Zi de sărbătoare la Seminarul Teologic

Prăznuirea a 28 de ani de la aducerea moaștelor Sf. Ap. Andrei la Galați

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, și prin strădania Înaltpreasfințitului Părinte Casian al Dunării de Jos, în seara zilei de 16 octombrie a anului 1996, credincioșii din orașul Galați întâmpinau moaştele Sfântului Andrei, primul apostol chemat de Mântuitorul Hristos și Încreștinătorul României.

Anul acesta s‑au împlinit așadar 28 de ani de la acest mare eveniment, devenit o sărbătoare a noastră, a gălățenilor, dar mai ales a tinerilor și a seminariștilor care învață în ,,Lavra Sfântului Andrei“.

Programul liturgic din acest an a fost deschis prin săvârșirea slujbei de priveghere în Catedrala Arhiepiscopală unde au participat și elevii Seminarului Teologic Ortodox ,,Sf. Andrei“ din Galați.

Devenită deja o tradiție, Sfânta Liturghie a fost săvârșită a doua zi, de Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în Capela ,,Sfântul Apostol Andrei și Sfântul Ierarh Nectarie“ din cadrul Seminarului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Cu acest prilej, a fost adusă spre cinstire, din patrimoniul sacru al reşedinţei arhiepis­copale, racla cu o părticică din moaştele Sfântului.

Binecuvântarea noului internat al Seminarului Teologic

Este ziua în care Sfântul Altar s‑a unit cu catedra, întrucât capela a fost neîncăpătoare, la slujbă participând toți elevii seminariști, de la cei mai mici și până la cei mai mari, însoțiți de profesori și de părinți, de preoți și de slujitori din cadrul Administrației eparhiale. Mai mulți elevi seminariști, care au simțit chemarea și s‑au pregătit prin spovedanie, au fost împărtășiți cu Sfintele Taine.

În semn de apreciere pentru activitatea de peste 30 de ani desfăşurată la catedră, directorul acestei şcoli, părintele profesor Costel Bulgaru, şi părintele profesor Ninel Ţugui au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop distincţia eparhială pentru clerici ,,Crucea Sfântului Apostol Andrei“, clasa a II‑a.

La final, a fost sfințit noul cămin al Seminarului, amenajat la inițiativa, cu sprijinul și cu multa purtare de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Casian pentru tinerii care se școlesc în casa Sfântului Andrei, întrucât cel vechi a intrat de anul acesta într‑un amplu proces de reabilitare.

Prof. Marian Ionescu