Apel la solidaritate cu persoanele afectate grav de inundaţii
În urma inundaţiilor masive din judeţele Galaţi, Argeş şi Vaslui, dar şi din alte zone ale ţării, facem un apel la solidaritate creştină cu sinistraţii, victimele vulnerabile social şi familiile îndoliate. Patriarhia Română se alătură instituţiilor şi autorităţilor centrale şi judeţene în efortul de sprijinire a semenilor noştri care trec prin momente de grea suferinţă. Clericii şi credincioşii din toate eparhiile sunt îndemnaţi să contribuie activ la ajutorarea acestora, atât prin rugăciune, cât şi prin colectarea de ajutoare financiare şi alimente neperisabile.
Adresăm, totodată, un mesaj de compasiune familiilor îndoliate cărora le suntem alături şi ne rugăm Domnului Iisus Hristos să‑i odihnească în pace pe cei decedaţi din cauza inundaţiilor, iar celor apropiaţi să le ofere mângâiere şi întărire sufletească.
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Oricât de tristă și de nedorită ar fi această prea grea încercare sufletește, omenește, personal, familial și comunitar la cumplita scenă apocaliptică din noaptea inundațiilor din Câmpia Covurlui, fapta luminoaselor și eroicelor intervenții cu prompte a devenit pod filantropic mai tare decât toate instrumentele și mecanismele tehnice atât de utile pentru îndepărtarea urmelor potopului. Solidaritatea începe de Sus, cu depășirea calculelor omenești, în urcușul spre durerea omenească, atunci când nemaiavând nimic în casă și acareturi, Dumnezeu ți‑a salvat bunul cel mai de preț, viața!
Viața ca dar a solicitat dărnicie și omenie începând de la Părintele Patriarh Daniel și Ierarhii țării, până la preoțimea și toți creștinii din biserici, care au îmbrățișat semenii sinistrați ca pe sfintele icoane din fața ochilor.
Prezența vindecătoare a preoților din localitățile afectate de inundații și nu numai a arătat puterea speranței și pacea din inimi, iar disponibilitatea împărțirii darurilor de tot felul a devenit o Liturghie continuă, de pe Altarul Domnului către „altarul fratelui“. Este cea mai convingătoare dovadă a iubirii concrete şi milostive izvorâte din candela nestinsă a Ortodoxiei românești!
† Casian
Arhiepiscopul Dunării de Jos
Prezentăm în cele ce urmează cronica faptelor de solidaritate şi iubire creştineascvă pentru sprijinirea semenilor afectaţi de revărsările apelor din cele 24 de localităţi ale judeţului Galaţi.
14 septembrie 2024
Doamne, fă din orice mână întinsă spre a salva un sinistrat cruce eliberatoare şi izbăvitoare! Fă din fiecare dram de pâine oferit unui sinistrat, Euharistie! Fă din fiecare pătuț oferit sutelor și miilor de sinistrați, rai și cer pământesc! Fă, Doamne, din preoții care sunt împreună cu credincioșii în ape, cu frații lor ‑ pompierii, militarii și voluntarii ‑ pod de trecere peste încercări și dezastre! Dă‑ne, Doamne, suficientă putere spre a‑Ți mulțumi pentru intervenția atât de promptă a Preafericitului Patriarh Daniel, a sfetnicilor eparhiali, a protoiereilor și a bravilor preoți aflați în mijlocul atâtor filantropi! Vă mulțumesc celor ce v‑ați deschis sufletele, inimile și căsuțele voastre! Știu că înainte de a se interveni oficial, ați intervenit pe calea inimii! Sunteți purtătorii Crucii lui Hristos! Toți care ați primit în casele dumneavoastră sinistrații, L‑aţi primit pe Iisus Hristos! El ne va trece și peste această încercare, spre a fi mai puternici și mai buni împreună! Vă mulțumesc în genunchi! Amin!
† Casian
Arhiepiscopul Dunării de Jos
În faţa dezastrelor naturale, ne unim mai întâi în rugăciune şi punem umărul la purtarea crucii care ne‑a fost dată prin revărsări de ape în multe localităţi din judeţul Galaţi.
În primul rând, suntem şi vom fi alături de familiile îndoliate încât să poată să fie aşezaţi cei decedați în cuviinţă şi în respectul uman, aşa cum este tradiţia noastră creştinească şi românească.
Adresăm, totodată, rugăminte tuturor sfinţiţilor slujitori din zonă să încurajăm oamenii aflaţi în grea încercare şi să unim rugăciunea cu întrajutorarea fraternă! Cei care nu am fost afectaţi, să fim primii care venim, în zi de sărbătoare, în ajutorul semenilor noştri!
Prin Sectorul social-filantropic al Arhiepiscopiei Dunării de Jos se organizează strângerea şi oferirea de ajutoare, în condiţiile ce sunt stabilite de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, alăturându‑ne, la Ziua Pompierilor, tuturor celor ce pot să vină în sprijinul persoanelor fără de adăpost, aducând şi primele ajutoare: apă, pâine, pături, hrană neperisabilă şi medicamente.
La solicitarea Înalpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, responsabilii desemnaţi sunt rugaţi să colecteze alimentele, îmbrăcămintea şi păturile pentru sinistraţi, iar mâine, în cadrul Sfintei Liturghii, preoţii sunt îndemnaţi să facă apel pentru ajutorarea semenilor noştri aflaţi în această grea încercare.
Cantinele sociale de la Centrul eparhial şi parohii organizează şi un ajutor imediat de hrană pentru pompierii aflaţi în prima linie.
Un ajutor vine şi din partea Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului“ ‑ Tudor Vladimirescu, care a pregătit locuri de cazare şi primeşte din această seară persoane care au fost afectare de inundaţii.
Dumnezeu, cu ajutorul clerului şi al poporului solidar, ridică şi de această dată crucea suferinţei care ne este dată să fim mai puternici.
Dumnezeu să ne ajute!
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos
15 septembrie 2024
Doamne, ajută‑ne să diminuăm grijile împovărătoare pentru noi înșine, spre a Te descoperi în cei ce au primit cele mai grele cruci, pierzând toate bunurile materiale! Săraci material și încercați, ei sunt modele de credință și de rezistență chiar pe marginea prăpastiei. Apropiindu‑ne de ei, ne îmbogățim sufletește și, poate, devenim mai buni și mai milostivi! Ajută‑ne, Doamne!
† Casian
Arhiepiscopul Dunării de Jos
Anul acesta, în duminica după Înălţarea Sfintei Cruci, în Biserica Ortodoxă Română este pomenit Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, Mitropolitul Banatului şi ocrotitorul pompierilor români.
Cu acest prilej, în Catedrala arhiepiscopală din Galaţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a oficiat Sfânta Liturghie în cadrul căreia a înălţat rugăciuni către Milostivul Dumnezeu nu numai pentru sinistraţii din judeţul Galaţi, ci şi pentru pompierii, militarii şi jandarmii care în aceste momente sunt în prima linie în zonele afectate de inundaţii, oferind ajutor semenilor lor.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop a evidenţiat necesitatea de a fi împlinitori ai faptelor bune în viaţa noastră şi a semenilor noştri, mai ales în aceste momente în care mulţi semeni de‑ai noştri sunt în grelele încercări provocate de inundaţiile din aceste zile.
Programul liturgic de la Catedrala din Galaţi a continuat cu cel filantropic la Cantina eparhială „Sf. Ierarh Nicolae“ din incinta Centrului eparhial, unde a fost pregătită mâncare caldă pentru pompierii aflaţi la datorie chiar în ziua lor de sărbătoare.
După ce alimentele pregătite special au fost încărcate în maşini, la ora prânzului acestea au fost transportate în zona Covurluiului, în localităţile Slobozia Conachi, Cuza Vodă şi Pechea.
Părintele Arhiepiscop a mers împreună cu diaconii Catedralei şi reprezentanţi din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din Galaţi în mijlocul salvatorilor pentru a le mulţumi pentru efortul depus, a‑i întări duhovniceşte şi a le oferi hrană, mai ales că pompierii din alte garnizoane, detaşaţi special pentru a ajuta comunităţile sinistrate, sunt cazaţi în cele trei localităţi gălăţene amintite şi deocamdată nu le este asigurată masa de la unităţile lor.
Dezastrul produs de furia apelor este cutremurător, iar efortul depus pentru reaşezarea normalităţii în zonele inundate este foarte mare.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel se roagă pentru persoanele afectate de inundații și încă de ieri a aprobat un ajutor de urgență pentru semenii noştri care trec prin momente de grea suferinţă în județul Galați.
