În Arhiepiscopia Dunării de Jos, pe parcursul vacanței de vară, în lunile iulie și august a.c., la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Dr. Casian, s‑a desfășurat programul eparhial de tabere pentru tineret, intitulat „Vacanța din pridvorul bisericii“, ajuns anul acesta la ediția a VI‑a.
Desfășurarea acestui program, ca și în anii precedenți, s‑a manifestat prin organizarea, de către slujitorii din peste 100 de parohii ale eparhiei, a diferitelor activități cultural‑educative și recreative, pentru un număr total de aproximativ 2000 de tineri, grupați la următoarele mănăstiri și Centre pentru tineret și copii:
-
Pentru Protoieriile Tecuci și Nicorești la Mănăstirile Buciumeni, Cârlomănești, Adam și Centrul de la Brătulești.
-
Pentru Protoieria Covurlui la Mănăstirea Cudalbi, Tudor Vladimirescu și Casa de la Frumușița;
-
Pentru Protoieria Galați la Asociația „Sf. Vasile cel Mare“, Asociația „Sf. Spiridon“ și Asociația „Sf. Antonie cel Mare“;
-
Pentru Protoieriile Brăila, Însurăței și Făurei la Așezământul „Sf. Pantelimon“ ‑ Lacu Sărat, Mănăstirea „Sf. Pantelimon“ ‑ Lacu Sărat, și la Mănăstirea Măxineni.
Activitățile desfășurate au fost diverse: de catehizare, de socializare, jocuri în aer liber, discuții libere, plimbări în natură, cântece și dansuri populare, ateliere de creație, pictură, țesut, cusut, gherghef, de gătit tradițional etc. și s‑a asigurat câte o masă participanților.
În toate cele 8 protoierii din eparhie au fost organizate astfel de evenimente recreative, care s‑au desfășurat într‑una sau mai multe zile, atât în centrele enumerate mai sus, dar și în altele, la nivel local, adunând preoți, tineri, voluntari din mai multe parohii. Prin sectorul de Comunicare‑media al Centrului Eparhial, acestea au fost promovate pe rețelele de socializare (pe Facebook‑ul arhiepiscopiei), pe site‑ul eparhiei, la TV Trinitas, Radio Trinitas, în Ziarul Lumina, site‑ul Basilica.ro, precum și în presa locală din Galați și Brăila.
Pr. Robert Tiber
Protoieria Galați
În cadrul programului eparhial de tabere pentru tineret „Vacanța din pridvorul bisericii“ desfășurat în Protoieria Galați pe parcursul lunilor iulie – august 2024 au participat peste 300 de copii din 18 parohii gălățene.
Astfel, la Asociația Multifuncțională Filantropică „Sfântul Spiridon“, Galați de la Parohia „Sf. Spiridon“ din Galați, unde funcționează Centrul de zi pentru copii, s‑a organizat o tabără în data de 11 iulie 2024. La acest eveniment au participat aproximativ 100 de copii, cu vârste cuprinse între 7 și 16 ani, din 4 parohii arondate cercurilor misionare 3 și 4 din Protoieria Galați, însoțiți de preoții lor. Aceștia au fost întâmpinați de echipa organizatore a taberei, alcătuită din pr. coordonator Robert Tiber, personalul și voluntarii vârstnici și tineri ai centrului.
Tabăra a început la ora 9.00 în Capela „Sf. Ignatie Teoforul“ a așezământului, unde cu toții, copii, preoți și voluntari, s‑au unit la rugăciune pentru a avea o zi binecuvântată de la Dumnezeu. Aici copiii au ascultat Evanghelia Pildei Semănătorului și tâlcuirea acesteia în urma căreia, toți și‑au propus să devină „pământul cel bun“ în care Dumnezeu să semene darurile Sale. Apoi, în spațiile din interiorul și din curtea așezămantului, s‑au organizat mai multe ateliere de dezvoltare a abilităților practice cu specific tradițional‑românesc, coordonate de voluntari, după cum urmează:
Atelierul de grădinărit, în cadrul căruia copiii au văzut și au învățat cum se îngrijeste un spațiu verde: au greblat și au tuns iarba, au udat florile, apoi au împrejmuit grădina cu gărduțul, realizat tot de ei în curtea centrului.
Atelierul de croit și cusut tradițional, unde copiii au fost inițiați în meșteșugul cusăturilor și al croitului de straie populare și inspirate din portul popular românesc.
Atelierul de pictură, la care copiii au învățat diverse tehnici de pictură și le‑au exersat pe bloc de desen și pe canvas.
Atelierul de tradiții și obiceiuri (dans popular), în cadrul căruia, alături de un grup talentat de tineri dansatori, copiii au exersat o horă moldovenească în curtea așezământului. Cu zâmbete pe buze și multă energie, micii dansatori au păstrat tradițiile vii prin pași ritmați și voie bună.
Pe tot parcursul evenimentului, pentru a crea bucuria specifică copilăriei, aceștia au avut la dispoziție un spațiu amenajat cu dulciuri, suc și apă. Tabăra s‑a încheiat cu o agapă la Cantina socială a așezământului, unde toți participanții s‑au bucurat de un meniu tradițional românesc.
În data de 12 august 2024, în cadrul Centrul de zi din al Asociaţiei Filantropice ,,Sfântul Antonie cel Mare“ din Galaţi s‑a desfășurat o serie de activităţi de vacanţă pentru copii.
La aceste activităţi au participat astăzi peste 100 de copii şi tineri, atât beneficiari ai Centrului de zi de la această parohie gălăţeană, cât şi mulţi copii din cadrul parohiilor din cercurile misionare nr. 2 şi nr. 5 din cuprinsul Protopopiatului Galaţi.
Activităţile programate au debutat în biserica parohiei ,,Sfântul Antonie cel Mare“ cu rugăciuni şi cuvinte de învățătură susţinute de preoţii însoţitori ai copiilor. După programul de rugăciune, copiii au participat cu mult interes la atelierele de olărit, opincărit, cusut, pictură de icoane, împletituri pe gherghef, brăţări din mărgele şi elastice şi alte îndeletniciri.
Copiii au fost coordonaţi de către cadre didactice voluntare de la care au primit informaţii preţioase, teoretice şi practice, din dorinţa de a promova tradiţii mai vechi ale poporului român. De asemenea, preoţii prezenţi au oferit copiilor poveţe folositoare, reuşindu‑se realizarea unor punţi de legătură între toţi cei prezenţi. La atelierele de abilităţi practice, cu specific tradiţional românesc, copiii au învătat tainele olăritului, procedeul de realizare a opincilor şi cusutul pe etamină a motivelor naţionale, fiind implicaţi personal în realizarea obiectelor tradiţionale, sub directa îndrumare a unor specialişti în domeniu.
