Sărbătoare smerită în solidaritate cu semenii din Câmpia Covurluiului

Bucurie smerită şi speranţă
în vreme de încercări

Anul acesta, în data de 27 septembrie, la prăznuirea Sfântului Mucenic Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Româneşti, Eparhia noastră a sărbătorit cincisprezece ani de la ridicarea sa la rangul de Arhiepiscopie şi a chiriarhului ei, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, la demnitatea de Arhiepiscop.

An de an s‑a păstrat tradiţia ca la această sărbătoare Chiriarhul Dunării de Jos să săvârşească Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală, înconjurat de clerici şi credincioşi, care împreună aduceau mulţumire Preasfintei Treimi, pentru toate binecuvântările revărsate asupra Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Mijlocul lunii septembrie a acestui an a rămas însă în amintirea creştinilor din Câmpia Covurluiului ca momentul în care, în câteva minute au pierdut în apele revărsate peste casele lor, tot ceea ce au agonisit în această viaţă.

Imaginea suferinţei lor a mişcat atât pe românii din ţară, cât şi pe cei din afara graniţelor, astfel încât s‑a cunoscut o solidaritate fraternă fără precedent.

Prezenţi încă din primele momente în mijlocul semenilor încercaţi de suferinţe, preoţii în frunte cu Chiriarhul lor au adus alinare şi speranţă, „pansând“ rănile sufleteşti şi distribuind ajutoare materiale, oferite cu atâta generozitate de fraţii din ţară.

Astfel, sărbătoarea ridicării în rang a Arhiepiscopiei Dunării de Jos a stat anul acesta sub semnul solidarităţii cu semenii aflaţi în încercările apelor din Câmpia Covurluiului.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, în biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din localitatea Pechea, grav afectată de inundaţii şi curăţată de aluviunii chiar de Înaltpreasfinţia Sa, la puţin timp după retragerea apelor.

Alături de Chiriarhul Dunării de Jos au slujit în sobor preoţii aflaţi în „prima linie“, ei înşişi sinistraţi.

Preoţilor veniţi din toate zonele eparhiei, li s‑au alăturat medici şi studenţi de la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi. Aceştia din urmă au oferit consultaţii medicale gratuite creştinilor prezenţi la Sfânta Liturghie.

În cadrul slujbei, copiii au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine, iar mai pe urmă au primit ghiozdane şi rechizite atât de necesare în contextul pierderii tuturor materialelor şcolare şi nu numai în ape şi noroi.

Consultații medicale gratuite pentru creștinii prezenți la Sf. Liturghie oferite de medicii gălățeni

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a evidenţiat implicarea deosebită din aceste zile a slujitorilor Sfintelor Altare, a credincioşilor şi a echipelor de intervenţie în ajutorarea sinistraţilor, arătând că misiunea pe care a încredinţat‑o Mântuitorul arhiereilor, preoţilor şi diaconilor este aceea de a sluji semenilor: „Astăzi, pentru o zi, Arhiepiscopia Dunării de Jos s‑a ridicat pe o treaptă care nu ne este dată tot timpul nouă oamenilor. De la Catedrala Arhiepiscopală unde trebuia să înălțăm rugăciuni la 15 ani de la ridicarea în rang de Arhiepiscopie, n‑am găsit un loc mai potrivit decât pe altarele inimilor dumneavoastră pentru a sluji împreună Sfânta Liturghie neterminată de 2 săptămâni și care va dura mult. Temelia oricărei biserici și a oricărui slujitor și creștin este smerenia Domnului nostru Iisus Hrisos, care ne‑a spus: «După cum şi Fiul Omului n‑a venit să I se slujească, ci ca să slujească El…..» (Matei 20, 28). Și uitați aici sunt cele două veșminte (n.n. ale preoţilor şi ale medicilor), care de două săptămâni lucrează neîncetat, și am ales culoarea alb, deoarece este destul negru atât în pământ cât și deasupra pământului, pentru că astăzi totul trebuie să fie lumină și bucurie. Toți sunteți ca o floare frumoasă, căci precum medicul tratează toate nenorocirile îmbrăcat în halat alb, așa și preotul arată pe îngerul de la mormânt care spune că a înviat Hristos și viața și speranța și solidaritatea!“.

La finalul Sfintei Liturghii, în semn de recunoştinţă pentru jertfelnicia arătată în faţa încercărilor Înaltpreasfinţia Sa a oferit protoiereului de Covurlui distincţia eparhială pentru clerici „Crucea Sf. Ap. Andrei“, clasa I, consilierului eparhial din cadrul Sec­torului Social‑filantropic şi inspectorului eparhial din cadrul Sec­torului Economic aceeaşi distincţie, clasa a II‑a, iar preoţilor aflaţi în localităţile sinistrate Actul de recunoştinţă intitulat „Apostolat şi filantropie în încercări şi dezastre, sacră terapie“.

După Sfânta Liturghie în proximitatea sediului Protoieriei Covurlui au fost oferite sinistraţilor peste 1.500 de porţii de hrană, iar clericii din administraţia eparhială au mers la casele sinistraţilor din localităţile lovite de inundaţii, cărora le‑au oferit câte un volum din Noul Testament, o carte de rugăciuni şi o iconiţă.

Pr. Alexandru Bulgaru