Echipe din cadrul ISU Galaţi şi din judeţele învecinate, în cooperare cu militari şi voluntari coordonaţi de preoţii parohi au ajutat la scoaterea apei din gospodării şi la decolmatarea caselor şi a bisericilor afectate.
vPrin mobilizarea preoţilor şi credincioşilor, în toate bisericile cadrul parohiilor din cuprinsul Arhiepiscopie Dunării de Jos, astăzi, după Sfânta Liturghie s‑a desfăşurat o amplă colectă în bani, alimente neperisabile, pături şi alte produse de primă necesitate.
În perioada imediat următoare, toate ajutoarele colectare vor fi distribuite acolo unde este urgentă nevoie, potrivit listelor întocmite de preoţii din parohii.
De asemenea, Arhiepiscopia Dunării de Jos a deschis un cont special pentru cei care vor să facă donaţii în bani pentru sprijinirea victimelor inundațiilor.
Părintele Arhiepiscop Casian adresează mulţumiri tuturor celor care s‑au implicat deja şi celor care se vor implica în continuare în acţiuni de solidaritate creştină şi dragoste frăţească pentru a susţine, după putere, lucrarea filantropică îndreptată către persoanele sinistrate din judeţul Galaţi.
16 septembrie 2024
Dăruiește‑ne putere, Mântuitorule, de a împărtăși neputințele celor greu încercaţi, așa cum ne arată mulțimea preoților și a credincioșilor din Arhiepiscopie, care au devenit „făclii“ luminoase pentru oamenii aflați în mare durere și suferință! Iar mângâierea pe care ne‑ai dat‑o prin cei doi frați de mamă, care și‑au salvat nepoții, dar şi vitele, și i‑au înghițit apele, este faptul că au avut calea deschisă spre cer ca într‑un botez. Odihnește‑i, Doamne, și ajută‑ne să ajutăm! Amin!
† Casian
Arhiepiscopul Dunării de Jos
În data de 16 septembrie, au continuat acţiunile de ajutorarea a persoanelor afectate de inundațiile din data de 14 septembrie 2024, din judeţul Galaţi.
Cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, activitate social‑filantropică a fost îndreptată către familiile afectate de inundaţii din mai multe localităţi ale judeţului Galaţi, dar şi pentru personalul de intervenţie care lucrează la decolmatarea şi curăţarea caselor afectate.
De la primele ore ale dimineţii, opt autoutilitare au fost încărcate cu 13.000 de litri de apă îmbuteliată şi 9.000 de pâini pentru a fi transportate în zona Covurlui, în localităţile calamitate.
Transportul special cu ajutoare umanitare a plecat din faţa Catedralei Arhiepiscopale, nu înainte de a fi binecuvânate şi stropite cu aghiasmă de către ierarhul Dunării de Jos.
Fiecare maşină a fost însoţită de către protoiereii din cadrul protopopiatelor Galaţi şi Brăila, precum şi de alţi clerici din cele două subunităţi ale Eparhiei Dunării de Jos.
Întrucât arealul distrugerilor provocate de inundaţii este vast, iar multe locații ale celor sinistrați sunt mai greu de accesat în condiţii normale în aceste momente, delegaţia din Arhiepiscopia Dunării de Jos a poposit la mai multe centre parohiale organizate pentru primirea ajutoarelor, unde, împreună cu reprezentanţii Protoieriei Covurlui, a fost stabilită modalitatea de distribuire a sprijinului umanitar.
Pentru o mobilizare şi coorodonare eficientă, la faţa locului a ajuns Părintele Arhiepicop Casian, care a organizat mai multe echipe de intervenţie la casele şi bisericile din zonă pentru a scoate mâlul şi a face o necesară curăţenie.
De sprijinul Bisericii au beneficat şi 300 de pompieri, militari şi jandarmi şi alţi voluntari care au primit la prânz hrană caldă prin contribuţia unor cantine parohiale din muncipiul Galaţi.
De asemenea, preoţii şi credincioşii din localităţile respective, care nu au fost afectaţi de inundaţii se alătură efortului depus pentru ajutorarea sinistraţilor şi a celor ce se află în prima linie pentre restabilirea normalităţii în zonele afectare de puhoiul de ape.
Tot astăzi, ierarhul locului a săvârşit slujba de prohodire pentru robii lui Dumnezeu, Neacşu şi Marcu din localitatea Pechea, decedaţi în urma viiturii din noaptea de 13 spre 14 septembrie. Părintele Arhiepiscop a alinat suferinţa şi a întărit duhovniceşte familiile celor doi semeni adormiţi în Domnul, încredinţându‑le că toate cele ce se cuvin a fi împlinite pentru îngroparea creştinească se vor realiza prin grija şi contribuţia bisericii lor.
Clerici şi voluntari din protopopiatul Tecuci au lucrat ore bune pentru a scoate nămolul din câteva case din localitatea Slobozia Conachi, urmând să aducă sinistraţilor paturi, lenjerii, pături şi alte lucruri necesare unui trai normal.
Nu în ultimul rând, voluntari cu multă dragoste faţă de Biserica lui Hristos s‑au mobilizat şi, după ce au decolmatat sediul şi incinta Protoieriei Covurlui, cu mută grijă şi disponibilitate, au curăţat lumânările şi celelalte obiecte de cult.
În urma sondajului realizat la faţa locului de chiriarhul Dunării de Jos, omenii preferă să ia masa în casele în care sunt găzduiţi. Pentru împlinirea acestei dorinţe a semenilor noştri greu încercaţi, Arhiepiscopia Dunării de Jos va oferi alimentele necesare preparării hranei familiilor care îi găzduisc.
În zilele următoare au fost programate a ajunge alte ajutoare în zonele afectate de inundaţii, prin parohiile, protoieriile şi Centrul eparhial din Eparhia Dunării de Jos.
17 septembrie 2024
Printre prietenii și frații noștri sinistrați, găsim calea directă către Tine, Doamne, Care ești viu și prezent în fiecare flămând, fără îmbrăcăminte și fără casă…
Devenim și noi astăzi, printre ei, fiii Sfintei Sofia (Sfânta Înțelepciune) și le identificăm pe cele trei fiice ale ei: Credința, Nădejdea și Dragostea, în „carne și oase“!
Orice lumină aprinsă este întâlnire cu Tine, Doamne! Orice biserică debarasată de nămolul adus de viitura apelor este un nou „spital“ și un exemplu pentru curățirea caselor. Orice persoană, care ajută din iubire o altă persoană, este o nouă icoană a Ta, Mântuitorule!
Iată‑le, „icoane“ ale suferinței vindecate de alte „icoane“ ale frățietății, solidarității și unității! Este „podul“ pe care vom merge mult timp înainte către „școala“ vindecării de răni omenești prin dăruiri ale sufletelor iubitoare de cele cerești!
Nu sunt sinistrați, ci sunt dascălii noștri! Să învățăm de la ei cu Tine, Doamne! Amin!
† Casian
Arhiepiscopul Dunării de Jos
În Arhiepiscopia Dunării de Jos, fiecare zi este un nou timp în care împreună reuşim să aducem speranţă, mângâiere şi ajutor concret semenilor noştri greu încercaţi de inundaţiile devastatoare din ultimele zile.
Din primele momente ale producerii acestei nedorite catastrofe în Câmpia Covurluiului, clericii şi credincioşii din Eparhia Dunării de Jos, coordonaţi permanent de ierarhul locului, Înaltpreasfinţiul Părinte Arhiepiscop Casian, au dat dovadă de altruism, empatie, generozitate şi, nu în ultimul rând, de spirit de sacrificiu pentru toţi cei care au trecut prin iadul suferinţei provocat de năvălirea apelor în miez de noapte peste viaţa şi întreaga lor agoniseală.
Zi de zi, prin Centrul eparhial, protoierii şi parohii, preoţii şi voluntarii oferă atât alimente şi multe alte ajutoare sinistraţilor, cât şi hrană caldă celor care lucrează, aproape fără întrerupere, la resabilirea normalităţii în zonele afectate.
În data de 17 septembrie, după o şedinţă operativă desfăşurată la Centrul Eparhial, prezidată de chiriarhul Dunării de Jos, în care au fost stabilite principalele coordonate de acţiune filantropică pentru zilele următoare, alte transporturi cu ajutoare umanitare au plecat din parohii către localităţile sinistrate.
În localităţile Costache Negri şi Cudalbi au ajuns la orele prânzului o parte din ajutoarele pregătite special. Şi astăzi, în mijlocul celor aflaţi în suferinţă s‑a aflat Părintele Arhiepiscop Casian.