După activităţile sportive care au urmat în parcul din apropierea bisericii, a fost susţinut un program artistic ce a cuprins poezii şi cântece cu tematică religioasă. La final, copiii au servit masa, au rostit rugăciuni de mulţumire şi au primit daruri pentru implicarea lor activă.
O altă activitate frumoasă s‑a desfășurat la începutul vacanței de vară în Parohia „Sfântul Ilie“ din Galați care a oferit o excursie de o zi unor copii cu posibilități materiale reduse. Anul acesta, în data de 2 iulie 2024, ziua de prăznuire a Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare, 20 de copii au avut bucuria de a descoperi câteva din frumusețile Dobrogei. După ce au vizitat mănăstirea și peștera Sfântului Ion Casian, copiii au ajuns la malul Mării Negre pentru o fascinantă întâlnire cu delfinii la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța, dar mai ales pentru a se bucura, mulți pentru prima oară, de o binemeritată joacă în valurile mării.
În Parohia „Sf. Vasile cel Mare“, pe parcursul lunilor iulie și august, s‑a desfășurat un concurs de șah pentru copiii din cadrul parohiei, concurs care a încununat cea de a 12‑a ediție a cursurilor de șah care au avut ca scop cultivarea interesului copiilor pentru jocul de șah. La finalul concursului organizat de parohie, în data de 22 august 2024, s‑a desfășurat festivitatea de premiere a câștigătorilor concursului „Micul şahist“. Festivitatea de premiere a fost precedată de un scurt moment artistic, pregătit de copiii care au participat la cursurile de șah, și a fost urmată de o mică agapă organizată în cinstea cursanților.
Pr. Robert Tiber,
Pr. Vasile Poalelungi,
Pr. Marius Anton,
Pr. Ninel Țugui
Protoieria Tecuci
Vacanța de vară oferă o bună oportunitate pentru organizarea de activități parohiale cu tinerii. Acestea s‑au desfășurat pe parcursul verii și au implicat elevi de la vârste mai mici până la ciclul liceal, cât și voluntari care au asigurat buna desfășurare a întâlnirilor. Cele mai multe activități au fost găzduite și organizate în cuprinsul parohiilor. Acestea au fost inițiate și coordonate de parohiile doritoare, prin implicarea preoților parohi și a unor membri din Comitetul parohial. Au debutat cu o rugăciune și cu o cateheză, ce au avut loc în interiorul lăcașului de cult. Apoi, s‑a mers într‑un spațiu în aer liber sau pe un teren de sport, unde s‑au desfășurat activități sportive și recreative. S‑a oferit o mică gustare, întâlnirea încheindu‑se în atmosferă de prietenie și cu dorința de se revedea. Printre voluntarii implicați amintim aici: profesori de sport, donatori care au oferit cele necesare, părinți ai copiilor, care ajutat cu transportul.
Mai jos, enumerăm mai multe întâlniri care au avut loc în această vară.
Miercuri, 17 iulie, Parohia Umbrărești I a găzduit întâlnirea dintre grupul catehetic parohial, îndrumat de pr. Gheorghiță Ioniță, și grupul catehetic de la parohia Munteni I, îndrumat de pr. Alexă Andrei. Pentru o bună cunoaștere reciprocă, cele două grupuri s‑au întrecut într‑o competiție sportivă.
Sâmbătă, 20 iulie, după încheierea Sfintei Liturghii, a avut loc întâlnirea dintre grupul catehetic de la Parohia Umbrărești I, coordonat de pr. Gheorghiță Ioniță, și grupul de la Parohia Bucești, care a fost gazda întâlnirii. Mai întîi s‑a mers în biserică. Aici s‑a rostit o rugăciune de mulțumire, s‑a vorbit despre prietenie, despre respectul reciproc și despre importanța credinței în viața noastră. Cele două grupuri s‑au deplasat pe terenul de sport din curtea școlii, unde băieții de la cele două grupuri catehetice au jucat fotbal. La final s‑au servit fructe în curtea bisericii și cele două grupuri și‑au luat rămas bun cu promisiunea că se vor reîntâlni la Cârlomănești.
Cea mai importantă întâlnire a avut loc luni, 29 iulie, la Mănăstirea Cârlomănești, unde s‑a organizat tabără de o zi. Au fost prezenți copii din mai multe parohii: Parohia Umbrărești I, însoțiți de pr. Ioniță Gheorghiță, Parohia Bucești, alături de pr. Lucian Spătariu, Parohia Sfinții Voievozi Noi, cu părintele Constantin Velicu, Parohia Corod IV, însoțiți de pr. Ion Ariton, copii de la Parohia Brătulești și grup de copii însoțit de pr Gheorghe Joghiu.
Ziua a început cu rugăciunea de dimineață, urmată de un cuvânt de învățătură ținut de părintele Ion Ariton, care le‑a vorbit copiilor și tinerilor despre istoricul Mănăstirii Cârlomănești, precum și despre importanța Bisericii în viața de zi cu zi. După acest moment de învățătură, au urmat activitățile sportive, cum ar fi atletismul și fotbalul.
La prânz, cei aproximativ 100 de copii din parohiile menționate au luat masa în comuniune, bucurându‑se de timpul petrecut împreună. După prânz, am avut un moment cultural deosebit, unde le‑au fost prezentate mai multe cărți de către dl bibliotecar Iancu Huzum din comuna Corod. Ziua a continuat cu diverse activități de socializare și cunoaștere, întărind legăturile dintre tineri și cultivând spiritul comunitar, și s‑au făcut drumeții prin pădurea din jur.
Marți 5 august, a avut loc o competiție sportivă între grupurile catehetice de la parohiile Umbrărești I și Corod II, coordonate de pr. Gheorghiță Ioniță și de pr. Muscă Bogdan.
Vineri, 16 august, cu prilejul hramului Mănăstirii Cârlomănești, un mare număr de tineri au participat la Sfânta Liturghie și au avut posibilitatea de a asculta cuvântul de învățătură al Înaltpreasfințitului Casian, care a evidențiat două exemple concrete: exemplul preotului român din diaspora, care ține trează conștiința națională și păstrarea credinței strămoșești printre românii de peste hotare, și exemplul dlui Huzum Iancu, bibliotecar în comuna Corod, care promovează cititul și importanța cărților în rândul tinerilor.
Marți, 27 august, a avut loc întâlnirea tinerilor de la Parohiile Brătulești și Corod IV, coordonați de pr. Ilie Mihai și pr. Ariton Ion. Gazda întâlnirii a fost parohia Brătulești, care deține un impunător Centru Social și un spațiu foarte generos în jur. Activitățile au fost foarte variate: religioase, culturale și recreative.
