În șirul faptelor creștinești, care au odrăslit în crugul anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, trebuie să însemnăm și prăznuirea celui de al doilea hram al bisericii „Pogorârea Sfântului Duh și Sf. Cuv. Stelian“ din municipiul Galați.
Gândul binecuvântat al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian de a închina acest lăcaș întru cinstirea Sf. Cuv. Stelian, a purces din dorința ca în biserică să se adune cât mai mulți copii și tineri din această zonă a orașului. Într‑adevăr, însuflețirea cu care s‑a serbat întotdeauna cel de‑al doilea hram al bisericii, a dovedit că este un prilej de caldă înfrățire în sânul bisericii noastre a vârstnicilor cu cei tineri.
Parohia noastră s‑a aflat la sfârșitul acestei toamne la momentul culegerii roadelor, cu prilejul prăznuirii Sf. Cuv. Stelian Paflagonul, ocrotitorul copiilor şi al familiei, ocazie pentru credincioşii parohiei să îşi arate cinstea şi recunoştinţa faţă de el.
Bucuria duhovnicească a sărbătorii a fost sporită de prezenţa Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. În contextul Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, cu Înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și prin grija Chiririarhului nostru, biserica parohială a primit în dar, de la Catedrala „Sfântul Antonie cel Nou“ din Veria ‑ Grecia, un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Stelian Paflagonul, care au fost așezate într‑o raclă confecționată la Atelierele Patriarhiei Române. După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinția Sa a rostit rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile arătate de Dumnezeu asupra slujitorilor şi credincioşilor acestei parohii şi a sfinţit racla ce adăposteşte un fragment din moaştele Sfântului Cuvios Stelian Paflagonul.
În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre lucrarea sfinţilor spre înduhovnicirea credincioşilor: „Ne‑am bucurat astăzi în chip deosebit în comunitatea parohială a bisericii «Pogorârea Sf. Duh și Sfântul Cuvios Stelian», ocrotitorul pruncilor, al copiilor și al adolescenților. Astăzi, chiar Sf. Stelian ne‑a binecuvântat și ne‑a transmis harul sfințeniei de la Hristos Domnul pentru iubirea sfântă față de familie și, mai ales, față de copiii fără de familie, printr‑un fragmențel din sfintele sale moaște, așezate într‑o preafrumoasă raclă, făurită la Sfânta Patriarhie, ce s‑a sfințit astăzi. Dar racla a căpătat semnificație sfântă prin «raclele» vii, mulțime de copii și o mulțime de adolescenți de clasa a 12‑a, care s‑au spovedit și s‑au împărtășit, devenind ei înșiși preafrumoase «chivote» vii.“
Manifestările filantropice, educativ‑şcolare şi catehetice au fost dedicate Sfântului ocrotitor, Sf. Cuv. Stelian. Prin sprijinul credincioșilor și al membrelor Comitetului parohial s‑a izbutit să se săvârșească prăznuirea hramului, așa cum cere datina și rânduiala noastră creștinească. În perioada 19‑26 noiembrie 2024, cu binecuvântarea Chiriarhului Dunării de Jos, parohia a desfăşurat mai multe activităţi în cadrul cărora au fost oferite alimente, produse igienico‑sanitare şi alte daruri celor 60 de persoane asistate în cadrul Centrului multifuncţional de servicii sociale „Speranţe pentru vârsta a III‑a“ al parohiei, precum şi pentru 15 copii din familiile sinistrate din Parohia Pechea 4, judeţul Galaţi.
Cu acest prilej, atât elevi de la Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu“ şi Liceul Teoretic „Emil Racoviţă“ din cuprinsul parohiei, care s‑au evidenţiat la diferite concursuri naţionale şi internaţionale, cât şi ceilalţi copii de la Grădiniţa „Sf. Stelian“, copiii Grupului catehetic “Luminiţe vii“ de la Parohia „Sf. Ana“, prezenţi la sluijbă, au primit diplome, pachete cu cărţi, icoane şi dulciuri.