Ierarhul a participat la slujba de înmormântare a unui decedat din localitatea Costache Negri şi apoi a împărţit cizme şi alte materiale pentru curăţenie familiilor sinistrate din această localitate. Ajutoarele au fost aduse prin contribuţia preoţilor şi crendincioşilor din parohiile gălăţene „Sfântul Grigorie Teologul“ şi „Sfinţii Martiri Brâncoveni“.
În continuare, Înalpreasfinţia Sa a mers la biserica din localitatea Cudalbi, grav afectată de inundaţii, pe care a binecuvântat‑o cu aghiasmă în urma igienizării şi curăţirii de nămol.
Zilele următoare, pentru ajutorarea familiilor sinistrate şi a copiilor acestora, la iniţiativa chiriarhului Dunării de Jos au fost implementate două noi programe eparhiale.
Primul a avut în vedere oferirea de hrană caldă sinistraţilor, pompierilor şi voluntarilor implicati direct în acţiunile de curăţare a gospodăriilor şi caselor inundate, printr‑un pod de iubire manifestat prin iniţiativa familiilor care nu au fost afectate de dezastrul inudaţiilor, care s-au implicat în pregătirea şi distribuirea în fiecare zi a unei mese calde.
Cel de‑al doilea program a avut a avut ca scop oferirea de îmbrăcăminte şi încălţăminte copiilor care provin din familiile sinistrate, contribuţia cea mai importantă în cadrul acestei fapte bune fiind din ajutorul de urgență pentru sinistrații din județul Galați, aprobat de Preaferictul Părinte Patriarh Daniel.
A doua zi, alte parohii din Eparhia Dunării de Jos au fost programate pentru a duce în zonele sinistrare alimente şi produse de curăţenie.
18 septembrie 2024
Doamne, amintește‑ne clipă de clipă, atunci când ne rugăm zilele acestea: „Fiți milostivi precum și Tatăl vostru milostiv este!“ (Lc. 6, 36).
Ajută‑ne pe toți să adăugăm, înaintea oricărei fapte și ajutor pentru sinistrați, un gând bun, milă multă și puterea de a ne așeza, măcar câteva clipe, din casele noastre, în locul lor, căci ei nu pot să stea în locul nostru … Măcar să‑i încălzim în sufletele și în inimile noastre! Iar orice ajutor să fie doar dumnezeiesc, fără niciun interes al nostru ca donatori! Tu ești Cel ce primești donația noastră, Doamne, flămând, înnoroiat, fără haine și fără casă! Nu ne lăsa, Doamne, să ne dezbinăm cumva prin fapta bună pentru cei care au rămas doar cu iubirea Ta și a oamenilor buni! Amin!
† Casian
Arhiepiscopul Dunării de Jos
De la începutul acestei situaţii nefericite în care mulţi semeni din judeţul Galaţi au ajuns să fie victime ale furiei apelor dezlănţuite şi revărsate fără milă peste casele şi gospodăriile lor, Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin Comitetul eparhial de urgenţă, constituit imediat şi coordonat eficient şi prompt de ierarhul locului, Înalpreasfinşitul Părinte Arhiepiscop Casian, a reuşit să fie permanent lângă cei năpăstuiţi nu numai prin sprijinul spritual, dar şi cu cel material, atât de necesar în astfel de împrejurări.
Nici salvatorii ‑ pompierii, militarii, jandarmii şi ceilaţi voluntari ‑ nu au fot uitaţi de slujitorii Bisericii, ci toţi, ca într‑o familie aflată în mare suferinţă, dar cu speranţă şi încredere, au primit hrană caldă, iar bisericile, aşezămintele şi casele parohiale, precum şi casele credincioşilor care nu au fost afectate de ape, au devenit locul de refugiu cel mai potrivit pentru sinistraţi, unde s‑a putut vieţui normal în clipele şi zilele de încercare.
La îndemul părintesc al Preafericitului Părinte Patriah Daniel, rugăciunea pentru cei aflaţi în grea cumpănă a fost intensificată, iar ajutorul material concret a venit chiar la începutul dezastrului prin apobarea de către Preafericirea Sa, în regim de urgenţă, a unui ajutor de 100.000 lei din Fondul Filantropia al Patriarhiei Române.
La rândul său, Arhiepiscopia Dunării de Jos, pe lângă ajutoarele umanitare oferite constant, a deschis două conturi pentru toţi cei care vor, pot şi doresc să facă donaţii în bani pentru victimele inundaţiilor. Conturile respective sunt în lei: RO33RNCB0141032864090007 şi, respectiv, pentru donaţii în euro: RO47RNCB0141032864090046.
Totodată, precizăm faptul că şi celelalte eparhii din ţară şi din străinătate şi‑au manifestat solidaritatea cu victimele inundaţiilor, colectând ajutoare şi oferindu‑le sinistraţilor prin intermediul Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, prin Protoieria Covurlui şi parohiile din zona afectată.
În data de 18 septembrie 2024, un transport cu donaţii din Episcopia Alexandriei şi Teleormanului a ajuns în localitatea Pechea. Ajutoarele, în valoare de 30.000 de lei, au fost descărcate în sediul Protoieriei Covurlui, care, cu câteva zile înainte, fusese inundat până aproape de nivelul geamurilor, ulterior însă fiind curăţat şi igienizat de clerici şi echipe de voluntari parohiali pentru a fi redeschis şi utilizat la depozitarea produselor necesare sinistraţilor. Din acest punct se distribuie permanent ajutoarele colectate, potrivit nevoilor şi urgenţelor din teren.
Tot din eparhia sus‑menţionată a ajuns în ziua de 19 septembrie, va ajunge mâine în zona sinistrată, un transport cu 24 de tone de apă îmbuteliată în valoare de 30.000 de lei.
De asemenea, multe biserici din localităţile sinistrate sunt acum pline cu ajutoare, preoţii şi credincioşii din consiliile şi comitetele parohiale oferind darurile acolo unde este nevoie.
De menţionat este şi faptul că, până la finalul acestei săptămâni, copiii care provin din familiile sinistrate vor primi articole vestimentare şi încălţăminte în cadrul programului eparhial destinat copiilor din aceste zone.
19 septembrie 2024
Doamne, precum ai aprins aceste lumini peste satele asupra cărora întunericul, apele și toate răutățile s‑au abătut, precum iese luna din întuneric și luminează deasupra atâtor și atâtor suferințe, degradări și neputințe, fă din fiecare inimă rănită „catedrală“, în care Tu, Doamne, oficiază în această seară „liturghia“ liniștii! Mă rog acum pentru lumină lină, înger de pace și odihnă recuperatoare pentru copii, pentru părinți și pentru bătrâni! Primiți‑i, vă rog, în suflet și haideți să ne rugăm împreună cu ei!
Aprinde, Doamne, luminile acestea în căsuțele lor, dar, mai întâi, în mintea, în sufletul și în inima fiecăruia dintre noi, în solidaritate! Amin
† Casian
Arhiepiscopul Dunării de Jos
În data de 19 septembrie 2024, la iniţiativa Înalpreasfinţitului Părinte Casian a fost implementat în Arhiepiscopia Dunării de Jos programul social‑filantropic „Ne înnoim pentru a merge la şcoală“.
În cadrul acestui program eparhial, într‑o primă etapă, au fost identificaţi 236 elevi care provin din familiile sinistrate din 11 localităţi sinistrate pentru a primi în aceste zile articole vestimentare şi încălţăminte în valoare de aproximativ 120.000 lei.
Acest program se desfăşoară din donaţia de 100.000 lei, apobată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel din „Fondul Filantropia“ al Patriarhiei Române, la care se adaugă şi contribuţia Eparhiei Dunării de Jos.
În următoarele etape ale acestui program, toţi copiii şi membrii familiilor lor vor beneficia de un astfel de ajutor.
Darurile oferite copiilor din familiile afectate de inundaţii, pentru a putea merge la şcoală în perioada următoare, sunt absolut necesare întrucât apa pătrunsă în casele lor le‑a distrus tot ce aveau.
După ce, în ziua precedentă, la Centrul Eparhial din Galaţi, în prezenţa Părintelui Arhiepiscop Casian, a avut loc o prezentare a unor produse ce vor face parte din oferta de ajutor, programul a debutat efectiv în localitatea Slobozia Conachi pentru cei aproximativ 100 de copii sinistraţi din această comunitate.
La orele prânzului, însoţiţi de părinţii lor, de preoţii din parohiile de care aparţin şi de profesorii de la unităţile şcolare, copiii beneficiari au avut prilejul de a‑şi alege chiar ei produsele de îmbrăcăminte şi de încălţăminte dorite.