În perioada 26‑30 august, s-a desfășurat la Tecuci, în Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena“ proiectul educațional „Școala din pridvor“, în colaborare cu Școala Gimnazială „Iorgu Iordan“. Activitățile au fost coordonate de pr. paroh Cătălin Constantin, de dna preoteasă Elena Constantin și de cadre didactice voluntare.
Pe tot parcursul vacanței de vară preoții au încercat să‑i aducă pe tineri aproape de Biserică. Un exemplu este preotul Bujoreanu Aurelian, de la Parohia Ungureni, care a desfășurat mai multe activități gospodărești în curtea bisericii parohiale, cum ar fi așezarea lemnelor pentru iarnă, cu ajutorul mai multor tineri din sat.
Pr. Lucian Spatariu
Protoieria Târgu Bujor
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în perioada 25‑28 august 2024, Parohia Bereşti‑Târg, judeţul Galaţi, cu implicarea pc. preot Petrișor Cristian Herescu, a organizat cea de‑a cincea ediţie a taberei de vară, intitulată „Săptămâna bucuriei“.
Tabăra s‑a adresat copiilor şi tinerilor cu vârste cuprinse între 7 şi 18 ani, din această parohie şi din parohiile învecinate, precum şi copiilor din diaspoara veniţi acasă împreună cu părinţii lor în perioada concediului de vară.
Pe parcursul celor patru zile, în colaborare cu tineri voluntari şi cu sprijinul Primăriei Oraşului Bereşti şi al Liceului Tehnologic „Paul Bujor“ din Bereşti, s‑au desfăşurat activităţi religioase, educative, sportive, distractive şi recreative, după un proiect bine alcătuit şi validat în celelalte ediţii desfăşurate cu succes.
Tabăra a debutat, duminică, 25 august, cu participarea a 80 de copii la Sfânta Liturghie în biserica „Sf. Cuv. Parascheva“ a Parohiei Bereşti‑Târg şi deschiderea oficială a activităţilor. Tinerii au făcut cunoştinţă cu animatorii, apoi s‑au împărţit pe grupe de vârstă. În fiecare grupă au fost desfăşurate jocuri de cunoaştere, de încredere şi de cartografiere a grupului. În fiecare zi, la ora 12:30, toţi copiii au luat pauză pentru masă şi odihnă, după care, de la ora 16.30, cu toţii s‑au strâns în curtea bisericii şi pe stadionul din localitate, unde au fost desfăşurate atelierele tematice de creaţie, comunicare, lectură, muzică, dans şi lecţii de acordare a primului ajutor.
La aceste ateliere, copiii participanţi şi‑au descoperit noi talente şi au deprins diverse îndeletniciri ‑ de a vorbi liber în public, de a interpreta cântece, de a prezenta diverse coregrafii şi de a‑și ajuta pe semenii lor aflaţi în dificultate.
De asemenea, participanţii s‑au bucurat şi de o drumeţie în pădurea din apropierea oraşului Bereşti, unde au desfăşurat alte activităţi recreative, respectiv jocuri cu apă şi curse cu obstacole. Fiecare zi s‑a încheiat cu rostirea rugăciunii de seară, citirea unei povestioare şi extragerea învăţăturilor desprinse din cele auzite şi din cele petrecute pe parcursul zilei.
În penultima zi de tabără, copiii s‑au spovedit, pentru ca în ziua de 28 august să participe la Sfânta Liturghie şi să se împărtăşească cu Trupul şi Sângele Domnului.
Nu a lipsit nici tradiţionalul foc de tabără, moment la care au participat nu doar cei mici, ci şi părinţii, bunicii şi mulţi dintre locuitorii oraşului Bereşti, fiind cu adevărat un moment de socializare şi de bucurie în aer liber, între cei mari şi cei mici.
La final a fost vizionat filmul taberei, iar toţi participanţii au primit diplome şi daruri din partea organizatorilor.
La inițiativa ÎPS Casian al Dunării de Jos, marți, 27 august 2024, în cadrul programului eparhial de vară „Vacanța din pridvorul bisericii“, 120 de copii din ambele parohii din comuna Smulți, însoțiți de voluntari, preoții parohi Avram Valentin și Ciprian Furtună, având alături doamnele preotese, au avut bucuria de a merge într‑o excursie în județul Tulcea.
Ziua a debutat cu rugăciunea din biserica parohială, apoi s‑a plecat spre primul obiectiv – Mănăstirea Saon. Pe drum, copiii au aflat despre istoria, cultura și spiritualitatea deosebit de bogată a locurilor pe care urmau să le viziteze. Au primit informații despre localitățile vizitate pe traseu, iar la Mănăstire Saon au avut parte de primul popas duhovnicesc. După ce s‑a prezentat istoricul mănăstirii, copiii au fost încântați de animalele din micuța grădină zoologică din curte. Și‑au recăpătat apoi puterile la un picnic unde copiii au împărțit nu numai bucatele de acasă, ci și zâmbete și multă voie bună.
Următorul popas a fost la Mănăstirea Celic Dere, unde micii pelerini au cunoscut istoricul mănăstirii și al icoanelor făcătoare de minuni de aici. Au fost îndeosebi impresionați de icoana Mântuitorului Hristos „care se curăță singură“. În continuare copiii s‑au înviorat cu mai multe jocuri atractive, organizate chiar in curtea mănăstirii, unde copiii au interacționat și s‑au bucurat împreună cu însoțitorii.
După pauza de masă, cu forțe proaspete s‑a mers spre Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării și Acvariu. S‑au delectat cu frumusețile zonei și s‑au liniștit în prezența viețuitoarelor din mediul acvatic. Apoi s‑a vizitat Monumentul Eroilor și Muzeul de Istorie și Arheologie, informațiile prezentate contribuind la îmbogățirea bagajului de cunostințe generale.
Pe drumul de întoarcere vizitatorii au făcut rugăciune la Mănăstirea Cocoș și s‑au împărtășit de harul sfnților mucenici de la Niculițel, astfel întregindu‑se bucuria duhovnicească a zilei.
Pelerinajul a unit și mai mult copiii ambelor parohii, ei despărțindu‑se cu dorința de a continua frumoasele activități desfășurate în parohiile smulțene.
În dimineața zilei de 27 august 2024, un grup format din 20 de copii și 4 însoțitori, alături de preotul paroh Cătălin Radu au pornit de la biserica parohială către municipiul Constanța, pentru o excursie de o zi la malul mării. Prima oprire a fost la Mănăstirea Techirghiol, prilej cu care paricipanții s‑au închinat în sfântul locaș, au înălțat rugăciuni și apoi au vizitat chilia părintelui Arsenie Papacioc, viețuitor la această mănăstire între anii 1976‑2011.
