Pelerinajul de tineret de la Mănăstirea Buciumeni 2024, ediţia a XXIX‑a

„Catedrala cu vitralii foșnitoare“ din codrii Buciumeniului găzduiește an de an, cu prilejul Praznicul Preasfintei Treimi, la Sfânta Liturghie şi la convorbirile duhovniceşti, numeroși tineri, de toate vârstele, de la şcolile din cele două judeţe ale eparhiei, Galaţi şi Brăila.

Anul acesta, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită în ziua de luni, 24 iunie, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepis­copul Dunării de Jos, la Altarul de vară din mijlocul pădurii, în prezenţa celor peste 1500 de tineri şi a peste 7000 de pelerini.

La pelerinajul tinerilor de la mănăstirea Buciumeni, ajuns la cea de a 29‑a ediţie, tema generală a manifestării a fost dedicată „Anului omagial al pastoraţiei și îngrijirii bolnavilor“  şi „Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți“.

Încă de la primele ore ale dimineții, grupurile de tineri, însoțiți de de părinții lor, de preoți, profesori de religie și nu numai, au început șă sosească la Mănăstirea Buciumeni și să umple treptat pădurea din jurul Altarului de vară închinat Sfintei Cuvioase Teofana Basarab.

În adierea lină a vântului foșnitor, asemenea suflării de Duh Sfânt peste Apostoli oarecând, și într‑o bucurie captivantă a trilurilor dintre ramuri, în cadrul Sfintei Liturghii, tinerii prezenți au acordat tainic la armonia din natură, răspunsurile liturgice. Înaltpreasfinţia Sa a fost tot timpul în mijlocul lor, împreună cu un sobor de aproape 100 de preoţi, veniţi din cele opt protopopiate ale eparhiei.

Între tinerii pelerini la hramul Buciumenilor au fost şi tinerii din grupele catehetice care au participat la Concursul Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă“, desfășurat în Patriarhia Română în contextul anului omagial şi comemorativ 2024. La acest concurs naţional, la nivelul Arhiepiscopiei Dunării de Jos au participat 1870 de elevi, din 104 de grupuri catehetice parohiale.

Acestora li s‑au adăugat 165 de elevi olimpici şi alţi tineri liceeni, voluntari, profesori de Religie, cadre didactice de la alte discipline de învăţământ, dar şi părinţi ai tinerilor din cele două județe, Galați și Brăila..

Grupul de tineri „Sf. Stelian Paflagonul“ din Parohia brăileană Movila Miresii şi Grupul de bătrâni „Zestrea“ din comuna Barcea, judeţul Galaţi, îmbrăcaţi în costumul tradiţional romnânesc, au interpretat la chinonic pricesne şi cântece patriotice.

La momentul cuvenit, foarte mulţi tineri au fost împărtăşiţi cu Trupul şi Sângele Domnului.

Trei coloane luminoase de tineri din trei direcții ale spațiului liturgic creat în natură s‑au unit la Sfântul Potir, la Altarul din pădure. În contextul anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, „medicamentul nemuririi“, așa cum numea Sf. Ignatie Teoforul Sfânta Împărtășanie, a fost terapia supremă, fiind primit de peste 300 de tineri cu multă evlavie, spre sănătatea lor sufletească și trupească și spre buna creștere duhovnicească.

La eveniment au fost prezente şi echipe performante de robotică din judeţele Galaţi şi Brăila, care au reuşit în ultimii ani să obţină premii naţionale şi internaţionale.

În semn de aleasă preţuire şi apreciere pentru părinţii şi copiii lor, pentru educaţia din şcoală şi pentru participarea la concursurilor şcolare şi cele parohiale, prin contribuţia Arhiepiscopiei Dunării de Jos au fost oferite premii în bani în cuantum de 42.000 lei, precum şi diplome şi alte daruri, în valoare de 10.000 lei. Mulţumiri, aprecieri şi diverse daruri pentru implicarea în activităţile parohiale au primit din partea ierarhului locului și tinerii şi coordonatorii grupurilor catehetice parohiale.

De asemenea, la Tipografia eparhială „Candela cuvântului“, prin grija și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian a fost tipărită pentru acest eveniment broşura intitulată „Cuvântul care vindecă“, în care au fost cuprinse mărturii şi impresii ale tinerilor din eparhie, participanţi la Concursul Naţional Catehetic din acest an.

După tradiţionala agapă din mijlocul pădurii, au fost formate grupele pentru convorbirile duhovniceşti cu tinerii. Dialogurile au fost diverse, dar s‑au axat pe abordarea unor aspecte ce îi frământă pe tineri şi pentru care doresc să afle soluţii.

Înaltpreasfinţia Sa a trecut pe la fiecare grup de dialog, provocând tinerii la dezbateri punctuale şi de interes pentru segmentul de vârstă pe care aceştia îl reprezintă. Coordonatorii acestor grupe au fost preacucernicii părinţi slujitori şi profesorii de religie.

vTinerii au apreciat foarte mult timpul dedicat cunoașterii reciproce, jocurilor, cântecelor și bunei dispoziții, pentru că, de fapt, acestea i‑au unit. Evenimentul a constituit cadrul perfect care a facilitat dialogul tinerilor, iar intriga interacțiunii dintre ei a fost compusă din bucurie, sinceritate şi prietenie în Hristos.

Prin atitudinea decentă din cadrul dialogurilor culturale și duhovnicești, la fel și la Sfânta Liturghie, Arhiepiscopia Dunării de Jos se bucură de tineri credincioși, cu un comportament demn de vlăstare ale Bisericii noastre dreptmăritoare.

Prezența preoților însoțitori în mijlocul lor a făcut ca tinerii să înțeleagă că slujitorii Bisericii doresc pentru ei tot ce este mai bun, folositor și frumos pentru creșterea lor în societatea de azi și de mâine, ca binecredincioși creștini!

La final, tinerii si‑au îm­păr­tășit unii altora impresiile întâlnirii din cadrul „Catedralei cu vitralii foșnitoare“, care rămân mărturii vii pentru generațiile viitoare.

Având în vedere cele prezentate, se poate afirma cu tărie că, în contextul organizării pe tot cuprinsul Patriarhiei Române, la nivel local, a Întâlnirilor Tinerilor Ortodocși, Pelerinajul tinerilor de la Buciumeni, care are o tradiție de aproape 30 de ani, reprezintă Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Pr. Robert Tiber