul generos şi atât de frumos restaurat al Casei Artelor. Trebuie evidenţiaţi aici studenţii de la programul de studiu „Artă Sacră“, care au lucrat din vreme şi au participat la expoziţie cu icoane zugrăvite cu multă migală, de un bun nivel artistic şi cu un reuşit profil duhovnicesc: Iulia Bujor, Monica Luisa Ichim, Cristina Alexandra Chimirel, Anca Vădeanu, Carmen Dima, Andrei Baurda, Mona‑Elisabetha Baurda, Elena Năstase (anul 1), Daniela Aionesă (Cornea), Mădălina Cimpoaie, Andreea Gâță, Ion Lungu, Andrei Moroșanu, Marian Mircia, Denisa Popa, Alina Ștefania Ștefan (anul II), Constantin Oancea, Alice Cucu, Mihai Pârlitu, Ana Maria Hâncu, Andreea Boghean, Mihai Ţicău, Dan Porumb (anul III), Lucia Doina Lăzărescu, Daniela Iamandi, Ion Ariton, Maria Dragostin, Tanţa Sandu, Oana Furnică (absolvenţi din anii anteriori).
Deschiderea expoziției a fost onorată de ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, însoţit de dl. prof. univ. dr. Teodor Niţă şi de alte cadre didactice de la instituţiile de educaţie amintite. În alocuţiunile lor, decanul Facultăţii de Arte şi dl. lector dr. Ionuţ Mitrofan de la specializarea „Artă Sacră“ au evidenţiat efortul tinerilor şi dragostea lor de a zugrăvi icoană bizantină, iconarii în devenire fiind rodul marelui reviriment artistic-eclesial din România, în ultimele trei decenii, la care Dunărea de Jos contribuie prin tineri de valoare care activează pe şantiere şi ateliere importante. Prin aprecieri echilibrate şi cu multă obiectivitate, Chiriarhul nostru a binecuvântat pe autorii lucrărilor, manifestându‑şi bucuria pentru această emulaţie în favoarea icoanei, atât de necesară în prezentul nostru secularizat. În atmosfera aleasă şi sacralizată de prezenţa „ferestrelor spre cer“, publicul, prezent în număr semnificativ, a primit şi darul unui microconcert de pian, cea mai potrivită pregătire a sufletelor pentru timpul Vecerniei care, în scurt timp, a deschis apoi praznicul andreian în urbea noastră.
Pr. conf. dr. Lucian Petroaia
Sfânta Liturghie arhierească
Evenimentele organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos cu prilejul acestei sărbători au culminat în data de 30 noiembrie, în ziua de cinstire a Sfântului Andrei, cu săvârşirea Dumnezeieştii Liturghii de către cinci ierarhi ai Bisericii noastre, înconjuraţi de preoţi şi diaconi.
Înainte de oficierea Sfintei Liturghii, ierarhii prezenţi la sărbătoarea de la Galaţi s‑au închinat la moaştele Sfântului Apostol Andrei, ale Sfinţilor Tămăduitori Pantelimon, Efrem cel Nou, Nectarie de Eghina şi Luca al Crimeei şi la cele ale Sfântului Ierarh Nicolae, aşezate spre venerare în baldachinul din proximitatea Catedralei arhiepiscopale.
Din soborul de arhierei au făcut parte ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Antonie, Episcop de Bălţi, PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, PS Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor şi PS Visarion, Episcopul Tulcii.
La slujbă au participat autorităţi locale şi judeţene, oameni de cultură, profesori, elevi, studenţi şi numeroşi credincioşi.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a vorbit celor prezenţi despre chemarea de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos a primului Său apostol şi despre lucrarea misionară de vestire a Evangheliei înfăptuită de Sfântul Andrei pe teritoriul ţării noastre.
De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat rolul important pe care îl au sfinţii tămăduitori în viaţa noastră, arătând că aceştia sunt astăzi „o centură de rezistenţă la sănătatea neamului“.
În continuare, mai mulţi copii şi credincioşi prezenţi la slujbă au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.
După Sfânta Liturghie, Chiriarhul Dunării de Jos a oferit precuviosului părinte arhimandrit Visarion Scutaru, stareţul Mănăstirii Cocoş, judeţul Tulcea, distincţia eparhială pentru clerici „Crucea Sfântului Apostol Andrei“, clasa a II‑a.
În contextul „Anului omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor“ şi „Anului comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi“, în semn de apreciere, preţuire şi binecuvântare pentru deosebita contribuţie la promovarea, sprijinirea şi împlinirea lucrării filantropice printre sinistraţii din Câmpia Covurluiului, Înaltpreasfinţia Sa a acordat domnului Emanuel Coforea cea mai înaltă distincţie eparhială pentru mireni ‑ „Vrednicia andreiană“.
Diplome şi premii au primit şi competitorii clasaţi pe primele locuri la cea de‑a treia ediţie a competiţiei sportiv‑caritabile „Crosul andreian“, desfăşurată la începutul lunii noiembrie în municipiul Galaţi pentru sprijinirea lui Vlăduţ, un copil de opt ani, bolnav, din localitatea gălăţeană Costache Negri, grav afectată de viiturile din luna septembrie. Copilul, aflat la slujba din Catedrală, a fost binecuvâtat de ierarhul locului şi a primit un sprijin financiar din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Chiriarhul a mulţumit ierarhilor invitaţi şi tuturor participanţilor prezenţi la această sărbătoare eparhială, în care cu toţii ne arătăm evlavia şi dragostea pentru sfinţii bineplăcuţi lui Dumnezeu.
Pr. Rareş Bucur