După acest popas duhovnicesc, micii creștini din Parohia Suceveni II s‑au îndreptat spre Delfinariul din Constanța, unde au participat la o impresionantă reprezentație oferită de către cei 4 delfini ce sunt găzduiţi aici. În continuare, după spectacolul de la Delfinariu, copiii au mers pe plaja din Constanța unde, timp de câteva ore, s‑au bucurat de vremea călduroasă, de jocurile pe plajă și de mult așteptata bălăceală în valurile mării, mai ales că, pentru o parte dintre ei, aceasta a fost prima interacțiune a lor cu litoralul. La orele prânzului, cu toții au servit pizza pe plajă, continuând apoi momentele de bucurie. Spre seară, și‑au luat rămas bun de la frumoasa mare și am pornit spre casă.
Această excursie a fost posibilă prin implicarea totală și concretă a parohiei și prin punerea la dispoziție a microbuzului școlar, de către Primăria Suceveni.
Prin această excursie s‑a urmărit recompensarea copiilor pentru rezultatele bune de la școală și pentru implicarea la activitățile destinate lor din cadrul parohiei și a Programului „Hristos împărtășit copiilor“.
Programul eparhial de tabere a continuat în Protopopiatul Tg. Bujor cu activitățile desfășurate la parohia Fundeanu, în ziua de joi, 29 august a.c.. Pc. preot paroh Florin Lefter a pregătit cu o zi înainte copiii pentru ca programul să înceapă cu slujba Sfintei Liturghii în biserica parohială, în cadrul căreia copiii participanți s‑au împărtășit cu Sfintele Taine. Cu implicarea membrilor Consiliului și ai Comitetului parohial, a fost oferită masa de prânz în incinta casei de prăznuire parohiale, după care au fost desfășurate activități recreative și de socializare. Copiii implicați în această activitate de vacanță au fost provocați la o competiție de șah, după care au fost invitați să petreacă mai mult timp în aer liber, în curtea bisericii parohiale.
Entuziasmul copiilor și încântarea părinților motivează pe organizatori ca pe viitor să existe o continuitate a activităților educative și de formare pentru tinerele generații. Programul zilei s‑a încheiat cu rugăciunea de seară, rostită de toți participanții în biserica parohială, locul în care a debutat această activitate.
Vineri, 30 august 2024, 25 de copii din parohia Măcișeni, judeţul Galați, însoțiți de preotul paroh Sandu Manole Iulian, cadre didactice şi părinți au avut prilejul de a vizita Mănăstirea Adam, unii dintre ei pentru prima dată.
Ziua a început, cum se cuvine, cu rugăciunea de dimineață, o scurtă cateheză şi o mică gustare de dimineaţă. Ajunși la mănăstire, copiii s‑au închinat în sfântul locaș, au înălțat cântări către Maica Domnului, apoi au ascultat cu atenție istoricul mănăstirii.
La prânz, micii vizitatorii au avut bucuria de a fi răsfățați cu gustoasele bucate de post, oferite de către maica stareță. După ce și‑au refăcut doza de energie, a urmat o serie de jocuri și activități educative, atât în curtea mănăstirii, cât și prin pădurea din apropiere.
Această zi de vacanţă a fost un bun prilej de socializare, cunoaștere, voie bună și meditație, rămânând astfel, pe lângă o amintire plăcută, și un dar menit să‑i țină aproape pe copii de Sfânta lor Biserică.
În ziua de marți, 3 septembrie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, 50 de copii din Parohiile Frumușița și Fântânele, împreună cu preoții parohi din cele două localităţi gălăţene: pc. preot Laurențiu Mocanu și pc. preot Atomi Marian Tatian, au participat la o serie de activităţi organizate tot în cadrul programului eparhial de tabere pentru copii şi tineri „Vacanța din pridvorul bisericii“.
Programul a debutat cu rostirea rugăciunilor de dimineață în biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și Adormirea Maicii Domnului“ din comuna Frumușița și a continuat cu vizitarea parcului bisericii și a Așezământului multifuncțional „Sf. Ioan Gură de Aur“ și „Patriarhul Iustin Moisescu“ din cadrul acestei comunităţi parohiale.
După micul dejun oferit în cadrul așezământului parohial, în parcul generos și frumos amenajat al bisericii din localitatea Frumușița, copiii au fost implicați în mai multe activități sportive, jocuri recreative, concursuri tematice, sub îndrumarea și atenta supraveghere a celor doi clerici organizatori ai evenimentului.
La final, toți copiii participanți au servit masa de prânz și s‑au întors cu mult entuziasm la casele lor, după o zi plină de momente frumoase, în care au socializat, au legat noi prietenii și s‑au încărcat cu energia pozitivă care le va fi foarte necesară pentru începerea noului an școlar.
În ultimele zile de vacanță de vară, ca o încununare a activităților catehetice derulate pe parcursul întregului an școlar 2023/2024, copiii grupului catehetic „Mlădițele iubirii“, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, însoțiți de preotul coordinator Ionuț Aurel Iordache și voluntarii implicați activ în susținerea demersului educațional și de formare a tinerilor din parohia Moscu, Protopopiatul Tg. Bujor, în cadrul programului eparhial de vară: „Vacanța din pridvorul bisericii“ au realizat în zilele de 3 și 4 septembrie a.c. un pelerinaj la o parte din mănăstirile din județul Neamț și la diverse obiective importante din zonă.
În prima zi a excursiei, cei 30 de copii, împreună cu cei șase însoțitori adulți au pornit în călătorie din fața bisericii parohiale o dată cu ivirea primelor raze de soare. Cu mult entuziasm, primul popas a fost făcut la Mănăstirea Pângărați, spre a primi binecuvântarea Sfinților Amfilohie și Simeon, ocrotitori ai acestui sfânt locaș de rugăciune. Cu gând smerit pașii micilor pelerini au pornit spre Mănăstirea Sihăstria spre a primi binecuvântarea Părintelui Cuvios Ilie Cleopa și a Părintelui Cuvios Paisie Olaru. Fiind vremea rugăciunii de seară, slujba vecerniei de la Mănăstirea Secu a umplut inimile tuturor participanților, copii și adulți, de aleasă bucurie. Cazați peste noapte la „Casa pelerinului“, lângă Mănăstirea Durău, copiii au așteptat cu nerăbdare focul de tabără, care a devenit un bun prilej de a sedimenta bucuriile unei zile încărcate, dar plină de binecuvântare.