Bucuria a fost mare, întrucât copiii au primit produsele de care aveau nevoie urgentă şi pe care şi le‑au dorit.
Mulţumirea sinceră s‑a putut observa pe chipurile păriţilor şi ale acestor copii ce au beneficiat astăzi de darurile oferite de Biserică.
În Arhiepiscopia Dunării de Jos, în fiecare zi, ajutorul concret din partrea Bisericii pentru sinistraţi se materializează prin grija, efortul, dărnicia şi hărnicia clericilor şi a voluntarilor din parohii.
În zilele următoare au fost programate alte parohii din cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, pentru a merge cu ajutoare umanitare în zonele afectate de inundaţii.
20 septembrie 2024
În încercările sufletești, omenești și materiale, chiar vitale, ne îngădui, Doamne, oricât de disperați și triști am fi ca oameni, să ridicăm ochii și să nu mai privim excesiv la pământ, ci în lumină către Tine, „că bun și iubitor de oameni Dumnezeu ești“…!
Mai mult decât năvala apelor distrugătoare de bunuri materiale, crește, pe zi ce trece, bunătatea umană și filantropia creștinească în toată Biserica Ortodoxă Română din țară și străinătate!
Să crească, Doamne, speranța în locul disperării, calmul în locul întristării și normalitatea în locul anormalității, în toate sufletele rănite ale fraților și surorilor sinistrați!
Vă rog să mulțumiți în necaz și uitați‑vă cât de bogate vă sunt inimile prin generozitatea și iubirea sutelor și miilor de frați! Iar inimile să vă fie mai mari decât casele și, astfel, vor reveni la normal și casele! Amin!
† Casian
Arhiepiscopul Dunării de Jos
După ce, în ziua precedentă, 100 de copii din localitatea Slobozia Conachi, judeţul Galaţi, au primit articole vestimentare şi încălţăminte în cadrul programul social‑filantropic eparhial „Ne înnoim pentru a merge la şcoală“, prin care toţi copiii care provin din familiile sinistrate beneficiază de ajutoare pentru fi pregătiţi de şcoală, astăzi, 20 septembrie 2024, programul demarat în Arhiepiscopia Dunării de Jos a continuat într‑o altă localitate grav afectată de inundaţii.
La orele amiezii, echipa de clerici de la Centrul Eparhial a ajuns cu darurile pentru copii în localitatea Costache Negri din Protopopiatul Covurlui, judeţul Galaţi.
La şcoala din această localitate, 75 de copii, de la grădiniţă până la clasa a 8‑a, au venit cu mare entuziasm şi bucurie pentru a intra în posesia hainelor şi a celorlalte daruri oferite de Biserică.
La finalul acestui program dedicat celor mici pentru a merge la şcoală cât mai repede şi în condiţii normale, se va trece la un alt proiect filantropic eparhial prin care ceilalţi membri din familiile sinistrate vor primi din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos articole vestimentare şi încălţăminte.
În aceeași zi, în localitatea Costache Negri au fost oferite sinistraţilor 50 de aragaze şi 100 de porţii cu mâncare caldă.
Acest ajutor umanitar a fost posibil prin implicare preoţilor şi a credincioşilor din protopopiatul Nicoreşti şi cu sprijinul monahiilor de la Mănăstirea Buciumeni, judeţul Galaţi.
Faptele luminoase izvorâte din dragostea sinceră faţă semenul nostru greu încercat nu se vor s-au oprit, ci au continuat şi în zilele următoare prin implicarea slujitorilor Sfintelor Altare, a credincioşilor şi a altor voluntari şi donatori din parohiile Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
La inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, un convoi cu ajutoare umanitare din Sibiu şi din protopopiatele Arhiepiscopiei Sibiului a ajuns astăzi, 20 septembrie 2024, în zonele afectate din Câmpia Covurluiului.
S‑au achiziționat în special produse de curățenie şi igienă de care este urgentă nevoie în localitățile afectate, precum roabe, găleți, lopeți, mături, mănuși, cizme, saci menajeri, produse de curățenie și igienă, mopuri, hârtie de bucătărie‑role mari, lanterne, pături, perne, pilote, cearceafuri, alimente etc.
Ajutoarele au ajuns în această dimineaţă la Protoieria Covurlui din judeţul Galaţi şi, după ce au fost descărcate şi predate responsabililor din cadrul unităţii bisericeşti, acestea au fost distribuite sinistraţilor greu încercaţi de furia apelor.
De asemenea, Mitropolia Banatului, cu binecuvântarea Înaltpreasfintitul Părinte Ioan, a trimis în localitatea Pechea, prin grupul de intervenţie al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Banat“ al județului Timis, dislocat în zona afectată, 100 de roabe necesare scoaterii noroiului din locuinţe şi curăţirii gospodăriilor de mâlul format în urma inundațiilor catastrofale.
Tot de la Mitropolia Banatului, în zilele următoare, alte 100 de roabe vor ajunge la sinitraţi, prin echipa de pompieri bănăţeni detaşaţi în zonele calamitate.
21 septembrie 2024
Iubitorule de oameni, Mântuitorule, Izvorul nesecat al milei în cumplita revărsare de durere peste atâția semeni!
De o săptămână, de la năvala apelor, ne cureți de egoism și, prin milostenie si iubire de oameni, ne dai bunătate ca medicament pentru fiecare suflet rănit. Râuri de milostenie din inimi darnice și miloase se revarsă în localitățile încercate. Ajută, Doamne, o mulțime de tineri medici proaspăt absolvenți, împreună cu profesorii lor, să vină și ei cu un val de ajutor pentru sănătatea fraților și a surorilor afectați! Adu‑i, Doamne, lângă oameni! Se vor simți ei înșiși sănătoși, ajutându‑și semenii!
Haideți, fraților, cum puteți, așa cum sunteți, veniți mâine în biserici în satele încercate! Primiți‑L pe Hristos din potir și veți pleca așa cum vă dorește El, PUTERNICI! Amin!
† Casian
Arhiepiscopul Dunării de Jos
22 septembrie 2024
Iubitorule de săraci, în lumea aceasta, și al celor încercați în viata lor trecătoare, dăruiește‑ne darul pescuirii minunate în adâncul sufletesc și în casa inimii, acolo unde este spațiu mult! O inima primitoare de Dumnezeu devine o imensă corabie de salvare sufletească și omenească. Cheia spațiului este dragostea de frate, tot omul încercat. El nu este doar fratele nostru, ci este prietenul Domnului nostru Iisus Hristos. În genunchi, aduc mulțumiri tuturor prietenilor Mântuitorului, care vă împrieteniți cu sinistrații, nu doar două‑trei zile, ci atât cât ne ajuți să ajutăm, Doamne! Amin!
† Casian
Arhiepiscopul Dunării de Jos
23 septembrie 2024
Doamne, împreună cu Sfântul Apostol Pavel, dă‑ne ca în mijlocul sinistraților, tainic și în tăcere, să schimbăm tristețea în bucurie, vorbirea deșartă în rugăciune și nemulțumirea în mulțumire!
Deschide‑ne, Doamne, inimile, ca să vedem cu inima în fiecare pahar cu apă și în orice bunuri aduse prin biserici credincioșilor, „liturghia“ fratelui pe „altarul“ suferinței! Așa s‑a născut Biserica acum două mii de ani, în rugăciunea unită cu Dumnezeiasca Liturghie, iar ea ne‑a unit în agapă!
Să răspândim dragoste și nu ură, bucurie și nu tristețe, pace și nu vrajbă! Amin!
† Casian
Arhiepiscopul Dunării de Jos
La îndemnul Preafericitului Părinte Patriah Daniel, mai multe eparhii din ţară şi din străinătate s‑au solidarizat cu victimele inundaţiilor din judeţul Galaţi şi au trimis ajutoare în zona sinistrată.
După ce în zilele anterioare Mitropolia Ardealului şi Mitropolia Banatului au trimis ajutoare în Eparhia Dunării de Jos, în data de 23 septembrie, Parohia Greci 1 în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Greci, judeţul Tulcea, cu binecuvântarea Preasfinţitului Visarion, Episcopul Tulcii, au adus în localitatea Slobozia Conachi ajutoare în valoare de 30.000 lei.
Darurile din Episcopia Tulcii au constat în apă, alimente neperisabile şi de primă necesitate, produse igienico‑sanitare, veselă, tacâmuri, pahare, căni şi materiale pentru curăţenie.
