Luna septembrie nu reprezintă doar sosirea anotimpului autumnal, ci marchează, deopotrivă, începutul anului bisericesc și deschiderea porților școlilor, care își așteaptă învățăceii, pentru a le revela noi taine ale învățăturii. Evidențierea celor două evenimente nu este deloc întâmplătoare, ci pentru a sublinia ideea că nimic nu există fără Dumnezeu!
Pe 9 septembrie 2024, clopoțelul a sunat din nou, anunțând oficial începerea cursurilor anului școlar 2024‑2025. Copii, părinți, bunici și dascăli, fremătând de emoție, au pășit în curtea Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Ap. Andrei“, dornici să scrie noi file în cartea vieții lor. În lumina strălucitoare a soarelui, se zăreau zâmbetele plăpânde ale îngerilor din clasa pregătitoare, cărora li s‑au alăturat sutele de ochi întrebători și plini de speranță ai celorlalți elevi, căutând modele în reprezentanții claselor terminale și străduindu‑se ei înșiși să fie exemple pentru cei din urma lor. 522 de inimi băteau la unison, unele de bucurie pentru că își revăd colegii și profesorii, altele de entuziasm că vor lega noi prietenii, altele de teamă, fiindcă fiecare ciclu școlar se încheie cu un examen important ori pentru că se desprind din brațele mamei. Este sigur însă că alte brațe pline de dragoste îi așteaptă pe copii aici, în Seminarul andreian, fiindu‑le alături, călăuzindu‑i pe drumul cel bun, povățuindu‑i, învățându‑i să citească, să scrie, să‑și împreuneze mâinile, în fiecare dimineață, pentru rugăciune, dar, mai ales, amintindu‑le că toți și totul se află în mâinile lui Dumnezeu.
La Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Andrei“, festivitatea de deschidere a fiecărui an școlar este deosebită. La fel ca până acum, și anul acesta, evenimentul a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii în capela unității de învățământ, de către preoți slujitori aparținând corpului profesoral al școlii, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian.
Ulterior, Ierarhul Dunării de Jos a săvârșit slujba de Tedeum, apoi a adus cuvinte de încurajare copiilor şi tinerilor seminarişti, precum și de mulțumire părinților, bunicilor, profesorilor, asigurându‑i pe aceștia de tot sprijinul său. Chiriarhul i‑a binecuvântat pe toți cei prezenți și i‑a stropit cu agheasmă, revărsând harul divin peste aceștia și asupra unității școlare. În continuare, Înaltpreasfinția Sa i‑a invitat pe părinții elevilor în capela Seminarului, subliniind importanța parteneriatului familie‑școală‑biserică, punând în lumină ideea că lucrul început de către profesori și preoți în spațiul instituționalizat trebuie continuat și acasă, copiii reprezentând atât oglinda dascălilor, cât și a familiilor. La Seminar, fiecare zi începe cu Sfânta Liturghie, atât pentru copii, cât și pentru profesori, însă și acasă copiii trebuie să trăiască în lumină, în dragoste, în pace, în iertare și în armonie, nefiind suficientă doar creșterea acestora, ci și educarea lor și asigurarea hranei spirituale.
La final, școlarii s‑au bucurat să primească, din partea ierarhului Dunării de Jos, dulciuri, iconițe și cărticele de rugăciuni, ilustrând imaginea copiilor care L‑au găsit pe Mesia, după modelul Sf. Ap. Andrei!
Prof. Alina‑Liliana Blănariu‑Cozma