Viaţa bisericească în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Două noi veșminte de har în cetatea Brăilei,

în ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Nectarie

În toamna anului 2024, în Protopopiatul Brăila, s‑au derulat multiple evenimente bisericești cu o componentă spirituală profundă asupra întregii suflări a cetății Brăilei.

Anul dedicat în Patriarhia Română pastorației persoanelor suferinde s‑a concretizat în sporirea atenției spirituale și materiale, față de bolnavi. În chip concret, preoții Protoieriei Brăila, având îndemnul și prezența odihnitoare a Chiriarhului locului, au semănat darul cuvântului, din Cuvântul dătător de viață, la căpătâiul bolnavilor, în special în spitale și azile, precum și acolo unde nimeni nu mai poartă darul prezenței care empatizează și bandajează prin filantropie, prin euharistie și prin untdelemnul sfințit de la Taina Sfântului Maslu, „rănile și bolile tuturor“.

În acest „duh“ al lucrării taumaturgice, în ziua de  9 noiembrie 2022 a pomenirii Sfântului Ierarh Nectarie, vindecătorul de boli, prin darul prezenței iubitoare a lui Hristos, Înaltpreasfințitul nostru Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos a așezat veșmântul Sfântului și Marelui Mir, în două sfinte locașuri  din două cartiere ale municipiului Brăila, fiind puse sub ocrotirea unor sfinți români care sunt receptați cu multă evlavie de poporul dreptcredincios: Sf. Cuv. Dimitrie Basarabov, Sf. Mc. Filofteia și Sf. Mc. Ioan Valahul.

Sfinţirea bisericii Parohiei „Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou“

Primul locaș sfințit în această binecuvântată zi a fost bisericuța din cartierul Lacu Dulce. Această biserică, afierosită ocrotirii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, a fost construită în cartierul de case aproape de periferia orașului, pe un loc intravilan donat de domnul  Bălan Ion. Edificarea sfântului locaș și îmbrăcarea cu veșmânt iconografic s‑a fâcut cu osteneala pc. pr. Daniel Bogdan și a numeroșilor donatori și binefăcători. În data de 21 iunie 2024, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, a fost primit în dar de la Catedrala Patriarhală veșmântul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, care acum este așezat în biserică, spre binecuvântare și ajutor tuturor celor care cer mijlocirea Sfântului. Actualul paroh, pc. pr. Ionuț Georgel Tache, care se implică cu mult zel pentru buna propășire spirituală a comunității din cartierul Lacu Dulce din municipiul Brăila, a desăvârșit lucrarea începută de pc. pr. Daniel Bogdan, prin osteneli nenumărate care s‑au încununat prin slujba sfințirii acestui „chivot“ de către  Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos. Înaltpreasfinția Sa a arătat în cuvântul de învățătură rolul, locul și lucrarea plină de iubire milostivă a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, felicitând pe toți cei care au înfrumusețat lăcașul de cult.

Sfinţirea capelei Parohiei „Sf. M. Mc. Filofteia“

Al doilea sfânt lăcaș care a primit ungerea sfințeniei cu Sfântul și Marele Mir este capela închinată Sfintei Mucenițe Filofteia și Sfântului Mucenic Ioan Valahul. Aflată în Parohia „Sfânta Filofteia“ din cartierul Chercea, capela s‑a „altoit“ pe locul unde a fost o bisericuță care a funcționat vreme de 63 ani, bisericuța inițială fiind practic casa donată de familia Mihalache Ionescu în anul 1932. Prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos și prin lucrarea necontenită a pc. pr. paroh Neculai Filimon, a fost zidită o măreață biserică în apropierea vechiului lăcaș de închinare. Lucrarea filantropică a parohiei s‑a dinamizat treptat, astfel încât s‑a simțit nevoia unui centru adecvat pentru astfel de activități. În acest sens, în anul 2008, odată cu lucrarea de înălțare a centrului filantropic s‑a așezat, pe locul vechiului lăcaș, temelia unei bisericuțe. Așadar, în aceeași zi de 9 noiembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos a așezat veșmântul de har prin sfințirea Sfintei Mese a acestui lăcaș, pus sub patronajul Sfintei Mucenițe Filofteia și a Sfântului Mucenic Ioan Valahul, ca ocrotitori ai tinerilor.

Această capelă este „mama spirituală“ care asistă și hrănește sufletele creștinilor și transferă suflul de nădejde și credință a celor care sunt ajutați zilnic cu o masă caldă, precum și cu alte activități, în acest așezământ.