Darurile din eparhia vecină au fost descărcate la centrul social din Parohia Slobozia Conachi, urmând a fi distribuite familiilor sinistrate.
De asemenea, în zonele greu încercate de furia apelor, a continuat acordarea de sprijin din partea Centrului eparhial, a protoieriilor şi parohiilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Până în prezent, peste 1800 de voluntari au ajutat la înlăturarea parţială a efectelor produse de inundaţii, iar cantinele parohiale, mănăstirile şi unele parohii au reuşit să ofere peste 13.000 de porţii de mâncare caldă echipelor de intervenţie şi sinistraţilor.
Sprijinul acordat de clericii şi voluntarii parohiali va continua şi în zilele următore, o altă concretizare a ajutorului oferit de Biserică fiind şi implentarea programului eparhial „Ne înnoim pentru a merge la şcoală“, prin care, într‑o primă etapă, 170 de copii au primit articole vestimentare şi încălţăminte în valoare de aproximativ 90.000 lei.
În perioada imediat următoare şi ceilalţi membri din familiile sinistrate au primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos articole vestimentare şi încălţăminte.
24 septembrie 2024
Mulțumim, Doamne, pentru icoanele vii ce se descoperă în fața noastră printre suferinzi, vârstnici sinistrați. Citim în blândețea unei bunicuțe, de aproape 90 ani, într‑un sat îndepărtat, dorința de a se mulțumi cu un spațiu infim de 2 m pe 2 m, unde este o sobiță și un pătuț. Spațiul sufletesc are nevoie de prezențe umane, nu doar de ajutoare materiale! Această smerită creștină luptătoare poate fi o lumină către Maica Domnului ‑ „Bucuria tuturor celor necăjiți“… Dincolo de valul apelor un val de speranță în adâncul suferinței! Dă‑ne și nouă, Doamne, speranța acestei bătrâne de 90 de ani!
† Casian
Arhiepiscopul Dunării de Jos
În fiecare zi, Biserica Ortodoxă Română, prin clericii şi credincioşii săi, continuă să aducă multă mângâiere şi speranţă semenilor încercaţi de inundaţii şi să ofere sprijin material concret.
În data de 24 septembrie 2024, ierarhul Dunării de de Jos, Înalpreasfinţitul Părinte Casian, a mers în localităţile sinistrate împreună cu consilierul eparhial din cadrul Sectorului social-filantropic al Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi preoţii acelor comunităţi, a rostit rugăciuni pentru cei greu încercaţi de furia apelor, i‑a întărit duhovniceşte, le‑a oferit cărţi de rugăciune şi iconiţe şi a împărţit ajutoarele colectate în aceste zile în centrele parohiale.
După ce mai multe familii sinistrate din satul Slobozia Conachi s‑au bucurat de vizita şi ajutorul oferit cu multă compasiune şi dragoste de slujitorii Sfintelor Altare, delegaţia de la Centrul eparhial a ajuns şi la biserica din localitatea Suhurlui, afectată de inundaţii.
Aici, ierahul locului a binecuvântat cu aghiasmă lăcaşul de cult, în urma igienizării şi curăţirii de nămol şi a dresat un cuvânt duhovnicesc celor prezenţi.
În acest sat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, au ajuns astăzi două transporturi din Bucureşti cu ajutoare umanitare în valoare de 30.000 de lei de la parohiile „Naşterea Domnului“ ‑ Cartierul Solar şi Progresul 3.
Darurile, constând în alimente neperisabile, produse igienico‑sanitare şi materiale pentru curăţenie, au fost descărcate la biserica parohială de unde vor fi distribuite familiilor sinistrate cu sprijinul voluntarilor parohiali.
Şi alte parohii din cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos au desfăşurat astăzi acţiuni de ajutorare a semenilor afectaţi de urgia apelor.
În fiecare zi, Biserica Ortodoxă Română prin clericii şi credincioşii săi continuă să aducă multă mângâiere şi speranţă semenilor încercaţi de inundaţii şi să ofere sprijin material concret.
25 septembrie 2024
Iată‑ne la proba frontierei dintre „a fi“ și „a avea“: a fi oameni și a avea bunuri! Sinistrații, în mare parte, au pierdut bunurile perisabile. Doamne, ajută‑i, nu doar cu bunurile materiale, ci cu puterea răbdării noastre de a tăcea în fața lor, ca ei să ne vorbească de durerea lor! Prin forța lor spirituală imensă, ei nu Te‑au pierdut pe Tine, Bunule! Ajută‑ne să fim buni pentru a‑i îmbuna și pe ei, cum vrei Tu și nu cum încercăm noi! Așa se naște lumea adevăratei frățietăți, din iubirea Ta arătată în gesturile noastre smerite, dar sincere! Amin!
† Casian
Arhiepiscopul Dunării de Jos
În data de 25 septembrie, au continuat acţiunile de sprijinire a echipelor de intervenţie şi a familiilor sinistrate din judeţul Galaţi.
Patru parohii din Protopopitul Tecuci au ajuns în localitatea Pechea cu 400 de porţii de hrană caldă pentru a le oferi pompierilor şi celor care, zi de zi, sunt la datorie în zona calamitată pentru a readuce normalitatea în vieţile miilor de sinistraţi.
După ce a fost oferită masa caldă personalului de intervenţie, preotul George Costea din Parohia Pechea 4 împreună cu ceilaţi clerici donatori şi alţi voluntari parohiali s‑au deplasat la casele afectate de inundaţii şi le‑au oferit familiilor greu încercate alimente neperisabile, cizme şi materiale pentru curăţenie.
În localitatea Pechea, cea mai afectată de inundaţii, peste 2000 de case şi gospodării au suferit distrugeri grav şi moderat, oamenii pierzându‑şi în această catastrofă toată agoniseala lor.
De sprijinul Bisericii au beneficiat în continuare şi familiile sinistrate din celelalte localităţi din cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, prin grija şi jertfelnicia preoţilor din comunităţile lor şi a colegilor preoţi din alte parohii, care au reuşit să se mobilizeze şi să colecteze de la oamenii darnici diferite ajutoare umanitare.
De la începutul acestei situaţii nefericite, fiecare zi reprezintă, atât pentru slujitorii Sfintelor Altare, cât şi pentru toţi cei care înţeleg chemarea de a răspunde semenilor cu iubire milostivă, o nouă treaptă în care avem posibilitatea de a ne apropia mai mult unii de alţii şi toţi, împreună, de Preamilostivul Dumnezeu, pentru o viaţă plină de pace, iubire şi solidaritate fraternă.
26 septembrie 2024
În Arhiepiscopia Dunării de Jos, continuă programele social‑filantropice prin care se oferă ajutor sinistraţilor din judeţul Galaţi.
Ca şi în zilele anterioare, şi astăzi, 26 septembrie, 900 de porţii de hrană caldă au ajuns la personalul de intervenţie care lucrează de zile bune în judeţul Galaţi, în zona afectată de inundaţii.
Hrana pregătită special a fost oferită pompierilor la ora prânzului în zona Covurluiului, în localităţile Slobozia Conachi, Cuza Vodă şi Pechea.
După ce, în zilele care au trecut, a fost implementat programul social‑filantropic „Ne înnoim pentru a merge la şcoală“ şi 170 de copii din localităţile Slobozia
Conachi şi Costache Negri au primit articole vestimentare şi încălţămite în valoare de 90.000 de lei, acest program eparhial a continuat şi în localitatea Pechea pentru alţi 170 de copii, indentificaţi în familiile sinistrate din această comunitate locală.
Darurile au fost oferite copiilor la Liceul Tehnologic „Costache Conachi“ din localitatea Pechea, acestea fiind absolut necesare pentru ca elevii să poată merge la şcoală, întrucât apa pătrunsă în casele lor le‑a distrus tot ceea ce aveau.
Însoţiţi de părinţii lor, de preoţii din parohiile de care aparţin şi de profesorii de la unităţile şcolare, copiii beneficiari şi‑au primit cu mare bucurie darurile şi au mulţumit cu recunoştinţă Bisericii.
În aceeași zi, au ajuns în localitatea Pechea produsele şi materialele pentru curăţenie achiziţionate de către Centrul eparhial din fondul pentru sinistraţi.
Acestea au fost descărcate la sediul Protoieriei Covurlui, urmând să fie distribuite familiilor greu încercate.
De la începutul acestor inundaţii, în fiecare zi, în zonele afectate ajung ajutoare umanitare din partea Bisericii pentru semenii sinistraţi.
