Hram la biserica gălăţeană ocrotită de Sfântul Dionisie Exiguul
În ziua de 1 septembrie 2024, odată cu începutul noului an bisericesc, biserica „Sf. Vasile cel Mare şi Sf. Dionisie Exiguul“ din municipiul Galaţi şi‑a sărbătorit hramul.
Sărbătoarea a debutat în ajun prin oficierea Vecerniei cu Litie şi Acatistul Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi a continuat a doua zi cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul de copii şi tineri ai acestei parohii.
La eveniment au participat profesori, oameni de cultură şi credincioşi ai parohiei, dar şi enoriaşi din alte parohii din municipiul Galaţi, veniţi pentru a se ruga cu evlavie şi credinţă la singura biserică din Eparhia Dunării de Jos ocrotită de Sfântul Dionisie cel Smerit.
În cadrul slujbei, Părintele Arhiepiscop a rostit ectenii speciale la începutul noului an bisericesc.
La momentul cuvenit, mai mulți copii au fost împărtășiți de ierarhul locului cu Sfintele Taine.
În cuvântul de învăţătură, chiriarhul Dunării de Jos a tâlcuit pericopa evanghelică a duminicii în care se relatează minunea vindecării unui copil lunatic şi a prezentat repere din viaţa şi activitatea Sfântului Dionisie Exiguul, părintele erei creștine.
De asemenea, ierarhul locului i‑a invitat pe credincioşi să parcurgă în această nouă perioadă de timp un drum al creșterii duhovnicești, al luminării sufletelor şi sfinţirii vieţii.
După Sfânta Liturghie a fost oficiat un Parastas pentru ctitorii, binefăcătorii şi slujitorii acestei bisericii, adormiţi întru Domnul.
De asemenea, ziua de 1 septembrie este pentru această comunitate parohială zi de bucurie şi recunoştinţă întrucât la data de 1 septembrie 1963 a avut loc prima sfinţire a bisericii.
În cadrul programului catehetic naţional „Hristos împărtăşit copiilor“, la această biserică se desfăşoară mai multe programe cu copiii şi tinerii parohiei, multe dintre acestea fiind desfăşurate pe parcursul vacanţelor şcolare, dar şi în timpul liber al elevilor.
De remarcat este și lucrarea edilitar‑gospodărească deosebită realizată în ultimii ani, cât și cea social‑filantropică.
Cu prilejul sărbătoriri hramului, parohia a oferit alimente şi obiecte igienico‑sanitare pentru mai mulţi vârstnici şi familii nevoiaşe, aflaţi în evidenţele speciale ale parohiei.
Pomenirea Arhiepiscopului Antim Nica
şi hramul bisericii gălăţene „Sfântul Mucenic Antim“
În ziua de 3 septembrie 2024, la prăznuirea Sfântului Sfinţit Mucenic Antim, Episcopul Nicomidiei, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârşit în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi un Parastas pentru vrednicul de pomenire Arhiepiscop dr. Antim Nica, precum şi pentru toţi înaintaşii în scaunul arhieresc de la Dunărea de Jos.
După slujbă, Ierarhul Dunării de Jos a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a evocat personalitatea luminoasă a Arhiepiscopului Antim, care îşi doarme somnul de veci în Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Apostol Andrei“ din Galaţi.
În continuare, ierarhul locului a mers la Biserica „Sfântul Antim“ din municipiul Galați care a îmbrăcat haină de sărbătoare, la cinstirea ocrotitorului spiritual.
Situată în nord‑vestul oraşului Galaţi, pe Bulevardul Milcov nr. 25 A, într‑o zonă muncitorească, Parohia „Sfântul Sfinţit Mucenic Antim“ din Galaţi deserveşte nevoile pastorale şi liturgice ale credincioşilor din cartierele Micro 13 B şi Micro 38.
Numeroși creştini din parohie au participat la Sfânta Liturghie, iar familiile tinere, la momentul liturgic cuvenit, au adus copiii pentru a fi împărtășiți cu Sfintele Taine.
În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre viaţa Sfântului Antim al Nicomidiei, un exemplu pentru cei din vremea lui, dar şi pentru foarte mulţi credincioşi din zilele noastre.
După Sfânta Liturghie, 20 de elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 38 „Grigore Moisil“ din Galaţi au primit din partea Ierarhului Dunării de Jos ghiozdane cu rechizite şcolare şi alte daruri.