După micul dejun, luat la locul de cazare, cu forțe împrospătate grupul de mici pelerini ai satului Moscu și‑au îndreptat pașii spre a descoperi frumusețea Mănăstirii Durău și a împrejurimilor ei. Pentru câteva ore, Parcul de aventură de lângă mănăstirea Durău a fost o gazdă primitoare, încântând la maxim pe micii pelerini. După prânz, maiestuasa Mănăstire Neamț a impresionat inimile și privirile, umplând de binecuvântare prin rugăciunile înălțate de veacuri de viețuitorii acestui sfânt locaș. Încărcați duhovnicește, a fost binevenită și o scurtă incursiune în istoria neamului nostru, descoperită cu multă admirație în interiorul Cetății Neamțului, de care copiii au fost foarte încântați.
Pelerinajul a continuat cu un popas la Mănăstirea Agapia, veche vatră monahală, în care am admirat pictura lui Nicolae Grigorescu, care împodobește zidurile interioare ale Mănăstirii, dar și mulțimea florilor, care bine înmiresmează viața monahală a celor care viețuiesc în acest loc binecuvântat. Muzeul Mănăstirii a încântat mult pe tinerii noștri pelerini. Ultimul popas a fost făcut la Mănăstirea Văratic, prilej cu care a fost vizitat și mormântul Veronicăi Micle, pentru a aduce un omagiu marelui nostru poet Mihai Eminescu.
Cu aceste activități s-a încheiat la parohia Moscu programul de vară eparhial „Vacanța în pridvorul bisericii“, făcând invitație tuturor copiilor din parohie să participe alături de membrii grupului catehetic parohial la Programul de activități care se vor desfășura pe parcursul noului an școlar, dar îndemnând pe toți copiii și tinerii să se implice în parohiile din care fac parte să participe la programele pe care Centrul eparhial le coordonează în vederea sprijinirii activității educaționale și de formare a tinerilor creștini.
Șirul de activități de vacanță din parohiile Protopopiatului Tg. Bujor a fost încheiat de către Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ din Târgu Bujor, care a organizat în ziua de 5 septembrie a.c. o excursie duhovnicească pentru 17 copii pe meleagurile binecuvântate ale Dobrogei. Această inițiativă a avut scopul de a oferi tinerilor o experiență spirituală de neuitat, îmbinând rugăciunea cu explorarea unor locuri de o importanță religioasă și istorică deosebită.
Această zi de mare bucurie a început în Biserica parohiei, copiii împreună cu părintele paroh Bahrim Cristian au rostit rugăciunea de dimineață, iar mai apoi părintele a citit rugăciunea pentru călătorie și i‑a miruit pe micii pelerini pentru a pleca la drum cu binecuvântarea Domnului. Grupul de pelerini a avut prilejul să viziteze trei dintre cele mai cunoscute mănăstiri din Dobrogea: Mănăstirea Cocoș, Mănăstirea Saon și Mănăstirea Celic‑Dere. Fiecare dintre aceste lăcașuri de cult a impresionat copiii prin frumusețea lor arhitecturală, liniștea profundă și atmosfera de rugăciune care domnea pretutindeni.
Prima oprire a fost la Mănăstirea Cocoș, renumită pentru vechimea și tradiția sa de rugăciune, unde copiii au avut ocazia să afle mai multe despre viața monahală și să se roage la sfintele moaște care se află aici. Următoarea destinație a fost Mănăstirea Saon, amplasată într‑un cadru natural idilic, unde tinerii au descoperit frumusețea și simplitatea vieții monahale și au avut bucuria de a observa struți și fazani, care se aflau în curtea mănăstirii. Ultima oprire a fost la Mănăstirea Celic‑Dere, un loc încărcat de istorie și spiritualitate, unde copiii s‑au bucurat de îndrumările duhovnicești primite de la cei aflați în mănăstire.
Această excursie a fost nu doar o călătorie fizică, ci și una spirituală, aducându‑i pe tinerii participanți mai aproape de valorile creștine, de tradițiile străbune și de Dumnezeu. Programul „Vacanța din pridvorul bisericii“ continuă astfel să își îndeplinească misiunea de a forma generații tinere în spiritul credinței ortodoxe și al iubirii față de aproape.
Pr. Ionuţ Iordache
Protoieria Covurlui
Pe durata vacanței de vară, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, în fiecare protoierie s‑a desfășurat Programul eparhial „Vacanța din pridvorul bisericii“, care reunește Biserica, tinerii și copiii prin joc, activități creative și recreative, dar mai ales adună vlăstarele tinere ale Bisericii în rugăciune.
Copiii, jocul, bucuria întâlnirii, sinceritatea și entuziasmul împărtășit de tineri, de amintesc tuturor folosul de a fi precum copiii.
Cu gândul de dărui bucurie, cu intenția de a‑i așeza pe tineri în fireasca stare de comuniune și comunicare, reală, autentică, neintermediată de spațiul social virtual, cu dorința de a arăta că Biserica și slujitorii săi se pot prinde în joc spre a înrădăcina generațiile tinere în frumusețea și lumina ortodoxiei, s‑au organizat în Protoieria Covurlui activitățile din cadrul Programului eparhial „Vacanța din pridvorul bisericii“.
Astfel, în ziua de 22 iulie, s‑a organizat un pelerinaj de o zi la Mănăstirea Măxineni, cu participarea tinerilor și a copiilor din cadrul programelor catehetice ale Parohiilor Hanu Conachi, Tudor Vladimirescu și Tudor Vladimirescu Prival.
Un grup de 20 de copii din aceste parohii, însoțiți de pc. preoți parohi, au avut ocazia să descopere istoria Mănăstirii Măxineni și a împrejurimilor de la malul Șiretului.
Activitatea a debutat cu un moment de rugăciune în paraclisul mănăstirii și a continuat cu prezentarea istoricului ctitoriei brăncovenești de către ghidul mănăstirii. A fost vizitată biserica veche, restaurată, muzeul, crama și lacul, apoi s‑a mers la digul din lunca Șiretului. La final, gazdele au oferit copiilor o agapă cu produse mănăstirești.
În perioada 2‑3 septembrie, în Parohia Vameș din județul Galați s‑a desfășurat, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Dimitrie Luchian“și Consiliul Local Piscu, ediția a IV‑a, a Taberei de vară intitulată „Credință, sport și comuniune“.
Tabăra s‑a adresat copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani.
La activități au participat, pe lângă copiii acestei parohii și membrii grupurilor catehetice din Parohiile Costache Negri, Cuza Vodă, Hanu Conachi, Nămoloasa Sat, Slobozia Conachi, Pechea II, Tudor Vladimirescu și Umbrărești Vale.
Tabăra a debutat în data de 2 septembrie, cu participarea tinerilor la Sfânta Liturghie, în biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului“, din localitatea Vameș, prilej cu care au fost rostite rugăciuni și cereri speciale pentru elevi și profesori, ținând seama de apropierea începerii anului școlar.