27 septembrie 2024
Când ne‑ai asigurat, Doamne, în slujirea Ta divină pentru noi, oamenii, ca Doctor al sufletelor și al trupurilor noastre, ai precizat: „Nu am venit pentru cei sănătoși, ci pentru cei bolnavi“. Iată, continuatorii smeriți, slujitori ai sufletelor, dimpreună cu medici pentru trup, în mijlocul „familiei“ încercate! Medicamentul înseamnă rugăciunea unită cu prezența medicului spre ridicarea la normalitate a fratelui bolnav sinistrat. Mulțumim, Doamne, pentru preoții, medicii și voluntarii de azi! Sunt icoana Ta, Mântuitorule! Să‑i urmăm în continuare! Amin!
† Casian
Arhiepiscopul Dunării de Jos
28 septembrie 2024
Lacrimile de rugăciune șterg stricăciunea din frumoasa biserică închinată Sfintei Preacuvioasei Maicii noastre Parascheva de la Corod. Sfânta ne îndeamnă să ne unim în seara aceasta cu preoții și credincioșii de la Corod și ne spune așa: „Fericiți cei curați cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu“ (Matei 5), cum ei L‑au văzut pe Dumnezeu cu „mâna“ Sa apărătoare, lăsându‑le viața și arătându‑ne cât de trecătoare sunt bunurile noastre omenești. Mâine vor fi la rugăciune în fața altarului resfințit. Sfințește, Doamne, acum și „altarele“ inimilor celor ce se roagă împreună cu noi! Amin!
† Casian
Arhiepiscopul Dunării de Jos
29 septembrie 2024
Mută‑ne, Doamne, frica de valuri trecătoare în liniștitoarea întâlnire cu Tine, întocmai asemenea Sfinților Apostoli aflați într‑o corabie în noaptea valurilor: „ÎNDRĂZNIȚI, EU SUNT; NU VĂ TEMEȚI!“ (Matei 14, 27). Toate corăbiile din localitățile afectate din județ au pe Domnul la catarg, iubirea Lui prin ucenicii Lui ‑ preoții noștri toți! Ei au aprins candelele în biserici și vă așteaptă la priveghere! Împreună încălzește, Doamne, sufletele creștinilor care nu pot merge la biserică, fii prezent când deschid o carte de rugăciuni sau un Noul Testament ori Te privesc într‑o icoană, aprind o lumânare sau o candelă! Acolo ești, Doamne! Mâine vom fi bine cu toții! Ne iubești, Doamne! Amin!
† Casian
Arhiepiscopul Dunării de Jos
30 septembrie 2024
O, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, primește, mai întâi, toți slujitorii din biserici, care, seara trecută, au aprins candele luminoase și au mângâiat suflete disperate de frica unui nou val de inundații! Ocrotește‑i sub Acoperământul tău luminos, de Mamă cerească, pe toți vârstnicii și pe toți cei care nu sunt în casele lor! Primește‑i în casa ta! „Făgăduințele lor le primește și din toate nevoile și răutățile îi izbăvește cu cinstitul tău Acoperământ!“ Niciun dezastru să nu mai atingă sufletele, inimile și dorințele de bine ale iubiților noștri creștini, îndeosebi cei afectați de inundații! Miluiește‑i, Maica Domnului, pe toți cei necăjiți! Amin!
† Casian
Arhiepiscopul Dunării de Jos
Noi transporturi cu ajutoare umanitare pentru sinistraţii din judeţul Galaţi
Biserica Ortodoxă Română, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a continuat şi în data de 30 septembrie 2024, prin clericii şi credincioşii săi, să aducă multă mângâiere şi speranţă semenilor încercaţi de inundaţii şi să ofere sprijin material concret.
După ce în zilele care au trecut mai multe eparhii din ţară şi străinătate au trimis ajutoare în Eparhia Dunării de Jos, Arhiepiscopia Bucureştilor, cu sprijinul Parohiei Dorobanţi şi al unor fundaţii şi asociaţii din Bucureşti, au adus la Galaţi produse igienico‑sanitare (dezinfectanţi, înălbitori, detergenți de vase şi de rufe), materiale pentru curăţenie (găleţi, mopuri, ligheane, perii şi lopeţi), saltele, pilote, perne şi cizme.
Darurile aduse din Capitală au fost preluate de Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, iar mai apoi au fost distribuite în zonele afectate de inundaţii.
De asemenea, în zonele greu încercate de furia apelor, sprijinul din partea Centrului eparhial, a protoieriilor şi parohiilor din cuprinsul eparhiei s‑a desfăşurat, mai bine de două săptămâni, constant, prin programele şi activităţile planificate pentru a veni în ajutorul sinistraţilor.
1 octombrie 2024
Darul rugăciunii personale îl primim în cei ce nu au niciun bun în lumea aceasta. Printre sinistrați, o bunică este singură omenește, dar ea simte, crede și trăiește real prezența Maicii Domnului din icoană în inimă. Când ne vom ruga pentru ea sincer, brațele noastre vor fi pline cu ajutoare pentru ca ea să poată trece peste iarnă într‑un spațiu mic și cald. Ajută‑ne, Doamne, să ajutăm! Amin!
† Casian
Arhiepiscopul Dunării de Jos
2 octombrie 2024
Să nu încetăm a mulțumi, împreună cu sfințiții slujitori, în comunitățile întristate de inundații, amintindu‑ne că „cine pe sărman (omul încercat) ajută, pe Dumnezeu împrumută!“ În darurile, atât de utile vieții de zi cu zi, descoperă‑ne, Doamne, atât donatorilor cât și primitorilor, lumina speranței, după cum ne zice Sfântul Ioan Scărarul: „Speranța este bogăția bogăției nearătate!“ Fiind bogați în Dumnezeu, descoperim în noi izvorul iubirii vindecătoare și mântuitoare! Amin!
† Casian
Arhiepiscopul Dunării de Jos
Patru autoutilitare cu ajutare umanitare pentru sinistraţi au ajuns în data de 2 octombrie 2024, în localitatea Cuza Vodă, judeţul Galaţi.
Darurile au fost oferite de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului prin parohiile din cadrul Protopopiatului Sascut, judeţul Bacău.
Ajutoarele, constând în materiale pentru curăţenie, produse de igienă, pături, saltele, lenjerii pentru paturi, covoare, articole vestimentare, încălţăminte şi cereale, au fost descărcate la biserica din localitatea Cuza Vodă de unde vor fi distribuite familiilor sinistrate.
În această comunitate, 500 de gospodării au fost afectate de inundaţii.
Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului a anunţat că va trimite şi o sumă de bani Arhiepiscopiei Dunării de Jos, în conturile deschise special pentru sinitraţi.
3 octombrie 2024
O, Doamne, fă din fiecare întristare – bucurie, fă din fiecare încercare – ridicare, fă din fiecare boală – medicament omenesc, fă din fiecare om – o bucurie fraternă, fă din fiecare părinte – un „scut“ pentru fii și din fiecare copil – o „comoară“ pentru părinți, fă din fiecare dar cât de mic îndreptat spre cei triști, încercați și sinistrați – un pod de trecere către o viață tihnită, pașnică și liniștită, fă din sărbătoarea unei persoane – sărbătorire pentru noi toți! Așa ne vom bucura mereu unii de alții! Amin!
† Casian
Arhiepiscopul Dunării de Jos
7 octombrie 2024
În data de 7 octombrie 2024, alte transporturi cu ajutoare umanitare au plecat de la Galaţi către localităţile sinistrate.
Ajutoarele, constând în saltele, pilote, perne, cizme, lopeţi, mături şi materiale igienico‑sanitare, au fost aduse la Galaţi zilele trecute de Arhiepiscopia Bucureştilor, cu sprijinul Parohiei Dorobanţi şi a unor fundaţii şi asociaţii, pentru a fi oferite sinistraţilor din această zonă.
Darurile au fost încărcate în două autoutilitare şi apoi transportate la sediul Protoieriei Covurlui, urmând ca în această săptămână să fie distribuite în satele afectate de inundaţii, potrivit evidenţelor din fiecare comunitate parohială.
În zonele greu încercate de furia apelor, sprijinul din partea Bisericii s‑a desfăşurat constant mai bine de trei săptămâni prin programele şi activităţile iniţiate urgent şi planificate cu mare atenţie şi implicare pentru a veni în ajutorul semenilor noştri greu încercaţi.