Acest dar oferit de biserică face parte din programul eparhial „Hristos în şcoală“, adresat copiilor care provin din familii cu posibilităţi materiale reduse, prin care 3.300 de elevi sărmani din judeţele Galaţi şi Brăila primesc în aceste zile premergătoare începerii noului an şcolar, prin parohiile de care aparţin, ghiozdane complet echipate în valoare de peste 330.000 lei.
La finalul evenimentului de astăzi a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru Arhiepiscopul Antim Nica al Dunării de Jos (1975‑1994) şi pentru toţi ctitorii şi binefăcătorii sfântului locaş, trecuţi la cele veşnice.
Hramul bisericii gălăţene „Sf. Ana“
La o zi după slăvitul praznic al Naşterii Maicii Domnului, când sunt pomeniţi Sfinţii şi dumnezeieştii Părinţi Ioachim şi Ana, Parohia „Sf. Ana“ din municipiul Galaţi a îmbrăcat haina de sărbătoare cu prilejul hramului bisericii.
Manifestările pastoral‑misionare şi social‑filantropice au debutat încă din ajun la biserica parohială, unde, un sobor de preoţi din municipiul Galaţi a oficiat Vecernia cu Litie şi Acatistul Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana, la eveniment participând mulţi copii şi credincioşi din parohie.
În ziua de prăznuirea a Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana, un sobor de preoţi a săvârşit Sfânta Liturghie, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, a tinerilor şi copiilor participanţi la programele catehetice ale Bisericii, precum şi a bunilor şi evlavioşilor credincioşi din parohie şi din îmrejurimi.
La momentul cuvenit, mulţi copii însoţiţi de părinţii lor au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a vorbit despre Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana şi despre modelul de familie creştină în interiorul cărei sunt crescuţi cu multă dragoste copiii.
Hramul parohiei gălăţene a fost prilej de binecuvântare şi de bucurie şi pentru 25 elevi de la Şcoala nr. 17 din Galaţi, care au primit ghiozdane şi rechizite pentru noul an şcolar şi alte daruri, prin programul eparhial „Hristos în şcoală“.
Având în vedere că în proxima vecinătate a bisericii „Sf. Ana“ din Galaţi se află şapte unităţi şcolare, multe dintre programele catehetice, social‑filantropice şi educaţionale desfăşurate de această biserică sunt îndreptate către copii şi elevii.
După slujbă, Ierarhul locului a mers în mijlocul tinerilor şi copiilor participanţi la slujbă şi le‑a oferit câteva daruri.
De precizat este şi faptul că în vara acestui an, Parohia „Sf. Ana“ a continuat să desfăşoare constant activităţi educative şi recreative în cadrul unei „Şcoli de vară“ pentru 60 de copii, care s‑a finalizat cu o excursie de trei zile, oferită gratuit tuturor participanţilor, la mănăstirile şi obiectivele turistice din judeţul Vrancea.
De asemenea, în zilele premergătoare hramului, 25 de familii cu posibilităţi materiale reduse aflate în evidenţele parohiale au primit pachete cu alimente neperisabile, prin implicarea membrilor Consiliului şi Comitetului parohial şi a tinerilor voluntari.
Pr. Rareş Bucur
Hramul Schitului „Acoperământul Maicii Domnului“ – Mogoş
din judeţul Galaţi
În ziua de 1 octombrie, când Biserica Ortodoxă Română prăznuiește Acoperământul Maicii Domnului, la noul schit „Acoperământul Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Luca al Crimeii“ din județul Galați a fost o zi marcată de rugăciuni intense și comuniune spirituală, cu ocazia hramului. Sărbătoarea, una de mare importanță în tradiția ortodoxă, a atras numeroși credincioși care au venit pentru a participa la slujbele și rugăciunile dedicate acestei zile sfinte, dar și pentru a găsi mângâiere și ajutor în mijlocul greutăților pe care le‑au întâmpinat în ultima vreme.
Hramul schitului a fost îmbogățit duhovniceşte de aducerea spre închinare a unei replici fidele a Icoanei Maicii Domnului Prodromița. Această icoană care se află în patrimoniul sacru al Parohiei Slobozia Conachi din județul Galați, a fost adusă pentru a oferi alinare celor afectați de inundațiile recente.
Zona Protopopiatului Covurlui a fost grav încercată de revărsarea apelor, iar prezența icoanei a avut un rol spiritual important, oferind speranță și ocrotire prin rugăciune. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, alături de un sobor de preoți și diaconi și a reunit un număr mare de credincioși din satele din apropiere. Mulți dintre aceștia au venit nu doar pentru a participa la rugăciuni, ci și pentru a se închina icoanei Maicii Domnului Prodromița, care, de‑a lungul timpului, a fost cunoscută pentru numeroasele minuni și binefaceri, aducând vindecare și alinare celor care se roagă cu credință.