În prima zi de tabără, s‑au desfășurat probele pe echipe: jocuri și ștafete și fotbal, iar a doua zi, s‑au derulat probe individuale de atletism și șah. în ambele zile de competiție, animatorii și voluntarii au antrenat pe toți cei prezenți, în jocuri de cunoaștere și interacțiune, aducând zâmbetul și buna dispoziție în inimile tuturor copiilor.
La sfârșitul taberei, cei prezenți au vizitat muzeul parohial, unde au putut admira colecția de obiecte vechi din zona câmpiei Covurluiului.
Prin grija enoriașelor din cadrul Parohiei Vameș și a autorităților locale s‑a asigurat masa și apa, atât pentru copiii participanți, cât și pentru însoțitorii lor.
Pe toată durata probelor, copiii au dat dovadă de multă implicare, s‑au bucurat de competiție și s‑au încurajat reciproc, iar la final, echipele cele mai bune au fost răsplătite cu trofee și diplome.
În cadrul acestor activități au participat peste 150 de tineri din cele 10 parohii menționate. Toți cei prezenți au fost încântați de această tabără, au legat prietenii și și‑au exprimat dorința de a participa și la următoarele activități organizate.
Valoarea premiilor și darurilor oferite cu acest prilej a fost de 3.000 de lei, sumă provenită din donații ale credincioșilor din parohia Vameș.
În perioada 4‑5 septembrie, 20 de copii, din cadrul Parohiei Tudor Vladimirescu, au fost răsplătiți pentru participarea la activitățile catehetice de vară, desfășurate în parohie, cu o excursie la mănăstirile din județul Neamț, precum și la alte obiective culturale din această zonă.
La nivel de parohie, pe durata vacanței de vară, în Parohiile Grivița, Pechea II și Rediu s‑au desfășurat activități pe parcursul întregii vacanțe de vară, în fiecare sâmbătă. Aceste activități recreative și jocuri, au fost susținute prin implicarea voluntarilor și a echipei de animatori din cadrul grupurilor catehetice parohiale.
Pr. Bogdan‑Laurențiu Istrate
Protoieria Nicorești
Cu binecuvântarea Înalpreasfințitului Părinte Casian Arhiepiscopul Dunării de Jos pe perioada verii s‑au desfășurat activități recreative pentru copii din parohiile eparhiei noastre, intitulate: „Vacanța din pridvorul bisericii“. La acest proiect s‑au implicat preoți, părinți și cadre didactice, care au făcut ca o zi din timpul vacanței de vară să fie altfel, decât celelalte. La cele două mănăstiri din cadrul protopopiatului Nicorești: Buciumeni și Toflea au participat peste 200 de copii din mediul rural, însoțiți de părinți sau bunici. De asemenea, Parohiile Brăhășești II și Slobozia Corni au organizat aceste întâlniri în parohiile respective. Parohia Ghidigeni a provocat pe tineri cu o excursie de o zi la Iași, vizitând diferite obiective religioase și culturale. În urma acestor întâlniri se pot distinge câteva considerații mărturisite de preoții însoțitori.
Acești copii, cu ochii lor luminoși și inimile pline de curiozitate, sunt comoara cea mai de preț a comunităților noastre. Majoritatea provin din familii modeste, unde fiecare zi este o luptă pentru supraviețuire, iar oportunitățile de a vedea dincolo de hotarele satului sunt rare. Dar tocmai de aceea, aceste tabere au fost atât de importante pentru ei.
Încă de la începutul zilei, când ne‑am adunat în fața bisericii pentru a rosti împreună „Tatăl nostru“, am simțit o emoție puternică. Era ca și cum fiecare cuvânt rostit de acești copii ne‑a ridicat rugăciunile direct către cer, iar bucuria lor pură ne‑a unit într‑o comunitate mai puternică, legată nu doar prin credință, ci și prin dragostea pentru acești tineri.
Pe parcursul zilei, am fost martorul unui spectacol de bucurie autentică. Jocurile de echipă, râsetele și energia debordantă ale copiilor mi‑au amintit cât de important este jocul în viața lor. Prin joc, copiii învață să coopereze, să comunice, să își dezvolte abilități sociale și, mai presus de toate, să trăiască momentul prezent cu inima deschisă. Am văzut cum, în mijlocul acestor activități, ei au legat prietenii noi, au împărtășit zâmbete și și‑au deschis sufletele către o lume mai mare și mai plină de speranță.
Tabăra aceasta a fost o oportunitate nu doar de a‑i învăța pe copii despre importanța rugăciunii, ci și de a le arăta că viața, în toate formele ei, poate fi o sărbătoare. Rugăciunea, jocul, masa împărtășită cu ceilalți – toate aceste experiențe au contribuit la formarea unor amintiri de neprețuit pentru acești tineri. Iar pentru mine, ca preot, bucuria de a‑i vedea atât de fericiți și implicați a fost o binecuvântare fără margini.
În aceste momente, am realizat încă o dată cât de dorite sunt astfel de tabere pentru tinerii din comunitățile noastre. Ele nu sunt doar ocazii de a ieși din rutină, ci veritabile lecții de viață. Aici, copiii descoperă valoarea comuniunii, învață să aprecieze darurile simple ale vieții și își întăresc credința într‑un mod care le va ghida pașii pentru tot restul vieții.
Pe măsură ce seara se apropia și ne pregăteam să ne întoarcem în sat, am privit chipurile copiilor, pline de lumină și mulțumire. În ochii lor am văzut speranța, bucuria și recunoștința pentru ziua trăită împreună. Și am înțeles, încă o dată, că misiunea noastră, ca preoți și ca adulți, este să le oferim acestor tineri nu doar sprijinul spiritual, ci și experiențele care să‑i formează ca oameni, să le deschidă mințile și să le hrănescă sufletele.
Tabăra aceasta a fost doar un pas mic, dar esențial, în călătoria lor de viață. Și sunt profund recunoscător că am avut ocazia să fiu alături de ei, să le fiu martor la bucuriile și învățăturile pe care le‑au trăit, și să îi ajut să înțeleagă că, indiferent de greutățile vieții, există întotdeauna o lumină care ne călăuzește și un motiv de a zâmbi.
De asemenea, copii participanți au mărturisit bucuria participării la o astfel de zi frumoasă.
◆ „Pentru mine, această tabără a fost mai mult decât o simplă excursie. A fost o zi în care am simțit că fac parte din ceva mai mare, că sunt iubit și prețuit, chiar dacă provin dintr‑o familie săracă. Am realizat că, deși nu am văzut niciodată dincolo de satul meu, există o lume plină de bunătate și frumusețe, o lume în care și eu am un loc“.
