Patru decenii de slujire ortodoxă românească la Strasbourg

La împlinirea a patruzeci de ani de la înființarea Parohiei ortodoxe române „Sfântul Ioan Botezătorul” din Strasbourg, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a transmis următorul mesaj:

Sfințirea catapetesmei bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul“ a Parohiei Ortodoxe Române din Strasbourg, Franța – 10 aprilie 2011

Cu emoție, cu bucurie și cu apreciere am primit generoasa invitație a pc. pr. Vasile Iorgulescu, parohul Parohiei „Sf. Ioan Botezătorul” de la Strasbourg, la ceas de bilanț, de mulțumire, dar și al comuniunii de dincolo de distanțe geografice și de mentalitate între cei ce suntem și rămânem, în smerenie, „pălmașii” Sfântului Duh, în „Via Domnului”, acolo și acasă, păstrând, după puteri, „unitatea Duhului, prin legătura păcii” (Efeseni 4, 3)!

Importanța deosebită a lucrării de ieri și azi pentru un mâine mai spiritual, mai bun și mai fratern în comunitatea ortodoxă românească de la Strasbourg, ocrotită duhovnicește de Marele Arhiereu, Hristos Domnul, sub omoforul Înaltpreasfinției Voastre și harnica lucrare a Părintelui Vasile, în mijlocul minunatei obști a creștinilor reuniți într-o familie de suflet, ca acasă, acolo, într-una din capitalele Europei unite, nu are trebuință nici de părerea mea, nici de nostalgica mea întoarcere în 16 -17 octombrie, anul 1981 când am ajuns, ca ucenic al Universității de acolo, ci de evlavioasă mulțumire Domnului, Bisericii noastre mame și celor ce, de mai bine de un secol, francezi și români, civili și militari (în contextul Primului Război Mondial), au ctitorit o punte culturală și spirituală, pe care am avansat, așa cum au fost posibilitățile și timpul spre cooperare, înțelegere a identității specifice și a dăruirii de sine pentru mai buna cunoaștere a celuilalt, tot fratele nostru latin, de la Vestul și de la Răsăritul Europei, dar unul pentru altul și niciodată unul împotriva altuia! Soultzmatt și Haguenau, sanctuare sfinte ale recunoștinței pentru jertfa românilor în Franța liberă și a francezilor lui Berthelot în România, Universitatea unde au studiat doi din marii noștri Patriarhi: Justin și Preafericitul Daniel, arată de la sine de ce trebuie să mă mărginesc doar la o smerită rugăminte către Înaltpreasfinția Voastră și Preacucernicul Preot Vasile de a nu uita în „Pomelnicul recunoștinței”, din partea mea, acolo pe ctitorii comunității, în condiții grele, la cea de-a doua etapă rugătoare după Paris, la Strasbourg: Arhiepiscopul Adrian, pc. pr. prof. Aurel Grigoraș, pc. pr. Vasile Juravlea, dar slujitorul de drept este pr. Vasile Iorgulescu!

Se conturează pioasa pomenire cu binecredincioșii: Prof. Alexandru Chabert, Prof. Octavian Nandris, Dr. Virgil Pantescu, Dr. Jean Stroie, Dl. Ion Pușcă, neuitatul Prof. Jean Nouzille, Prof. Marie Cassoly, Dna Vergier ș.a. Domnul să-i aibă în paza Sa, cu sănătate, pe cei vii, iar pe cei plecați Dincolo în iubirea Sa Sfântă cerească!

Înaltpreasfinției Voastre, fră­țească admirație pentru mistuitoa­rea, vrednica și jertfelnica arhipăstorire, Preacucernicului Părinte Vasile, familiei sale și rugătorilor, susținătorilor și vrednicilor frați și surori de toate vârstele români vrednici în inima Europei, mulțumiri și respectuoasa mea prețuire fraternă.

Unul dintre cei de odinioară ai Strasbourgului universitar,

† Casian

Arhiepiscopul Dunării de Jos