În timpul Sfintei Liturghii, clerul și credincioșii au înălțat rugăciuni speciale pentru încetarea ploilor și pentru revărsarea milei divine asupra poporului dreptcredincios, greu încercat de inundații. Aceasta subliniază un aspect profund al spiritualității ortodoxe: rugăciunea comună, colectivă, care unește oameni de diferite vârste și proveniențe într‑un scop comun. În momentele de criză, cum au fost recentele calamități naturale, Biserica a fost întotdeauna un sprijin pentru cei în suferință, oferind nu doar suport moral și spiritual.
În cuvântul său de învățătură, Arhiepiscopul Dunării de Jos a explicat semnificația profundă a sărbătorii de astăzi, Acoperământul Maicii Domnului, evidențiind că această zi este o sărbătoare a speranței și încrederii în mila lui Dumnezeu, care se revarsă asupra noastră prin mijlocirea Maicii Domnului. Chiriarhul Dunării de Jos a subliniat că această sărbătoare nu este doar un simplu eveniment liturgic, ci un moment profund de reflecție asupra relației dintre om și Dumnezeu, dar și asupra puterii rugăciunii colective în fața încercărilor, căci prin ocrotirea sa, Maica Domnului aduce pace în sufletele celor care o cheamă în rugăciune, iar această zi este o reamintire a prezenței sale constante în viețile credincioșilor. În continuare Înaltpreasfințitul Părinte Casian a subliniat importanța solidarității și a comuniunii între credincioși, îndemnând la unitate și sprijin reciproc în fața provocărilor. Prin prezența la schit și participarea la rugăciuni, clerul și credincioșii au dat dovadă de o credință vie, care nu se clatină în fața greutăților, ci caută sprijin în rugăciune și în comunitatea bisericească.
După cuvântul de învățătură, mulți dintre credincioșii prezenți s‑au închinat la icoana Prodromița, înălțând rugăciuni personale și cereri pentru ocrotirea Maicii Domnului în viața lor de zi cu zi. Atmosfera de la schit a fost una de pace și liniște duhovnicească.
Slujbele, rugăciunile și prezența icoanei au întărit legăturile dintre credincioși și au adus o rază de speranță în mijlocul încercărilor. Întregul program de hram de la schit a fost, în esență, o mărturie a credinței vii și a ocrotirii pe care Maica Domnului o oferă celor care i se roagă cu credință și nădejde.
„Toată nădejdea mea spre tine o pun, Maica lui Dumnezeu, păzește‑mă sub sfânt acoperământul tău!“
Vicențiu Tacea
Slujire arhierească la biserica gălăţeană
ocrotită de Sfânta Cuvioasă Parascheva
În fiecare an, sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva reprezintă pentru clerul şi credincioşii din Arhiepiscopia Dunării de Jos prilej de bucurie duhovnicească, de evlavie şi de rugăciune stăruitoare mai ales acolo unde locaşurile de cult o au ca ocrotitoare spirituală pe Sfânta de la Iaşi.
În ziua de 13 octombrie 2024, în duminica a 21‑a după Rusalii şi în ajunul sărbătorii Sfintei Parascheva, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie la biserica „Sfânta Parascheva“ din municipiul Galaţi, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în prezența multor credincioși.
Numeroşii credincioşi care au participat la slujba de la impunătoarea biserică gălăţeană închinată Sfintei Parascheva au demonstrat încă odată că această sfântă este una dintre sfinţii cei mai iubiţi în poporul român.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Luca în care ni se prezintă una dintre cele mai frumoase pilde rostite de Mântuitorul nostru Iisus Hristos şi anume Pilda Semănătorului.
De asemenea, Ierarhul a vorbit despre viaţa Sfintei Parascheva, evidenţiind totodată evlavia deosebită pe care românii o au faţă de această sfântă.
La momentul cuvenit, mulți copii de la unităţile şcolare din această parohie au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.
La final, Ierarhul Dunării de Jos a săvârşit slujba Parastasului pentru clericii şi cântăreţii bisericeşti înmormântaţi în cimitirul parohial de lângă biserică, precum şi pentru ctitorii şi binefăcătorii locaşului de cult trecuţi la cele veşnice.
În prezent, biserica „Sfânta Cuv. Parascheva“ din Galaţi se află la stadiul de finisări interioare şi exterioare, aceasta fiind una dintre cele mai mari biserici din oraş.
Pr. Rareş Bucur