◆ „Când m‑am întors acasă, am dus cu mine în suflet amintiri pe care nu le voi uita niciodată. De acum înainte, când mă voi ruga, voi ști că rugăciunea mea ajunge acolo sus, și că Dumnezeu și Maica Domnului sunt alături de mine. Și chiar dacă voi continua să trăiesc într‑un sat mic și simplu, știu că există lumină și bucurie în fiecare colț al lumii, și că și eu, am avut ocazia să le descopăr“.
◆ „Această tabără a fost, pentru mine, ca o fereastră deschisă spre un cer plin de stele. Și chiar dacă mă voi întoarce la viața mea de zi cu zi, amintirea acestei zile mă va încălzi mereu, ca o rază de soare ce pătrunde în inima mea. A fost o zi în care am simțit că lumea este mai mare și mai frumoasă decât mi‑am imaginat vreodată, și că, indiferent de unde venim, toți suntem la fel de valoroși în ochii lui Dumnezeu“.
Sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, să aducem în sufletele copiilor noștri cât mai multe clipe de bucurie și de speranță, de frumos și de binecuvântare, pentru a crește frumos alături de Biserică, de neam și de părinți.
Pr. Mihai Roșu
Protoieria Brăila
Odată cu venirea mult-așteptatei și binemeritatei vacanțe de vară, la Protoieria Brăila a fost demarat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, proiectul ,,Vacanța din pridvorul bisericii“.
Proiectul, început la 10 iulie, s‑a fost desfășurat în 42 de parohii din Protoieria Brăila, fiind prezenți peste 466 de elevi, ce au fost însoțiți de preoți și aproximativ 22 de voluntari, profesori de religie sau alte materii și părinți.
În cadrul acestor tabere de vară, copiii au desfășurat activități duhovnicești și recreative. Au experimentat rugăciunea în comun, fiind prezenți la diferite slujbe: Sfănta Liturghie, Vecernie sau Acatist. Au existat și activități recreative: jocuri cu mingea (fotbal sau tenis cu piciorul), badminton, jocuri de masă (remy, jocuri de cărți, șah), jocuri care dezvoltă imaginația și limbajul sau jocuri de echipă.
Taberele s‑au desfășurat, în cea mai mare parte, în locațiile duhovnicești sau recreative ale Eparhiei noastre din județul Brăila: Mănăstirea Lacu Sărat, Mănăstirea Măxineni, Așezământul Lacu Sărat dar au fost și tabere organizate în afara Eparhiei noastre. Astfel elevii din Parohia ,,Sfântul M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir“ au avut posibilitatea de a descoperit comori de credință, tradiție și frumusețe naturală din zona Vrancei.
Parohia ,,Sf. Împărați Constantin și Elena“ a oferit pe 1 august, o zi de relaxare, bucurie și multă joacă pentru 22 de elevi. Copiii s‑au bucurat de prezența animalelor de la Grădina Zoologică, au înălțat rugăciuni în biserica Mănăstirii „Sf. Mc. Pantelimon“, au retrăit bucuria din casa bunicilor de la țară vizitând Muzeul Tradițiilor din incinta mănăstirii, după care au servit masa și s‑au jucat în aer liber la Așezământul eparhial de la Lacu Sărat. Copiii au fost însoțiți de preotul paroh și de profesoara de religie Asimina Negulescu.
O parte din activitățile taberelor organizate de parohii au fost prezentate și promovate pe pagina de facebook a Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Dintre acestea amintim de Parohia ,,Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir“‑ Brăilița, Parohia ,,Sf Ioan Botezătorul“, Parohia ,,Sf. Filofteia“, Parohia Măxineni, Parohia ,,Sf. Cuv. Parascheva“, Parohia Chiscani I, Parohia Scorțaru Vechi, Parohia Agaua, Parohia ,,Sf. Spiridon Nou“ și Parohia ,,Sf. Arhangheli“.
Activitățile de vară pentru tineri din cadrul proiectului „Vacanța din pridvorul bisericii“ au continuat până la sfârșitul lunii august și cu siguranță vor continua și în anii următori, fiind un real succes al biroului de cateheză și activități cu tineretul.
Pr. Sorin Băruș
Protoieria Făurei
Devenit deja o tradiție în Arhiepiscopia Dunării de Jos, programul eparhial de tabere pentru tineret „Vacanța din pridvorul bisericii“ s‑a desfășurat și anul acesta la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, unde, pe perioada vacanței de vară, opt parohii din cadrul protoieriei Făurei au organizat pentru tinerii din grupurile catehetice și nu numai, o serie de activități cu specific tradițional sau recreativ, cu scopul descoperirii valorilor tradiționale românești.
Parohiile implicate în astfel de activități au fost: Bordei Verde, Cireșu, Esna, Perișoru, Ulmu, Mircea Vodă și Ianca I, Mohreanu, Dedulești și Jugureanu.
Tinerii au fost implicați interactiv în activități de pregătire a mâncărurilor tradiționale (coacerea pâinii, a prescurilor, umplerea borșului), jocuri și activități recreative (tenis, fotbal, șah, drumeții), deprinderea artei țesutului și cea de sculptare a lemnului, pelerinaje la diferite mânăstiri din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos și nu numai (participarea la sfintele slujbe, închinarea la sfinte moaște, pelerinaje în județele Buzău, Vrancea, Neamț și Suceava), vizitarea mai multor obiective turistice (muzee, cetăți).
În postul Adormirii Maicii Domnului, copiii au participat la slujba Paraclisului Maicii Domnului sau la slujbele mănăstirilor. Între obiectivele vizitate de tineri, din cadrul Eparhiei se numără: Mănăstirea Sf. Pantelimon‑ Lacu Sărat, Așezământul „Sf. Pantelimon“ ‑ Lacu Sărat, Mănăstirea Măxineni, biserica greacă și Catedrala „Nașterii Domnului“ din Brăila, Catedrala Arhiepiscopală din Galați. Cu acest prilej pe lângă cunoștințele istorice legate de obiectivele vizitate, tinerii au putut descoperi moaștele multor sfinți la care s‑au închinat cu multă evlavie, descoperind un patrimoniu spiritual care i‑a îmbogățit și mai mult.
Nu în ultimul rând, copiii au fost răsplătiți, pe lângă multe daruri constând în iconițe, cruciulițe, cărți de rugăciune și dulciuri, și cu agapă frățească la Așezământ.
Aceste amintiri și bucurii de neuitat au fost împărtășite unui număr de 203 de copii, iar valoarea financiară de susținere a acestor activități s‑a ridicat la suma de 34.900 lei.