Tinerii și copiii au luat apoi parte la agapa tradițională, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Casian, apropiindu‑se sufletește unii de alții, într‑o adevărată cateheză vie. Concluziile la care au ajuns tinerii noștri este că rolul lor în Biserică este unul foarte important. Mărturiile tinerilor noștri sunt grăitoare:
◆ „Ziua petrecută alături de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos la biserica «Pogorârea Sfântului Duh şi Sfântul Cuvios Stelian» din Galați a fost o experiență cu totul specială, plină de învățături și emoție. Am avut onoarea de a participa la Sfânta Liturghie și la ceremonia de sfințire a raclei ce adăpostește cinstitele moaște ale Sfântului Cuvios Stelian, un moment solemn ce ne‑a insuflat o profundă stare de pace sufletească. Părinţii slujitori, împreună cu Înaltpreasfinția Sa, au fost niște gazde deosebite, oferindu‑ne cadouri și recompensându‑ne pentru eforturile noastre școlare“ (Andra Marina Croitoru).
◆ „Momentele petrecute alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos au fost o adevărată sursă de inspirație. Este un om de o inteligență remarcabilă, care știe să transmită nu doar cunoștințe, ci și emoții și valori profunde. Ne‑am simțit privilegiați să fim martorii unei astfel de întâlniri, în care respectul și bunătatea sa au fost evidente în fiecare gest. A fost o zi plină de învățăminte, dar și de emoții pozitive pe care le vom purta mereu cu noi“ (Cristi Sandu).
◆ „Această zi, în care am fost în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a fost una cu totul aparte. Am simțit cum fiecare cuvânt al său ne atinge inimile și învățăturile sale ne‑au inspirat să reflectăm mai profund asupra vieții și asupra credinței“ (Mario Sandu).
◆ „Ziua petrecută alături de chiriarhul Dunării de Jos a fost una de neuitat. Am avut ocazia să ascultăm cuvintele unui om de o profunzime intelectuală și spirituală deosebită, care ne‑a împărtășit din înțelepciunea și experiența sa. Fiecare discuție a fost o lecție despre valori, respect și credință. În plus, maniera caldă și respectuoasă cu care ne‑a tratat ne‑a făcut să ne simțim cu adevărat apreciați și binecuvântați“ (Adrian Dănuț Dodoi).
◆ „Întâlnirea cu ierarhul Dunării de Jos a fost o adevărată binecuvântare. Sfaturile sale înțelepte și prezența sa liniștitoare ne‑au îmbogățit sufletește. Fiecare cuvânt rostit de către ÎPS Sa a rezonat profund în inimile noastre, aducând lumină și pace în gândurile noastre. Respectul și căldura cu care ne‑a primit au făcut ca această zi să fie una memorabilă, pe care o vom păstra cu venerație în amintire“ (Andrei Oțel).
◆ „Slujba de la biserică cu ocazia hramului a fost deosebit de solemnă și pătrunzătoare. Luminile blânde ale lumânărilor și mirosul de tămâie au umplut spațiul, creând o atmosferă de reculegere profundă. Preotul, cu voce caldă și plină de înțelepciune, a rostit rugăciuni care păreau să atingă sufletul fiecărui participant. Corul a cântat cu o armonie angelică, iar cântările lor au răsunat parcă dincolo de zidurile bisericii“ (Sabrina‑Monalisa Dinu).
În aceeași zi, prin intermediul Campaniei „Ajută un bătrân să zâmbească“, desfăşurată de Federaţia Filantropia, au fost oferite 120 de dispozitive medicale de bază (termometre, glucometre, tensiometre şi pulsoximetre), vârsnicilor din cadrul Centrului multifuncţional de servicii sociale „Speranţe pentru vârsta a III‑a“.
Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, pentru toată dragostea și grija purtată parohiei noastre și mlădițelor tinere ale Bisericii.
Pr. Gabriel Mungiu