8 octombrie 2024
Darul Duhului în timpul rugăciunii se concretizează, de multe ori, în puterea căldurii din inimi, împărtășite către alte inimi suferinde din cauze sufletești, din cauza bolilor trupești și, mai ales, din cauza neputințelor în fața dezastrelor și a încercărilor personale sau comunitare. Din căldura plină de iubirea lui Dumnezeu pentru om se naște fapta care încălzește și vindecă neputința singurătății și a bătrâneții și disperarea în fața dezastrelor. Un dar cât de mic, un lemnișor în soba casei cu pereții umezi, ne umezește nouă ochii, ne curăță de lipsa de iubire fraternă și ne întărește solidaritatea, care devine „liturghia“ speranței atunci când nu ești singur și toți îți vin în ajutor. Cu inimi calde se vindecă orice lipsuri din viața materială! Ajută‑ne, Doamne! Amin!
† Casian
Arhiepiscopul Dunării de Jos
Semenii noştri greu încercaţi de inundaţiile devastatoare din acest an primesc în fiecare zi mângâiere, sprijin material şi speranţă, prin grija slujitorilor Sfintelor Altare şi a credincioşilor mobilizaţi exemplar în comunităţile parohiale din ţară şi din străinătate.
Apelul Prefericitului Părinte Patriarh Daniel la rugăciune sporită şi la oferirea ajutorului concret sinistraţilor, urmat imediat cu mare implicare de ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de preoţii harnici şi inimoşii credincioşi, a produs roadele necesare şi aşteptate după cumplita încercare.
Deşi am intrat în cea de‑a patra săptămână de la potopul care s‑a abătut peste viaţa normală şi toată agoniseala câtorva mii de semeni, iată că dragostea, disponibilitatea şi dorinţa de a‑i ajuta pe cei năpăstuiţi nu s‑a diminuat, ci a crescut în intensitate şi s‑a concretizat într‑un ajutor umanitar constant, consistent şi fără precedent.
Între programele mari prin care se oferă ajutor în continuare sinistraţilor din judeţul Galaţi se numără şi cel implementat în aceste zile, prin care aproximativ 3000 de familii sinistrate primesc, fiecare, câte un metru ster de lemne de fag pentru sezonul rece.
Implementarea acestui important program s-a realizat de Arhiepiscopia Dunării de Jos prin contibuţia deosebită a Arhiepiscopiei Vadului, Veleacului şi Clujului şi a Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.
Trei tiruri pline cu lemne au ajuns în zona sinistrată şi au fost preluate de reprezentanţii Protoieriei Covurlui pentru a fi distribuite familiilor sinistrate.
În data de 8 octombrie, Ierarhul Dunării de de Jos, Înalpreasfinţitul Părinte Casian, a mers în localitatea Slobozia Conachi la semenii greu încercaţi pentru a‑i întări duhovniceşte şi a le oferi acest ajutor de lemne.
Părintele Arhiepiscop i‑a binecuvântat pe sinistraţi, le‑a oferit cărţi de rugăciune, s‑a rugat împreună cu ei şi i‑a asigurat că nu vor fi singuri în această grea suferinţă.
În Arhiepiscopia Dunării de Jos a continuat programul social‑filantropic „Ne înnoim pentru a merge la şcoală“.
În cadrul acestui program eparhial, într‑o primă etapă, 323 de elevi care provin din familiile sinistrate din 3 localităţi ale judeţului Galaţi au primit articole vestimentare şi încălţăminte.
În aceeași zi, alţi 90 de copii din 10 localităţi sinistrate au fost programaţi pentru a beneficia de un astfel de ajutor.
Însoţiţi de părinţii lor, de preoţii din parohiile de care aparţin şi de profesorii de la unităţile şcolare, copiii au venit cu mare bucurie şi entuziasm la bisericile parohiale din localităţile lor pentru a primi darurile.
Mulţumirea sinceră s‑a putut observa pe chipurile părinţilor şi ale acestor copii ce au beneficiat astăzi de darurile oferite de Biserică.
În fiecare zi, ajutorul concret din partrea Bisericii pentru sinistraţi se materializează prin grija, efortul, dărnicia şi hărnicia clericilor şi ale voluntarilor din parohii.
9 octombrie 2024
În salba de gânduri și fapte bune, prin contribuția copiilor, tinerilor, preoților și profesorilor de Religie, descoperim încă o dată, cât de viu, cât de blând și cât de eficient este Învățătorul nostru ‑ Hristos Mântuitorul ‑ de la altar până la școală, de la părinți, profesori și bunici către inimile curate ale elevilor. Îți mulțumim, Doamne, pentru „podul” de filantropie în zona oamenilor sinistrați, cu ajutorul școlarilor, al preoților și al profesorilor de Religie! Astfel, prin ajutor fratern, ne ridicăm din suferințe și necazuri! Ajută‑ne, Doamne, să ajutăm! Amin!
† Casian
Arhiepiscopul Dunării de Jos
10 octombrie 2024
În data de 10 octombrie, un nou transport cu ajutoare umanitare pentru sinistraţi a ajuns la Galaţi.
Darurile constând în alimente neperisabile şi pături au fost oferite de Mănăstirea Hadâmbu din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor.
Este pentru a doua oară când această vatră monahală, prin preacuviosul arhimandrit Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu, aduce alimente şi alte ajutoare în zona Covurluiului pentru semenii greu încercaţi de inundaţiile din acest an.
Delegaţia de la Iaşi a ajuns la orele prânzului la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, unde a fost primită de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.
Cu recunoştinţă şi mulţumire, darurile au fost preluate de reprezentanţii Arhiepiscopiei, urmând ca în zilele următoare să fie distribuite în zonele afectate de inundaţii.
Sprijinul din partea Bisericii în zonele calamitate de furia apelor se desfăşoară constant prin programele şi activităţile planificate special pentru a veni în ajutorul sinistraţilor.
11 octombrie 2024
Doamne, nu trebuie să ne cheme oamenii la Tine, nici la rugăciune, ci doar să luăm aminte că ești Cel Nechemat, Care răspunzi atunci când nu mai putem chema pe nimeni în ajutorul nostru, în suferința, în singurătatea și în limitările noastre. Când simțim durerea fratelui nostru ‑ orice om, inclusiv dușmanul nostru! ‑, atunci a început rugăciunea și, prin el, Te descoperim pe Tine! În orice rugăciune, Doamne, ești Începutul, iar noi nu facem altceva decât să Te rugăm să începem și noi a ne ruga, iubindu‑ne semenii! Amin!
† Casian
Arhiepiscopul Dunării de Jos
Între programele mari prin care se oferă ajutor sinistraţilor din judeţul Galaţi se numără şi cele implementate de Arhiepiscopia Dunării de Jos cu sprijinul unor eparhii din ţară şi din străinătate, prin care atât copiii, cât şi membrii adulți ai familiilor sinistrate, primesc articole noi de îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru sezonul rece care se apropie.
După ce zilele trecute mai multe tiruri cu lemne de fag au ajuns în zona afectată de inundaţii şi au fost distribuite la casele sinistraţilor, în data de 11 octombrie 2024, a continuat oferirea articolelelor vestimentare noi pentru copiii şi pentru adulţii din familiile sinistrate.
Transportul cu haine şi încălţăminte pentru cei 1.500 de beneficiari adulţi a ajuns în judeţul Galaţi, în localitatea Pechea, iar după ce toate produsele au fost descărcat în Sala de sport din incinta Liceului Tehnologic „Costache Conachi“, acestea au fost preluate de reprezentanţi ai celor trei protopopiate afectate de inundaţii, respectiv Covurlui, Tecuci şi Târgu Bujor, pentru a fi distribuite în comunităţile sinistrate.
Tot în aceeași zi, în localităţile Cudalbi şi Suhurlui din judeţul Galaţi s‑a desfăşurat programul dedicat îmbrăcării copiilor pentru a merge la şcoală.
La orele prânzului, însoţiţi de părinţii lor, de preoţii din parohiile de care aparţin şi de profesorii de la unităţile şcolare, peste 120 de copii din aceaste două localităţi au venit cu mare entuziasm la bisericile parohiale pentru a‑şi lua darurile pregătite special pentru ei.
Şi de această dată, bucuria şi mulţumirea sinceră s‑au putut observa pe chipurile părinţilor şi ale copiilor care au beneficiat de sprijinul oferit de Biserică.
Numai prin acest program eparhial, 600 de copii au beneficit de articole vestimentare şi încălţăminte, iar faptele cele bune şi luminoase izvorâte din iubirea milostivă faţă de semenii noştri aflaţi în grele încercări, presărate în aceste patru săptămâni dificile, ne oferă tuturor speranţa şi încrederea că împreună putem trece mult mai uşor peste obstacolele vieţii.