Copiii au învățat din aceaste experienţe cum să ceară ajutor lui Dumnezeu prin sfinţii Săi, ale căror sfinte moaste le‑au aflat aşezate la închinare în mănăstirile vizitate, să socializeze mai bine, să empatizeze mai mult unii cu ceilalţi, să se roage cu mai multă dragoste şi atenţie şi să se poarte cu mai multă grijă faţă de natura înconjurătoare. Ei au înțeles că educația religioasă îmbinată cu activitățile recreative, le oferă nu doar distracție, ci și ocazia de a învăța despre cultura și tradițiile locurilor vizitate, iar valorile și tradițiile primite de la bunicii noștri sunt adevărate tezaure ce trebuiesc păstrate și dăruite urmașilor și că acestea au rădăcini adânci în Biserică.
Pr. Mihăiță Cocârlea,
Pr. Bogdan Ioanescu
Protoieria Însurăței
Programul eparhial „Vacanța din pridvorul bisericii“ a bucurat și anul acesta sute de copii din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, care într‑un urcuș duhovnicesc spre sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului au armonizat activitățile duhovnicești cu cele recreative. Acest aspect duhovnicesc și recreativ a făcut ca toți copiii participanți să‑și dorească să participe constant la activitățile bisericii de orice fel, dar mai cu seamă la sfintele slujbe, unde parte din ei se implică frecvent în înfrumusețarea acestora.
În cadrul Protoieriei Însurăței, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian, mai multe parohii au realizat activități ce au implicat atât tinerii cât și pe părinții acestora, mulți dintre ei ajutând la buna desfășurarea a activităților creative și recreative. Astfel, în majoritatea zilelor din lunile iulie și august, preoții și voluntarii, mergând mână în mână cu bucuria copiilor de a descoperi locuri și lucruri noi, au unit gândul cu fapta și împreună au plecat în acest urcuș duhovnicesc de cunoaștere a lui Dumnezeu, fie prin minunatele mănăstiri din tară, fie prin minunatele locuri din natură, lucru ce se datorează faptului că Logosul a sădit în firea oamenilor și posibilitatea cunoașterii Lui prin contemplarea creației. În același timp, jocurile, zâmbetele, cuvintele frumoase, raportarea exclusiv la natură au făcut ca toți copiii să se deconecteze pentru câteva ore de toată tehnologia și să se poată bucura de noile prietenii pe care și le‑au creat.
În acest sens amintim Parohiile Țibănești I, Zăvoaia, Victoria, Radu‑Vodă și Mihai Bravu care au organizat tabere de vară împreună cu voluntarii și elevii din parohiile lor.
Așadar, Parohia Țibănești I a desfășurat în această vară ediția a VIII‑a a „Școlii de vară“, la care au participat 40 de copii cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani.
În cadrul celei de‑a VIII‑a ediții, tinerii aflați „în tinda Bisericii“, prin intermediul unor mici jocuri sau ghicitori şi vizionarea filmului documentar intitulat „Natura Brașovului“, au avut prilejul de a afla lucruri noi despre multe plante medicinale, precum şi despre cele mai rare flori și plante din Parcul Natural Bucegi.
În cadrul acestui program de vară au existat și momente destinate mișcării în aer liber, dar și pentru pregătirea de a participa la Sfânta Liturghie, urmată de un mic cuvânt de folos cu tema: „Patimi și virtuți într‑o eră digitalizată“.
În ultima zi a taberei, copiii au vizitat Mănăstirea Ciolanu și Mănăstirea Bradu, dar și Tabăra de sculptură de la Măgura, județul Buzău, unde 256 de sculpturi în piatră au devenit rodul muncii a 163 de sculptori români într‑un proiect desfășurat între anii 1970 și 1985.
Parohia Zăvoaia, prin grija preotului Tudorel Ionescu, a desfășurat de asemenea o tabăra la Predeal pentru 20 de copii care permanent susțin și înfrumusețează cântarea de la strană. Astfel pe parcursul a 5 zile (19‑23 august) copiii au avut oportunitatea de a vizita Mănăstirea Caraiman, Mănăstirea Sinaia și bisericile din împrejurimi. Totodată au făcut diferite drumeții pe Vârful Clăbucet și alte trasee montane din zonă, parcurgând aproximativ 50 de kilometri în acest interval de timp.
În data de 11 iulie, 15 copii din Parohia Victoria au vizitat Mănăstirea Lacu‑Sărat, muzeul mănăstirii, dar și Așezământul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon“. În cadrul acestei activități, părintele Hanganu Adrian a desfășurat împreună cu elevii grupului catehetic mai multe activități recreative, dar și de cunoaștere prin vizitarea muzeului mănăstirii care deține o impresionantă colecție etnografică ce cuprinde mai bine de 3.000 de obiecte, unele dintre acestea cu o vechime de peste 200 de ani.
Totodată, în data de 13 august, Parohiile Radu Vodă și Mihai Bravu, sub îndrumarea preoților George Albu și Cristian Lascu, au vizitat ținutul dobrogean împreună cu 25 de elevi din grupurile catehetice.
Această activitate a debutat cu rugăciunea de dimineață în bisericile parohiale şi apoi cu organizarea plecării cu mijloacele de transport către destinațiile planificate din zona Dobrogei.
În cadrul acestei excursii, elevii au vizitat mănăstirile Cocoș, Saon și Celic‑Dere din județul Tulcea, dar și alte obiective de interes istoric și duhovnicesc precum bazilica paleocreștină de la Niculițel, unde copiilor li s‑a expus, de către personalul sitului arheologic, modul cum au fost descoperiți Sfinții Zotic, Atal, Camasie și Filip, precum și alți doi martiri necunoscuți.
A urmat apoi un scurt traseu în aer liber la Cetatea Noviodunum de la Isaccea, locul de martiriu al celor 4 sfinți martiri descoperiți în cripta martirică de la Niculițel.
Pe parcursul excursiei, ambele grupuri catehetice au interacționat foarte frumos şi constructiv, cunoscându‑se mai bine între ei
Excursia a fost o mare bucurie şi o încununare pentru acești copii care, în toată perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, au participat la Paraclisul Maicii Domnului, săvârșit în fiecare seară în cele două comunități parohiale.
Toate aceste activități au fost și sunt de un real succes duhovnicesc datorită faptului că mulți tineri reușesc să se adune în curțile bisericilor parohiale, unde împreună cu preoții și voluntarii desfășoară diferite activități catehetice, filantropice, gospodărești, creative și recreative. În același timp, menționăm factorul cel mai important rezultat din aceste activități si anume, participarea copiilor la sfintele slujbe, dar mai cu seamă, implicarea lor în viața Bisericii.
Pr. Ionuț George Albu,
Pr. Dorin Chirilov