Odată cu încheierea programului liturgic, Chiriarhul locului a prezidat conferința semestrială de toamnă, prilej cu care a îndemnat părintește pe preoții din protopopiatul Brăila să se implice cu maximă responsabilitate pentru păstrarea rânduielii liturgice și administrative, ca roade ale slujirii sacerdotale făcute cu „frica lui Dumnezeu“, în ascultare și în rânduială.

Nădăjduim ca bucuria sfântă așezată ca „sămânță bună“, plină de puterea Sfântului Duh, în cele două comunități euharistice, să încolțească în chip sporit și să înflorească în viața tuturor enoriașilor acestor parohii pentru a lucra și a aduce roade vrednice de Împărăția Cerurilor.

Pr. Ştefan Constandache

Sfințirea bisericii din localitatea Corni

‑  revărsare de lumină și har

Duminica a 25‑a după Rusalii a adus momente de înălțare sufletească și unitate pentru credincioșii parohiei Corni, județul Galați, unde s‑a sfințit biserica închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

„Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri“ (Matei 5, 16)

În debutul slujbei, Chiriarhul Dunării de Jos a binecuvântat credincioșii prezenți, adunați în număr mare, și, alături de un sobor numeros de preoți şi diaconi a intrat în maiestuoasa biserică ce aștepta să fie sfințită.

La slujbă a participat un mare număr de credincioși, printre care ctitorii bisericii, autoritățile locale, elevi îmbrăcați în costume tradiționale și enoriași veniți chiar și din satele vecine. Costumele tradiționale ale copiilor și cântările liturgice au subliniat legătura dintre trecut și prezent, dintre tradiția ortodoxă și identitatea națională, amintind de faptul că Biserica este nu doar un spațiu de rugăciune, ci și unul de păstrare a valorilor spirituale și culturale ale neamului.

În cuvântul de învățătură, din cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Arhiepiscop a explicat semnificația profundă a celor trei pericope evanghelice citite în timpul procesiunii: „În prima pericopă unde se menționează, «Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica Mea», simbolizează temelia Bisericii, credința mărturisită de Sfântul Apostol Petru că Iisus este Fiul lui Dumnezeu. La finalul acestei pericope, prin cuvintele: «Orice vei lega pe pământ va fi legat și în ceruri, și orice vei dezlega pe pământ va fi dezlegat și în ceruri», este subliniat rolul esențial al Bisericii ca loc al iertării păcatelor pe pământ, ce aduce iertare și în ceruri, fiind o cale de dobândire a mântuirii și a vieții veșnice. A doua învăţătură din Evanghelie, citită în dreptul Sfântului Altar, amintește faptul că Domnul Hristos îi fericește pe cei care ascultă cuvântul lui Dumnezeu și îl păzesc, împlinindu‑l în viețile lor. Mesajul său central este că adevărata fericire în această viață constă în legătura omului cu Dumnezeu, realizată prin ascultarea cuvântului divin și împlinirea poruncilor iubirii față de Dumnezeu și de aproapele, printr‑o credință vie manifestată prin fapte bune. Iar în cea de a treia pericopă evanghelică, rostită în partea de miazănoapte a bisericii, este un fragment din Evanghelia după Ioan și ne dezvăluie pe Hristos ca fiind Păstorul cel Bun, care își pune viața pentru oile Sale, oferindu‑le celor care Îl urmează darul vieții veșnice. Astfel, această pericopă ne îndeamnă să‑L urmăm pe Hristos, căci El este călăuza noastră pe calea spre mântuire și viața veșnică“.

În partea finală a cuvântului, Chiriarhul locului a felicitat preotul paroh pentru frumoasa şi dinamica lucrare pastorală. În această tradiție a slujirii, Înaltpreasfințitul Casian a oferit distincții celor care au contribuit la viața bisericii și a comunității. Preacuviosul părinte arhimandrit David Petrovici, fiu al satului și stareț al Mănăstirii Caraiman, a primit distincția „Crucea Sfântului Apostol Andrei“ pentru clerici, clasa a II‑a, iar preotul paroh George Daniel Doroșin a fost înălțat la rangul de iconom, în semn de recunoaștere pentru munca sa în sprijinul comunității și pentru râvna, dragostea şi hărnicia sa arătate faţă de enoriaşi şi frumuseţea sfântului lăcaş, iar cei care au sprijinit lucrările de construcție și amenajare au primit Diplome de ctitor.

La final, credincioșii prezenți au avut parte de un privilegiu rar – acela de a păși în Sfântul Altar și de a se închina la Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfânta Masă.

„Această casă Tatăl a zidit‑o; această casă Fiul a întărit‑o; această casă Duhul Sfânt a înnoit‑o, a luminat‑o și a sfințit sufletele noastre!“

Vicențiu Tacea