13 octombrie 2024
Rugăciunea este în seara aceasta priveghere, acolo unde putem, cât putem și cât folos sufletesc dorim. Vă mulțumesc celor ce, prin rugăciune, m‑ați ajutat să ajung la racla sfintelor moaște ale Sfintei Parascheva și la cea a moaștelor (capul) Sfântului Doctor Pantelimon! Pentru dumneavoastră, cei din Câmpia Covurluiului și din toate localitățile sinistrate (reprezentați prin sora Tudora de la Pechea, pe care am întâlnit‑o aici!), am rugat‑o mult pe Sfânta Parascheva să vină ea în pelerinaj către locurile în care vă aflați, să vă aducă toată liniștea, toată pacea în inimi și tot curajul de a crede în ajutorul lui Dumnezeu, prin ea și prin oamenii buni, că vom reveni toți în căsuțele noastre. Ne mutăm cu gândul și la bolnavii din spitale și, mai ales, la cei din Spitalul „Sf. Cuv. Parascheva“ din Galați, împreună cu medicii și asistenții: Sfânta este acolo de gardă, 24 din 24 de ore! Mă opresc în rugăciune și la Mănăstirea și Orfelinatul eparhial „Sf. Parascheva“, unde Sfânta mângâie peste o sută de copii în fiecare zi. Este un „pod“ de rugăciune, de filantropie, de binecuvântare și de bucurie pentru noi toți! Sfântă Preacuvioasă Maică Parascheva, ajută‑ne, ocrotește‑ne, învață‑ne să ne rugăm, să ne ajutăm și să ne iertăm! Amin!
† Casian
Arhiepiscopul Dunării de Jos
18 octombrie 2024
În Arhiepiscopia Dunării de Jos au continuat în data de 18 octombrie 2024, cele două mari programe eparhiale prin care sunt oferite familiilor sinistrate din judeţul Galaţi, articole vestimentare, încălţăminte şi lemne de fag pentru iarnă.
După ce în zilele trecute a fost finalizat programul prin care toţi copiii din familiile sinitrate (peste 600 de copii şi tineri) au primit haine şi încălţăminte noi, un alt program a continuat pentru membrii adulţi din aceste familii greu încercate de revărsarea apelor.
Peste 1500 de persoane beneficiază de programul prin care au fost achiziţionate special articole vestimenatre şi încălţăminte pentru adulţi, bărbaţi şi femei.
Darurile au fost pregătite de preoţii şi voluntarii din zonele sinistrate şi apoi oferite în bisericile parohiale, împreună cu cărţi de rugăciune, Noul Testament, icoane şi alte obiecte de colportaj bisericesc.
În localităţile Pechea şi Cudalbi, peste 200 de persoane au primit cu recunoştinţă şi speranţă ajutorul Bisericii, implementat în această perioadă de Arhiepiscopia Dunării de Jos, cu sprijinul unor eparhii din ţară şi din străinătate.
Înainte de a intra în posesia darurilor, beneficiarii au fost binecuvântaţi de preoţii lor în biserici şi s‑au rugat cu toţii Milostivului Dumnezeu.
Tot în aceeași zi, a continuat în localitatea Pechea şi distribuirea lemnelor de fag pentru sezonul rece. Până la data respectivă au fost transportaţi şi oferiţi 1000 metri steri de lemne din cei 3000 de metri steri comandaţi pentru a fi aduşi în zona sinistrată.
O altă etapă a sprijinului oferit de Biserică în perioada imediat următoare, a constat în oferirea de sobe noi familiilor sinistrate.
22 octombrie 2024
Așază, Doamne, în faptă, în lucrare, multă sau puțină, dar din inimă, de la Tine spre aproapele, cuvintele rugăciunii, iar din cuvintele rugăciunii, ajută‑ne să ne bucurăm de „fructele“ faptelor bune, spre a micșora răul din lume! Amin!
† Casian
Arhiepiscopul Dunării de Jos
23 octombrie 2024
În Arhiepiscopia Dunării de Jos a continuat programul eparhial prin care se oferă lemne pentru iarnă familiilor sinistrate din judeţul Galaţi.
Acest sprijin oferit de Biserică este unul dintre marile programe implementate în această perioadă, prin care peste 3.000 de familii sinistrate primesc, fiecare, câte un metru ster de lemne de fag atât denecesar pentru sezonul rece.
Desfăşurarea cu succes a programului a fost posibilă prin contibuţia deosebită a Arhiepiscopiei Vadului, Veleacului şi Clujului şi a Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.
În data de 23 octombrie, alte trei tiruri pline cu lemne din judeţul Vrancea au ajuns în zona sinistrată, în piaţa din centrul comunei Costache Negri şi au fost preluate de reprezentanţii Protoieriei Covurlui pentru a fi distribuite familiilor sinistrate.
Până la data respectivă au fost transportaţi şi oferiţi 1700 metri steri de lemne din totalul celor 3.000 comandaţi pentru a fi aduşi în zona sinistrată.
Întrucât multe sobe din casele inundate au fost distruse, iar familiile sinistrate nu mai au posibilitatea de a încălzi locuinţele, Arhiepiscopia Dunării de Jos a planificat ca, în perioada imediat următoare, o altă etapă a sprijinului să se concretizeze în oferirea de sobe noi acestor familii năpăstuite.
25 octombrie 2024
Rugăciunea sporită şi oferirea ajutorului concret semenilor aflaţi în grea încercare în urma revărsărilor apelor a produs roadele necesare şi aşteptate după cumplita încercare.
Semenii noştri afectaţi de inundaţiile devastatoare din acest an au primit în continuare sprijin material şi speranţă din partea Bisericii.
Prin grija slujitorilor Sfintelor Altare şi a credincioşilor mobilizaţi exemplar în comunităţile parohiale din ţară şi din străinătate, în data de 25 octombrie 2024, un nou program de ajutorare a sinistraţilor a fost implementat cu succes.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopia Dunării de Jos a planificat ca în această perioadă să se defăşoare o altă etapă a sprijinului prin oferirea a 500 de sobe noi familiilor sinistrate care nu mai au posibilitatea de a‑şi încălzi propriile locuinţe, întrucât multe sobe din casele inundate au fost parţial sau complet distruse.
Primele 100 de sobe au ajuns astăzi în judeţul Galaţi, la orele prânzului, în trei localităţi din protopopiatele Covului şi Tecuci.
Sobele au fost descărcate şi preluate de beneficiari, conform unei situaţii întocmite de reprezentanţi din cadrul c onsiliilor şi comitetelor parohiale.
În paralel cu acest program se desfăşoară şi cel prin care aproximativ 3000 de familii primesc din partea Bisericii câte un metru ster de lemne de fag pentru sezonul rece.
29 octombrie 2024
În Arhiepiscopia Dunării de Jos a continuat în această perioadă ajutoarea sinitraţilor din judeţul Galaţi cu oferirea de sobe şi lemne de fag pentru iarnă.
După ce săptămâna trecută 100 de sobe au fost livrate în trei parohii grav afectate de inundaţii, în data de 29 octombrie 2024, alte 100 de sobe au fost distribuite în parohiile Izvoarele, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Costache Conachi şi Pechea.
Sobele au fost preluate de la distribuitori şi apoi descărcate şi oferite familiilor sinistrate, conform unei situaţii întocmite de reprezentanţi din cadrul Consiliilor şi comitetelor parohiale.
În paralel cu acest program s-a desfășurat şi cel prin care aproximativ 3000 de familii primesc din partea Bisericii câte un metru ster de lemne de fag pentru sezonul rece.
Până în prezent, în zona sinistrată au fost distribuite 200 de sobe şi 2200 metri steri de lemne de fag.
1 noiembrie 2024
Un nou transport cu ajutoare umanitare pentru sinistraţi au ajuns la Galaţi în data 1 noiembrie 2024, din partea Mănăstirii Hadâmbu din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor.
A fost pentru a treia oară când această mănăstire, prin preacuviosul arhimandrit Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu, a adus alimente neperisabile, pături, articole vestimentare, detergenţi şi alte ajutoare în zona Covurluiului pentru semenii greu încercaţi de inundaţiile din acest an.
Delegaţia de la Iaşi a ajuns la orele prânzului la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, unde a fost primită de ierarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.
Cu recunoştinţă şi mulţumire, darurile au fost preluate de reprezentanţii arhiepiscopiei, urmând ca în zilele următoare să fie distribuite în zonele afectate de inundaţii.
Sprijinul din partea Bisericii în zonele calamitate de furia apelor se desfăşoară constant prin programele şi activităţile planificate special pentru a veni în ajutorul sinistraţilor.
Pr. Rareş Bucur